Chcem kúpiť auto
Re: Chcem kúpiť auto
Tak ja neviem, jazdis takmer vyhradne v meste, hladas zabavne auto a pozeras Mazdu 6? Do mesta je takmer patmetrove auto dost neprakticke. Zaroven zabavne auto bude mat tuhy podvozok a vysoku spotrebu v meste. Fakt by som pozeral mensie auta okolo 150-200 koni, bude to dost svizne a zaroven dost prakticke. Swift Sport, Leon Cupra, i20N, ...
uz som sa rozpisal v teme o EV ale toto patri asi skor sem.
idem kupovat EV, bude to druhe auto do rodiny, cisto do mesta na denne rozvazanie deti a seba do prace. doma mame fotovoltiku, nema moc zmysel uvazovat o spalovakoch.
co od auta ocakavam:
- dobre jazdne vlastnosti
- zadny nahon (mozno divna poziadavka ale je, 4x4 by som zvladol ale aj tak preferujem rwd)
- dobry pomer vykon/hmotnost (chcem sa v tom aute aj zabavit)
co ma nezaujima:
- dojazd
- maximalna rychlost
- velkost kufru
pekny dizajn, kvalitny interier ci svizny infotainment by boli super ale su sekundarne.
cena maximalne 30k a samozrejme co najnovsie s najmensim najazdom.
bol som viac menej rozhodnuty za MG4, poziadavky splna (mozno trosku vyssi vykon by som zvladol), negativa su zvladnutelne (horsi infotainment, nespolahlive asistencne systemy) chybu hadam nespravim.
teraz ale pozeram na BMW i3. celkom som ho ignoroval, nepacia sa mi tie tenucke kolieska a vykon (ani pri i3s) nie je nic extra. manzelke samozrejme imponuje ze by to bolo BMW a nie MG
teraz som si precital trochu viac o nom a to auto (asi hlavne vdaka hliniku a karbonu) je fakt lahucke, ma nejakych 1300 kilo co je sakra rozdiel oproti skoro 1800 u MG4. to zrazu dava velmi zaujimavy pomer vykon/hmotnost.
trochu mam ale obavy s tej baterie, je pravda ze na dlhe cesty to auto nebude ale aspon tych 100km dojazd by to chcelo. no a kedze tie auta sa uz ani nevyrabaju (a nove by som si aj tak nemohol dovolit) tak budu mat trochu vyssi najazd a asi aj bateriu v horsom stave.
tiez pri tom aute budu asi vyssie prevadzkove naklady vzhladom na nestandardne metrialy a suciastky...
idem kupovat EV, bude to druhe auto do rodiny, cisto do mesta na denne rozvazanie deti a seba do prace. doma mame fotovoltiku, nema moc zmysel uvazovat o spalovakoch.
co od auta ocakavam:
- dobre jazdne vlastnosti
- zadny nahon (mozno divna poziadavka ale je, 4x4 by som zvladol ale aj tak preferujem rwd)
- dobry pomer vykon/hmotnost (chcem sa v tom aute aj zabavit)
co ma nezaujima:
- dojazd
- maximalna rychlost
- velkost kufru
pekny dizajn, kvalitny interier ci svizny infotainment by boli super ale su sekundarne.
cena maximalne 30k a samozrejme co najnovsie s najmensim najazdom.
bol som viac menej rozhodnuty za MG4, poziadavky splna (mozno trosku vyssi vykon by som zvladol), negativa su zvladnutelne (horsi infotainment, nespolahlive asistencne systemy) chybu hadam nespravim.
teraz ale pozeram na BMW i3. celkom som ho ignoroval, nepacia sa mi tie tenucke kolieska a vykon (ani pri i3s) nie je nic extra. manzelke samozrejme imponuje ze by to bolo BMW a nie MG
teraz som si precital trochu viac o nom a to auto (asi hlavne vdaka hliniku a karbonu) je fakt lahucke, ma nejakych 1300 kilo co je sakra rozdiel oproti skoro 1800 u MG4. to zrazu dava velmi zaujimavy pomer vykon/hmotnost.
trochu mam ale obavy s tej baterie, je pravda ze na dlhe cesty to auto nebude ale aspon tych 100km dojazd by to chcelo. no a kedze tie auta sa uz ani nevyrabaju (a nove by som si aj tak nemohol dovolit) tak budu mat trochu vyssi najazd a asi aj bateriu v horsom stave.
tiez pri tom aute budu asi vyssie prevadzkove naklady vzhladom na nestandardne metrialy a suciastky...
A čo Polestar 2? Keď som ja hľadal auto, bolo to jedno ktore som mal v hľadáčiku. Aj keď to asi nebude úplne spĺňať podmienku zábavy.
Ono z toho čo píšeš mi to skôr vychádza na Mazdu mx-5 ako na nejake elektroauto. Nezabúdaj, že pri elektro autách už asistenčné systémy len tak nepovypinaš takže všetku zábavu ti hneď preruší auto a jeho elektronika.
Prechádzal som s benzínovej zadnokolky na elektrickú zadnodolku a ta zábava tam proste už nie je. Možno tak maximálne na snehu. Zábavu by som možno osobne hľadal pri 4x4 elektroaute, ktoré pri plnom plyne vyletí zo zákruty ako strela.
Ono z toho čo píšeš mi to skôr vychádza na Mazdu mx-5 ako na nejake elektroauto. Nezabúdaj, že pri elektro autách už asistenčné systémy len tak nepovypinaš takže všetku zábavu ti hneď preruší auto a jeho elektronika.
Prechádzal som s benzínovej zadnokolky na elektrickú zadnodolku a ta zábava tam proste už nie je. Možno tak maximálne na snehu. Zábavu by som možno osobne hľadal pri 4x4 elektroaute, ktoré pri plnom plyne vyletí zo zákruty ako strela.
Volvo EX-30? Akurat je to novy model, jazdenky este asi moc nebudu, ale nove RWD 200kw stoji 38k...
Pripadne neviem akú starú jazdenkou by si bral, ale do 30k by si vedel zohnať Teslu Model 3 Performance ktorá má výkon na rozdávanie a vie vypnúť predný elektromotor, alebo si ten výkon nastaviť ako ty chceš.
jasne, mx-5 by bolo super auto, hned by som ho bral ale deti odmietaju sa v kufri tlacit.
EX-30 bol povodne horuci kandidat, ale prehral oproti MG4, je to vacsia krabica, jazdne vlastnosti su horsie. a neskutocne ma vytaca ked auto nema jedine tlacidlo a vsetko musis riadit cez displej a idealne ked aj ten displej je iba jeden a v strede takze pri jazde aby si sa pozeral niekam uplne mimo. to iste ma aj tesla...
ono to ten vykon az tak nejde, myslim ze to i3s so 184 konmi a 1300kg je viac nez postacujuce. hlavne s maximalnym krutakom od nula otacok. skor ide o tie jazdne vlastnosti, je mi jasne ze miata to nebude nikdy ale to MG4 je dobre vybalancovane (krasnych 50/50) a ma slusny podvozok.
aj na mg4 aj v i3 (aj ked tam to uz nie je na dve tuknutia) vies vypnut asistenty a regeneraciu ked chces. ja so mto mozno nenapisal najlepsie, pod "zabavou" si nepredstavujem ze s tym budem chodit driftovat na okruh ale ze ked budem chciet tak sa budem vediet pekne opriet do zakruty a nebudem mat pocit ze sedim v minibuse.
EX-30 bol povodne horuci kandidat, ale prehral oproti MG4, je to vacsia krabica, jazdne vlastnosti su horsie. a neskutocne ma vytaca ked auto nema jedine tlacidlo a vsetko musis riadit cez displej a idealne ked aj ten displej je iba jeden a v strede takze pri jazde aby si sa pozeral niekam uplne mimo. to iste ma aj tesla...
ono to ten vykon az tak nejde, myslim ze to i3s so 184 konmi a 1300kg je viac nez postacujuce. hlavne s maximalnym krutakom od nula otacok. skor ide o tie jazdne vlastnosti, je mi jasne ze miata to nebude nikdy ale to MG4 je dobre vybalancovane (krasnych 50/50) a ma slusny podvozok.
aj na mg4 aj v i3 (aj ked tam to uz nie je na dve tuknutia) vies vypnut asistenty a regeneraciu ked chces. ja so mto mozno nenapisal najlepsie, pod "zabavou" si nepredstavujem ze s tym budem chodit driftovat na okruh ale ze ked budem chciet tak sa budem vediet pekne opriet do zakruty a nebudem mat pocit ze sedim v minibuse.
Akoze Vaculika som asi nevidel tak nadseneho ako v i3 aj z pohladu toho ako to sedi v zakrute, cize tu by vyhovela. Vyhodou pokial viem je aj to, ze aspon v cesku su firmy ktore tam vedia vymenit baterku a ak sa nemylim, bolo to za nejakych 5k s tym, ze baterka je vacsia nez povodna, takze mas vlastne slusne auto so slusnym dojazdom ktore vdaka karbonu ani nezhrdzavie.
Osobne by som sa ale opytal napriklad na FB skupine Elektromobily CZ/SK kde najdes viac ludi ktori s tym autom realne nieco odjazdili. Plati asi aj o inych EV, kedze tie auta su pre vacsinu stale velka neznama.
Osobne by som sa ale opytal napriklad na FB skupine Elektromobily CZ/SK kde najdes viac ludi ktori s tym autom realne nieco odjazdili. Plati asi aj o inych EV, kedze tie auta su pre vacsinu stale velka neznama.
aacid napísal: 17 dec 2024, 10:07 jasne, mx-5 by bolo super auto, hned by som ho bral ale deti odmietaju sa v kufri tlacit.
V tom prípadne ale nevidím dôvod prečo ne preferovať 4x4. Ta spraví lepšiu prácu ako zadnokolka.aacid napísal: 17 dec 2024, 10:07 ja so mto mozno nenapisal najlepsie, pod "zabavou" si nepredstavujem ze s tym budem chodit driftovat na okruh ale ze ked budem chciet tak sa budem vediet pekne opriet do zakruty a nebudem mat pocit ze sedim v minibuse.
Dobre spraveny podvozok je dobry v zakrutach aj s predokolkou. Napr aj pri pouziti samozvorneho diferencialu.aacid napísal: 17 dec 2024, 10:07ja so mto mozno nenapisal najlepsie, pod "zabavou" si nepredstavujem ze s tym budem chodit driftovat na okruh ale ze ked budem chciet tak sa budem vediet pekne opriet do zakruty a nebudem mat pocit ze sedim v minibuse.
s oboma suhlasim, aj 4x4 aj prednokolka su fajn, na tej mojej malickej cupre som sa vyblaznil az az. toto je skratka moja preferencia, nie je to racionalna volba.
takze prednokolku urcite nie a 4x4 ktore je v tej cene a neni to suv/crossover som nenasiel okrem tej tesly ktora proste nie je moja kava.

Johnnny: dik za rady, o tej baterii som ani nevedel, to je celkom plus. celkovo sa mi na i3 pozdava pomerne rozsiahly aftermarket. na tu mg4 toho moc nenajdes mimo aliexpress
napriek tomu ze sa v diskusiach a recenziach tvaria ze je to AE86 modernej doby 
takze prednokolku urcite nie a 4x4 ktore je v tej cene a neni to suv/crossover som nenasiel okrem tej tesly ktora proste nie je moja kava.
keby to nema byt elektrika tak si urcite vyberiem, ja by som sice skor siahol po GR86 ako mustangu ale fotovoltika sa neoplati bez EV a fotovoltiku uz mame
Johnnny: dik za rady, o tej baterii som ani nevedel, to je celkom plus. celkovo sa mi na i3 pozdava pomerne rozsiahly aftermarket. na tu mg4 toho moc nenajdes mimo aliexpress
Jasné, v tom pripadne by som asi volil elektriku ako primárne auto aby sa ta fotovoltika využila a druhé "zábavné" auto by bol klasický spaľovák. Lebo dnes osobne nevidím zábavné auto v elektrike do takej sumy. A to sám nie som žiadny športový jazdec ale ten pocit z jazdy v Mustangu či Mx-5 zatiaľ elektroauta nemajú. Možno len tie extra športové kúsky ako Porsche či Ioniq 5N atď.
pozeram video toho Vaculika, toto som presne ja, vytunena felicia 
lukas: ja mam skratka triezve naroky. jasne ze Ioniq 5N by bol super ale je daleko cez rozpocet. jasne ze mx-5 je tiez super ale 3 auta aktualne nechcem. skratka hladam co najzabavnejsie auto v mojich podmienkach. skoda riesit spalovaky ked spalovak nehladam. skoda riesit 70 tisicove auta ked mam budget 30 tisic.
vo vsetkych kategoriach vies najst zabavnejsie aj menej zabavne auta. honda jazz bude zabavnejsia ako dacia sandero. zober si stary civic, to nikdy neboli rychle ani sportove auta ale zabavy s nim bola kopa.
preto mozno i3 alebo mg4 nebude zabavnejsie ako mustang alebo mx-5 ale urcite bude zabavnejsie ako citroen e-C4 alebo id3 ci uz kvoli zadnemu nahonu, vahe alebo podvozku...
tam som aktualne ja, nehladam sportovne auto ale zabavne auto a urcite elektricke. a urcite jedno
(aj ked nad tym som tiez dlho spekuloval ze kupit radsej nieco fakt lacne a ktomu prave tu mx-5 ale to je blbost, aby jedno auto vacsinu casu stalo zbytocne, zaberalo miesto, pytalo za poistku a servis, tam nie som este
)
Autoeditácia príspevku po 5 hod 42 sek:
asi si hodim kockou, napisal som aj EV skupiny na FB a polovica radi MG4 polovica BMW i3
alebo to necham na zene.
paradoxne tie dvere ktore robia i3 na prvy pohlad zaujimavym su asi dost otravne kedze na otvorenie zadnych treba najprv otvorit predne.
tiez ten infotainment je pomerne zastaraly (nepochopitelne rozhodnutie bmw podporovat iba apple car a nie android auto), iba idrive, displej nie je dotykovy...
to android auto sa vraj da dodat pridanim nejakej jednotky pod zadne sedadlo ale totykac z toho nebude. co mozno nie nie je na skodu, ide to krasne proti ideologii "cele auto ovladaj cez jeden tablet"...
mg4 by asi tiez chce nejaky ten upgrade (vraj repraky su viac nez mizerne) tam ale nejaky velky aftermarket vyber nie je... vsetko aliexpress
lukas: ja mam skratka triezve naroky. jasne ze Ioniq 5N by bol super ale je daleko cez rozpocet. jasne ze mx-5 je tiez super ale 3 auta aktualne nechcem. skratka hladam co najzabavnejsie auto v mojich podmienkach. skoda riesit spalovaky ked spalovak nehladam. skoda riesit 70 tisicove auta ked mam budget 30 tisic.
vo vsetkych kategoriach vies najst zabavnejsie aj menej zabavne auta. honda jazz bude zabavnejsia ako dacia sandero. zober si stary civic, to nikdy neboli rychle ani sportove auta ale zabavy s nim bola kopa.
preto mozno i3 alebo mg4 nebude zabavnejsie ako mustang alebo mx-5 ale urcite bude zabavnejsie ako citroen e-C4 alebo id3 ci uz kvoli zadnemu nahonu, vahe alebo podvozku...
tam som aktualne ja, nehladam sportovne auto ale zabavne auto a urcite elektricke. a urcite jedno
Autoeditácia príspevku po 5 hod 42 sek:
asi si hodim kockou, napisal som aj EV skupiny na FB a polovica radi MG4 polovica BMW i3
alebo to necham na zene.
paradoxne tie dvere ktore robia i3 na prvy pohlad zaujimavym su asi dost otravne kedze na otvorenie zadnych treba najprv otvorit predne.
tiez ten infotainment je pomerne zastaraly (nepochopitelne rozhodnutie bmw podporovat iba apple car a nie android auto), iba idrive, displej nie je dotykovy...
to android auto sa vraj da dodat pridanim nejakej jednotky pod zadne sedadlo ale totykac z toho nebude. co mozno nie nie je na skodu, ide to krasne proti ideologii "cele auto ovladaj cez jeden tablet"...
mg4 by asi tiez chce nejaky ten upgrade (vraj repraky su viac nez mizerne) tam ale nejaky velky aftermarket vyber nie je... vsetko aliexpress
-
starysomar
Hardcore addict
Pozerať Vaculíka - prečo nie? No držať sa jeho "rád" - hmmm...
Konkretne ovladanie cez iDrive by mi asi nevadilo, moc lepsich rieseni asi neexistuje a zrovna dotykac je sice cool, ale pocas jazdy pre mna dost tazko ovladatelny, takze na toto by som si asi nepotrpel. Ale ano, je zase fakt a ani som sa nad tym nezamyslal, ze hodi to auto na mna posobi stale moderne, nejake archaizmy tam budu a grafika tiez nebude terno.
Ja inak teda som len tak mimochodom premyslal co by som asi zobral na tvojom mieste, pretoze nad blbostami premyslam casto a ak by to nemala byt i3 co je tiez svojim sposobom specificke auto, asi by som rozmyslal aj nad tou Teslou. Higland pokial viem je uz pomerne zabavne auto, neviem ako je na tom trojka s poslednym faceliftom. Viem, ze si ju hned zavrhol a mozes mi verit, ze ja tiez nie som prave fanusik, ale ak sme v kategorii kde dokazeme akceptovat nejake kompromisy, minimalne by som si pozistoval ako je to realne s tym servisom a podobne.
Ja inak teda som len tak mimochodom premyslal co by som asi zobral na tvojom mieste, pretoze nad blbostami premyslam casto a ak by to nemala byt i3 co je tiez svojim sposobom specificke auto, asi by som rozmyslal aj nad tou Teslou. Higland pokial viem je uz pomerne zabavne auto, neviem ako je na tom trojka s poslednym faceliftom. Viem, ze si ju hned zavrhol a mozes mi verit, ze ja tiez nie som prave fanusik, ale ak sme v kategorii kde dokazeme akceptovat nejake kompromisy, minimalne by som si pozistoval ako je to realne s tym servisom a podobne.
Higland ale nezoženie do 30k. Ako na všetky veci pri Tesle sa dá zvyknúť pripadne je plno aftermarketovych doplnkov ktorou si ju vieš vylepšiť na obraz svoj. Pre mňa by to bolo, ako druhé auto do rodiny ideál. Každý má ale svoje preferencia. Mne pri kúpe Tesly už nešlo o "zábavnosť" ale o čo najväčší komfort, a veci, ako si zohriať auto pred odchodom a poslať ciel navigácie mobilom do auta bolo pre mňa niečo nemysliteľné do terazJohnnny napísal: 18 dec 2024, 7:44
Highland samozrejme za tie peniaze asi nekupi (nepozeral som, ale tipujem, ze nie). Spominal som ho, lebo pokial viem, Highland je aspon podla recenzii uz vylozene zabavne auto a tak by som predpokladal, ze aj povodna trojka nie je o tolko horsia, aj ked ono podvozkovo je to asi dost zasadne inak ladene auto.
Mna povodna trojka z pohladu komfortu nenadchla, ani odhlucnenim, ani podvozkom. Predhrievanie auta asi cajk, hoci aj bez tohto viem zit a dokonca v spalovaku bezne zapinam kurenie az ked sa aspon nejak ohreje motor. Mne osobne chlad nevadi. Prechladenie by som uvital, teplo mi vylozene vadi. A celkovo samozrejme EV ma tie svoje vyhody, ale zatial som viac nakloneny spalovaku pretoze je tam pre mna vhodnejsi vyber. Na nejaky BMW i4 by som asi neremcal:-D
Mna povodna trojka z pohladu komfortu nenadchla, ani odhlucnenim, ani podvozkom. Predhrievanie auta asi cajk, hoci aj bez tohto viem zit a dokonca v spalovaku bezne zapinam kurenie az ked sa aspon nejak ohreje motor. Mne osobne chlad nevadi. Prechladenie by som uvital, teplo mi vylozene vadi. A celkovo samozrejme EV ma tie svoje vyhody, ale zatial som viac nakloneny spalovaku pretoze je tam pre mna vhodnejsi vyber. Na nejaky BMW i4 by som asi neremcal:-D
je to sice iba jedna skusenosti ale aj to pridava k mojej averzii k tesle. kamarat si ju kupil asi 2 mesiace dozadu, novy Y, teraz mu odisla cast systemov, GPS, asistenty, parkovacia kamera. manzelka sa mu na tom boji jazdit a on musi teraz pred sviatkami riesit servis vo viedni.
idrive bude asi fajn, ono mna furt laka android auto ale na co realne? navigaciu nepouzivam len vynimocne a 95% casu mam aj tak zapnute radio rock lebo sa mi nechce vymyslat co pocuvat na spotify
zohriatie auta pred odchodom je super vec, mg4 to ma tiez, bmw som nepozeral ale tak nejak som predpokladal ze to uz maju vsetky EV, aj ked teda i3 nema defaultne wifi ale to sa tam da velmi lahko pridat (aj s tym android autom).
idrive bude asi fajn, ono mna furt laka android auto ale na co realne? navigaciu nepouzivam len vynimocne a 95% casu mam aj tak zapnute radio rock lebo sa mi nechce vymyslat co pocuvat na spotify
zohriatie auta pred odchodom je super vec, mg4 to ma tiez, bmw som nepozeral ale tak nejak som predpokladal ze to uz maju vsetky EV, aj ked teda i3 nema defaultne wifi ale to sa tam da velmi lahko pridat (aj s tym android autom).
No, odist samozrejme moze cokolvek. Ja nie som zrovna zastanca nazoru, ze na EV sa nema co pokazit, je toho v skutocnosti mrte, ale ano, menej nez u spalovaku. Ale je napriklad otazne ci to naozaj nevies vyservisovat aj u nas. Oficialny servis tu nie je, ale fakt tu nie je ani nejaky partnersky, alebo neviem aky ?
Auto bez Android Auto, alebo CarPlay by som dnes osobne asi nechcel a pokial by to neslo dobastlit, kludne si kupim iPhone. Je mi to jedno
Auto bez Android Auto, alebo CarPlay by som dnes osobne asi nechcel a pokial by to neslo dobastlit, kludne si kupim iPhone. Je mi to jedno
O tom som už počul. Čo viem Tesla sa k tomu zatiaľ nijak nevyjadrila. Snáď mňa to obíde.aacid napísal: 18 dec 2024, 9:25 je to sice iba jedna skusenosti ale aj to pridava k mojej averzii k tesle. kamarat si ju kupil asi 2 mesiace dozadu, novy Y, teraz mu odisla cast systemov, GPS, asistenty, parkovacia kamera. manzelka sa mu na tom boji jazdit a on musi teraz pred sviatkami riesit servis vo viedni.
Ide zrejme o toto
https://electrek.co/2024/12/16/tesla-ma ... -new-cars/
https://www.carscoops.com/2024/12/newly ... -computer/
-
nejakymarko
Addict
Zdravím páni.
Čo vravíte na Mini Cooper S Clubman?
Premýšľam nás výmenou za passat b7 125kw.
Zmierim sa s menším autom, trochu sa “bojím” komfortu pri diaľničných presunoch. Nemáte niekto skúsenosť (tuhší podvozok mi nevadí, skôr imponuje)
Čo vravíte na Mini Cooper S Clubman?
Premýšľam nás výmenou za passat b7 125kw.
Zmierim sa s menším autom, trochu sa “bojím” komfortu pri diaľničných presunoch. Nemáte niekto skúsenosť (tuhší podvozok mi nevadí, skôr imponuje)