Vojna na Ukrajine
Re: Vojna na Ukrajine
Ako dopadla schema Prezidenta Pavla?
Urcite ano. Ked v Engelse hori zasobnik niekolko dni, tak to asi z brezoveho prutia, ktore tam sami Rusi prihadzuju.
Prosim ta. Naozaj. Mas dovod milovat Rusko, nechaj si ho pokojne pre seba, ale aspon smietku kontaktu s realitou.
Pred Vianocami lietala ruska raketa bez vybusnin rychlostou 4000 km/h pri teplote 4000°C a tak "strasne znicila" tovaren, ktora odola presnemu zasahu termonuklernej hlavice, az si nikto nevsimol ziadne skody.
Rusi vo videa jacia, nadavaju. Nadaju aj na vladu, ze presne utoky nazyva Oblomok. No na Slovensku: Ukrajinci nic neposkodili. Ake ked trollie farmy vymyslia blud popierajuci fyziku, tak ten sa zarucene stal. Aj bez dokazov.
Na lavom brehu bol Rusom zniceny daky radar za vela penazi.
https://bsky.app/profile/specialkherson ... 4hdyuwos2v
Urcite ano. Ked v Engelse hori zasobnik niekolko dni, tak to asi z brezoveho prutia, ktore tam sami Rusi prihadzuju.
Prosim ta. Naozaj. Mas dovod milovat Rusko, nechaj si ho pokojne pre seba, ale aspon smietku kontaktu s realitou.
Pred Vianocami lietala ruska raketa bez vybusnin rychlostou 4000 km/h pri teplote 4000°C a tak "strasne znicila" tovaren, ktora odola presnemu zasahu termonuklernej hlavice, az si nikto nevsimol ziadne skody.
Rusi vo videa jacia, nadavaju. Nadaju aj na vladu, ze presne utoky nazyva Oblomok. No na Slovensku: Ukrajinci nic neposkodili. Ake ked trollie farmy vymyslia blud popierajuci fyziku, tak ten sa zarucene stal. Aj bez dokazov.
Na lavom brehu bol Rusom zniceny daky radar za vela penazi.
https://bsky.app/profile/specialkherson ... 4hdyuwos2v
jackb
Už tu boli uverejnene české odhady ake velke škody asi spôsobuju Ua dronove utoky na ruske sklady PHM a rafinerie.
Myslím že odhad hovoril niečo o cca 10percentach. Vo financnom vyjadreni je to urcite vela, ale rusky postoj k vojne sa kvoli tomu nijako nezmení, z hladiska celkovej ich ekonomiky su to "peanuts"
Rusko ma rozne typy hypersonickych rakiet ktore dosahuju rozne maximalne rychlosti, "najpomalšie" maju max rychlost cez 6000Km/h.
Hypers. raketa pri dopade generuje teplotu 3000-5000st C. /pri lete vzniká okolo rakety plazma/.
Rusko nepouziva hypers. rakety vo väčšom mnozstve nie preto že by neboli velmi účinné, ale preto že su drahé a ich vyroba dlho trvá.
Už tu boli uverejnene české odhady ake velke škody asi spôsobuju Ua dronove utoky na ruske sklady PHM a rafinerie.
Myslím že odhad hovoril niečo o cca 10percentach. Vo financnom vyjadreni je to urcite vela, ale rusky postoj k vojne sa kvoli tomu nijako nezmení, z hladiska celkovej ich ekonomiky su to "peanuts"
Rusko ma rozne typy hypersonickych rakiet ktore dosahuju rozne maximalne rychlosti, "najpomalšie" maju max rychlost cez 6000Km/h.
Hypers. raketa pri dopade generuje teplotu 3000-5000st C. /pri lete vzniká okolo rakety plazma/.
Rusko nepouziva hypers. rakety vo väčšom mnozstve nie preto že by neboli velmi účinné, ale preto že su drahé a ich vyroba dlho trvá.
Ano, preto uz Rusko pocituje nedostatok delostreleckych nabojov.
Ak ma krajina ekonomiku velkosti Talianska a tri tyzdne jej horia tovarne, tak ma velky problem a nie "peanuts".
Opat hype o hyper? Ano, z Kremla krakorili o 6000km/h a rozne blbosti. Nic z toho sa neukazalo byt pravdive a ZSU ich dokaze nicit.
Uz pred mesiacom si dostal otazku "aky kov je pri teplote 4000°C tak pevny, ze dokaze aj nieco realne poskodit" odpoved neprisla.
Este si pozri na ake teploty su dizajnovane rozne tepelne plaste modulov pre navrat z vesmiru cez atmosferu. Potom si to porovnaj s hodnotou 4000°C a premysli si, preco je tak nutne sirit ruske klamstva.
Letisko v Kazani, 1076km od Charkivu, sa strelo s ukrajinskym sankciami. V Rusku nemaju tucha co im tam lieta. A to nie su male DJI. Podla zaberov z Kaspickeho pobrezia, je to velke ako Bayraktar.
https://bsky.app/profile/krzychu85.bsky ... 5n7t3mgk2b
Ukrajinci lovia Shahedy aj z Mi 8, nemusi ist hned o bateriu PVO.
Objavuju sa videa ako ZSU namontovali na drona brokovnice a tym zostreluju tie nepriatelske. Velmi si zelam, aby to bola pravda, ale vdim za tym viac otazok, na ktore by som rad poznal odpoved predtym, ako to prijmem za fakt.
Ak ma krajina ekonomiku velkosti Talianska a tri tyzdne jej horia tovarne, tak ma velky problem a nie "peanuts".
Opat hype o hyper? Ano, z Kremla krakorili o 6000km/h a rozne blbosti. Nic z toho sa neukazalo byt pravdive a ZSU ich dokaze nicit.
Uz pred mesiacom si dostal otazku "aky kov je pri teplote 4000°C tak pevny, ze dokaze aj nieco realne poskodit" odpoved neprisla.
Este si pozri na ake teploty su dizajnovane rozne tepelne plaste modulov pre navrat z vesmiru cez atmosferu. Potom si to porovnaj s hodnotou 4000°C a premysli si, preco je tak nutne sirit ruske klamstva.
Letisko v Kazani, 1076km od Charkivu, sa strelo s ukrajinskym sankciami. V Rusku nemaju tucha co im tam lieta. A to nie su male DJI. Podla zaberov z Kaspickeho pobrezia, je to velke ako Bayraktar.
https://bsky.app/profile/krzychu85.bsky ... 5n7t3mgk2b
Ukrajinci lovia Shahedy aj z Mi 8, nemusi ist hned o bateriu PVO.
Objavuju sa videa ako ZSU namontovali na drona brokovnice a tym zostreluju tie nepriatelske. Velmi si zelam, aby to bola pravda, ale vdim za tym viac otazok, na ktore by som rad poznal odpoved predtym, ako to prijmem za fakt.
povrch rakety je tak konštruovaný aby zniesol teplotu do cca 3000st. C.Este si pozri na ake teploty su dizajnovane rozne tepelne plaste modulov pre navrat z vesmiru cez atmosferu. Potom si to porovnaj s hodnotou 4000°C
Tých 5000st C sa môže vytvoriť, tak ako už bolo napísané, pri dopade kedy sa kineticka energia zmení na tepelnu.
Tvorba plazmi okolo rakety je prirodzený jav ktorý vzniká pri hypersonických rychlostiach. Je absurdné pochybovať že by Rusko nevedelo na svojich raketach dosiahnut takuto rychlost, nikto z odbornikov to ani nespochybnuje pretoze technologicky to nie je nič prevratné ani nové. Iná otázka je, ake manevrovacie schopnosti ruske rakety maju v reálnom boji- to nikto zatial zodpovedne zodpovedat nevie. Možno su podpriemerné.
preto celu vojnu precisluju co sa tyka delostreleckej palby Ukrajinu niekolkonasobne, boli case ked aj vyše 10x.Ano, preto uz Rusko pocituje nedostatok delostreleckych nabojov.
Rusko nema zasadny problem s municiou, hlavne nie teraz ked ho zasobuje vo velkom aj Kldr. Rusko ma problem s dostatkom tazkej techniky. Preto vidíme na bojisku vojakov jazdiacich na civilnych dodavkach, autach ci motorkach.
taka vysoka rychlost nie je pre hypers raketu nerealna, existuju typy ktorych max rychlost je aj niekolkonasobnaAno, z Kremla krakorili o 6000km/h a rozne blbosti.
v danom pripade raketa nemala vybusninu a islo hlavne o test a demostraciu sily. Na tych fotkach ktore tu boli je jasne vidno velke diery v betonovych strechach v danom areáli.Uz pred mesiacom si dostal otazku "aky kov je pri teplote 4000°C tak pevny, ze dokaze aj nieco realne poskodit" odpoved neprisla.
Nie. Ak bol tepelny stit pre navrat z obeznej drahy okolo Mesiaca (v pripade Apollo 13 z vacsie vzdialenosti) navrhnuty do 2760°C, takze predstavovat si kov, ktory je pevny pri 5 tisic je sci-fi.
Rusko nevie. Lebo Rusko nevie vyrobit nic co by bolo nove. Vie len kopirovat. Takze ked TASS bluzni o plazmach a tisicoch stupnoch a kilometrov, plati znama poucka, ze vie uz i tele, ze nam lze TASS a ne Deutsche Welle.
Pri municii by som zdoraznil "boli aj casy". Tie su davno prec. A nehovoriac o spotrebe hlavni.
Betonova strecha? A co este? Prosim ta
Mozes vysvetlit, preco citis potrebu tie nezmysly obhajovat?
Ved v Rusku maju "koňje", kedy rozpavac vie, ze klame, publikum viem, ze rozpravac klame a tak sa ku informacii stavaju, preco na Slovensku sa kazdy zjavny drist z Kremla berie ako Slovo Bozie?
V noci na dnes zasiahli ukrajinske sankcie letecky zavod v Smolensku. Konecne sa nasla ruska PVO. Ta Pancirom strielala rovno do bytovky. Mozno to je design flow toho systemu - primarne strielat po civilinom ci sa hybe, alebo nie.
https://bsky.app/profile/meanwhileua.bs ... 7y3ymbuv2a
Rusko nevie. Lebo Rusko nevie vyrobit nic co by bolo nove. Vie len kopirovat. Takze ked TASS bluzni o plazmach a tisicoch stupnoch a kilometrov, plati znama poucka, ze vie uz i tele, ze nam lze TASS a ne Deutsche Welle.
Pri municii by som zdoraznil "boli aj casy". Tie su davno prec. A nehovoriac o spotrebe hlavni.
Betonova strecha? A co este? Prosim ta
Mozes vysvetlit, preco citis potrebu tie nezmysly obhajovat?
Ved v Rusku maju "koňje", kedy rozpavac vie, ze klame, publikum viem, ze rozpravac klame a tak sa ku informacii stavaju, preco na Slovensku sa kazdy zjavny drist z Kremla berie ako Slovo Bozie?
V noci na dnes zasiahli ukrajinske sankcie letecky zavod v Smolensku. Konecne sa nasla ruska PVO. Ta Pancirom strielala rovno do bytovky. Mozno to je design flow toho systemu - primarne strielat po civilinom ci sa hybe, alebo nie.
https://bsky.app/profile/meanwhileua.bs ... 7y3ymbuv2a
jackb
Ked si pozries tie fotografie, tak vidno velké diery v strechách komplexu.
Pri výrobe hypers rakiet sa pouzivaju materialy ako špecialne keramicke kompozity, superzliatiny, uhlikove kompozity.
Treba si uvedomit jednu vec a to, že najvyssie teploty nevznikaju na celom povrchu rakety ale iba na realtivne malych plochach: nosová cast a hrany krídel.
Najodolnejsie su asi uhlikove kompozity ktoré vydrzia aj teploty do tych 3000st C. Dalsia vec je, ze sa rata s tym, ze sa niektore vrstvy priebezne odparuju, ale je to tak vypocitane aby obal ako celok vydrzal az do bodu dopadu-hypersonicke rakety nezvyknu prilis dlho letiet..
Autoeditácia príspevku po 9 hod 52 min 12 sek:
Válka o zdroje: Rusové ovládli další ložisko lithia na Ukrajině | Hrot24.cz
https://www.hrot24.cz/clanek/ruska-inva ... d=67053190
Autoeditácia príspevku po 1 hod 25 min 58 sek:
Rusko začalo mohutné delostrelecke utoky na Pokrovsk.
betonove stavby maju betonove strechy /na tom su este samozrejme dalsie hydroizolacne vrstvy/. Ten komplex ktorý napadlo Rusko tou raektou je celý betonovy. Napr velka cast obyvatelov Svk byva v panelakoch ktore maju ako zaklad strechy beton.Betonova strecha? A co este? Prosim ta
prosím ťa, čítaš s porozumením?Nie. Ak bol tepelny stit pre navrat z obeznej drahy okolo Mesiaca (v pripade Apollo 13 z vacsie vzdialenosti) navrhnuty do 2760°C, takze predstavovat si kov, ktory je pevny pri 5 tisic je sci-fi.
5000st môže vzniknúť pri dopadepovrch rakety je tak konštruovaný aby zniesol teplotu do cca 3000st. C.
Tých 5000st C sa môže vytvoriť, tak ako už bolo napísané, pri dopade kedy sa kineticka energia zmení na tepelnu.
Pri výrobe hypers rakiet sa pouzivaju materialy ako špecialne keramicke kompozity, superzliatiny, uhlikove kompozity.
Treba si uvedomit jednu vec a to, že najvyssie teploty nevznikaju na celom povrchu rakety ale iba na realtivne malych plochach: nosová cast a hrany krídel.
Najodolnejsie su asi uhlikove kompozity ktoré vydrzia aj teploty do tych 3000st C. Dalsia vec je, ze sa rata s tym, ze sa niektore vrstvy priebezne odparuju, ale je to tak vypocitane aby obal ako celok vydrzal az do bodu dopadu-hypersonicke rakety nezvyknu prilis dlho letiet..
Autoeditácia príspevku po 9 hod 52 min 12 sek:
Válka o zdroje: Rusové ovládli další ložisko lithia na Ukrajině | Hrot24.cz
https://www.hrot24.cz/clanek/ruska-inva ... d=67053190
Autoeditácia príspevku po 1 hod 25 min 58 sek:
Rusko začalo mohutné delostrelecke utoky na Pokrovsk.
Byva. Ale nie su to priemyslene haly. Objekt leti 4000km/h pri 4000°C a vytrhava strechy? Nema ist o prelet horucej ihly maslom? Boli tam tie diery aj pred hadzanim Lieskou?gogo956 napísal: 21 jan 2025, 21:21 jackb
betonove stavby maju betonove strechy /na tom su este samozrejme dalsie hydroizolacne vrstvy/. Ten komplex ktorý napadlo Rusko tou raektou je celý betonovy. Napr velka cast obyvatelov Svk byva v panelakoch ktore maju ako zaklad strechy beton.
Tepelny stit na navrat z 400 171km pri vstupnej rychlosti 27 013km/h stacil do 2760°C. (Apollo 10 malo vstupnu rychlost az 39 705 km/h a stacil rovnaky stit)prosím ťa, čítaš s porozumením?
Cize nie, nemoze. Ak, na Apollo ci Space Shuttle nepotrebovali keramicke kompozity do 5000°C tak Rusi take nieco nemaju ani len v komiksoch.5000st môže vzniknúť pri dopade
Alebo inak: ak ruska raketa lieta "hypersonicky" a zahrieva sa na tisice °C, preco nepreleti takou ukrajinskou bytovkou krizom, ale zapichne sa do nej a Ukrajinci najdu strosky. Ved by sa predsa mala vyparit. Detto ta Lieska, ktora sa mala pretavit cez betonove strechy vyrobnych hal a preletiet snad cez stred Zeme na druhu stranu, lebo niektore casti nedostali tento obeznik a podarilo sa ich najst len "pokrcene".
Opat ruske dristy, ktore nevedno preco, nemaju prienik s pozorovatelnou realtiou.
Tie rychlosti v mach a teploty si bud vymyslel P*tin, alebo to pre neho vymysleli nohsledi, aby ho ohurili a on bol len zosilovac.
Tak ako v Kurskej ludovej republike, aj svoj Pokrovsk nicia? Ved Kokso oznamoval jeho pad pred mnohymi mesiacmi. ARusko začalo mohutné delostrelecke utoky na Pokrovsk.
jackb
Raketoplan Space Shuttle už keramicke tepelne stity pouzival. Nech sa páči zdroj: https://depts.washington.edu/matseed/ms ... 0Tiles.htm
Takže ešte raz:
Pokial si mal na mysli nieco take, že sa "vyparí celý panelak", nie, pretoze pri dopade sa tepelna energia zmení na kineticku. Zároveň si treba uvedomit, že taký panelákový blok ma obrovsku hmotnost ktora dokaze pohltit velke mnozstvo energie dopadlej rakety.
Hypersonicka raketa je velmi ucinna zbran, nastastie je aj extremne drahá, preto ju Rusko bežne nepoužíva.
Rusko ma obrovske mnozstvo klasickych nenavadzanych bômb. Tie dodatočne upravuje a tak dokaze zasiahnut z bezpecnej vzdialenosti a znicit aj velke objekty. Obrana je proti tomu pomerne zlozita, pretoze nenavadzane bomby nemaju dostatocne výraznu infra stopu.
Ked sa modul Apolla vracal do atmosfery, tak jeho jednotlive vonkajsie vrstvy /hlavne fenolové živice/ sa priebežne odparovali. Bolo ich tam ale tolko, že na tu dobu navratu cez atmosferu dokazali posadku dostatocne ochranit.Ak, na Apollo ci Space Shuttle nepotrebovali keramicke kompozity do 5000°C tak Rusi take nieco nemaju ani len v komiksoch.
Raketoplan Space Shuttle už keramicke tepelne stity pouzival. Nech sa páči zdroj: https://depts.washington.edu/matseed/ms ... 0Tiles.htm
Takže ešte raz:
Pre lepšie pochopenie: nie pri lete, ale pri dopade.5000st môže vzniknúť pri dopade
https://ieeexplore.ieee.org/document/10118527Vďaka ich vysokej rýchlosti vzniká teplo, ktoré rozkladá molekuly v atmosfére, čím vzniká vrstva ionizovaného plynu nazývaná Plazma stealth.
su tam dve fotografie: pred a po zasahu. Na prvej fotke diery v strechach nie su, na druhom už sú.Boli tam tie diery aj pred hadzanim Lieskou?
ako už bolo napísané, pri náraze sa tepelna energia mení na kineticku. Bojove rakety, bez ohladu na to, ci su hypersonicke alebo nie, tak dokazu znicit aj velke objekty.ak ruska raketa lieta "hypersonicky" a zahrieva sa na tisice °C, preco nepreleti takou ukrajinskou bytovkou krizom
Pokial si mal na mysli nieco take, že sa "vyparí celý panelak", nie, pretoze pri dopade sa tepelna energia zmení na kineticku. Zároveň si treba uvedomit, že taký panelákový blok ma obrovsku hmotnost ktora dokaze pohltit velke mnozstvo energie dopadlej rakety.
Hypersonicka raketa je velmi ucinna zbran, nastastie je aj extremne drahá, preto ju Rusko bežne nepoužíva.
Rusko ma obrovske mnozstvo klasickych nenavadzanych bômb. Tie dodatočne upravuje a tak dokaze zasiahnut z bezpecnej vzdialenosti a znicit aj velke objekty. Obrana je proti tomu pomerne zlozita, pretoze nenavadzane bomby nemaju dostatocne výraznu infra stopu.
V Londyne maju comman moduled Appolo 10, call sign Charlie Brown. Moze si ist pozriet tie odparene zivice pri takmer 40 tisic km/h.gogo956 napísal: 22 jan 2025, 11:56 jackb
Ked sa modul Apolla vracal do atmosfery, tak jeho jednotlive vonkajsie vrstvy /hlavne fenolové živice/ sa priebežne odparovali. Bolo ich tam ale tolko, že na tu dobu navratu cez atmosferu dokazali posadku dostatocne ochranit.
Ja som nenapisal, zei ch Space Shuttle nepouzival. Ja som napisal, ze neboli do 5000°C, lebo taka teplota pri navate tehly z LEO nevznika.
Dokazy ukazuju opak. Ak by sa cokolvek na rakete co i len pri dopadne zohrialo na tak vysoku teplotu, tak skody a vyzeraju inak a trosky nie su vobec. Takze nie, ani Lieska, ani Zirkon nemaju vlastnosti ako o nich klame TASS.Takže ešte raz:
Pre lepšie pochopenie: nie pri lete, ale pri dopade.
indeed. preto doposial vsetko okrem Starship malo blackout ked letelo cez vrstvy atmosfery, kde sa tvorila plazma. to robi raketu neovladatelnou a velmi lahkou detegovatelnou IR.
ak by ta prva fotka bola skutocne pred utokom Lieskou a ziadny konvecny utok by tam nebol, nesedi ti teoria o 5000°C a vysokych machoch. lebo ked si otvoris Wiki, tri zdroje pisu, ze tie strechy mali minimalne poskodeniesu tam dve fotografie: pred a po zasahu. Na prvej fotke diery v strechach nie su, na druhom už sú.
1-krat nezavisla ruska Meduz, dva-krat rozne clanky od ISWSatellite images later revealed minimal damage to the roofs of Pivdenmash buildings and to the nearby private sector.
ja som si nemyslel, ze sa vypari bytovka. ale ze ked nieco tak rychle a horuce zasiahne byt, tak posledne co z neho budu tahat su trosky rakiet.Pokial si mal na mysli nieco take, že sa "vyparí celý panelak", nie, pretoze pri dopade sa tepelna energia zmení na kineticku. Zároveň si treba uvedomit, že taký panelákový blok ma obrovsku hmotnost ktora dokaze pohltit velke mnozstvo energie dopadlej rakety.
ja to vidim skor na bezny rusky hype ako pri Armatach a ci laseri. raz sa to niekde na testovacom polygone vyskusalo, vymysleli sa tomu hodnoty a hodilo sa to ako dogma. realita je uplne ina.
Ukrajinci ukazali, ze Patrior dokaze znicit taky Kalibr.
Rusko ma tak obmedzene mnozstvo vojakov k dispozii, ze po posadke Kuznecova posiela na front aj technikov jadrovych zbrani
\\Rusko a jeho fanusikovia oznamia, ze ku ziadnemu utoku stovkami ukrajinskych dronov nedoslo...
https://bsky.app/profile/wartranslated. ... gjde5dyk22
\\potvrdene: rafinera a tepelna elektraren v Rjazani, najvacsia tovaren na mikroektroniky v krajine v Brjasku a navrat to Voroneže a na Engels. uzivatelia napisu, ze ak sa aj utoky stali, Rusko je silne, Rusko je vyspele, Rusko je mudre a preto vobec nic neznamenaju.
https://bsky.app/profile/theukrainianre ... h5mx54u22q
Rusko odpovedalo utokmi Shahedov na bytovky po celej Ukrajine
Už nemáme rafinerii. Ruští blogeři informují o útoku ukrajinských dronů hluboko v Rusku
https://www.novinky.cz/clanek/valka-na- ... .seznam.cz
**
Katastrofální týden pro ruskou infrastrukturu. Čím Ukrajinci útočí na rafinerie?
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/dr ... d=67138450
https://www.novinky.cz/clanek/valka-na- ... .seznam.cz
**
Katastrofální týden pro ruskou infrastrukturu. Čím Ukrajinci útočí na rafinerie?
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/dr ... d=67138450
-
starysomar
Hardcore addict
Výborne.
gogo956 napísal: 24 jan 2025, 9:38 Už nemáme rafinerii. Ruští blogeři informují o útoku ukrajinských dronů hluboko v Rusku
Ak to dobre pocitam, tak len tato jedna znamena 3%. Co tie predosle a dalsie,ktore pridu.gogo956 napísal: 19 jan 2025, 22:01 Už tu boli uverejnene české odhady ake velke škody asi spôsobuju Ua dronove utoky na ruske sklady PHM a rafinerie.
Myslím že odhad hovoril niečo o cca 10percentach
Alebo inak: nevychadza mi, ze by tie ukrajinske utoky nic neznamenali. Bolo by pre objektivitu zaujimave pripocitat aj straty po utokoch na terminaly v pristavoch.
nevieme ako rychlo stíha Rusko poškodenia na rafineriach a skladoch PHM opravovať. To su sice pre Rusko neprijemnosti ale nič zásadné.jackb napísal: 24 jan 2025, 11:33 Ak to dobre pocitam, tak len tato jedna znamena 3%. Co tie predosle a dalsie,ktore pridu.
Alebo inak: nevychadza mi, ze by tie ukrajinske utoky nic neznamenali. Bolo by pre objektivitu zaujimave pripocitat aj straty po utokoch na terminaly v pristavoch.
Dôležitejšie je , že Trump vyzval SA a Opec aby navýšili ťažbu ropy. Ak by sa tak stalo a cena ropy začala vyraznejšie klesať, tak ruskej ekonomike by sa tym citelne znížili príjmy.
Okrem sraty rafinerie v Rjazani doslo podla vsetkeho aj ku stratam Tu22 na zakladni Djagilevo.
Vzhladom na to, ze "to bola neprijemnost" a "nic zasadne", tak dalsie presne mierene sakncie a klince do rakvy.
\\severokorejski betonari pobiehaju s utajovanymi infromaciami, ktore sa potom dostavaju do ukrajinskych ruk
https://igorsushko.substack.com/p/russi ... nformation
Vzhladom na to, ze "to bola neprijemnost" a "nic zasadne", tak dalsie presne mierene sakncie a klince do rakvy.
\\severokorejski betonari pobiehaju s utajovanymi infromaciami, ktore sa potom dostavaju do ukrajinskych ruk
https://igorsushko.substack.com/p/russi ... nformation
An unlimited number of DPRK [North Korea] military personnel (thousands) have access to secret documentation translated into Korean: maps of minefields, methods of using weapons and REB [radio-electronic combat], characteristics of special equipment
len tak offtopic, dnes má Zelensky narodeniny.
USA s okamžitou platnosťou zmrazujú takmer všetku zahraničnú pomoc | Politika CNN
https://edition.cnn.com/2025/01/24/poli ... index.html
https://edition.cnn.com/2025/01/24/poli ... index.html
Pocuj, to mas nutkanie klamat, alebo aky mas problem?
Napriek lziam a utkvelym predstavam rusofilov, Ukrajina nedostava financnu podporu pre svoju armadu. Ukrajina dostava vyradenu vojensku techniku, ktora uz bola raz zaplatena. ZSU si tie F16 neobjednali, take isto ako nie HIMARSy.
Uz som ti dnes raz vysvetlil USAID a citim sa blbo, ak by som musel znova ako to bolo vlastne pri vsetkom za poslednych pat tyzdnovSecretary of State Marco Rubio sent a cable, seen by CNN, to all US diplomatic posts on Friday outlining the move, which threatens billions of dollars of funding from the State Department and the US Agency for International Development (USAID) for programs worldwide.
The cable provides a waiver only for emergency food assistance and foreign military financing for Israel and Egypt. The cable does not specifically mention any other countries that receive foreign military financing, like Ukraine or Taiwan, as being exempt from the freeze.
Napriek lziam a utkvelym predstavam rusofilov, Ukrajina nedostava financnu podporu pre svoju armadu. Ukrajina dostava vyradenu vojensku techniku, ktora uz bola raz zaplatena. ZSU si tie F16 neobjednali, take isto ako nie HIMARSy.
zda sa, ze ukrajina bude nakoniec dodavat azerbajdzansky plyn. je to ale technicky mozne? hladal som(mozno nie dostatocne), ako su tie plynovody prepojene a nic som nenasiel. vie niekto ako to je? viem, ze je tu moznost predavat rusky plyn ako azerbajdzansky, ale je vobec mozne pustit druzbou plyn naozaj tazeny v azerbajdzane?
https://www.novinky.cz/clanek/zahranicn ... u-40506214
https://www.novinky.cz/clanek/zahranicn ... u-40506214
Nie, azerbajdžanský plyn do Ukrajiny nijako tiecť nevie a Ukrajina ani nemá terminál že by to vedela importovať cez more. Jediné riešenie čo sa dá reálne urobiť je tzv volume swap, teda že by sme normálne odoberali ruský plyn a ktorý by sa kúpil v Azerbajdžane, a niekto iný by zasa bral azerbajdžanský plyn kúpený v Rusku za rovnakú hodnotu. Ale zasa Zelensky sa nechal počuť že akýkoľvek plyn z Ruska nebudú brať, tak neviem.
===
Dosť brutálne inak vyzerá situácia vo Veľkej Novosilke. Ukrajinci sa tam nechali už dávnejšie zavrieť v dosť nepríjemnej situácii kde im únikovú cestu zahradila rieka a stovky vojakov sa dostalo v podstate do obkľúčenia. Rusi ich vyzvali aby sa vzdali, Ukrajinci to ale väčšinou odmietli a bojujú tam do horkého konca. Ďalší z tých prípadov kedy sa Ukrajinci odmietajú stiahnuť zo skoro obkľúčeného mesta a potom majú veľké straty na životoch, podobne ako v Bachmute alebo Avdiivke. Zaujímalo by ma prečo sa im to deje, lebo tie obkľúčenia spravidla nie sú nejaké rýchle a dajú sa predpokladať niekedy už týždne dopredu.
===
Dosť brutálne inak vyzerá situácia vo Veľkej Novosilke. Ukrajinci sa tam nechali už dávnejšie zavrieť v dosť nepríjemnej situácii kde im únikovú cestu zahradila rieka a stovky vojakov sa dostalo v podstate do obkľúčenia. Rusi ich vyzvali aby sa vzdali, Ukrajinci to ale väčšinou odmietli a bojujú tam do horkého konca. Ďalší z tých prípadov kedy sa Ukrajinci odmietajú stiahnuť zo skoro obkľúčeného mesta a potom majú veľké straty na životoch, podobne ako v Bachmute alebo Avdiivke. Zaujímalo by ma prečo sa im to deje, lebo tie obkľúčenia spravidla nie sú nejaké rýchle a dajú sa predpokladať niekedy už týždne dopredu.
eMPiko
oficialne Ua zdroje, napr z 22/01/25 tvrdili, že obklúčenie AFU vo Velkej Novosilke nehrozí a že je stale možnosť v pripade potreby ustúpiť.To mestečko ma velký strategický význam, tak asi preto sa ho snaži AFU držať za každú cenu.Dosť brutálne inak vyzerá situácia vo Veľkej Novosilke. Ukrajinci sa tam nechali už dávnejšie zavrieť v dosť nepríjemnej situácii kde im únikovú cestu zahradila rieka a stovky vojakov sa dostalo v podstate do obkľúčenia. Rusi ich vyzvali aby sa vzdali, Ukrajinci to ale väčšinou odmietli a bojujú tam do horkého konca. Ďalší z tých prípadov kedy sa Ukrajinci odmietajú stiahnuť zo skoro obkľúčeného mesta a potom majú veľké straty na životoch, podobne ako v Bachmute alebo Avdiivke. Zaujímalo by ma prečo sa im to deje, lebo tie obkľúčenia spravidla nie sú nejaké rýchle a dajú sa predpokladať niekedy už týždne dopredu.