Umela inteligencia / Artificial intelligence / AI

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Umela inteligencia / Artificial intelligence / AI

Príspevok od používateľa starysomar »

Ja naozaj nie :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

v buducnosti sa stanu ludia uplne neefektivny oproti robotom, ktore dokazu pracovat v rovnakom tempe v režime 24/7, nefrflú, nežiadaju zvysenie platu, nechodia na pn-ky, nekávičkujú v kuchynke a pod.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Ak nebudú až moc chytrí :D
Spixy
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Spixy »

aacid napísal: 22 jan 2025, 8:41 tipol ze o 10 rokov by taky robot mohol stat 10 tisic eur ale realnejsie bude asi nejake predplatne, 500 eur mesacne? stalo by to za dokladne upratany byt kazdy den aj navarenu veceru?
Upratovačky si berú do 10€/h, donáška jedla ma stojí 10-12€. Takže za mesiac to máš 80€ upratovačku (2h týždenne) + 360€ jedlo (1x denne) = 440€, takže podobný "zážitok" môžeš mať aj teraz za podobné peniaze. :D (ak ti má robot navariť večeru tak tie potraviny musíš predtým kúpiť, takže to vyjde o dosť drahšie ako donáška)

Inak kávový robot už existuje: V Brně šéfuje kavárně robot, který umí kávu jako v Itálii
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

gogo956 napísal: 22 jan 2025, 16:22to neznamená že ked to takto fungovalo v minulosti tak to rovnako bude aj platit do buducnosti
ale neznamena to ani opak. a kedze sa rozpravame o buducnosti tak mozme len predpokladat, nemozeme vediet. ja predpokladam to co je najpravdepodobnejsie, teda ze tak ako to bolo doteraz bude aj dalej.

prezili sme industrializaciu, prezijeme aj robotizaciu.

Spixy: vypocty su sice pekne ale dost skreslene. upratovacka si sice berie 10-15 eur na hodinu ale byt nam upratuje 5 hodin. to je 200 eur mesacne. donaska jedla pre 4 clennu rodinu je 40-50 eur. za 50 eur dokazem nakupit na cely tyzden potraviny. a tie potraviny samozrejme nebudem kupovat ja, bude ich objednavat robot online a privezie mu ich robot kurier :)

nemozem si nepredstavovat partiu ludi v krcme niekde v stredoveku ako nadavaju na mechanicke stroje ze ake to bude zle a ako pridu ludia o pracu...
gogo956
Redeemer
Redeemer

aacid
Industrializacia a prva vlna robotizacie brala iba tu najjednoduchsiu manualnu prácu. Dnes ale technologie dokazu zastupit clovek aj v nepomerne zlozitejsich poziciach. Kolko trva ludskej prekladatelke prelozit sto strán z čínštiny do turečtiny a kolko to trva cez www.deepseek.com ? A teraz este dolezitejsi bod: Kolko si za to vypyta človek a kolko deepseek? Uplne neporovnatelne co sa tyka rychlosti a efektivnosti.
Čo poradis pani prekladatelke? Aby isla robit programatorku? Za prve, taka robota nie kazdeho baví, za druhe, aj juniorske programatorske pozicie budu postupne vytlacane nastrojmi AI.

To je len priklad, ale zober si, že vyvoj Ai je zatial iba v plienkach, to na čo dnes neveriacky prekvapene pozerame, je len nesmelý náznak niečoho nepoerovnatelne väčšieho čo pride ešte v priebehu našich životov.

Prave teraz pisal niekde nejaky odbornik, ze už tento rok treba ratat s tym, že Ai bude vediet generovat take videa, ktore bude pre bezneho clovek nemožné odlisit od skutocnosti. A to si zober, ze uz teraz sú ludia schopni sa nechat zmanipulovat roznymi falosnymi videami, pritom od dokonalosti este maju daleko.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

zrovna prekladatelstvo si si vybral, to som nedavno diskutoval so znamymi.

treba sa zamysliet o akych prekladoch chces diskutovat, lebo prelozit navod na chladnicku z cinstiny, to uz 10 rokov nerobia ziadni prekladatelia ale google translate.
pokial chces prelozit uradnu listinu alebo obchodnu zmluvu tak jedna vec je ze deepseek ti to prelozi rychlo a lacno ale dokaze ti aj zarucit presnost prekladu? da ti na to notarsku peciatku? bude niest pravnu zodpovednost ak bude v preklade chyba a tvoja firma kvoli chybnej zmluve pride o miliony?

myslim inak ze cim viac sa bude robotizovat tym bude aktualnejsia tema UBI. potraviny budu lacne, sluzby budu lacnejsie, ludia nebudu mat tolko prace lebo ju skratka nebudu potrebovat. ak to bude chciet viac penazi ten si pracu najde. umenie nebude umelou inteligenciou nahradene nikdy ani osobny kontakt.
a tak ako dnes si mozes kupit chleba v tescu za 80 centov a rovnako si mozes kupit chleba v yeme za 4 eura alebo si mozes nechat umyt auto za 5 eur na automatickej pumpe vs rucne umyvanie.
proste vzdy bude iste percento trhu preferovat "handmade" tovary a sluzby. bude z toho manhandmade :D
gogo956
Redeemer
Redeemer

:: OSEL.CZ :: - Biologická AI simulovala 500 milionů let evoluce a stvořila nový protein
https://www.osel.cz/13880-biologicka-ai ... d=67545484
Fglx
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Fglx »

https://zive.aktuality.sk/clanok/zlaE2f ... operatora/

Tu ma ako napadlo, ze by v buducnosti mohli mat weby akysi vstup pre botov, kde nebude treba prechadzat pomale graficke/ludske rozhranie
Spixy
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Spixy »

Semantic HTML? HATEOAS? Technológie na to už 20 rokov máme.
gogo956
Redeemer
Redeemer

aacid
pokial chces prelozit uradnu listinu alebo obchodnu zmluvu tak jedna vec je ze deepseek ti to prelozi rychlo a lacno ale dokaze ti aj zarucit presnost prekladu? da ti na to notarsku peciatku?
kolko uradnych listin alebo obchodnych zmluv spracuje denne priemerný prekladatel? Ja neviem, len sa pýtam..

Problem vidim skor v tom, že jeden prekladatel dokaze pomocou Ai vykonat ovela viacej prace ako bez Ai. Takze najprv si napr necha nahrubo spracovat text pomocou Ai a nasledne už to len kontroluje a doplňa.
To znamena že na niektorych prekladatelov nezostane dostatok zakaziek aby vyzili ako doteraz a tí budu musiet robit nieco ine.
Tiež treba brať do uvahy, že kvalita preklad dnešných Ai prekladačov a prekladačov povedzme o 3-5rokov bude niekde inde.

**
Práci, kterou dřívě dělalo každý týden 6 lidí přibližně 50 hodin, nyní udělá umělá inteligence do 5 minut a doslova za pár korun.
https://insmart.cz/praci-6-lidi-zastane ... d=67597900
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

gogo956 napísal: 25 jan 2025, 15:24kolko uradnych listin alebo obchodnych zmluv spracuje denne priemerný prekladatel? Ja neviem, len sa pýtam..
no nemam ani ja ziadne data ale tak co ine sa preklada? nemyslim si ze filmov a knih na preklad je denne tolko co uradnych listin (imigracia, import, export tovaru, vymenne pobyty studentov a podobne)

ale tak mozmu donekonecne preberat jednotlive povolania, vseobecne ide o to ze pri kazdom pokroku nejake role v spolocnosti vznikaju, nejake zanikaju, nejake stracaju na sile zatial co ine na sile ziskavaju.
vzdy je mozna aj ta distopicka alternativa buducnosti ze robotov budu mat len ti bohati a zbytok sveta bude skapinat lebo nebude mat pracu. to mi pride ale trochu viac scifi ako to ze nam jednoducho stroje zase o nieco ulahcia zivot.
gogo956
Redeemer
Redeemer

aacid

toto su najcastejsie povolania v Usa:

1/Predavači a pokladníci
2/Administratívni pracovníci
3/Zdravotní asistenti a opatrovatelia
4/Profesionálni vodiči
5/Pracovníci vo výrobe

Okrem kategórie 3 sú všetci v blízkej budúcnosti ľahko nahraditelní Ai. Pre predstavu, len kategoria 1 znamena pre Usa, udaje z roku 2023, pracovne miesta v pocte cca 7,6miliona.
Tieto kategórie su prac miesta s pomerne nízkymi narokmi na vzdelanie a pre týchto ludi bude treba najst iné pracovne miesta, ktore ale nesmú byť podmienené vyrazne vyššími nárokmi na vzdelanie.

Autoeditácia príspevku po 7 hod 4 min 41 sek:
AI Replacing Jobs Statistics: The Impact on Employment in 2025
https://seo.ai/blog/ai-replacing-jobs-statistics
With projections that AI could potentially replace around 800 million jobs worldwide by 2030
Fglx
Medium Star
Medium Star

harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Cinania klamali o DeepSeek
https://www.sector.sk/novinka/310190/de ... vyssie.htm

Cakal som to, boli to az prilis bombasticke tvrdenia.
Spixy napísal: 24 jan 2025, 14:28 Semantic HTML? HATEOAS? Technológie na to už 20 rokov máme.
Ja si este zo skoly pametam tie veci, nie len o sematickom webe. Ono je to super, akurat to konkurenci umoznuje bez namahy skrapovat tvoje stranky a vyuzit tvoje drahoziskane data zadarmo. Pre to takmer nik nerobil.
Fglx
Medium Star
Medium Star

Ja som to čakal. Bola to len neoverené tvrdenie Číňanov a celý svet im to zožral.. Samozrejme tlač to nafukla do najväčších rozmerov typu splaskal ai bublina.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

harrison314 napísal: 02 feb 2025, 15:37Ja si este zo skoly pametam tie veci, nie len o sematickom webe. Ono je to super, akurat to konkurenci umoznuje bez namahy skrapovat tvoje stranky a vyuzit tvoje drahoziskane data zadarmo. Pre to takmer nik nerobil.
ak chces scrapovat nejaky web tak to spravis, je jedno ci je semanticky alebo nie. predsalen html je xml a xml je primarne urcene na konzumaciu strojom.
(ja sa v tom btw celkom vyzivam, ci uz v praci alebo na sukromne ucely, scrapovanie je moja zaluba, ja diplomovku som mal na tom zalozenu :D jediny web co som vzdal bolo csfd lebo malo tak nevalidne html ze to proste neslo :D ale to bolo davno, mozno sa uz napravili)
Fglx
Medium Star
Medium Star

Mozno weby (pre ludi) ako take v buducnosti ani nebudu a bude len proste nejake rozhranie, ktore ti bot posklada z dat, co z toho webu vytiahol. Proste to bude neprakticke, aby si si nieco sam hladal.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Niekedy je ten výcuc praktický - niektoré veci negooglim, hodím otázku Arii (AI v Opere).
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

hladanie je urcite nieco v com by nas AI (aj to co tu mame teraz) mohlo posunut. vela ludi viac menej vyhladavat ani nevie (napisat do googlu dotaz nie vzdy staci) a pre tych co to vedia je to zdlhave zbytocne.
tu je ale dolezite aby sme mali pristup k neutralnym, idealne FOSS, modelom a rozhraniam ktore budu idealne bezat lokalne na tvojom zariadeni a nie v cloude. lebo inak sa stane presne to co sa stalo s googlom, ze ked nieco hladas tak nedostanes najlepsiu moznost ale tu co je sponzorovana alebo ma najlepsie SEO.
ak dnes pojdem za chatgpt, gemini, deepseek alebo ariou a poziadam ju aby mi nasla najlepsiu pracku pomer cena/vykon tak ako viem ze je to ozaj najlepsia pracka a nie ta ktora si zaplatila alebo nejakym sposobom ten algoritmus oklamala?

web tiez nie je len o vyhladavani alebo prijimani informacii. politicke, hospodarske, sportove, filmove ci herne aktuality. dnes to tie portaly robia bud preto ze su platene alebo ziju z reklam. pokial na sme.sk prestanu chodit ludia lebo ich clanky bude destilovat AI tak sme zanikne.
co ale neni problem uplne lebo AI moze rovnako dobre destilovat tie iste zdroje z ktorych cerpaju tie portaly.

co ale tematicke clanky, nazory, uvahy, blogy? stranky ktore su zaujimave nie informaciami ale estetikou, funkcionalitou alebo recesiou? (napriklad stranka ktora ta nauci nieco o syntetizatoroch? :D

ked nad tym tak rozmyslam tak je to celkom prijemna prestava ze sa vratime k prelomu tisicrocia, do doby ked internet bol tvoreny ludmi pre ludi, nie korporaciami pre peniaze. vsetko ostatne obstara AI a "ist na internet" nebude znamenat "vyhladat nieco na googli" ale pozistovat co kto spravil nove.
Napísať odpoveď