Antik smarthome

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
René
Medium Star
Medium Star

Antik smarthome

Príspevok od používateľa René »

Ahojte,
kupil som novy byt a chcem ho mat trochu smart. Cize senzory, videovratnik, zasuvky atd. Kedze mam optiku od antiku, pozrel som si ich ponuku smart zariadeni a zdaju sa celkom fajn. Cenovo su tiez fajn.

Ma s ich zariadeniami niekto skusenosti? Casom by som mozno dokupoval dalsie zaujimave veci. Taktiez by som rad vsetko videl a riesil cez jednu appku.

Vdaka.
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Re: Antik smarthome

Príspevok od používateľa STomko »

No je to klasicka Tuya, akurat s logom "antik" na tom.
Pre vysvetlenie - Tuya je software/platforma na ktorej funguju vsetky tie lacne smart zariadenia ktore nakupis na aliexprese. Vsetky tie znacky ako Antik, Tesla smart, Evolveo a vselijaki dalsi vyrobcovia si tento software a produkty nevyvijaju sami. Vsetko je to tuya, len v konecnej faze brandovana pre toho ktoreho vyrobcu. Takze aj napriklad co sa tyka mobilnej appky - vsetci maju svoju, ale vacsinou funguje aj ta standardna Tuya (Smart Life) aplikacia.
Co sa tyka zariadeni/podpory, je to dane tym, co podporuje Tuya platforma.

Ci je to dobra kupa? To zalezi od poziadaviek. Niekomu sa to ako dobra kupa moze zdat.
Osobne by som to neodporucal - vsetky tieto zariadenia su cloud based, casto zavisiace od dostupnosti internetu a podpory toho/ktoreho vyrobcu. Ak by si chcel casom system rozsirovat, a to nebodaj aj mimo tuya platformy (ine zariadenia, zigbee, zwave, bluetooth), tak skor ci neskor narazis, lebo podpora tuya zariadeni na inych platformach nie je idealna kedze je to cloud based.

Osobne som fanusikom Homeassistantu. Jeho moznosti su asi nekonecne. Ale ako vravim, zavisi od toho co hladas/pozadujes.
René
Medium Star
Medium Star

Dakujem za odpoved. Cize navrhujes home assistant, nejaky hub a zigbee zariadenia?
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa STomko »

Fakt to zalezi od tvojich moznosti a schopnosti. Vies nainstalovat nejaky OS? vies pripadne editovat nejaky subor, doinstalovat nejaky addon? Ak ti to nerobi problem, tak urcite ano. Treba na rovinu povedat ze sice sa casom HA vyvija aby bolo viac user friendly, ale stale su tam veci co bezny user nedokaze. Na rozdiel ked si kupis nejaky "antik" hub a mas tam vsetko pekne krok po kroku "malovane".
Napriklad remote access na HA - to tiez nedostanes out of the box. Vies si ho zaobstarat oficialnou cestou (platena), alebo inak - napriklad cez cloudflare a tvoj naklad bude iba naklad na kupu domeny (co ja viem, bavime sa od 5e/rok a tu domenu mozes vyuzit aj na nieco ine, nielen na HA). Moznosti su, len tiez to nie je vsetko na 2 kliky a hotovo (teda, skoro).

Vyhoda je ze to mozes davkovat postupne. Zacnes s HA - nainstalujes si ho napr. do virtualky, alebo na nejaky stroj. A vyskusat to. Ak chces nieco kupit, tak dobrou volbou podla mna su aj boxy z ali s CPU N100 - za cenu okolo 120e dostanes podstatne viac vykonu ako na nejakom raspberry napriklad, alebo aj home assistant boxe ktory sa da ofiko kupit.
Dobre wifi zariadenia a (zatial) so skvelou lokalnou podporou su shelly. Chces Zigbee? Zwave? Staci pridat addon a dokupit koordinator (usb dongle) a mas zigbee alebo zwave. Tu treba podotknut ze vacsina zariadeni z aliexpresu, hoci su tuya, ale pokial su zigbee, su plne lokalne. Staci si vyhladat ci je dane zariadenie podporovane. Problem je len s tuya wifi zariadeniami.
Flexibilita a nekonecne moznosti HA su jeho vyhoda, ale zaroven aj nevyhoda pre nie technicky zdatneho usera.
René
Medium Star
Medium Star

Vdaka. Kedysi som v ramci zvedavosti mal nahodeny home assistant v proxmoxe ako virtualku. Vidim to tak, ze to setupnem opat a zacnem vyuzivat.
Napísať odpoveď