Investovanie - podielové fondy
Re: Investovanie - podielové fondy
Ja by som si vybral nejaké etf a k tomu btc, kúpil by som pol na pol. Keďže sa mi nechce nikde registrovať a aktívne obchodovať, využil by som Revolut ktorý už mám a nákup by bol bez poplatkov (btc by som kupoval postupne cez funkciu zaokrúhľovanie, zbiera sa to celkom rýchlo a je to bez poplatku)
Čomukoľvek dividendovému by som sa vyhol už len kvôli daniam
Taktiež dividendové investovanie je podľa mňa z veľkej časti oxymoron
Najlacnejšie je to momentálne cez xtb
Taktiež dividendové investovanie je podľa mňa z veľkej časti oxymoron
Najlacnejšie je to momentálne cez xtb
inac v indexe bolo, ze na ETN neplati casovy test a mali by sa zdanovat. hladal som o tom dalsie info na internete, ale definitivnu odpoved som nenasiel. co vy na to?
Plati tiez 1 rok ale radsej sa mu vyhni ak je moznost.
vdaka za odpoved a preco sa im vyhybat?
Lebo je to mackopes. Ked padne spolocnost ktora ich predava tak mas smolu, resp zlozito sa k tomu dostanes.
Naopak akcie, ETF, atd len zmenia spravcu (napr po rozhodnuti sudu) cize stale si ich vlastnik. Bez nutnosti odpredaja.
Naopak akcie, ETF, atd len zmenia spravcu (napr po rozhodnuti sudu) cize stale si ich vlastnik. Bez nutnosti odpredaja.
-
CrazyJerry
Light Star
Ahojte,
po dlhom odhodlavani, som sa dokopal k zalozeniu uctu na XTB. Teraz vsak bojujem s tym ake ETF nakupovat.
Chcem si vytvorit dlhodobe pasivne invseticne portfolio. Asi cisto z ETF, ale neviem ake ETF zvolit.
Pozeram rozne youtube videa zamerane na dlhodobe pasivne investovanie, ale kazdy poradi nejake ine ETF, tak uz som t toho uplne zmäteny..
Aktualne su asi najviac odporucanymi ETF:
- Vanguard FTSE All-World UCITS ACC EUR (VWCE.DE)
- iShares NASDAQ 100 UCITS ACC EUR (SXRV.DE)
- iShares Core S&P 500 UCITS ACC EUR (SXR8.DE)
Investicny horizont je cca 20 rokov a nechcem riesit ziadne dane (ak to chapem spravne je lepsie volit akumulacne ETF)
Chcel by som investovat na zaciatok 300€ mesacne, mozno casom zvysit na 500.
A chcel by som tam presunut nasetrene uspory ktore nejaky cas uz lezia na obyc bankovom ucte (cca 10-20k) Ale bojim sa to spravit teraz na zaciatku, lebo vobec netusim co za to kupit. Preto sa chcem prve otukat mesacnymi nakupmi a ked uz budem sebavedomejsi, tak tam zacnem postupne presuvat cash.
Co hovorite na tieto ETF, do ktorych je najlepsie investovat? Pripadne v akom pomere ich nakupovat?
Budem pouzivat investicny plan na XTB.
Vopred vdaka za rady.
po dlhom odhodlavani, som sa dokopal k zalozeniu uctu na XTB. Teraz vsak bojujem s tym ake ETF nakupovat.
Chcem si vytvorit dlhodobe pasivne invseticne portfolio. Asi cisto z ETF, ale neviem ake ETF zvolit.
Pozeram rozne youtube videa zamerane na dlhodobe pasivne investovanie, ale kazdy poradi nejake ine ETF, tak uz som t toho uplne zmäteny..
Aktualne su asi najviac odporucanymi ETF:
- Vanguard FTSE All-World UCITS ACC EUR (VWCE.DE)
- iShares NASDAQ 100 UCITS ACC EUR (SXRV.DE)
- iShares Core S&P 500 UCITS ACC EUR (SXR8.DE)
Investicny horizont je cca 20 rokov a nechcem riesit ziadne dane (ak to chapem spravne je lepsie volit akumulacne ETF)
Chcel by som investovat na zaciatok 300€ mesacne, mozno casom zvysit na 500.
A chcel by som tam presunut nasetrene uspory ktore nejaky cas uz lezia na obyc bankovom ucte (cca 10-20k) Ale bojim sa to spravit teraz na zaciatku, lebo vobec netusim co za to kupit. Preto sa chcem prve otukat mesacnymi nakupmi a ked uz budem sebavedomejsi, tak tam zacnem postupne presuvat cash.
Co hovorite na tieto ETF, do ktorych je najlepsie investovat? Pripadne v akom pomere ich nakupovat?
Budem pouzivat investicny plan na XTB.
Vopred vdaka za rady.
idem v pomere 40:60 tieto 2: VWCE.DE:SXR8.DE
Za mna vsetky 3 ETF su dobre ale kombinacia vsetkych nedava moc zmysel (velke prekryvanie obsahu). Kazde z nich, resp index ktory kopiruju je vhodny na iny typ rizika.
Pri konzervativnejsom nastaveni VWCE+SXR8
Neutralne napr SXR8+SXRV v pomere 80%+20%
Rizikovejsie SXR8+SXRV v pomere 50%+50% (to mam ja)
Rizikove kludne vsetko do Nasdaq100
Pri 20r horizonte budes mat zhodnotenie 4-5 nasobne tych terajsich 20k. Preto riesit ci teraz nahodou chytis prepad 10% je uplne irelevantne.
Teoria hovori ze vychadza lepsie jednorazovy nakup. Ale casto sa odporuca nakup rozlozit na 6-12 mesiacov.
Pri konzervativnejsom nastaveni VWCE+SXR8
Neutralne napr SXR8+SXRV v pomere 80%+20%
Rizikovejsie SXR8+SXRV v pomere 50%+50% (to mam ja)
Rizikove kludne vsetko do Nasdaq100
Pri 20r horizonte budes mat zhodnotenie 4-5 nasobne tych terajsich 20k. Preto riesit ci teraz nahodou chytis prepad 10% je uplne irelevantne.
Teoria hovori ze vychadza lepsie jednorazovy nakup. Ale casto sa odporuca nakup rozlozit na 6-12 mesiacov.
-
starysomar
Hardcore addict
Votalita je niekedy výhoda.
Minimálne ak má človek šťastie.
Som tak raz vlastnou chybou zarobil nie malé stovky eur - poslal kamsi čosi - ono sa to nezobrazilo - tak zopakoval prevod - po víkende tam boli sumy "dupľom". Teda stiahol čo navyše - a ono to práve vďaka votalite "znieslo" takmer tisícku navyše mojou chybou.
Občas môže mať aj starý somár šťastie.
A inak - pred mnohými rokmi som sa o... na neštandardných investíciách, s Bitcoinom som zaváhal keď mu skoro nik neveri - tak sa hodne rokov držím už len štandardných finančných nástrojov - a nesťažujem sa.
Kto je hravý - nech skúsi hoci páku. Mne kedysi jasne realitou vysvetlili že sa v tých obchodoch riziko prehadzuje na väčších hlupákov.
Minimálne ak má človek šťastie.
Som tak raz vlastnou chybou zarobil nie malé stovky eur - poslal kamsi čosi - ono sa to nezobrazilo - tak zopakoval prevod - po víkende tam boli sumy "dupľom". Teda stiahol čo navyše - a ono to práve vďaka votalite "znieslo" takmer tisícku navyše mojou chybou.
Občas môže mať aj starý somár šťastie.
A inak - pred mnohými rokmi som sa o... na neštandardných investíciách, s Bitcoinom som zaváhal keď mu skoro nik neveri - tak sa hodne rokov držím už len štandardných finančných nástrojov - a nesťažujem sa.
Kto je hravý - nech skúsi hoci páku. Mne kedysi jasne realitou vysvetlili že sa v tých obchodoch riziko prehadzuje na väčších hlupákov.
Čaute, viem že táto téma tu už bola 100x
Ale mám niečo nasporené na Fio sporiacom účte a to úročenie už dosť kleslo
Bolo by fajn tie peniaze presunúť z Fia do revolutu na vanguard s&p 500?
Pozeral som aj xtb avšak, interface revolutu sa mi viac páči a takisto je to bez poplatkov
Aký je napr rozdiel medzi vanguard a amundi s&p 500?
Ale mám niečo nasporené na Fio sporiacom účte a to úročenie už dosť kleslo
Bolo by fajn tie peniaze presunúť z Fia do revolutu na vanguard s&p 500?
Pozeral som aj xtb avšak, interface revolutu sa mi viac páči a takisto je to bez poplatkov
Aký je napr rozdiel medzi vanguard a amundi s&p 500?
Revolut nie je bez poplatkov. Je tam daky maly poplatok. Index S&P dosahuje dlhorocny rast, ale prave pred par snami boli informacie, ze tento rok sa ockava najhorsi v historii a to s rastom len okolo 1,5 percenta.
takže čo by si odporúčal?
Ja investujem cez revolut, poplatok je tam podľa plánu.
Program štandard má 1 nákup za mesiac bez poplatku, premium 5 nákupov, vyššie programy majú limity vyššie.
Takže pre toho, kto chce mesačne posielať napríklad 100€, alebo jednorázovo veľkú sumu, je Revolut bez poplatku.
Program štandard má 1 nákup za mesiac bez poplatku, premium 5 nákupov, vyššie programy majú limity vyššie.
Takže pre toho, kto chce mesačne posielať napríklad 100€, alebo jednorázovo veľkú sumu, je Revolut bez poplatku.
V podstate ziadny. Konkurencne spolocnosti.
To su take informacie do vetra. Neda sa to moc predpovedat. Ja castejsie pocuvam o klasickom zhodnoteni 5-8%. Amerika ide na plne gule, nizka nezamestnanost. Inflacia je stabilizovana. Otazne je co povystraja Trump. Zbytok sveta je otazny ale to su uz ine indexi.heker napísal: 23 feb 2025, 12:26Index S&P dosahuje dlhorocny rast, ale prave pred par snami boli informacie, ze tento rok sa ockava najhorsi v historii a to s rastom len okolo 1,5 percenta.
A najhorsi rok bol 2008 s padom -37%
SP500
Na inom fóre radili aj Xeon.DE
To je na kratke zhodnocovanie, kusok lepsie nez Fio. Ked mas investicny horizont 8 a viac rokov tak je blbost neinvestovat do akcii.
Tam je tiež garantovaný výnos ako vo Fiu? Alebo od čoho tam závisí úrok?
Od urokovej sadzby ECB cize garancia kopirovania sadzby. +- je to to iste lebo aj Fio znizuje urok prave preto lebo ECB znizovala niekolkokrat sadzby.
europsky zbrojarsky priemysel:
Rheinmetall
Leonardo
Thales
Dassault
inak, spekulujem s nejakymi srandami, viz nizsie, ale ja viem nakupovat len v ATH, takze... YMMV
este by som premyslal nad STOXX 50, bud to pojde do sraciek alebo postupne hore, 50:50
Rheinmetall
Leonardo
Thales
Dassault
inak, spekulujem s nejakymi srandami, viz nizsie, ale ja viem nakupovat len v ATH, takze... YMMV