Seat Leon 1.9 TDI 81Kw ASV

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
Emil1020
Novice
Novice

Seat Leon 1.9 TDI 81Kw ASV

Príspevok od používateľa Emil1020 »

Ahojte. Kúpil som Seat Leon 1m (1.9tdi 81kw ASV). Vzhľadom na to že to je moje prvé auto a niesom moc skúsený "autíčkar" tak som si prišiel po radu od skúsených. Pri predaji auta mi týpek povedal že keď auto nieje zahriate tak auto sa začne triasť ale ako náhle je zohriate tak to nerobí... (Zapína núdzový režim) Samozrejme robí to aj keď je zahriaté len som to zistil neskoro 😅. Auto keď stojí na voľnobehu tak turbo si samé od seba zdvihne otáčky a turbo začne pískať. Na aute pridám plyn a akonáhle mám otáčky na 2000 akoby sa turbo ešte len zaplo a zatlačí ma do sedačky len nechápem prečo to tak prudko "kopne". Raz som si šiel 50km/h a auto stratilo ťah ako keby si pýtalo 2. prevodový stupeň tak som ho tam zo srandy zaradil a samé to vyletelo na 70km/h čo je celkom ulet. Má to 81kw ale aj skúsenejší kamaráti mi hovoria že to auto určite nemá 81kw ale tak 110+ pýtal som sa predajcu či tam robil chiptuning a povedal že nie. Menili stred turba a si to nejak pokazili a nevedeli čo s tým tak si našli mňa 😅. Vedeli by ste mi poradiť v čom môže byť chyba? Samozrejme asi turbo len ani neviem aké turbo mám kúpiť keďže v papieroch je dané 81kw a nechcem pokaziť aj nové turbo. Ďakujem vopred za rady.
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Seat Leon 1.9 TDI 81Kw ASV

Príspevok od používateľa heker »

Kupil si pokazene auto. Mal by si odstupit od zmluvy a vratit ho predavajucemu. Ako dlho to je co si kupil to auto?
Emil1020
Novice
Novice

Už je to viac ako mesiac. Auto si chcem nechať keďže som ho kúpil za dobrý peniaz. Len neviem čo ďalej ako sa pohnúť.
K-u-b-i-a-k
Addict
Addict

Príspevok od používateľa K-u-b-i-a-k »

dobrý peniaz, len čo výjde servis
Emil1020
Novice
Novice

No šak to všetko by so nechcel zistiť, či stačí vymeniť len turbo alebo rovno celý motor alebo čo konkrétne, či náhodou nemal s tým niekto podobný problém alebo či sa niekto rozumie v turbách

Autoeditácia príspevku po 19 sek:
Dúfam že to bude len zle turbo a bude stačiť kúpiť nové
heker
Redeemer
Redeemer

A nove turbo je kolko, 500 alebo 800 eur? Plus este tesnenie, robota.

Triast to moze aj preto, ze su poskodene vstrekovace a bude ich treba vymenit, to mas 1200 eur za 4 kusy. Moze to byt zotrvacnik, co je zase mozno 300 eur plus este robota k tomu. Kto vie v akom stave su tam rozvody.
Emil1020
Novice
Novice

Na aute menil: Žhaviče, Pletenec na vyfuku, Nový stred turba, Nove spodne gulove capy. Auto bolo na diagnostike a zaujímavé že nič tam neukazovalo. Tak modlím sa aby to bolo len to turbo.

Autoeditácia príspevku po 2 min 40 sek:
Aj keby som kúpil nové turbo. Tak stále neviem aké keďže ani netuším koľko to má vôbec kw. A kúpiť nové turbo a nahodiť ho a hneď pokaziť nechcem 🤣
heker
Redeemer
Redeemer

Podla mna to chvenie auta budu sposobovat vstrekovace. Turbo sa objednava podla VIN cisla, je tam dany konkretny typ, treba to pozriet podla toho. Ak tak mi posli VIN cislo do sukromnej spravy a mozem ti to pozriet. Pri vymene turba treba menit aj kovove tesnenie, ktore tam je, asi dake 4 kusy, kedysi sa predavali len origo. Okrem toho sa musi vymenit aj vzduchovy filter, olej a olejovy filter. Do noveho turba sa naleje olej, ale pri prvom spusteni mazalo a neslo na sucho. Lenze stale nevies pricinu, ze preco ti odislo. Co ak sa nieco zlomilo, prislo ku karbonizacii a v sani mas cudzi diel, ktory tam nema co hladat?

Este raz som si precital tvoj prvy prispevok, ten nudzovy rezim a kolisanie otacok bude najskor sposobeny regulaciou turba. Stava sa to, ak su usadeniny na lopatke turba. Da sa to rozbehat po vycisteni, ale potrebujes diagnostiku typu ODIS, VAS5054 alebo VCDS (VAG-COM).

A hlavne potrebujes mechanika, ktory sa do toho vyzna a vie co robi. Takze pozriet na diagnostike vstrekovace, vahu vzduchu, regulaciu turba, klapky.

Pozeral som len tak v rychlosti, turbo do toho auta je napriklad Garrett 713673-5006S, ktore stoji 1150 eur. Nissens za 430 eur (pokial nemas regulator). To skor pozriet repasovane turba, vygooglis to za par sekund. Sada tesneni je okolo 80 eur. No a potom robota. Pride mi to, ze to su vyssie naklady ako cena toho auta.

Autoeditácia príspevku po 2 min 54 sek:
Teoreticky toto by malo byt pre tvoje auto - https://repascentrum.sk/turboduchadla/6 ... 007sr.html
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Najlepšie to vrátiť ako píše heker hneď v prvom príspevku.
Emil1020
Novice
Novice

Auto som sa pokúšal vrátiť a predajca sa vyjadril k tomu že auto je prepísané a odmieta vrátenie peňazí čiže asi zainvestujem

Autoeditácia príspevku po 2 min 26 sek:
Heker ďakujem za radu. Myslíš že by mi vedeli pomôcť machanici ktorí robia chiptuning že by zistili koľko má auto kw? Lebo turbo ktoré si poslal je do 85kw a keď auto je možno 110kw tak to repasovane "nové" môžem zas nejak poškodiť
heker
Redeemer
Redeemer

Predajca ta odpapkoval s nezmyslom, ze je auto prepisane. Je predsa logicke, ze ked auto kupis, ze ho prepises - ved to je tvoja povinnost.

Pokial ma tvoje auto 85kW v technickom preukaze, tak ma proste 85kW. Podla toho kupujes diely na auto, teda aj turbo. To, ze ty mas pocit pri jazde, ze to ma vyssi vykon, tak to nemeni nic na tom, ze do toho auta ma ist turbo pre 85kW a je tomu prisposobene sanie, regulacia, kodovanie riadiacich jednotiek, vyfuk...

To co potrebujes je, aby si isiel za normalnym mechanikom, ktory sa vyzna do aut, ktory ma diagnostiku, pozrie sa na to, urci problemy a naceni ti to.
Emil1020
Novice
Novice

Aha jasné ďakujem moc za rady 👍
Napísať odpoveď