štatne dlhopisy 3%
-
peterkollar
Expert
štatne dlhopisy 3%
pozeram ze tu na to este samostatna tema nie je
- len pre info, ak by som kupil dlhopis na 2 roky napr. a potreboval by som peniaze skor, vie mi niekto povedat ake su podmienky nudzoveho vyberu ? ak su vobec nejake ? dik
- len pre info, ak by som kupil dlhopis na 2 roky napr. a potreboval by som peniaze skor, vie mi niekto povedat ake su podmienky nudzoveho vyberu ? ak su vobec nejake ? dik
Re: štatne dlhopisy 3%
Primarny nakup a uschova je bez poplatku ale sekundarny obchod uz moze byt s poplatkom. Cenu za predaj v podcaste Finax spominali do cca. 50eur, toto budu mat asi jednotlive banky mierne odlisne, zatial som zverejneny cennik nikde nenasiel.
Cena dlhopisu v case predaj ale moze byt aj vyssia nez nominalna hodnota, zalezi ako sa budu vyvijat uroky.
Cena dlhopisu v case predaj ale moze byt aj vyssia nez nominalna hodnota, zalezi ako sa budu vyvijat uroky.
-
starysomar
Hardcore addict
Kto to vysvetlí tým tupým.
Preco pise o strate 1/10 ? Nechapem. Vsak inflacia je +- rovnaka ako vynos.
Okrem urazok moc nevysvetlil, preco je to zle.beardie napísal: 05 mar 2025, 12:40 https://blog.sme.sk/valchar/politika/ne ... -dorehotat
nekupovat
Ja som sa tiez nedocital o tych negativach, len same omacky a nadavky.
Ale ako storka o utoku dochodcov celkom super 
tie negativa, ak si odmyslim, ze je to podpora ficovskeho statu:
- naco ukladat peniaze do dlhopisu, ktory nie je likvidny, s urokovou mierou, ktore nie je privelmi rozdielna od lepsieho sporiaceho uctu?
- naco ukladat peniaze do dlhopisu, ktory nie je likvidny, s urokovou mierou, ktore nie je privelmi rozdielna od lepsieho sporiaceho uctu?
Ktory sporiaci alebo terminovany ucet dnes este ponuka ±3%?
Fio aktualne 2,2% a z toho sa este odratava dan.
Revolut 2,84% - dan (a to tam este myslim su nejake podmienky).
ECB depozitna sadzba aktualne 2,75% a bude velmi pravdepodobne rychlo klesat.
Sucasnu inflaciu na Slovensku tie 3% sice neprekonavaju ale inflaciu v Eurozone ano a o celkom dost.
Samozrejme dlhopis nie je pre tych, ktori budu peniaze potrebovat skor nez o 2 roky. Ale pre ludi, kotri svoje uspory drzia na beznych uctoch, akcie su pre nich uz prilis rizikove a zaroven velku cast tych penazi nebudu potrebovat skor nez o 2 roky, je to podla mna (aj analytikov, ktori sa k nim vyjadrovali) financne vyhodne.
Moralna otazka je uz samozrejme ina vec...
Inak tie dlhopisy pre ludi schvaluje aj velka cast opozicie.
Asi najvacsi (moralny) problem je, na co stat peniaze mina, aktualne ich mina neefektivne. A samozrejme tie dlhopisy bude musiet aj splatit, takze tym ludom, ktori si dlhopisy kupia, zisk zaplatime vsetci z dani.
Sucasnu inflaciu na Slovensku tie 3% sice neprekonavaju ale inflaciu v Eurozone ano a o celkom dost.
Samozrejme dlhopis nie je pre tych, ktori budu peniaze potrebovat skor nez o 2 roky. Ale pre ludi, kotri svoje uspory drzia na beznych uctoch, akcie su pre nich uz prilis rizikove a zaroven velku cast tych penazi nebudu potrebovat skor nez o 2 roky, je to podla mna (aj analytikov, ktori sa k nim vyjadrovali) financne vyhodne.
Asi najvacsi (moralny) problem je, na co stat peniaze mina, aktualne ich mina neefektivne. A samozrejme tie dlhopisy bude musiet aj splatit, takze tym ludom, ktori si dlhopisy kupia, zisk zaplatime vsetci z dani.
ano, ak si mam vybrat 2,2 % u Fio dostupne ihned alebo 3 % na dlhopise, pricom sa k tym peniazom nedostanem rok ci dva, vyberiem si radsej Fio
pri 2 rokoch, pri 10000 eur je to 10445 u Fio, resp 10609, mne by tych 164 euro navyse za tu nedostupnost nestalo
pri 2 rokoch, pri 10000 eur je to 10445 u Fio, resp 10609, mne by tych 164 euro navyse za tu nedostupnost nestalo
S tým tvojím prvým dôvodom prečo tieto štátne dlhopisy nekupovať súhlasím. Ale treba povedať, že tento výpočet moc nesedí, lebo tam nie je zohľadnená daň z úrokov na sporiacom účte. Výnos zo štátnych dlhopisov je oslobodený od dane, takže pri sume 10000 € s úrokom 3 % ročne to po 2 rokoch bude celých 10600 € (úroky z dlhopisov sa nereinvestujú a neúročia, takže toto by sa nemalo počítať ako zložené úročenie).
Na sporiacom účte, napr. Fio s úrokom 2,2 % to po odpočítaní 19 % dane bude len 1,782 % ročne, takže po 2 rokoch cca len 10362 € (zložený úrok vyplácaný mesačne). To je už cca o 40 % menej a to ešte môže Fio banka znížiť úroky...
Na sporiacom účte, napr. Fio s úrokom 2,2 % to po odpočítaní 19 % dane bude len 1,782 % ročne, takže po 2 rokoch cca len 10362 € (zložený úrok vyplácaný mesačne). To je už cca o 40 % menej a to ešte môže Fio banka znížiť úroky...
-
K-u-b-i-a-k
Addict
prečo vlastne fio znižovslo ten úrok? začínal som na 3%.
lebo sa v prvom rade odvija od urokov ecb. uroky na sporiacich/terminovanych uctoch budu (skoro) vzdy podliezat uroky uverov, ktore poskytuje centralna banka komercnym bankam.
Pred 4r to bolo pod 1%
Vyvoj trhu. Zakladna urokova miera ECB
-
peterkollar
Expert
365 banku a jej terminak si pozeral ? myslim ze tam ma 3 percenta.smajlik napísal: 06 mar 2025, 12:11 Ktory sporiaci alebo terminovany ucet dnes este ponuka ±3%?
-
starysomar
Hardcore addict
Neponúka Privatbanka podstatne viac?
Lenze v Privatbanke nema len tak hocikto ucet a kedysi zakladali ucet az pri vklade 50 tisic eur. Dnes to bude asi menej, ale aj tak to budu ine podmienky ako pri beznej banke.
prima banka ma na terminovanom vklade urok 3.2%
Autoeditácia príspevku po 1 min 5 sek:
Autoeditácia príspevku po 1 min 5 sek:
Neponuka
-
starysomar
Hardcore addict
Otázka je, v čom je habaďúra: