Windows 11 nenačíta nesystémový SSD

Informácie o software, ankety...
vald
Light Star
Light Star

Windows 11 nenačíta nesystémový SSD

Príspevok od používateľa vald »

Zdravím! Chlapi vie mi niekto poradiť na čo sa zamerať keď mi systém nenačíta nesystémový disk?
Ide o to:
...že v PC mám už 3 SSD-čka a k nim som nedávno prikúpil ešte jeden. Sú na ňom výlučne len filmy a videá (t.j. žiadny soft)
Situácia je taká, že na 1.- 1GB SSD M2 mám Windows + programy, Na tých ďalších sú zálohy a multimédiá. T.j. 1x500GB SSD sata3 + 256BG SSD sata 3 (tie dva mi zostali s predošlého PC). Ten najvovší je 4TB SSD sata3 a práve s ním je problém.
Základná doska podporuje až 6 a zo zdrojom tiež nie je problém. Ono mne to aj nejaký čas išlo, ale teraz je to tak, že 1x ho načíta, potom 2-3x zase nenačíta. Vtedy ho nevidieť ani v správcovi diskov, ani v správcovi zariadení, ani v Samsung Magician. Ako keby tam vôbec nebol. Káble sú pripojené správne, v inom PC ho nemám možnosť vyskúšať a do biosu sa za nič na svete neviem dostať. Tak to už fakt neviem...
Vedel by mi niekto poradiť na čo sa ešte zamerať? Čo by sa dalo ešte skúsiť? Vopred ďakujem za všetky podnety.

Jedná sa o 2,5" Sata 3 4TB SSD Samsung 870 EVO. Základná doska je Asus TUF Gamming B560M-Plus Wifi. Proc.i5 11600, 32GB ram, Windows 11x64.
Mek
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Windows 11 nenačíta nesystémový SSD

Príspevok od používateľa Mek »

Co znamena, ze sa do BIOSu nevies dostat? Nepoznas klavesu, ktorou sa tam da dostat pri spustani PC? Ci ho BIOS vidi, treba zistit. Ak ano, a Windows nie, potom mozes skusit nejaku live distribuciu linuxu (spusta sa z USB kluca bez instalacie), ci ho bude vidiet ten. Ak ano, chyba je niekde vo windowse.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Tam bude UEFI bios so secure bootom a tak sa postaceni klavesy do biosu nedostane. Treba to rebootnut z Windowsu do biosu.
4040
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa 4040 »

Prečo by nemala fungovať klávesa DEL,ak je tam UEFI bios ? Veľakrát pri použití M2 disku sa niektorý slot Sata vypne.Vtedy stačí zapojiť disk do iného sata slotu.Skús zapojiť iba ten disk do sata slotu,kde máš jeden z tých SSD.
vald
Light Star
Light Star

Skúsil som klávesu delete. Aj F2, F5, F11. Netuším aký tam je bios. Od prvotnej inštalácie som v ňom nebol. (nebolo treba). Ale tú výmenu slotov určite skúsim.
4040
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa 4040 »

Možno stláčaš neskoro,prípadne si vypni rýchle spustenie.Skús po zapnutí alebo reštarte hneď stláčať DEL.
Prípadne skús :
Spusť si CMD ,ako správca
Zadaj tam príkaz : shutdown /r /o /f /t 00
Po reštarte : Obrazovka výber možnosti_Riešenie problémov > Rozšírené možnosti > Nastavenia firmvéru UEFI. Na ďalšej obrazovke klikni na tlačidlo reštartovať.
heker
Redeemer
Redeemer

Nie, DEL pri UEFI so secure bootom nepojde!
vald
Light Star
Light Star

Tak problém vyriešený! (hurá). Ale najväčšia sranda je že vôbec neviem kde bola chyba. Teda najprv som skúsil vymeniť ssd-čka. (t.j. odpojil som fungujúci a pripojil na jeho miesto ten nový). Tak som zistil že v disku chyba nie je. Potom som pripojil späť ten pôvodný a ten nový som dal na iné miesto. Na záver som ešte skontroloval či nie je dakde uvolnený niektorý z konektorov základnej dosky. Moja radosť ale netrvala dlho lebo teraz mi pre zmenu zase nešiel obraz. Chtiac-nechtiac som bol nútený použiť žolíka - priateľa na telefón a... (no áno - to som mohol urobiť hneď, ale nechcel som vyzerať jak debil)
...teda pomocou priateľa na telefóne sa mi (asi na 5.x) podaril spustiť PC v security mode a klávesou F1 (na ktorú odkazovala hláška) som sa dostal do biosu. Tam som iba potvrdil jestvujúce nastavenie a problém bol vyriešený. Lenže fakt neviem kde mohla byť chyba. Hádal som že bol možno niekde uvolnený kábel. "Žolík" zase typoval chybu systému spôsobenú výmenou diskov. (Fakt neviem)
V každom prípade moc ďakujem všetkým čo sa mi snažili pomôcť.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Mal som dosku na ktorej sa pri osadení mSATA deaktivoval jeden SATA port a mám za to, že na novej to je tiež tak. Tiež opakovanú skúsenosť že pri USB tak isto závisí čo je kam zapojené - pri nejakých kombináciách periférií niektoré nešli.
Hlavne že Ti to už ide :)
heker
Redeemer
Redeemer

Nikto tu o eSATA nepisal.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict