Čo má robiť autista a manták v jednom aby prežil?

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
chudoba
Expert
Expert
Používateľov profilový obrázok

Čo má robiť autista a manták v jednom aby prežil?

Príspevok od používateľa chudoba »

Jaaaj ludia som v ťažkej situácii. Mám psychickú diagnózu, som mamľas ktorý nič nevie. Z každeho zamestnania ma do mesiaca vyhodia lebo nestíham tempo. Hrozí mi že skončím ako bezdomovec. Mavam príležitostné brigády, zbieram kovošrot ktorý speňažím, chodím zbierať zálohovatelné plechovky a flašky (nazvime to Z-tká) a takto sa pretĺkam.
typek61
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Re: Čo má robiť autista a manták v jednom aby prežil?

Príspevok od používateľa typek61 »

si na urade prace?skus sa popytat o zvaracsky kurz.ja si myslim,ze to zvladnes robit.je to sice spinava robota ale aspon ti zaplatia
chudoba
Expert
Expert

Často som na pracáku, ale vždy len krátko, keďže v našom regióne je večný nedostatok pracovnej sily, a tak sa vždy do týždňa. Len je to už také že toto ide dokola stále že 2 týždne zanestnaný, 1 týždeň úrad práce, a takto sa to točí. Už vyše 50 zamestnaní mám za sebou. Mne by nevadilo ani zváranie len nech ma nenaháňajú v strese robím zmätky, vzhladom na moje postihnutie aj zmätkujem, všetko popletiem. A toto nikde nechcú. Všade tlačia že samostatnosť, flexibilita, rýchlost, normy, efektivita, výkon… A mne idú také monotónne činnosti ktoré niesu komplikované. Mne treba proste viac krát vysvetliť, a podrobnejšie, a to zamestnávatelia neriešia.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Ok no neviem teda či sa jedná o reálnu tému alebo spam ( to už je vec vedenia fora na posúdenie ).
Zváranie je zodpovedná precízna práca, neviem si na nej predstaviť človeka čo vystriedal 50 zamestnaní.
Netreba meniť firmu stačí zmeniť pozíciu vo firme, býva obvykle 3 mesačná skúšobná, trvaj na kvalitnom zaučení.
Ak ti niečo nepôjde po mesiaci, možno ti to pôjde po 2,5 mesiaci a možno sa v tej firme a na dannej pozícii dlhšie udržiš.
No ak nie a bude možnosť vybaviť si invalidku a aj chránenú dielňu. Invalidka sa dáva aj pre ľudí najmä s duševnými poruchami.
https://www.upsvr.gov.sk/sluzby-zamestn ... e_id=13312 Neviem čo iné poradiť, snád je to skôr reálna téma než nejaký spam fake.
chudoba
Expert
Expert

Je to reálna téma. Invalidku mi už schválili. Len čo aký preukaz treba vybaviť, či proste čo ukázať zamestnávatelovi, aby vedeli že som pracovne znevýhodnený a tak by mi dali niečo čo zvládnem, to nevie ani chatGPT. Tak či nepoznáte niekoho kto bol v podobnej situácii. Leno mám papier o diagnóze, od sociálky že mi priznali invaliditu, ale to sú A4-ky s opismi diagnóz, paragrafmi, odbornými výrazmi. To asi nebude to. Predpokladám (logicky) že by mali vydať nejaký preukaz alebo potvrdenie kde je to stručne pre laika zrozumitelne napísané že som znevýhodnený a majú ma zamestnať v chránenej dielni. Že to aké je potvrdenie.
typek61
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Blastbit ja si nemyslim, ze by to bola dajaka az moc precizna praca.ano taky tig zvaranie to ano,ale elektroda popripade cočka,kde by mu chlapi poheftovali a chalan by len zvaral husenky nevidim ako tazku pracu.ved nech sa dohodne s vedenim o mensom plate, kedze nevie pracovat ako normalny clovek.popripade by sa dohodli ,ze po odpracovani par mesiacov by mal normalny plat :D

chudoba ano na slovensku to je cele na hlavu.kazdemu sibe a preto nechcem sem robit.kazdy by chcel samostatnosť, flexibilitu, rýchlost, normy, efektivitu, výkon… ale zaplatit tam sa krutia ako hady
chudoba
Expert
Expert

No predstav si nad týmto som aj já špekuloval, že za menší plat. Veď tak ako je kariérny rast, že si chodia pýtať vyšší plat, ja budem mať kariérny pokles, že menší plat, len nech ma nechajú. Dozvedel som sa že legislatíva to neumožňuje lebo v našej krajine je zavedená minimálna mzda, a od toho sú odvodené aj dane, odvody, zdravotné poistenie atď. Sú krajiny kde minimálka neexistuje, určuje ju trh, len neviem potom z čoho vypočítajú odvody. U nás by mohli len jedine buď na živnosť kde neni dané kolko hodín treba odpracovať, alebo na polovičný úväzok. Ale tam by to nevychádzalo lebo potom by žiadali za 4 hodiny urobiť tú prácu. A keby som mal úväzok na 4h, ale rálne by som robil 8h, tak by to bola čierna práca.

Vraj z projektov EU sú nejaké sociálne podniky, ale to len médiá zveličujú aby sa ukazovali. Reálne skúste schválne nájsť taký job. Buď nenájdete alebo povedia že majú plno. Niekolkokrát som sa pokúšal dostať do mestských služieb a furt len dajte životopis a viac sa neozvali. Ale tie velké logistické haly, automobilky a podobné fabriky zase náborujú pomaly každý týždeň. No prečo asi?
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Smetiara (súkromná firma) by si nerobil ? Plus invalidka k tomu to by nebolo najhoršie a prežil by si.
Však životopis ak tam uvedieš 50 zamestnaní je riadny prúser, ak životopis vyzerá ako zdrap tak tiež prúser.
chudoba
Expert
Expert

Presne, a preto sa dostanem len do tých hál, kam agentúry naberajú kdekoho na počkanie. A je tam fluktuácia, takže stále potrebujú. Keby som bol v regióne s vysokou nezamestnanosťou, ani si neškrtnem. Mám len šťastie že je vačšia ponuka ako dopyt. Či naopak sa to hovorí?
typek61
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

ja by som skusil toho smetiara.podla mna tam nebudu vysoke naroky
chudoba
Expert
Expert

OLO akože firma OLO vo väčšom meste sa skôr dá dostať. U nás som sa pýtal cigánov a že plné majú posádky. Tam sa je ťažko dostať.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

typek61 napísal: 15 mar 2025, 13:27 Blastbit ja si nemyslim, ze by to bola dajaka az moc precizna praca.ano taky tig zvaranie to ano,ale elektroda popripade cočka,kde by mu chlapi poheftovali a chalan by len zvaral husenky nevidim ako tazku pracu.ved nech sa dohodne s vedenim o mensom plate, kedze nevie pracovat ako normalny clovek.popripade by sa dohodli ,ze po odpracovani par mesiacov by mal normalny plat :D

chudoba ano na slovensku to je cele na hlavu.kazdemu sibe a preto nechcem sem robit.kazdy by chcel samostatnosť, flexibilitu, rýchlost, normy, efektivitu, výkon… ale zaplatit tam sa krutia ako hady
Zabudol som sa ťa opýtať že keď teda v SR ľudom šibe a preto tu nepracuješ, tak v ktorej krajine sú ľudia relatívne ok na spolužitie a prácu ?

Autoeditácia príspevku po 1 min 3 sek:
chudoba napísal: 16 mar 2025, 20:13 OLO akože firma OLO vo väčšom meste sa skôr dá dostať. U nás som sa pýtal cigánov a že plné majú posádky. Tam sa je ťažko dostať.
Tak fluktuácia je nežiaduci jav vo firmách, ale zase po 2 týždňoch aby ťa niekto dal z firmy preč je príliš skoro, skrátka stačí zmeniť pozíciu.
typek61
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

nemecko,rakusko,talianko,belgicko

chcel by som vidiet kde by si si dovolil na slovensku nerobit napriklad v sobotu? :D moj den spocival takto od 7 do 18 je pracovna doba.prisiel som na 8 tam som si dal 2 hodiny oddych aj s ranajkami ,potom som siel pozriet a poprechadzat sa po pracovisku do 11 a potom zase 2 hodiny obedik a potom zase flakanie cize som nespravil nic za cely den.koncil som o 17tej :D
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

typek61 napísal: 16 mar 2025, 20:30 nemecko,rakusko,talianko,belgicko
No vďaka ilegálnej migrácii a v Taliansku "vďaka" mafii neviem neviem.
Keď už by som si mal vybrať tak najviac zrejme to Rakúsko, je to aj blízko.
Čo teda by mohol človek s autizmom robiť aké povolanie aby sa tam dlho udržal ?
typek61
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

kazdy sa boji tej dialky :D ale tak hold rakusaci su horsi ako nemcuri
chudoba
Expert
Expert

V každom štáte je zle. Všade je to rovnaké. Kapitalizmus. Ale také dačo napríklad kamoš hovoril že kufre nakladať na letisku v rakúsku. V podstate autista môže robiť tzv. Monkey job. Len tie už robí stroj/AI alebo sú obsadené keďže tí čo tam robia vedia že si to musia držať, lebo inde sa nedostanú.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

a co taka sbs? to by si mohol zvladat, ved to robia casto krat dochodkyne co si potrebuju privyrobit.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Mne to stále nejak nesedí, hovoríš o invalidite, ale máš veľmi dobrý písomný prejav a chodíš zberať kovošrot a plechovky. Prečo sa nezamestnáš ako skladník alebo v supermarkete na dokladanie tovaru?

Tiež tu v Senci stále vidím, ako zháňajú zamestnancov do mestského podniku. Buď recykluješ odpad v zbernom dvore alebo sadíš, striháš, polievaš zeleň v meste. Jazdíš s tým čistiacim autíčkom a tak.

V BA zase majú PAS systém. To sa len celý deň prechádzaš po meste sám a skenuješ ŠPZky.

Mám "kamaráta" ešte zo škôlky, ktorý už vtedy mal byť 3tiak na ZŠ, ale bol s nami v škôlke. Pred nejakou dobou som ho stretol v Mekáči. Chalan má pervazívnu vývinovú poruchu, IQ môže mať tak v pásme ľahkej mentálnej retardácie, ani čítať nevie poriadne, ale v Mekáči zvláda pracovať samostatne. Do kuchyne ho nedajú, lebo tam treba dodržiavať presné postupy a robiť rýchlo. Ale zvláda tam čistiť stoly, zametať, recyklovať odpad atď. Takúto robotu máš prakticky v každom obchodnom centre vo foodcourte alebo na každej škole/domove dôchodcov a pod. Zvládajú to robiť staré tetuše z Ukrajiny, ktoré po slovensky nevedia ani ceknúť.
chudoba
Expert
Expert

Viem vo väčších mestách sú. Takže by som aj dochádzal trebárs do Sencs mám dobrý vlakový spoj. My sme malé mesto, u nás niesu také velké nákupáky typu MAX kde by to bolo… Ani žiadne velké reštiky typu McDonalds. A v mestskom podniku, presne čo hovoríš, kde sa upratuje, separuje, kadečo tam som sa snažil dostať niekolkokrát. Tam si ludia držia fleky. Neni fluktuácia. Takže v tom Senci hladajú? Budem ich kontaktovať. Ďakujem.

Inák aj to že to neni len tak že idem, poviem že som invalidný a robím. Robia to aj podľa percent. Ja keďže mám menšiu vadu ako ten tvoj známy, ja mám dolnú hranicu uznanú. Najmenej percent čo je. A tie sociálne podniky aj podla toho berú atď. Určite v iných mestách budú možnosti. SBS plánujem aj ja. Otázne je či mi to lekár potvrdí keďže mám psychiatrickú diagnózu (ja nemôžem napr. mať zbraň). Ani vodič električky a podobne. To mi cez lekárov neprejde. A ešte treba kurz spraviť ten preukaz POS čo platí na 10 rokov.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Nemusíš byť priamo SBS so zbraňou, ale byť vrátnik ak by bolo voľné miesto.
Napísať odpoveď