Schodiskove vypinace - zapojenie smart vypinacov

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
René
Medium Star
Medium Star

Schodiskove vypinace - zapojenie smart vypinacov

Príspevok od používateľa René »

Ahojte, nie som elektrikar a do elektriky vobec nevidim, ale potreboval by som radu.
V obyvacke v byte mame schodiskove zapojenie, tj 2 vypinace na 2 stranach miestnosti pre jedno svetlo.

Kupil som 2x Aqara Smart Wall Switch H1 EU (With Neutral, Single Rocker) a rad by som ich vymenil za povodne vypinace. Zigbee hub samozrejme mam.

Viem, ze Aqara nepodporuje schodiskove zapojenie, takze v podstate zapojeny bude len 1 vypinac a druhy bude fungovat cez scenu (bude duplikovat stav prveho vypinaca).

A teraz k otazke, ako ich zapojim ak su povodne vypinace zapojene tak ako na fotke v prilohe? Aqara vypinace vyzeraju ako na screene v prilohe

Dakujem.
Prílohy
20250318_165614.jpg
2025-03-18_18h14_33.png
2025-03-18_18h14_33.png (89.41 KiB) 10429 zobrazení
wladas
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Schodiskove vypinace - zapojenie smart vypinacov

Príspevok od používateľa wladas »

No logicky ked nie su urcene na schodiskove tak to len tak fungovat nebude. Ale cez nejake dalsie relatko by to malo fungovat.
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa STomko »

Mas verziu s neutralom ci bez? Mas v oboch krabiciach neutral? (na fotke vidim jednu a tam nejaky neutral mas, ak sa teda riadim farbou co vidim na foto, a nezapajal ti to nejaky mantak).
Mohol si kupit radsej H2 EU, tie maju uz aj sync v pripade ak su pouzite ako schodiskovy vypinac.
4040
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa 4040 »

Aby fungoval jeden ,tak to sa dá.
Prílohy
Chodbový vypínač.png
Chodbový vypínač.png (15.32 KiB) 10405 zobrazení
René
Medium Star
Medium Star

4040 to som videl na nete, ale ja nemam sajnu co to znamena :)

@STomko obidve verzie mam rovnake
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Najskor podotykam - zapojit by ti to mal skuseny elektrikar, obzvlast ak sa tomu nerozumies.

Vychadzam z toho ze mas teda v oboch krabiciach funkcny neutral (modry kabel, ktory je teraz nezapojeny do vypinaca, lebo klasicke vypinace len spinaju fazu), a z toho ze mas aqara vypinace verziu s neutralom. Taktiez predpokladam ze stalu fazu (ktora nie je prerusovana podla polohy vypinaca) mas len v 1. krabici a 2. krabica nema stalu fazu, iba tu ktora je na 1 alebo 2. kabli podla polohy prveho vypinaca. Ak bolo dodrzane zapojenie a podla foto co si sem dal, hneda bude bud stala faza alebo ziarovka, siva a cierna budu kable ktore idu medzi vypinacmi a faza je na jednom alebo druhom podla polohy vypinaca. Musis si zistit ktora krabica je ktora, najlepsie ak mas nejaky skusacku alebo multimeter - na stalej faze bude stale napatie, az kym nezhodis istic.

Vid foto - v principe v prvej krabici kde mas stalu fazu, rozdelis cez wago svorku stalu fazu, jeden kabel pouzijes do 1. aqara vypinaca (L), a zapojis mu aj neutral (N - modry). Tym by mal vypinac fungovat, ale sam o sebe nebude nic ovladat, iba formou sceny.
Tu fazu co si si rozdelil, potrebujes dostat do 2.krabice - v priklade som pouzil cierny kabel, sivy bude tym padom nepouzivany a nezapojeny.
V druhej krabici je teda cierna tvoja "stala faza", tu zapojis do L druheho aqara vypinaca, tak isto neutral zapojis do N, a L1 bude (pravdepodobne) hnedy kabel do ziarovky. Tento vypinac bude realne spinat svetlo. A nastavis si len jednoduchu scenu ze pri zmene stavu 1.vypinaca zmen stav 2.vypinaca. To by malo byt cele
Prílohy
zapojenie.png
René
Medium Star
Medium Star

S neutralom
daniel.daniel
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa daniel.daniel »

poslal odkaz na alze a ta je s neutralom. Lepsie vysvetlena schema aktualneho zapojenia je tu https://www.elektrolab.eu/blog/ako-zapo ... vy-vypinac .
4040
Guru wannabe
Guru wannabe

Na tvoj screen som doplnil,ak sa pozrieš na tu schému.
Prílohy
Hojko vypinač.png
René
Medium Star
Medium Star

daniel dakujem, som z toho mimo, ale precitam si to viackrat a mozno pochopim :)

4040 ja mam ale na novych vypinacoch N, L, L1 (ako v prilohe)
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Vid hore moj prispevok, stare vypinace nepouzivaju N (neutral, modry). Prerusuju len fazu
René
Medium Star
Medium Star

tak nakoniec prisiel elektrikar, lebo som z toho nevysiel :) zapojil, cez automatizaciu som spravil duplikovanie stavu z jedneho vypinaca na druhy, vsetko funkcne. Dakujem
4040
Guru wannabe
Guru wannabe

Až teraz som si všimol na screene ,že v krabičke máš stočený aj modrý kábel,nezapojený ,čo je zrejme N.Použil ho ten elektrikár ?
René
Medium Star
Medium Star

4040 popravde netusim, ale myslim, ze ho spominal
Napísať odpoveď