Čo má robiť autista a manták v jednom aby prežil?

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
chudoba
Expert
Expert
Používateľov profilový obrázok

Re: Čo má robiť autista a manták v jednom aby prežil?

Príspevok od používateľa chudoba »

Áno to. A mám otázku jednu. Nečudujte sa ale autisti trochu inák vidia svet. Teda že písomný prejav môžem mať dobrý ale je neviem ako sa zachovať v istých situáciách. Neviem riešiť konflikty a kedy akú diplomaciu v hádke použiť. Mal som takýto problém:

Máme jedno pracovisku, centrálny sklad nemenovaného obchodného reťazca, a tam bola situácia že samotní nadriadeni ani ma tak veľmi nevyhadzovali ale skôr kolegovia. Síce vedúci mi už párkrát pripomenul že mám slabý výkon (lebo tam merajú percentá) a že ich mám slabé aj napriek tomu že stále robím. No ale ostali to len pri napomínaní. Ale neposielali ma preč. Ale tá partia s ktorou som vykladal kamióny stále rýpali do mňa že nebudú mať výkon a nedostanú prémie atď. Neviem čo v takých situáciách, tak som im povedal ja robím čo môžem viac neviem dať a že ja som rád že mám aspoň nejaké zamestnanie a dostanem aspoň nejaký plat, bezohladu na prémie. Tak oni začali že nebudú robiť na mňa, a nechcú prísť kvôli mne o tie prémie, a že keď sa mi nepáči tak nech sa pracem odtial do pi… Ja neodídem lebo šéf ma preč neposiela. A oni že tak my pôjdeme za šéfom a povieme mu že s tebou nechceme robiť a potom ťa pošle aj on. Pod týmto nátlakom som dal sám výpoveď. Neviem čo som mal robiť lebo ja som bol zvyknutý že proste 2 týždne ma nechali robiť a potom rovni prišiel vedúci že niesu somnou spokojný a mám ísť na personálne. Ale tuto by som sa donekonečná hádal s kolegami? Ako by ste to riešili vy? Mohol ja ísť za vedúcim že ako somnou vyprávájú ale potom oni by zase povedali že aké majú somnou problémy. Vedúci by musel nejako konať lebo má tam partiu ktorá mu robí, a má tam nového ktorý je pomalší, tak logicky kam by to vyústilo? Lebo ja sa tak môžem kľudne vrátiť, agentúra sa len poteší lebo oni z toho ryžujú. Oni neriešia že ako som odišiel.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Na jednej strane ich chápem potrebujú peniaze ak majú rodiny, na druhej strane to už zaváňa šikanou na pracovisku.
Vedenie firmy ťa nemusí vyhadzovať môžu ťa preložiť na iné miesto ak by si to zvládal, ak nie bohužiaľ až vtedy zmeniť firmu.
50 zamestnaní je príliš vysoké číslo, ideálne mať prácu niečo ako upratovanie, vrátnik informátor (zodpovednosť za zamknutie budovy).
Dalej by som skusil pátrať cez google aká je vhodná práca a postup práce u autistov a inak rodina / vzdialená rodina by ti nejako nepomohla ?
Nemáš ísť k niekomu komu by si z ID platil za nájom a stravu, nejaké peniaze z ID by ti ostali plus nejaká tie brigady, polovičné úväzky niekde ?
https://www.sposa.sk/zamestnanie/autisti-v-praci/, https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/ ... -otvoreni/, https://www.azzz.sk/praca-dava-autistom ... i-p237.htm
Nie nehádaj sa s nikým, raz su kolegovia raz vedenie to si nevyberieš, skrátka firma má svoje ciele aj záväzky voči odberatelom, bud ich plň alebo odídeš, no nie neustále meniť zamestnanie (firmy), to z teba robí už teraz enormneho fluktuanta.
Ja ked som odišiel z nejakej práce tak kvoli nočným tie som robil roky, vyhorenie, s kolegami celkom ok aj ked sa menili prišli-odišli, vedenie som si spracoval aby mi neskákali po hlave s niektorými som si tykal niektorí mi vykali, skor mali iných na muške (lenochov, idiotov, trubky, neustálych absentérov atd)
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ak mas oficialnu diagnozu tak si bude treba najst nieco kde to nebude problem. asi je utopisticke take nieco ocakavat od uradu prace ale na to su predsa tu. by som cakal ze pracovnicka na urade prace ti bude vediet podla diagnozy odporucit vhodne zamestnania.
fyzicky narozna praca to viditelne nie je ked nestihas drzat krok s kolegami. mozno ani nie tak fyzicky narocna ako vyzadujuca vykon.
ten SBSkar mi pride ako idealna praca pokial nie si uplne lenivy sa prechadzat.
mozno predavat v stanku/trafike.
ani notabene predavat nemusi byt najhorsie, asi nic extra ale si svoj pan a zarabas si na seba.

treba sa poriadne zamysliet nad svojimi schopnostami a hladat podla toho. jedna vec je byt autista, druha je byt lenivy ci zlodej. lebo pokial sa nebude pri praci flakat a nebudes zamestnavatela okradat tak si nakoniec nejaku pracu najdes aj s diagnozou.
chudoba
Expert
Expert

Ja to denne vidím že kolkí si to nevážia. Láka ich stále niečo ukradnúť, a kvôli nejakej voňavke či usb klúči je schopný sa dať vyhodniť, a rovno vykázať z firmy (že už je na blackliste, nemôže sa nikdy vrátiť), potom sú to tí spominání absentéri čo si robia sickday pomaly každý týždeň. A potom nabehne bez ospravedlnenky že pán vedúci necítil som sa dobre, bolelo ma brucho a kadečo, zopár ich bolo aj nafúkali… nevie vydržať bez toho alkoholu, ale nech si chodia slopať po práci, prečo nevie vydržať ani tých 8 hodín byť triezvy? Ja zas si vážim že mám možnosť byť zamestnaný z hladiska že keď nemusím nemaródujem, lekárov si dávam cez voľno nech nenosím paragrafy. Maródovať idem až keď som ozaj chorý. Len proste mám svoj štýl fungovania a neviem zapadnúť do kolektívu. Tí čo niesu kompatibilní s druhými a je oheň na streche. Ak si vygooglite o ľuďoch na spektre, tak sa dočítate že trocha ináč vnímame svet, bavíme sa narovinu podobne ako AI nevieme rozoznať emócie, kedy sa ako zachovať, medzi ľuďmi ktorí majú pochopenie vieme existovať, ale keď ide šikanovanie, rýpanie, kanadské žartíky, tam sme my stratení. A potom vznikajú problémy. Nám treba povedať veci logicky, priamo, na rovinu, nepoužívať metafory, obrazné príklady. Proste nás mozog to nespracuje. Preto aj tu vyzerám že všetko v poriadku lebo fórum má pravidlá, nemôže sa tu urážať, ponižovať, tak sa so mnou bavíte normálne a vtedy to ide. Ale v realite už idú podpichovačky, rýpanie, dvojzmysly… Tam už som stratený, neviem ako na to reagovať, to čo sa iným zdá smiešne ja na tom nič nevidím atď. A to je obecne známe že keď už má ísť šikanovanie tak obvykle šikanujú tých čo sú iní. To sú všetko fakty, ludí bohužial nezmeníme. A ďakujem pekne za tie linky. Viac hláv viac vie.
To že hádžu všetkých do jedného vreca že proste je tu plán treba to urobiť, a ich nezaujíma z akého dôvodu si to neurobil, že či sa zašívaš schválne alebo si naozaj len pomalší. Proste niečo robím zle lebo ja naozaj pracujem celú dobu, a ajtak som podpiemerný. Takže niečo štýl vrátnika, sbs, že proste ja do prace chodím, aj dodržujem pravidlá, len proste niečo kde sa netreba naháňať.
Napríklad niekto sa dostane na taký flek že predávať Nota Bene, zametať ulice, pretlačí ho tam nejaká protekcia a neváži si to, nechodí do práce, vymeškáva, opije sa, droguje, má v paži. A ja by som sa ako tešil keby som to mohol robiť a neviem sa tam dostať.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Nie si povinný počúvať niekoho vtipy, žartíky, podpichovačky.
Na ostatních kašli, hľadaj u seba možnosti ako vyriešiť dlhodobú prácu.
Odporúčam prečítať celé https://dennikn.sk/422597/autista-chce- ... jemnovali/
Z článku dole " Kouč najskôr analyzuje, v čom je klient dobrý a na akú prácu by bol vhodný.
Potom mu začne hľadať prácu a vysvetľovať vo firme, ako sa k nemu majú správať. Prvé mesiace
chodia aj s autistami do práce a učia ich na určitý pracovný stereotyp." - to by šlo či ?
Vhodná práca pre autistov preložené z angličtiny = počítačový programátor, staroslivosť o zvieratá,
archivár v knižnici, záhradník, fotograf, jednoduché manuálne práce, ak máš pozorné oči tak kontrolor kvality.
chudoba
Expert
Expert

Akurát to sme aj zasrandovali čo sa u mňa málokedy stáva že som riešil robotu kvalitára a že u mňa by asi polovica výrobkov neprešla keďže ja veľmi zbadám veci. Zrnko prachu zbadám na stole plnom vecí. Alebo že monitor je 1cm šikmo a ja to už vidím. Ale v pohode ďakujem ludia, dobre sa s vami vypráva. Hovoríte k veci, aj nájdete to čo sa mne nepodarilo ani pomocou AI. Proste viac hláv viac vie. ;-) Už to riešim, dávam zivotopisy na táketo miesta a práve to som aj počul (takže nieje to len v zahraničí) že velké firmy majú svojo psychológa alebo vyškoloného personalistu a ten určí takýmto ľuďom že čo by im pasovalo, a proste troška trpezlivosti a dá sa to prežiť. V podstate my niesmi zlí ludia, len treba nás pochopiť.

A ešte dodám toto. Tady to je v článku:
Postihnutie má rôznu podobu, môže, ale i nemusí zasahovať intelekt človeka, spravidla však obmedzuje jeho sociálne zručnosti.
To je to že mám dobrý písomný prejav, ludia ani neveria že som absolventom špeciálnej školy a autista. Ale tu je to vysvetlené. Ale pokial ide o iné veci tam si absolútne neviem poradit.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Napr človek so schizofreniou pokial berie lieky tak tiež pracuje a dá sa sním vychádzať pracuje normálne.
Neboj dobre bude na niečom popracuj, v životopise neuvádzať všetkých 50 zamestnaní, urobiť čo sme rozoberali.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

chudoba - dcéra bola celou základnou školskou dochádzkou vedená ako dislektik, disgrafik. Stálo to (ma) veľa síl a času, ktoré som nemohol venovať inému no má maturitu, primeranú prácu, svoj byt. Dá sa len sa to iba rečami a hľadaním protizámerov nevyrieši :)
chudoba
Expert
Expert

Práve sa s tým borím. Z ďaleka nieje taká podpora aká odznie v médiách či v tých článkoch ktoré ste linkli. Ale ďakujem za ne. Čudujem že keď aj oslovím velké spoločnosti, tak jedna tak sucho odpísala že velmi všeobecne. Ja som sa ich pýtal na možnosti zamestnať sa ako zdravotne znevýhodnený a oni len tak všeobecne že pozriet si naše pracovné ponuky a ak o nejakú máte záujem tak na ne zareagujte. To je ako keď vám nejde internet, zavoláte na support a spýtajú sa vás či máte zapnutý router… Akože ziadne usmernenie, konkretna odpoveď.

Oslovím tú organizáciu čo spomínal blastbit a tam sa popozerám čo sú zač.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Linky boli primárne spôsob ako by mohol človek s autizmom riešiť prácu, vhodná práca pre autistu, to nebolo robenie reklamy tej organizácii.
chudoba
Expert
Expert

Ja viem že to nebolo. Ale aj o tom je fórum. Aj ja som hladal podobné veci, našiel som toho dosť. Ale práve tá je momentálne pre mňa najvhodnejšia. Keby som ju našiel prvý ja, ajtak by som spravil to isté. AI má síce choboty všade, ale aj od ludí sa dá dozvedieť. Lebo ak sa AI ešte trocha vyvinie tak fóra a encyklopédie môžeme zrušiť :-( stačí sa len spýtať a AI nám na všetko odpovie, všetko za nás vyhladá, v budúcnosti aj vybaví, veď teraz ňou už píšu decká domáce úlohy a doplomovky… Ale pomohli ste. Problém je že autizmus u dospelých je strašne v úzadí. Mrte tých organizácií teda väčšina sa zaoberá deťmi. Semtam líznu aj dospelých ale že čisto pre dospelých je toho málo. Pozeral som jednu česku ktorá o tom prednášala a sama je autistkou, aj porozprávala čím všetkým si prešla, čo si všetko vybavila, a v česku je situácia podobná. Ale už začína ísť do popredia téma že zamestnávať zdravotne znevýhodnených, z toho firma nemá vôbec nič. A tu je problém. Kapitalizmus je len o produktivite, výkonoch, efektivite, čo najviac zarobiť, takže slabí jedinci do neho proste nepasujú. Kapitalizmus a sociálne veci proste nejde dokopy. Zamestnávatelia tvrdia že tie kompenzácie od štátu nevyrovnajú to, kolko s tým je starostí vytvoriť pracovné miesto pre autistu. Totižto neni invalid ako invalid. Taký človek na vozíku môže byť VŠ vzdelaný ekonóm a pri stole bude rovnaký ako jeho zdraví kolegovia. Ale pri psychických poruchách je to ovela horšie. Chránené dielne si obvykle na seba ani nezarobia. Ťahajú to len sponzori, a ide len o to aby sa tí postihnutí necítili úplne nemožne a zbytočne, aby mali pocit že sú užitoční. Jedine že obce vedia tak ušetriť že ich daju na tie mestské služby že čistiť parky, starať sa o zeleň, natrieť lavičky, zábradlia, odhŕňať sneh, pozametať lístie, pozbierať špaky… Ale ajtak stoja peniaze lebo nič neprodukujú. Len samospráva ušetrí na tom že nebude na to platiť firmu alebo zdravých zamestnancov na plný úväzok. Druhá stránka je prežiť. Invalidné dôchodky z ďaleka nestačia na vyžitie. Takže pracovať sa musí bezohladu na zdravotný stav. Avšak predstavte si hotel že chyžná urobí za hodinu 10 izieb, a môže ísť ďalej. Budú platiť autistu, aj keď za 2x menšie náklady, ale bude sa piplať hodinu s dvomi izbami tak ten hotel na ňom prerobí. Proste je to komplikované.
Viete čo myslím, že napríklad vo fabrike sú zamestnanci ktorí niečo vyrábajú, a to čo vyrobili sa predá, vytvorili nejaké HDP, ale vrátnik či upratovačka nevytvorili nič. Je ich práca potrebná lebo niekto to urobiť musí ale oni zisk netvoria, a preto sa na nich vždy aj tak pozerá, a keď sa ma šetriť tak firma zruší vždy logicky ich.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Upratovačka/upratovač vytvára čisté aj bezpečné prostredie z hygienických dôvodov.
Nemať ich hoc len 1 týždeň vo fabrike prináša riziko ochorení, takže oni vytvárajú bezpečie.
Vrátnik alebo SBS zase dohliada na majetok firmy a jej zamestnancov aby sa minimalizovali krádeže.
Takže oni vytvárajú zase takéto hodnoty a tiež si platia účty, kupujú jedlo, idú aj ich peniaze do kolobehu.
Tak ak by sa ti podarilo robiť aj upratovača kúsok nad minimálnu mzdu čo je 600 v čistom + ID peniaze je to ok.
chudoba
Expert
Expert

Jasné. Aj pán u ktorého som sa na meste uchádzal o prácu, len zdôraznil pri mzde, že ja mu nezarábam, nevytváram zisk, len ho stojím peniaze. Takže on môže zamestnávať v medziach, na čo dostane financie. Väčšia časť tých penazí ide práve na platy týchto zamestnancov. A odkial ich má mesto/obec? Eurofondy. Odkial ich má EU? Z daní. Takže v podstate sa na môj plat skladá celá spoločnosť. Ale ja im zase vyčistím park a podobne.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Vyčistený park prináša spokojnosť v očiach občanov, takže tiež je to typ hodnoty.
Inak ak by niekedy bolo voľné miesto na Úrade práce v podateľni to by tiež nebolo zlé.
chudoba
Expert
Expert

Jasné a na takých miestach často vidím invalidov. Takže myslia na to. A takto si navzájom pomôžu lebo zdravého človeka tam je škoda, a taký by tam ani nešiel, a postihnutý má možnosť sa integrovať. Preto som chválil ten konkrétny link lebo tam sú pekné príbehy čo sa aj reálne stali. Aj kopec info ohladne toho. Tieto občianske združenia niekedy viac pomôžu ako úrady samotné. Čo je síce smutné, ale je to tak.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

V prípade ďalších otázok nájdeme riešenie. :wink:
chudoba
Expert
Expert

Inák profesia má taký zaujímavý projekt, kde sa zaoberajú problematikou zdravotne znevýhodnených na pracovnom trhu. Pozeral som aj webinár z jednej konferencie a tento slide ma zaujal (viz. príloha).

Fakt väčšina vecí tam sedí s realitou.
Ja by som to z pohladu svojho zostavil takto:
  • Pracovný výkon
  • Komunikácia: Porozumenie inštrukciá
  • Konflikty v tíme
  • Kvalifikácia
  • Cudzie jazyky

Dve posledné sú riešitelné, lebo na rekvalifikačné kurzy sa vždy dá ísť a získať nejaké osvedčenia, a jazyk sa dá naučiť aj ako samouk, len nie každého to baví. Ale keď musíte, spravíte.

Obrázky sú v prílohe.

No a že idem sa ja zapojiť do projektu profesia labs.
Prílohy
Ziznam problémov
Ziznam problémov
Napísať odpoveď