Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Príspevok od používateľa beardie »

jackb napísal: 12 apr 2025, 17:02 Ano. Empiria dokazuje, ze ziadna pamatova imunita po prekonani SARS2 nie je, lebo sa mozes nakazit viac ako raz.
pamatova imunita nie je 100%, to som ti uz odcitoval viackrat, ale opakovane to ignorujes
Takisto ako pri inych respiracnych ochoreniach, pri ktorych ale nehrozi trvale poskodenie zdravia a minulosti aj smrt.
priemerne umrie rocne na chripku asi 1500 ludi len na Slovensku
takze vedome klames. dobre.
klames ty, lebo to nevies podlozit
zrazu :D ked sa cez twitter sirili dristy Koruptoucitelisa, tak IFR bolo jedno jedine, zdravie populacie a kvalita systemu a celkovo krajiny, nehrali rolu.
pises blbosti, hlavne tu opakovanu, ze IFR je konstanta, aj ked to napises 1000x, bude to rovnaka blbost
ale dalsi pokrok. styri roky si vyzjapoval, ze nie je nic ako bezpriznakovy priebeh.
heh, urcite
ak teda je, maju ludia chranit inych, ked mozu rozvlacat virus a nevedia o tom?
nech sa chrani kazdy, ako uzna za vhodne, pokojne sa zavri doma do skafandra a neotravuj slusnych ludi :)
dam ti radu: ked prestanes postovat tony curacin, lahsie po sebe najdes, ake zdielas.
takze zase len blabol, ktory nevies podlozit, ako drviva vacsina tych blbosti, co postujes :)
dam ti ja jednu radu, bud svoje slova podkladaj, alebo sa ani neunuvaj
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

beardie napísal: 22 apr 2025, 14:10 pamatova imunita nie je 100%, to som ti uz odcitoval viackrat, ale opakovane to ignorujes
Zraazu nie je 100% ale od Anglicanov a Wellsanov si odpocitaval "premorenych", lebo "oni na SARS2 zomriet nemozu".
Ked nie je 100% tak nemozes od ludi vyzadovat povinnosti nakazit sa :)
Takze si vedome klamal a teraz si kakas do pusy.
priemerne umrie rocne na chripku asi 1500 ludi len na Slovensku
inak toto je super ku tomu premaraniu a pamatovej imunite. bol si to ty, kto vyskrekoval, ze co su to za data, ked bolo viac pripadov chripky ako ludi v kohorte.
uz vies?
klames ty, lebo to nevies podlozit

pises blbosti, hlavne tu opakovanu, ze IFR je konstanta, aj ked to napises 1000x, bude to rovnaka blbost
ved si po sebe najdi co za debiliny si vypisoval a curaciny nutil pocitat.
heh, urcite
nech sa chrani kazdy, ako uzna za vhodne, pokojne sa zavri doma do skafandra a neotravuj slusnych ludi :)
dakujem, ze si potvrdil aky tupy sebestredny imbecil si. kazdy ma povinnost chranit inych a nie slusnych ludi obtazovat svojimi chorobami.
uz som to tebe aj Cibulovi vysvetloval na priklade bezpecnostneho pasu za vodicom.
alepsie skafander, ako potom este otravovat zdravotnikov tym, comu sa dalo predchadzat. ale ty si musi uzivat ked niekoho obtazujes svojimi srackami.
takze zase len blabol, ktory nevies podlozit, ako drviva vacsina tych blbosti, co postujes :)
dam ti ja jednu radu, bud svoje slova podkladaj, alebo sa ani neunuvaj
zase zamena :)
podkaldal som, ignoroval si. to ze nedokazes vyhladavat je tvoj problem. potom je vtipne, ked rumazgas, ze som vyhladal ako vedome klames.
chod so svojim patologickym lzami do kelu.
beardie
Redeemer
Redeemer

ty si series do huby s povinnostami a nevadi ti to ;-)

1500/5500000 je celkom zaujimava kohorta

ked tvrdis, ze som to napisal, tak to urcite vies podlozit
alebo aj nie a su to len tvoje dalsie blaboly :)

snad si sa teraz vygrcal dostatocne

nie, nepodkladal, vytrhnutie par slov z kontextu dlheho niekolko odstavcov vie spravit kde-aky blbecek, povacsine sa ale netrafi, ako ty ;-)

P.S.: co mas stale s tymi zamenami? je to nejaka uchylka alebo nejaky lokalne specifikum, ktore nepoznam?
jackb
Redeemer
Redeemer

Ved si stoj za tym co halucinujes. Vymyslis si blbost o premoreni, ktore nie je mozne, vypisujes, ze mladsi ludia sa nesmu ockovat, ale maju povinnost sa nakazit, lebo to je tvoja slepa nabozenska viera a potom klames, ze si to nikdy nenapisal. Nemas ziadny dokaz o tom, ze premorenie moze fungovat, naopak mas nespocet dokazov o tom, ze nic take nie je mozne. Ci uz studie, alebo ludi, ktori su infikovani viac krat.

Kto nie je zaslepany tupec si urcite rad precita o tom, ako sa nove mutacie zlepsuju v schopnosti unikat imunitnej rekacii - immune evasion capablity:
https://www.thelancet.com/journals/lani ... 2/fulltext

Alebo, to co tu pan oznacil za nemozne: reinfekcia. Pred a po "ere omikronu".
https://www.nature.com/articles/s41586-024-08511-9
Subgroup analyses were performed, considering only unvaccinated and vaccinated individuals, respectively. A sensitivity analysis was undertaken by redefining SARS-CoV-2 reinfection as a documented infection occurring more than or equal to 40 days after a previous infection, instead of the conventional more than or equal to 90 days. This adjustment was informed by a recent analysis suggesting the adequacy of a 40-day time window to define reinfection21. Statistical analyses were conducted in STATA/SE version v.18.0
Ale co oni vedia. Niekto si v januari 2021 precital zavery ortopedicky: "maldi ludia sa nesmu ockovat, lebo sme nevideli reinfekciu" a veri v to aj v aprili 2025 a bude verit az do smrti. Lebo jeho data nezaujimaju.

Co sem tahat chripku. Na SARS2 zomrelo za rok ovela viac ludi. Tiez neviem co za blbost je 5,5M.

Napisal si to. Tak si za tym stoj. Bral si a stale beries IFR ako konstantu, aj ked si skontoroloval obsah mapy, podla ktorej to tak nie je.

Ak som nepokladal, tak vies dokazat, ze Lancet, ktory uz na zaciaku 2021 pisal, ze premorenie nie je mozne alebo udaje z Anglicka ci opatrenia vo Svedsku som nikdy nelikoval :)

Takze skus najst 5 (slovom pat) studii, ktore boli publikovane - ziadne cakanie na recenzne konanie ako u Koruptoucitelisa, ktore by potvrdzovali tvoje dogamticke lzi o tom, ze ludia maju povinnost sa nakazit, lebo ockovanie zvysuje hospitalizacie a umrtia - tak ako si o tom klamal.

Uz styri roky :) Ty pouzivas zameno pre druhu osobu singularu, ked pises o prvej osobe jednotneho cisla.
beardie
Redeemer
Redeemer

ze sa vobec namahas :)
kazdu jednu z tych veci, co pises, ze udajne tvrdim, som ti viackrat vysvetlil, ale ty ako kolovratok stale tocis blbosti dookola, len tak dalej :smt006
jackb napísal: 23 apr 2025, 8:20Alebo, to co tu pan oznacil za nemozne: reinfekcia. Pred a po "ere omikronu".
https://www.nature.com/articles/s41586-024-08511-9
diky, ze potvrdzujes moje citacie
jackb
Redeemer
Redeemer

Nikdy si nic nevysvetlil. Len sa zo svojich blbosti vykrucas.

A co ten clanok v Neture dokazuje? Ty klames, ze premorenie "je robustne" co je blbost, kedze podla tej skudie sa mozes znovu nakazit uz po 40 dnoch. Ten clanok dokazuje ako styri roky vedome klames, kedze do Omikronu to bolo 90 dni.
Mal by si sa ospravedlnit.
beardie
Redeemer
Redeemer

Fig. 1: Effectiveness of previous infection against reinfection.
omi.jpg
jackb
Redeemer
Redeemer

Fig 1a) po roku je teda ziadna. Teda ku premoreniu nedochadza a povinnost nakazit sa je zbytocne riskovanie trvaleho poskodenia zdravia s moznostou obtazovat zdravotnikov stavom, ktoremu sa da predchadzat.

Inak, hladal som tvoju brnensku hrdinku, ci o svojej "nemoznosti reinfekcie" nieco nepublikovala. Po anglicky nic. Ty ale isto najdes pat prac, ktore ju cituju. Dakujem dopredu za linky.

Tak pekne si odstrihol co sa ti hodi, aby si nedal ku cislam vysvetlenie. A o mne budes klamat, ze vytrhavam z kontextu, ked to robis len ty. Tak ako tu:
However, because of the small number of cases of severe forms of COVID-19 in the Omicron era, the 95% CIs are very wide for the protection against severe, critical or fatal COVID-19 on reinfection in the Omicron era. aThe negative lower bound for the CI was truncated because the CI was too wide.
beardie
Redeemer
Redeemer

po roku je minimalna u omikronu, u ostatnych variant je na 80 %
kedze je omikron na tom so smrtnostou na urovni "nadchy", nejaka reinfekcia tymto variantom je irelevantna
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Sólo pre dvoch bláznov...
jackb
Redeemer
Redeemer

beardie napísal: 24 apr 2025, 18:35 po roku je minimalna u omikronu, u ostatnych variant je na 80 %
kedze je omikron na tom so smrtnostou na urovni "nadchy", nejaka reinfekcia tymto variantom je irelevantna
Kedze ten Omikron je dominantny, tak lzi o "ostatnych variant" su bezpredmentne. Takze si dokazal, ako si chcel manuipulovat tym, ze si nasiel clanok z doby pred Omikronom. Dokonca, ked bol novou variantou, vysmieval si sa spravam o tom, ze unika predoslej imunite. Teraz to mas cierne na bielom a klames aj tak.

Je to tvoja odbornost: kolko ludi su 3% z populacie Zeme.
To je pocet ludi, ktori maju dozivotne poskodene zdravie longcovidom. Takze variant virusu, proti ktoremu sa nevytvara dlhodoba pamatova imunita sice cloveka nezabije, ale zadusenie sa by pre vela ludi bolo lepsie riesenie ako mat na desatrocia zniceny zivot. Najhrosie je to samozrejme u deti a mladych ludi, ktori zivot maju pred sebou a z rozhodnutia dezolata o povinnosti nakazit sa, 3% z nich ho budu len prezivat a obtazovat inych. Good job.

A co ta ortopedka, ktora "pozorovala, ze reinfekcie nie su mozne"? Kde teda publikovala, okrem bulvaru?
beardie
Redeemer
Redeemer

ja tu cast o premoreni tvrdim od uplneho zaciatku, kedy este o omikrone ani nechyrovali :)

premorenie ocividne funguje aj pri omikrone, ked este ~60 % ludi ma imunitu po 6-<9 mesiacoch od nakazenia sa

tvrdit teda, ze premorenie neexistuje a nasledne sem vitazoslavne prist s clankom, ktory pise o trvajucej imunite aj rok u 80 % ludi vystavenych variantom pred omikronom a u ~60 % ludi po 6-<9 mesiacoch po nakazeni sa omikronom, je sranie si do huby ;-)

Kubko, cokolvek viac ako nula je viac ako nula, preto ta chcem poprosit, aby si tu opakovanu blbost o "premoreni, ktore nie je mozne" prestal dookola opakovat, ked sa sam odkazujes na clanok, ktory to vyvracia

ak sa chces ist zadusit, pokojne chod

ak ti zalezi na nazoroch nejakej ortopedky, konzultuj to s nou, ja som ju do diskusie nedotiahol

Autoeditácia príspevku po 5 hod 33 min 23 sek:
Pele nedrzi tasku
https://dennikn.sk/minuta/4601991/
Prezident Peter Pellegrini vetoval covidové amnestie. Podľa neho sa vláda a parlament nimi vydali „na nebezpečnú cestu odškodnenia ľudí, ktorí zákon vedome porušili“. Nesúhlasí s odškodnením všetkých, ktorí nerešpektovali opatrenia v čase pandémie.

„Každý jeden človek, ktorý porušil vtedy platné nariadenie a bol za to zo zákona potrestaný, má dnes byť podľa nového zákona odškodnený. Považujem to za mimoriadne nebezpečný precedens,“ vyhlásil Pellegrini.

Súhlasí len s odškodnením ľudí, ktorí boli proti svojej vôli zavretí do štátnych karanténnych zariadení.

„Nemohol by som sa pozrieť do očí pozostalým po obetiach covidu, ak by zákon začal platiť v tejto podobe. Preto som presvedčený, že ho treba upraviť,“ zdôraznil.

Dodal, že potrebujeme rešpekt k štátu a zákonu. Pellegrini už koalícii pred pár dňami vrátil aj návrh zákona o doživotnej rente pre generálneho prokurátora.

Pellegrini pripomenul, že aj on ešte ako premiér v počiatkoch pandémie na Slovensku zaviedol tvrdé opatrenia a žiadal ľudí, aby ich dodržiavali. Mnohé z nich podľa prezidenta zachraňovali ľudské životy.

Uviedol však, že je potrebné vyhodnotiť prijímané opatrenia a ich efektivitu, a zdôraznil, že táto vláda na to má aj svojho splnomocnenca Petra Kotlára. „Vyhodnotenie jeho práce pri prijímaní pandemických opatrení sme však zatiaľ nevideli,“ povedal prezident.
jackb
Redeemer
Redeemer

beardie napísal: 25 apr 2025, 15:10 ja tu cast o premoreni tvrdim od uplneho zaciatku, kedy este o omikrone ani nechyrovali :)
lebo si mal hlavu v konci vlastneho hrubeho creva a ignoroval si, ze ani pred omikornom ziadne premorenie nenastavalo.
hranolovi dezolati namiesto nesmrtelnosti lapali po dychu v starostlivosti lekarov, ktorych chceli vesat na kandelabre.
premorenie ocividne funguje aj pri omikrone, ked este ~60 % ludi ma imunitu po 6-<9 mesiacoch od nakazenia sa
tvrdit teda, ze premorenie neexistuje a nasledne sem vitazoslavne prist s clankom, ktory pise o trvajucej imunite aj rok u 80 % ludi vystavenych variantom pred omikronom a u ~60 % ludi po 6-<9 mesiacoch po nakazeni sa omikronom, je sranie si do huby ;-)
je 6-9 mesiacov rovne desatrociam ci zvysku zivota? Nie. takze kazdych 9 mesiacov je mozne sa nakazit. takze ziadna pamatova imunita sa nevytvara, ako to pozorovali v Edinburghu este v roku 2022, no ty si to ignoroval.
ak by premorenie fungovalo, naozaj by nebola moznost reinfekcie. od Manaus vieme, ze taky scenar neexistuje a cokolvek, co tvrdi opak su len nicim nepodlozene dristy.
Kubko, cokolvek viac ako nula je viac ako nula, preto ta chcem poprosit, aby si tu opakovanu blbost o "premoreni, ktore nie je mozne" prestal dookola opakovat, ked sa sam odkazujes na clanok, ktory to vyvracia
Chod to haja s ohybanim reality, Sebik. Mas napisane, ze premorenie nie je mozne a mas ho na grafe.
ak ti zalezi na nazoroch nejakej ortopedky, konzultuj to s nou, ja som ju do diskusie nedotiahol
Ty si vitazoslavne vytiahol jej dristy a od vtedy klames, ze premorenie je mozne, aj ked to ona nikde inde nepublikovala a konsezus je na tom, ze nikdy mozne nebolo a ani nie je. Tak neklam a doloz, kde publikovala a kolko to ma citacii, ze mala pravdu.
beardie
Redeemer
Redeemer

jackb napísal: 25 apr 2025, 17:40 lebo si mal hlavu v konci vlastneho hrubeho creva a ignoroval si, ze ani pred omikornom ziadne premorenie nenastavalo.
tvoja studia presne toto tvrdenie popiera
je 6-9 mesiacov rovne desatrociam ci zvysku zivota? Nie. takze kazdych 9 mesiacov je mozne sa nakazit. takze ziadna pamatova imunita sa nevytvara, ako to pozorovali v Edinburghu este v roku 2022, no ty si to ignoroval.
ak by premorenie fungovalo, naozaj by nebola moznost reinfekcie. od Manaus vieme, ze taky scenar neexistuje a cokolvek, co tvrdi opak su len nicim nepodlozene dristy.
Chod to haja s ohybanim reality, Sebik. Mas napisane, ze premorenie nie je mozne
Ty si vitazoslavne vytiahol jej dristy a od vtedy klames, ze premorenie je mozne
tvoja studia presne toto tvrdenie podporuje
jackb
Redeemer
Redeemer

Tak sa a) konecne nauc anglicky; b) reaguj na studiu, ktoru zdielam a precitas ju s porozumenim; c) postav sa svojim lziam, ked mas dokazene, ako fanaticky si zdielal nezmysly, ktore boli publikovane v bulary a ty si to zobral ako Pismo svate obtazujes tym do dnes. viac nez 4 roky, aj ked vidis, ze to bolo loz aj v case vydania.
beardie
Redeemer
Redeemer

ked prinesies studiu, ktora tvrdi, ze premorenie je na urovni 80 % trvajuce rok+ (v pripade pred omikronovych verzii), tak sa musis prepnut a premorenie akceptovat
alebo mozes dalej tvrdit, ze premorenie neexistuje, ale budes za blazna
jackb
Redeemer
Redeemer

A co schopnost omikronov vyhybat sa vzniknutej imunite? Bral si tu cast studie do uvahy?

Tu sa mozes pozriet na varianty zoradene chronologicky. Zrejme by bolo fajn pozerat sa na hospitalizacie, umrtnost a reinfekcie
https://en.wikipedia.org/wiki/Variants_of_SARS-CoV-2
Wiki, ale zdrojovana na realne zdroje.

Ak maju ludia imunitu z pred Omikronu, ako sa mozu nakazovat? Nie je to blbost?

Este by som si dovolil vratit sa ku IFR
beardie napísal: 06 mar 2023, 13:38 ja som to IFR nepredikoval, ja stale dookola pouzivam to, ktore bolo definovane odbornikom
odhady som daval na ine hodnoty
Rakusko
beardie napísal: 12 dec 2022, 17:22 jedny z najpresnejsich dat su z Rakuska, kedze tam* fungovali PCR testy zo slin na celkom pravidelnej baze este dlho po uvolneni opatreni v ostatnych castiach sveta, takze je predpoklad, ze ak sa niekto nakazil, tak to vo svojich datach maju
celkovo maju 21265 umrti z 5,61M pozitivne testovanych
21265/5610000 = 0,0037 => IFR = 0,37 %
O kolko ludi si oklamal? aspon o 4650. lebo si bral IFR ako konstantu
beardie napísal: 02 feb 2022, 13:21 to IFR 0,3 % nie je z prsta vycucana hodnota, to je relativne exaktne cislo
ak ma Slovensko populaciu 5,4M, 0,3 % z toho je 16350 ludi, az napadne sa to podoba na pocet umrti
IFR si vypocitaval aj s premorenim, ktore malo byt god modom
beardie napísal: 28 sep 2021, 17:56 v UK je na covid 136 529 mrtvych, populacia ma 67 886 004 obyvatelov, predpoklad je, ze sa virusu vystavilo minimalne 70 % populacie, teda 47520202 ludi => IFR pre UK je 0,287 percenta
rovnaky vypocet pre CZ, kde ale pocitam, ze sa vystavilo 80 % populacie (v tom linkovanom videu sa zhodli na 90 %, ale to povazujem za prehnane vysoke) => 30453/8561421 = 0,35 (resp 0,31)
to iste pre SK s 80 % => 12569/4371248 = 0,28
pocet mrtvych Slovakov vyssie, Cechov zomrelo 43 220, v UK spolu 232 112. snazil si dokazat, ze IFR je 0,3 a ziadne ine.
moznost B je, ze sa ti niekto prihlasoval do uctu, aby si vyzeral ako niekto, kto berie IFR ako konstatnu.

ako mohli tisice az desiatky tisicov ludi, napriek premoreniu zomriet? ved studia hovori, ze ked si splnis povinnost nakazit sa, tak ta virus ani v novej variante nezabije. ako si dovoluje nerespektovat studiu?
beardie
Redeemer
Redeemer

trosku ti unika dopad omikronu na populaciu, nezda sa mi, ze by si bojoval proti chripke, na ktoru v priemere umieraju stovky (az 1500) ludi rocne

kolko je teda IFR?
podla tych cisiel je to pre UK 0,34, pre CZ 0,4, pre SK 0,35
su to naozaj take rozdiely, aby si sa uz 3 roky hadzal o zem napriek stovke vysvetleni? ak ano, tak dobre :)
jackb napísal: 29 apr 2025, 18:32ako mohli tisice az desiatky tisicov ludi, napriek premoreniu zomriet? ved studia hovori, ze ked si splnis povinnost nakazit sa, tak ta virus ani v novej variante nezabije. ako si dovoluje nerespektovat studiu?
ja tam vidim 80 %, ale ty potrebujes byt ako obvykle binarny, 0 alebo 100, nic medzi, ze ano ;-)
jackb
Redeemer
Redeemer

no pozri, ty si vyskrekoval, ze je to 0,27, v najhorsom 0,3. a teda nie je :) co bolo treba dokazat - si patologicky luhar.
a opat z IFR robis konstantu, co tiez bolo treba dokazat. dakujem.

ak mam limit 0,27 ale dosahujem hodnotu 0,271, tak je to fail. simple as that.
ak by mi na pisomke z matiky u teba vysli hodnoty o 0,07+ vyssie ako ma byt vysledok, tak ma vyrazis. tak sa podla toho spravaj.

inak zaujimave to Rakusko, vsak? ty si vyratal uplne ine ako to bolo v studii. a pritom z Rakuska sa siril wuhansky kmen a po lyzovacke sa zatvorilo Slovensko.

plus je odporne ako si schvaloval porusovanie opatrenie a chvalil tych 80%, z ktorych mali nakazu prekonat jednotky percent - essential workers, ktori sa starali o chorych a zomierajucich, co jednoducho do prace ku zakaznikom/klientom/ziakom fyzicky museli.

dokazal som ti lzi a ty sa namiesto pokory a ospravedlnenia len urazas a vypisujes bludy.

ked subkmene omikronu unikaju imunite, tak sa mas ospravedlnit za to, ze si nabadal na porusovanie opatreni, v case, ked kmene mali omnoho vyssiu mortalitu a nepotvrdili sa drby o tom, ze po wuhanskom kmeni budu len menej smrtelne ci sposobujuce tazky priebeh.
isto vies podat cislo, kolko ludi ma po prekonani chripky dozivotne nasledky alebo kolko z nich musi ist na jisku a tak berie postel a zdravotnikov osobe, ktora ju potrebuje po operacii, pri liecbe rakoviny alebo po nehode.

\\hladal som IFR chripky a nasiel som zaujimavu vedecku kritiku z konca leta 2020. to bolo este predtym ako sa twitterom zacali sirit bludy o tom, ze SARS2 je "chripka s lepsim marketingom a IFR ma len 0,27". V septembri 2020 vedci (nie len jeden ujo cucal z prsta) dohadovali IFR na 0,65% - 0,68% - teda 17-krat viac ako chripka, zaroven uz vtedy upozornovali na dlhodobe zdravotne problemy po prekonani.
https://www.bmj.com/content/370/bmj.m3410/rr-6
preco sa laicka verejnost neoprela o vedecke data a dala sa obalamutit dristami, ktore stali zivoty desiatok tisic ludi?
beardie
Redeemer
Redeemer

beardie napísal: 10 apr 2025, 7:09IFR je priemerná hodnota, nielen každý štát, ale dokonca každá oblasť ju má rozdielnu kvôli množstvu prijímaného vitamínu D, úrovne zdravotnej starostlivosti, zdravia obyvateľstva, atď, niekde to bude viac, niekde menej, nemôžem sa ospravedlňovať za niečo, čomu nerozumieš, ak si z mojich slov pochopil, že je IFR konštanta, tak si to pochopil zle
vobec mi nepripada nejak extra zaujimave, maju vyssiu zivotnu uroven, lepsie zdravotnictvo a z toho sa odvijajucu lepsiu imunitu obyvatelstva

ano, ak su nejake opatrenia skodlive, budem na to reagovat, napriklad zavretie skol na dlhe mesiace az roky

ak odhadovali IFR na 0,65, tak neodhadovali uplne presne, je to asi polovicna hodnota, silne zavisejuca od veku
Napísať odpoveď