Umela inteligencia / Artificial intelligence / AI
Re: Umela inteligencia / Artificial intelligence / AI
Apropo za studenej vojny ludstvo minimalne 2x bolo doslova na milimetre od prahu jadrovej vojny:
1/ 09/1983 tzv "Petrov incident" https://sk.wikipedia.org/wiki/Stanislav ... %8D_Petrov
2/ počas Kubánskej krízy https://sk.wikipedia.org/wiki/Vasilij_A ... D_Archipov
A teraz sa prenesme do hypotetickej buducnosti o par desiatok rokov, keď rôzne formy AI budú doslova v každom digitalnom systéme. Nikto nebude na 100percent vedieť, čo ta Ai skutočne všetko robí, alebo kto všetko ma k nej pristup, pre koho pracuje, alebo pre koho bude pracovať neskôr. Ai nemusí nikdy nadobudnut niečo ako vlastné vedomie napriek tomu sa môže stať neredstavitelnym ohrozenim pre ludstvo v nespravnych rukach.
Teoreticky môžu vzniknúť situácie oproti ktorým sú hore uvedené vojenske incidenty iba neškodným nedelným posedením v cukrárni..
A to sme ešte do tejto "horucej polievky" nezamiešali ingrediencie ako pokročilé genetické modifikácie či nanotechnologie.
Autoeditácia príspevku po 8 min 47 sek:
Filozof Toby Ord https://en.wikipedia.org/wiki/Toby_Ord
vo svojej knihe "Nad propastí: Existenční riziko a budoucnost lidstva" vyčíslil pravdepodobnost existencneho rizika katastrof pre ludstvo behom nasledujucich 100rokov takto:
Úhrnné prirodne riziko 1:10 000
Úhrnné antropogenne riziko /vratane rizika nezvladnutej Ai/ 1:6
Ta kniha vyšla v roku 2020, ked asi iba malo kto čakal, aky pokrok v Ai technologiach sa dosiahne v roku 2025, takže to AI riziko by autor pravdepodobne uviedol dnes už vyššie.
1/ 09/1983 tzv "Petrov incident" https://sk.wikipedia.org/wiki/Stanislav ... %8D_Petrov
2/ počas Kubánskej krízy https://sk.wikipedia.org/wiki/Vasilij_A ... D_Archipov
A teraz sa prenesme do hypotetickej buducnosti o par desiatok rokov, keď rôzne formy AI budú doslova v každom digitalnom systéme. Nikto nebude na 100percent vedieť, čo ta Ai skutočne všetko robí, alebo kto všetko ma k nej pristup, pre koho pracuje, alebo pre koho bude pracovať neskôr. Ai nemusí nikdy nadobudnut niečo ako vlastné vedomie napriek tomu sa môže stať neredstavitelnym ohrozenim pre ludstvo v nespravnych rukach.
Teoreticky môžu vzniknúť situácie oproti ktorým sú hore uvedené vojenske incidenty iba neškodným nedelným posedením v cukrárni..
A to sme ešte do tejto "horucej polievky" nezamiešali ingrediencie ako pokročilé genetické modifikácie či nanotechnologie.
Autoeditácia príspevku po 8 min 47 sek:
Filozof Toby Ord https://en.wikipedia.org/wiki/Toby_Ord
vo svojej knihe "Nad propastí: Existenční riziko a budoucnost lidstva" vyčíslil pravdepodobnost existencneho rizika katastrof pre ludstvo behom nasledujucich 100rokov takto:
Úhrnné prirodne riziko 1:10 000
Úhrnné antropogenne riziko /vratane rizika nezvladnutej Ai/ 1:6
Ta kniha vyšla v roku 2020, ked asi iba malo kto čakal, aky pokrok v Ai technologiach sa dosiahne v roku 2025, takže to AI riziko by autor pravdepodobne uviedol dnes už vyššie.
Microsoft práve spustil umelú inteligenciu, ktorá objavila novú chemikáliu za 200 hodín namiesto rokov | VentureBeat
https://venturebeat.com/ai/microsoft-ju ... =102412038
Zhrnutie:
https://venturebeat.com/ai/microsoft-ju ... =102412038
Zhrnutie:
Spoiler
Predstavenie platformy Microsoft Discovery: Microsoft uviedol novú platformu s názvom Microsoft Discovery, ktorá využíva umelú inteligenciu na urýchlenie vedeckého výskumu a vývoja.
VentureBeat
Rýchle objavenie nového chemického zlúčeniny: Pomocou tejto platformy sa podarilo objaviť nový chladiaci prostriedok pre dátové centrá za približne 200 hodín, čo by tradične trvalo mesiace alebo roky.
Využitie AI agentov a vysokovýkonného počítania: Platforma kombinuje špecializovaných AI agentov s vysokovýkonným počítaním, čo umožňuje vedcom a inžinierom riešiť komplexné výskumné úlohy bez potreby programovania.
VentureBeat
Screening státisícov kandidátov: Systém prešiel 367 000 potenciálnych chemických zlúčenín, z ktorých bola jedna syntetizovaná v spolupráci s partnerom.
VentureBeat
Demokratizácia vedeckých nástrojov: Microsoft Discovery umožňuje vedcom interagovať so superpočítačmi a komplexnými simuláciami pomocou prirodzeného jazyka, čím odstraňuje potrebu špecializovaných programovacích zručností.
VentureBeat
Podpora menších výskumných inštitúcií: Platforma môže byť obzvlášť užitočná pre menšie výskumné tímy, ktoré nemajú prístup k odborníkom na výpočtovú techniku, čím sa znižuje bariéra vstupu do pokročilého výskumu.
Integrácia s kvantovým počítaním: Microsoft plánuje rozšíriť využitie tejto platformy aj na oblasť kvantového počítania, čo by mohlo priniesť ďalšie inovácie vo vedeckom výskume.
Zameranie na agentickú AI: Platforma využíva pokroky v oblasti agentickej umelej inteligencie, čo umožňuje efektívnejšie a autonómnejšie riešenie výskumných úloh.
Prístupnosť pre vedcov bez IT zázemia: Aj vedci bez formálneho vzdelania v oblasti informatiky môžu využiť túto platformu na realizáciu komplexných výpočtových úloh.
Potenciál transformácie vedeckého výskumu: Microsoft Discovery predstavuje významný krok smerom k transformácii spôsobu, akým sa vykonáva vedecký výskum, umožňujúc rýchlejšie a efektívnejšie objavy.
VentureBeat
Rýchle objavenie nového chemického zlúčeniny: Pomocou tejto platformy sa podarilo objaviť nový chladiaci prostriedok pre dátové centrá za približne 200 hodín, čo by tradične trvalo mesiace alebo roky.
Využitie AI agentov a vysokovýkonného počítania: Platforma kombinuje špecializovaných AI agentov s vysokovýkonným počítaním, čo umožňuje vedcom a inžinierom riešiť komplexné výskumné úlohy bez potreby programovania.
VentureBeat
Screening státisícov kandidátov: Systém prešiel 367 000 potenciálnych chemických zlúčenín, z ktorých bola jedna syntetizovaná v spolupráci s partnerom.
VentureBeat
Demokratizácia vedeckých nástrojov: Microsoft Discovery umožňuje vedcom interagovať so superpočítačmi a komplexnými simuláciami pomocou prirodzeného jazyka, čím odstraňuje potrebu špecializovaných programovacích zručností.
VentureBeat
Podpora menších výskumných inštitúcií: Platforma môže byť obzvlášť užitočná pre menšie výskumné tímy, ktoré nemajú prístup k odborníkom na výpočtovú techniku, čím sa znižuje bariéra vstupu do pokročilého výskumu.
Integrácia s kvantovým počítaním: Microsoft plánuje rozšíriť využitie tejto platformy aj na oblasť kvantového počítania, čo by mohlo priniesť ďalšie inovácie vo vedeckom výskume.
Zameranie na agentickú AI: Platforma využíva pokroky v oblasti agentickej umelej inteligencie, čo umožňuje efektívnejšie a autonómnejšie riešenie výskumných úloh.
Prístupnosť pre vedcov bez IT zázemia: Aj vedci bez formálneho vzdelania v oblasti informatiky môžu využiť túto platformu na realizáciu komplexných výpočtových úloh.
Potenciál transformácie vedeckého výskumu: Microsoft Discovery predstavuje významný krok smerom k transformácii spôsobu, akým sa vykonáva vedecký výskum, umožňujúc rýchlejšie a efektívnejšie objavy.
they can talk
Autoeditácia príspevku po 1 deň 2 hod 50 min 36 sek:
Dneska som len tak nahodu pri chate s chatgpt zistil, ze mi vie vygenerovat pdf. Cize vam napriklad temu, o ktorej ste sa bavili, vie zosumarizovat priamo do pdf. Pre niekoho to nie je novinka, pre mna bola.
Ja som sa dnes bavil o jednom zdravotnom probleme, kde sme rozoberali cvicenia a vyzivu, lieky.. Ku koncu som si dal urobit do pdf sumar cvikov na tyzden. Ten mam teraz a aj do buducna pekne poruke, bez toho, aby som to niekde v tych chatoch hladal.
Dokonca mi na poziadanie zmenila vyzor toho pdf — konkretne som ho chcel do dark mode. Normalne sikovna sekretarka.
Autoeditácia príspevku po 1 deň 2 hod 50 min 36 sek:
Dneska som len tak nahodu pri chate s chatgpt zistil, ze mi vie vygenerovat pdf. Cize vam napriklad temu, o ktorej ste sa bavili, vie zosumarizovat priamo do pdf. Pre niekoho to nie je novinka, pre mna bola.
Ja som sa dnes bavil o jednom zdravotnom probleme, kde sme rozoberali cvicenia a vyzivu, lieky.. Ku koncu som si dal urobit do pdf sumar cvikov na tyzden. Ten mam teraz a aj do buducna pekne poruke, bez toho, aby som to niekde v tych chatoch hladal.
Dokonca mi na poziadanie zmenila vyzor toho pdf — konkretne som ho chcel do dark mode. Normalne sikovna sekretarka.
-
starysomar
Hardcore addict
Mna nemálo prekvapilo mimoriadne realistické krátke videá, ktoré vygeneruje manželkin nový mobil z dvoch (štyroch) fotiek.
Prvé dve fotky len mierne odlišné, osoba na nich drží demižónik - na generovanom videu ho priloží k ústam a pije (je a ostal prázdny).
Ďalšie štyri fotky - viacerí ľudia stoja okolo kotla, jeden s veľkou varechou v ruke - na generovanom videu sa realisticky hýbu, smejú, rozprávajú, ten jeden mieša.
Trochu silné kafe.
Prvé dve fotky len mierne odlišné, osoba na nich drží demižónik - na generovanom videu ho priloží k ústam a pije (je a ostal prázdny).
Ďalšie štyri fotky - viacerí ľudia stoja okolo kotla, jeden s veľkou varechou v ruke - na generovanom videu sa realisticky hýbu, smejú, rozprávajú, ten jeden mieša.
Trochu silné kafe.
Zradné je to, že drvivu väčšinu informácii poskytuje Chatgpt výborne. Lenže nejake percento odpovedi su chybné. A teraz ako tie chybne vyselektovat pri väčšom mnozstve? Ak si ma clovek kazdu odpoved este raz overovat z inych zdrojov tak to cele straca do znacnej miery zmysel.
-
starysomar
Hardcore addict
Vysoku uveritelnost iluzie AI povazujem za znacne riziko.
Blbci veria vsetkemu no na nepravdy AI naleti aj cast bystrejsich.
Nejde vzdy len o "bystrost". Clovek castokrat konzultuje s chatgpt fakty ktoré su na odbornej urovni kde sa nechyta ani odhadom tych 80percent "bystrých".starysomar napísal: 24 máj 2025, 9:41 Vysoku uveritelnost iluzie AI povazujem za znacne riziko.
Apropo v Chatgpt v založke Modely GPT, to je neuveritelne kolko roznych modelov je dostupnych, specializovanch na rozne oblasti.
Autoeditácia príspevku po 57 min 53 sek:
Čína začína s montážou svojho superpočítača vo vesmíre | The Verge
https://www.theverge.com/news/669157/ch ... r-in-space
zhrnutie:
1. Čína spustila výstavbu orbitálneho superpočítača
Spoločnosť ADA Space spolu s partnermi spustila projekt „Three-Body Computing Constellation“ v rámci programu „Star Compute“. V máji 2025 bolo vypustených prvých 12 z plánovaných 2 800 satelitov, ktoré budú tvoriť vesmírnu výpočtovú sieť.
2. Každý satelit obsahuje výkonný AI model
Každý satelit je vybavený AI modelom s 8 miliardami parametrov a výpočtovým výkonom 744 tera operácií za sekundu (TOPS). Spoločne dosahujú výkon 5 peta operácií za sekundu (POPS), pričom cieľom je dosiahnuť 1 000 POPS po dokončení celej konštelácie.
3. Satelity komunikujú cez laserové spojenia
Satelity sú prepojené laserovými spojeniami s rýchlosťou až 100 Gbps a zdieľajú medzi sebou 30 TB úložného priestoru. Týmto spôsobom môžu efektívne spracovávať a prenášať údaje bez potreby pozemných staníc.
4. Vedecké a praktické využitie
Satelity nesú vedecké prístroje, ako napríklad detektor polarizácie röntgenového žiarenia, a dokážu generovať 3D digitálne dvojčatá. Tieto údaje môžu byť využité v oblastiach ako núdzové reakcie, herný priemysel či cestovný ruch.
5. Výhody vesmírneho výpočtového centra
Vesmírne dátové centrá prekonávajú obmedzenia tradičných satelitných komunikácií, ako sú šírka pásma a dostupnosť pozemných staníc. Využívajú solárnu energiu a vesmírne chladenie, čím znižujú energetické nároky a uhlíkovú stopu.
Nevieš čo je to za appku?starysomar napísal: 24 máj 2025, 7:31 Mna nemálo prekvapilo mimoriadne realistické krátke videá, ktoré vygeneruje manželkin nový mobil z dvoch (štyroch) fotiek.
-
starysomar
Hardcore addict
Moja ma novy poco x7, zrejme defaultna na prezeranie fotiek.
ja som tiez pomerne nedoverihodny voci tomuto ale minule som skusal takto overit nieco s gemini 2.5 pro a nie len ze vidim proces akym rozmysla ale zaroven poskytuje aj zdroje odkial berie informacie a pomerne lahko overitelne.gogo956 napísal: 24 máj 2025, 8:39 Zradné je to, že drvivu väčšinu informácii poskytuje Chatgpt výborne. Lenže nejake percento odpovedi su chybné. A teraz ako tie chybne vyselektovat pri väčšom mnozstve? Ak si ma clovek kazdu odpoved este raz overovat z inych zdrojov tak to cele straca do znacnej miery zmysel.
myslim ze velmi zalezi od toho ako je dotaz polozeny, oni tie modely ti proste chcu dat co najlepsiu informaciu a niekedy moze mat pocit ze chces viac pocut nieco co vyhalucinuje ako fakt tak halucinuje.
toto je myslim toho vysledok, lebo to nie su uplne ze rozne modely, skor rozni agenti. teda vzdy je to rovnaky model akurat ma iny inicializacny prompt. v zasade to zoberie tvoj prompt, prilepi k tomu inicializacny prompt a cele to posle modelu na presrotovanie.gogo956 napísal: 24 máj 2025, 11:07Apropo v Chatgpt v založke Modely GPT, to je neuveritelne kolko roznych modelov je dostupnych, specializovanch na rozne oblasti.
celkovo sa mi paci ako programovanie s LLM je vlastne taka alchymia, lebo ten model ked uz je nauceny raz tak uz ho nezmenis, mozes ho len pekne poprosit aby sa spraval inak. znamy to pripad ked apple zbavil svoju AI halucinovania tak ze proste do toho promptu pridal "do not halucinate"... ale samozrejme tak jednoduche to nebolo, aj tak halucinuje.
Tusim som to uz spominal, Gemini 2.5 flash ma moznost overenia odpovede, na PC klik na 3 bodky, potom "Overit odpoved", nasledne casti odpovede zmenia farbu, overene na zelenu, aj s odkazmi pre overenie.gogo956 napísal: 24 máj 2025, 8:39Zradné je to, že drvivu väčšinu informácii poskytuje Chatgpt výborne. Lenže nejake percento odpovedi su chybné. A teraz ako tie chybne vyselektovat pri väčšom mnozstve? Ak si ma clovek kazdu odpoved este raz overovat z inych zdrojov tak to cele straca do znacnej miery zmysel.
Inak u mna sa AI myli stale dost casto aj v jednoduchych otazkach, musim ju casto nasmerovat, aby sa opravila.
aacid, ked si sa stale pytal na toho robota na domace upratovanie, tak už je pripraveny
Daj nam potom vediet ako chutil ten jeho obed
Daj nam potom vediet ako chutil ten jeho obed
ked sa bude predavat a bude stat do 20 tisic tak ho beriem 
Za 20K sa dá na veelmi dlhe obdobie zaplatit slečnu na činnosti ktorých spektrum je výrazne širšie ako je len upratovanie
-
starysomar
Hardcore addict
Až na to, že sa ťažko zháňa model bez porúch v riadiacom softvéri 
isto? lebo za upratovanie dnes pytaju 300-400 eur mesacne a to sa rozpravame o upratovani raz za tyzden. to mi vychadza ze 20k je cca na 4-5 rokov.gogo956 napísal: 26 máj 2025, 22:08 Za 20K sa dá na veelmi dlhe obdobie zaplatit slečnu na činnosti ktorých spektrum je výrazne širšie ako je len upratovanie![]()
urcite sa da najst lacnejsie ale to prave musis riesis ze obcasne nemoze, obcasne je chora, obcasne ma zlu naladu a neuprace dobre. a obcasne proste da vypoved a mozes hladat znova (co nie je nic prijemne).
no a vacsina tych tiet co u nas upratovala veru nebola uplne taka ze by si chcel rozsirovat spektrum jej cinnosti... za taku by si veru musel zaplatit trochu viac.
no ved ale ani ten robot viac ako 4-5rokov nevydrzi bez servisu. Ta doba to je taka klasika pre domace spotrebice ktore su v intenzivnom pouzivani.aacid napísal: 27 máj 2025, 9:23 isto? lebo za upratovanie dnes pytaju 300-400 eur mesacne a to sa rozpravame o upratovani raz za tyzden. to mi vychadza ze 20k je cca na 4-5 rokov.
urcite sa da najst lacnejsie ale to prave musis riesis ze obcasne nemoze, obcasne je chora, obcasne ma zlu naladu a neuprace dobre. a obcasne proste da vypoved a mozes hladat znova (co nie je nic prijemne).
no a vacsina tych tiet co u nas upratovala veru nebola uplne taka ze by si chcel rozsirovat spektrum jej cinnosti... za taku by si veru musel zaplatit trochu viac.
-
starysomar
Hardcore addict
AI: Komu vezme práci a kdo na ní zbohatne? - YouTube
Autoeditácia príspevku po 2 dni 22 hod 30 min 11 sek:
Stovky Indů předstíraly, že jsou neuronová síť. Vzestup a pád Builder.ai | Forbes
https://forbes.cz/stovky-indu-predstira ... .sznhp.box
Autoeditácia príspevku po 2 dni 22 hod 30 min 11 sek:
Stovky Indů předstíraly, že jsou neuronová síť. Vzestup a pád Builder.ai | Forbes
https://forbes.cz/stovky-indu-predstira ... .sznhp.box
AI je neporovnateľne emocionálne inteligentnejšia ako ľudia. Máme sa obávať? | Živé.sk
AI Copilot TLDR napísal:Nová štúdia ukazuje, že jazykové modely (vrátane Copilota) prekonávajú ľudí v testoch emocionálnej inteligencie. Hoci AI necíti skutočné emócie, dokáže presne identifikovať emocionálne stavy, rozpoznať medziľudské konflikty a navrhnúť primerané reakcie.
Jazykové modely dosiahli v testoch úspešnosť 81 %, zatiaľ čo ľudskí účastníci iba 56 %. AI systémy dokážu predvídať emočné reakcie, analyzovať sociálne situácie a dokonca vytvoriť otázky na meranie emocionálnej inteligencie.
Vedci však zdôrazňujú, že AI nemá vedomie ani skutočný súcit – všetky reakcie sú výsledkom štatistických výpočtov. Napriek tomu môže byť jej simulovaná empatia užitočná v oblastiach ako terapia, školenia a osobný rozvoj.