Aphantasia
Re: Aphantasia
Ja mam pocit ze poslednych 5-10 rokov maju vsetci vsetko, obzvlast co sa modernej influencerskej sceny tyka. Byt v dnesnej dobe "normalny" a zaroven prerazit na socialnych sietiach hadam uz ani nie je mozne 
myslim ze ten pocit vychadza z toho ze sme vsetci na internete a vsetko o vsetkom zdielame a komunikujeme medzi sebou. ked som vyrastal ja tak nebol internet, informacie si ziskaval z telky, z novin a z knih. nad takymto niecim si sa mozno zamyslel vecer pri pive s kamaratmi, ti ti vsetci povedali ze to tak nemaju a ze si len vymyslas a tym to skoncilo. tak si bol radsej ticho, ignoroval to.
teraz si to vygooglis alebo sa spytas AI a ta ti povie ze jasne, znama vec, sice to nie je bezne ale nejake to percento populacie to ma tak. a kedze internet spojil cely svet tak nie je problem aby ludia so spolocnymi "abnormaliami" medzi sebou komunikovali a riesili to.
urcite existuje aj skupina ludi co taketo nieco zneuziva vo svoj prospech ale nemyslim ze by kvoli tejto skupine by mali byt problemy inych zlahcovane.
btw, co to znamena "byt normalny"??
teraz si to vygooglis alebo sa spytas AI a ta ti povie ze jasne, znama vec, sice to nie je bezne ale nejake to percento populacie to ma tak. a kedze internet spojil cely svet tak nie je problem aby ludia so spolocnymi "abnormaliami" medzi sebou komunikovali a riesili to.
urcite existuje aj skupina ludi co taketo nieco zneuziva vo svoj prospech ale nemyslim ze by kvoli tejto skupine by mali byt problemy inych zlahcovane.
btw, co to znamena "byt normalny"??
Youtube existuje 2 dekady, internet v kazdej domacnosti tiez zhruba tolko a nemam pocit ze by sa v tych casoch vyskytovalo take mnozstvo depkujucich jedincov s psychologickymi diagnozami od vymyslu sveta, ako pocas poslednych niekolkych rokov odkedy sa stal popularnym tiktok. Na to tiez netreba zabudat
Osobne si myslim ze velku rolu v tom hra aj fakt, ze "abnormality" si sucasna spolocnost miestami az chorobne fetisizuje a tym padom je dojimavy, srdcervuci pribeh o inakosti a nedostatku akceptacie mainstreamovou spolocnostou fantastickym sposobom ako sa aj nudny, nicim nezaujimavy clovek dokaze vysvihnut z sedeho priemeru a nasledne to vyuzit ako medium k nastartovatovaniu influencerskej kariery 
ale na to mas nejake statistiky ci ozaj iba pocit? chapes, lebo "mat pocit" to je take velmi neobjektivne a velmi skreslujuce.Pedro445 napísal: 31 máj 2025, 23:02nemam pocit ze by sa v tych casoch vyskytovalo take mnozstvo depkujucich jedincov s psychologickymi diagnozami od vymyslu sveta, ako pocas poslednych niekolkych rokov odkedy sa stal popularnym tiktok.
mozno len teraz mas pocit ze toho vidis vela lebo toho je naozaj vidiet viac ale nie preto ze to predtym nebolo a teraz je ale skor preto ze predtym ludia ani nevedeli ze take nieco moze byt a ked to aj zistili tak komu sa s tym pochvalili? urcite nie bezne milionom ludi ako mozes teraz cez socialne siete.
Oficialnych statistik ohladom neustale narastajuceho poctu ludi s narusenym mentalnyn zdravim je plny internet, staci pouzit strycka google. Pred 15-20 rokmi ludia vraj nevedeli ze nieco take moze byt ? Prosim ta nebud smiesny. Za komancov mozno, vtedy sa psychologicke problemy mali tendenciu riesit sposobom "dlhy bic a maly dvor", ale urcite tomu tak nebolo na zaciatku 2010 rokov. Bol rozvinuty internet, bolo youtube, bolo icq, bol facebook, takze ludia sa s tym kludne mohli pochvalit ak citili taku potrebu. Jediny rozdiel bol v tom, ze vtedajsi tinedzeri si na podlomenom mentalnom zdravi a vseobecne "inakosti" nezakladali celu svoju osobnost, taky trend nastolila az dnesna tiktokova generacia. Teda s vymimkou emakov, ale tak tych za normalnych nepovazol asi nikto

no neviem ako citam to si napisal tak mam pocit ze si napisal presne to iste co som pisal ja. odkedy tu mame internet tak sa pocty ludi s narusenym zdravim rozrastaju. akurat ty tvrdis ze je to preto ze ludia maju zrazu potrebu si vymyslat diagnozy a ja tvrdim ze je to skor preto ze vdaka internetu o tom pocut podstatne viac a tym padom je schopnych sa viac ludi diagnostikovat.
ostatne, preco ti to vadi?
Najvacsi rozmach psychickych poruch nastal behom poslednych 5-8 rokov (NIE 15-20 ako pises ty) co zazracne koresponduje s rozvojom trendu prilisneho riesenia mentalneho zdravia a samourcovania psychologickych diagnoz na zaklade pochybnych tutorialov zo socialnych sieti (priklad - dnes je za adhd povazovana akakolvel mierna hyperaktivita spojena s obcasnou roztrzitostou, zatial co z hladiska psychologie musis splnat minimlane 8 z 10 zakladnych diagnoz, z ktorych kazda musi tvoj zivot ovplyvnovat do takej miery, ze si takmer neschopny vykonavat aj tie najzakladnejsie cinnosti.). Toto sa nasledne premietne do statistik (vacsina z nich je zostavovana na zaklade anonymnych dotaznikov, nie medicinskych podkladov poskytnutych vyskolenymi odbornikmi) co celkovy obraz do velkej miery skresluje. Pred 10-20 rokmi by vacsinu ludi podliehajucich tomuto trendu ani len nenapadlo ze su adhd alebo neurodivergentni. Ak by bolo zle, tak by proste zasli za vystudovanym odbornikom a dali si vypracovat odborny posudok. Dnes na take castokrat bohuzial postaci "diagnostika" od podobne zmyslajuch na socialnych sietiach, hlavne co sa mladsej, lahko ovlyvnitelnej casti populacie tyka.aacid napísal: 01 jún 2025, 20:47 no neviem ako citam to si napisal tak mam pocit ze si napisal presne to iste co som pisal ja. odkedy tu mame internet tak sa pocty ludi s narusenym zdravim rozrastaju. akurat ty tvrdis ze je to preto ze ludia maju zrazu potrebu si vymyslat diagnozy a ja tvrdim ze je to skor preto ze vdaka internetu o tom pocut podstatne viac a tym padom je schopnych sa viac ludi diagnostikovat.
Ja samozrejme netvrdim ze to plati na 100%, urcite sa najde nemalo pipadov ktore sa tomu co som napisal v plnej miere vymykaju. Na druhej strane ak aspon namatkovo sledujes socialne siete a vies co je v sucasnej dobe "IN", tak je takmer nemozne aby si si iste indice pocase nezacal podobnym sposobom postupne spajat...
raz rozpravas o statistikach a teda realnych diagnozach a raz o diagnostike zo socialnej siete... to sa ale asi nepremieta do statistik, nie?
no a to ze niekoho ani len nenapadlo ze moze mat ADHD to je presne ten pripad co som aj ja, v mojom detstve o tom doktori u nas nic nevedeli, mojej mame povedali ze som hyperaktivny a ze mi ma davat menej cukru, to je vsetko.
a teraz v dospelosti mam neliecene ADHD a uz s tym nejde nic spravit... ver mi ze by som bol stastnejsi keby mi v tej dome mal kto povedat ze moje problemy nie su sposobene lenivostou ani tvrdohlavostou ale ze je to porucha ktora sa da liecit. hoc aj keby to bol niekto zo socialnej siete. aspon by som vedel ze mam hladat odbornika.
no a to ze niekoho ani len nenapadlo ze moze mat ADHD to je presne ten pripad co som aj ja, v mojom detstve o tom doktori u nas nic nevedeli, mojej mame povedali ze som hyperaktivny a ze mi ma davat menej cukru, to je vsetko.
a teraz v dospelosti mam neliecene ADHD a uz s tym nejde nic spravit... ver mi ze by som bol stastnejsi keby mi v tej dome mal kto povedat ze moje problemy nie su sposobene lenivostou ani tvrdohlavostou ale ze je to porucha ktora sa da liecit. hoc aj keby to bol niekto zo socialnej siete. aspon by som vedel ze mam hladat odbornika.
aacid napísal: 02 jún 2025, 9:16 raz rozpravas o statistikach a teda realnych diagnozach a raz o diagnostike zo socialnej siete... to sa ale asi nepremieta do statistik, nie?
Ak ti v detstve psycholog ADHD nediagnostikoval, tak to znamena ze si ho jednoducho nemal a s najvacsou pravdepodobnostou ho nemas ani teraz. Schvalne, bol si pocas dospelosti na teste u certifikovaneho odbornika ? Nieco mi nasepkava ze povies ze ano bez ohladu na to aka je skutocnost, ale tak co uz...to je riziko internetovych diskusii.
ADHD je seriozna diagnoza, pri ktorej musis vykazovat cca 6-8 dalsich symptomov a VSETKY ta musia ovplyvnovat do takej miery, ze si takmer neschopny viest normalny kadzodenny zivot. Tvrdohlavost a hyperaktivita mozu znacit 50 inych veci. Alebo vobec nic. Na to existuju oficialne guideliny. Ty si nemozes diagnozu proste vycucat z prsta na zakalade nejakeho videa na ktore si narazil na socialnej sieti. A to ze pred 20 rokmi o tom u nas psychologovia nic nevedeli je jednym z najrozsirenejsich tiktokovych mytov, ktore ludia ako ty bohuzial hltaju aj s navyjakom.
A presne o tomto je rec - ty so samodiagnostikovanym adhd sa nasledne zapojis do prieskumov ohladom mentalneho zdravia a potom sa cudujeme ze preco je podla statistik medzi nami uz pomaly viac neurodivergentnych autistov ako ludi bez psychickych a osobnostnych poruch
tak ale na to mas jednoduche riesenie, prestan sledovat facebookove prieskumy ale pozeraj iba na oficialne statistiky.
tiez sa mi velmi paci ze este ani nevies moju odpoved na tvoju otazku ale uz predpokladas ze ti budem klamat.
vacsinou ludia co predpokladaju ze ini klamu na internete tak je to preto ze klamu sami... to je tiez inak diagnoza.
a ano, bol som v dospelosti diagnostikvany, dokonca u dvoch psychiatrov a u dvoch psychologov.
mam pocit z toho ako diskutujes tu a aj v inych temach ze si celkom mlady a o tom ako sa zilo v minulosti vies prave len z tych socialnych sieti. lebo vtedy to tak ozaj bolo ze tu to nikto nediagnostikoval. este aj 10 rokov dozadu bol problem na slovensku najst psychologa co ma realne skusenosti s ADHD.
btw predvadzas su klasicke trollovske taktiky, stale prekrucas, otacas temu a neodpovedat otazky pritom sa dozadujes odpovedi na tie svoje. tak ti znova polozim obe otazky, skus na ne odpovedat.
1) co podla teba znamena "byt normalny"?
2) preco ti vadi ze iny ludia riesia svoje dusevne zdravie?
tiez sa mi velmi paci ze este ani nevies moju odpoved na tvoju otazku ale uz predpokladas ze ti budem klamat.
vacsinou ludia co predpokladaju ze ini klamu na internete tak je to preto ze klamu sami... to je tiez inak diagnoza.
a ano, bol som v dospelosti diagnostikvany, dokonca u dvoch psychiatrov a u dvoch psychologov.
mam pocit z toho ako diskutujes tu a aj v inych temach ze si celkom mlady a o tom ako sa zilo v minulosti vies prave len z tych socialnych sieti. lebo vtedy to tak ozaj bolo ze tu to nikto nediagnostikoval. este aj 10 rokov dozadu bol problem na slovensku najst psychologa co ma realne skusenosti s ADHD.
btw predvadzas su klasicke trollovske taktiky, stale prekrucas, otacas temu a neodpovedat otazky pritom sa dozadujes odpovedi na tie svoje. tak ti znova polozim obe otazky, skus na ne odpovedat.
1) co podla teba znamena "byt normalny"?
2) preco ti vadi ze iny ludia riesia svoje dusevne zdravie?
Áno a 5-8 rokov je práve doba, keď deti vyrastajúce na internete sa dostali do nejakého veku.Pedro445 napísal: 02 jún 2025, 2:30 Najvacsi rozmach psychickych poruch nastal behom poslednych 5-8 rokov (NIE 15-20 ako pises ty)
To, že youtube tu bol pred 20 rokmi neznamená, že vtedajšia mládež na tom aj vtedy fičala.