Ako prežiť do prvej výplaty?

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
chudoba
Expert
Expert
Používateľov profilový obrázok

Ako prežiť do prvej výplaty?

Príspevok od používateľa chudoba »

Nastúpil som druhého júna do roboty a keďže mzda sa vypláca mesiac spätne tak vlastne prvá výplata je až 15 júla… Invalidný dôchodok mi stačí zbruba bývanie a popritom som si chodil hladať zálohované flaše a zbierať kovošrot čo predám vo výkupe druhotných surovín, keď som bol nezanestnaný. Vtedy som na to mal celý deň, ale teraz tým že musím tráviť čas v zamestnaní tak nemám tolko času sa venovať svojim aktivitám ktoré mi tých pár eur zarobili na dennej báze. Také niečo aby mi banka dala povolené prečerpanie, alebo nejaké nebankovky menšie pôžičky do výplaty, všade je podmienka byť 3 mesice zamestnaný. Tak neviem ako preklenúť to obdobie. Zbieral som si (Z)-tká v areáli firmy kde ich je dosť, len mi nadávali kolegovia že im robím hanbu že sa hrabem v košoch a pod. Ako by sa to dalo zariadiť aby som nemusel hladovať a nejako legálne získať tých pár eur kým nedostanem prvú výplatu?
gogo956
Redeemer
Redeemer

Re: Ako prežiť do prvej výplaty?

Príspevok od používateľa gogo956 »

Pôžičky v nebankovkach radsej nie. Casto sa z toho nasledne stava zacarovany kruh.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

nedalo sa v praci dohodnut ze byt ta vyplatili predcasne? pre take nieco by mohli mat pochopenie.
chudoba
Expert
Expert

Neposkytujú zálohy. To záleží od zamestnávateľa, nieje to jeho povinnosť. Títo nemajú. Ich nič nezaujíma. Je kapitalizmus. Poraď si ako vieš. Len chodievaj do roboty a ďalej ich to nezaujíma. A bohužiaľ keď som aj zbieral (Z)-tká aby som prežil, mi to zakázali lebo že robím hanbu firme a také. Keď som zbieral mimo areálu po šichte, po pár dňoch zase začali pindať že kým mám na sebe uniformu firmy tak nemôžem aj keď mám po pracovnej dobe a som za plotom firmy. Lebo že im robím hanbu. Spýtal som sa AI a sú v práve. Takže ja musím ísť domov, prezliecť sa (v robote nemám šatne) a vrátiť sa ako civil a vtedy som už ja v práve. Toto je kapitalizmus. Zaujíma ich iba etika, ale že im zamestnanec hladuju majú viete kde. Pre nich je dôležitejšie to či im robím hanbu ako to že nemám čo do úsť. AI mi poradila že existujú nejaké charity a pod. Ale pri tomto je to také že znie to pekne ale určite to nefunguje tak že tam nabehnem a hneď dostanem tanier polievky. Tam treba papierovačky potvrdzovať že som v hmotnej núdzi, všelijaké schvalovačky… Preto sa radšej od ludí a nie AI.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

Pisal si minule ze mas iphone- daj do zalozne, ked dojde vyplata, vyplatis si ho spat ;)
chudoba
Expert
Expert

Je to starší model, bez krabice a papierov, je dosť obitý, ošúchaný, puknuté ochranné sklo, zodraté okraje… Skúšal som predať aj zaloziť, že v takom stave nie. Netreba mi veľa nejakých 4-5€ čo si zvyknem spraviť na zálohovaní stačí.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

chudoba napísal: 05 júl 2025, 13:34 Je to starší model, bez krabice a papierov, je dosť obitý, ošúchaný, puknuté ochranné sklo, zodraté okraje… Skúšal som predať aj zaloziť, že v takom stave nie. Netreba mi veľa nejakých 4-5€ čo si zvyknem spraviť na zálohovaní stačí.
z kolegov ti nikto nepozicia 5€ ? Alebo šéf ked ho pekne poprosis a vysvetlis situaciu?
chudoba
Expert
Expert

Že niesu zálohy mi povedali hneď pri nástupe. Možno som mal odmietnuť. Buď to budem zbierať a ich frflanie ignorovať, alebo dať výpoveď a hľadať len také zamestnania kde poskytujú nejakú pomoc pred výplatou? Niekde sú zálohy, niekde je také že od prvé dňa poskytnú aspoň stravu atď. Že pred nástupom sa spýtať či vedia nejako pomôcť do prvej výplaty. A keď nie tak hľadať ďalej. V podstate pracu si môžem hladať aj keď som zamestnaný lebo som v skúšobnej dobe, môžem zo dňa deň vymeniť zamestnanie. Oslovil som nejaké charitatívne organizácie ale zatiaľ žiadna odpoveď. AI poradila že ísť na úrad žiadať nejakú jednorazovú hmotnú núdzu. Len to asi bude byrokracia na pár dní, neverím že len tak dajú niečo. A je víkend oni majú voľno. Len ja sa musím trepať do zamestnania aj cez štátny sviatok, víkend a nič z toho nemám v podstate. Lepšie by som pochodil keby idem po žobraní alebo zbierať (Z)-tká. Ale ani na to nemám čas lebo musím ísť do práce keď je údajne voľno a víkend. Za čo mi zaplatia niekedy v ďalekej budúcnosti. Kolegov som sa nepýtal či požičajú. Niesom tam s nikým zadobre lebo om to tak strašne vadí že sa hrabem v košoch že ma len trpia ale furt pindajú na mňa tak neverím by dali. Však ma tam neznášajú. Však prvý raz sa na mňa tak vrhli za to zbieranie (Z)-tiek ako keby som vrazdu spáchal. Druhýraz mi zase doslova vynadali. Takže som tam taký outsider alebo ako to nazvať. Miesto toho aby ma podporili a zľutovali sa, skôr pohŕdajú somnou.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ved si rob dalej co potrebujes, nejak prezit musis. ked sa budu v zamestnani stazovat tak povedz ze proste inu moznost nemas, ze kym pride vyplata nemas z coho zit, zalohu (co by mimochodom nebola ani zaloha, proste nech ti neplatia zo zaciatku raz za mesiac ale raz za tyzden) ti dat nechcu a pokial ti oni nechcu pomoct a este s tym maju aj problemy tak ze ti je to luto ale tak to je.
chudoba
Expert
Expert

Presne o tom hovorím. Len ludia sú hnusní a nevedia to lebo to nezažili a podobne. Pre nich je to len nejaký homlesák čo sa hrabe v košoch. Všetko je len o ľuďoch. Ja by som kadil na to čo robia kolegovia, je to ich vec. Dokonca zamestnanci fabriky čo makajú vo výrobe, pravidelne vynášajú plné tašky (Z)-tiek. Oni to zbierajú aj ked majú výplatu. Nikto si z toho nič nerobi. Však to zálohovanie na to vymysleli aby to nekončilo v komunálnom odpade ale aby to ľudia vracali, a tá malá finančná odmena má byť motivácia to neodhodiť hocikam. Ale ludia to ajtak naďalej vyhadzujú z áut do jarku, v lese, do košov na komunálny odpad… A tak aj zberači (Z)-tiek prispievajú k úspešnému kolobehu, lebo aj keď je polovica ľudí stále lenivá to vracať, a hocikde to odhodia, tak zberači to pozbierajú a dostane sa to tam kam má + ten chudák má možnosť legálne si zarobiť na rožky, nemusí žobrať na stanici alebo kradnúť v potravinách.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

To ma firma tolko zamestnancov ze vyhadzuju tolko zalohovanych flias?
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Ak ti chyba tych 5 eur, ja ti ich kludne poslem na ucet.
Spixy
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Spixy »

Nevieš si vybaviť kreditku v banke? Ja mám na 2000€, keď to splatím do 2 mesiacov, tak to mám bez úroku.
Už ma to veľakrát zachránilo, napr. keď som čakal 2 mesiace na prvú výplatu.
chudoba
Expert
Expert

wladas napísal: 06 júl 2025, 9:29 To ma firma tolko zamestnancov ze vyhadzuju tolko zalohovanych flias?
Väčšie firmy typu Duslo, Samsung, Automobilky ako KIA, Volkswagen, Jaguar, Stellantis, v Košiciach sa budúce Volvo, v Šuranoch tá baterkáreň, Amazon, DHL, Mondi SCP, Ikea výrobňa, Hella, a XY ďalšich, čo vidíte tie velké haly pri cestách, to sú všetko firmy nad 500 až 1000 zamestnancov, a tam ešte skôr ludia pijú energeťáky, minerálky, nealkopivá, tam ich je aj 3x viac ako na stanici či pri nákupných centrách a ešte čo je bonus okolo firiem a v areáloch firiem to nechodia zbierať bezdomovci a rómske deti.
Mek napísal: 06 júl 2025, 11:30 Ak ti chyba tych 5 eur, ja ti ich kludne poslem na ucet.
Nejde o samotných 5€ jednorázovo, ale o to že tým zbieraním si ich urobím každý deň. Nemusí to byť presne 5€, úlovok zo včera bol za 4€ a 5 centov. Ale proste na jedlo to stačí aj keby len 2-3€ sa podarilo. Ale firmy sú skoro každodenná istota že nájdem. V meste už taká istota neni.
Spixy napísal: 06 júl 2025, 14:50 Nevieš si vybaviť kreditku v banke? Ja mám na 2000€, keď to splatím do 2 mesiacov, tak to mám bez úroku.
Už ma to veľakrát zachránilo, napr. keď som čakal 2 mesiace na prvú výplatu.
To by ani nebolo treba. Ja nepotrebujem klasickú pôžičku ktoré začínajú od 1000€ hore, alebo kreditky. Mne by stačilo niečo jednorazové menšia suma, ako napríklad povolené prečerpanie alebo také tie rýchlopôžičky do výplaty od nebankoviek, ale všade chcú potvrdenie že som 3 mesiace zamestnaný. Zákon tlačí tie inštitúcie aby si overovali schopnosť splácania. A to darmo im ja poviem že na výplatu vrátim, pravidlá sú že musíte byť 3 mesiace zamestnaný t.j. musíte preukázať 3 výplaty po sebe. Inák sa saomnou ani nebudú bavit. A to platí aj pri bežných pôžičkách.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

Rodina, kamaráti? malú sumu môžeš kamošovi, či niekomu s rodiny vrátiť aj na dva, trikrát.
chudoba
Expert
Expert

Aj na prvýkrát. Nastúpil som začiatkom mesiaca tak hneď prvá mzda bude plná. Horšie je nastupiť v polovici alebo ku koncu, lebo síce nečaká sa 6 a viac týždňov ale zase menšia suma je. Ale človek čo je zvyknutý žiť z dvoch-troch eur, pre takého aj hocijaká mzda bude ako keby vyhral jackpot.
Napísať odpoveď