Pokroky v sociálnom živote
Re: Pokroky v sociálnom živote
Akych casov? Sa kus porozliadaj okolo seba. Ludstvo sa nikdy nemalo lepsie.
-
starysomar
Hardcore addict
Som "sa opýtal kremíka":
"Na Slovensku sa rodí čoraz menej detí z viacerých dôvodov – ide o kombináciu ekonomických, sociálnych, demografických a kultúrnych faktorov."
"Slovensko má pod 1,6 dieťaťa na ženu – pod hranicou obnovy populácie."
To nie je dobre do budúcna. Ani to kde sa rodí najmenej detí - a kde najviac...
Terepinovi - neviem či to tu niekde bolo (kto to má prehľadávať...) no v dnešnej dobe majú svojich psychológov/psychiatrov aj a často ľudia, ktorí ich nepotrebujú. Nie je to hanba ale výhoda.
"Na Slovensku sa rodí čoraz menej detí z viacerých dôvodov – ide o kombináciu ekonomických, sociálnych, demografických a kultúrnych faktorov."
"Slovensko má pod 1,6 dieťaťa na ženu – pod hranicou obnovy populácie."
To nie je dobre do budúcna. Ani to kde sa rodí najmenej detí - a kde najviac...
Terepinovi - neviem či to tu niekde bolo (kto to má prehľadávať...) no v dnešnej dobe majú svojich psychológov/psychiatrov aj a často ľudia, ktorí ich nepotrebujú. Nie je to hanba ale výhoda.
Objektivne sa ludstvo nikdy nemalo lepsie, ako sa ma teraz.
Uvediem par prikladov:
1. Dlhsi a zdravsi zivot – antibiotika tu nie ani 100 rokov. Predtym sa masovo umieralo na choroby dnes upne vyliecitelne.
2. Pristup k vzdelaniu.
3. Zeny mozu volit len od roku 1906, aj to zacalo len v jednej krajine a pomaly sa sirilo dalej.
4. Aj ked sa to zda neuveritelne, dnes je menej vojen nasilia ako v minulosti.
5. Dostatok jedla vo vacsine krajin.
6. Sloboda
Ale trochu ta chapem, mame vsetkeho prebytok a tak citime aj najmensie nedostatky a naopak na zlepsenie potrebujeme enormne vela usilia.
Ludsky mozog si zvykne na vsetko, aj na to dobre. Existuje pojem, ktory to presne opisuje „Hedonicka adaptacia" No a ta spolu s prebytkom nerobi dobre.
howgh
(toto nie je hodena rukavica do diskusie, takze to nemusis kopirovat botovi
)
Uvediem par prikladov:
1. Dlhsi a zdravsi zivot – antibiotika tu nie ani 100 rokov. Predtym sa masovo umieralo na choroby dnes upne vyliecitelne.
2. Pristup k vzdelaniu.
3. Zeny mozu volit len od roku 1906, aj to zacalo len v jednej krajine a pomaly sa sirilo dalej.
4. Aj ked sa to zda neuveritelne, dnes je menej vojen nasilia ako v minulosti.
5. Dostatok jedla vo vacsine krajin.
6. Sloboda
Ale trochu ta chapem, mame vsetkeho prebytok a tak citime aj najmensie nedostatky a naopak na zlepsenie potrebujeme enormne vela usilia.
Ludsky mozog si zvykne na vsetko, aj na to dobre. Existuje pojem, ktory to presne opisuje „Hedonicka adaptacia" No a ta spolu s prebytkom nerobi dobre.
howgh
(toto nie je hodena rukavica do diskusie, takze to nemusis kopirovat botovi
Fglx
ano, hedonicka adaptacia udrzuje rovnovahu vo fungovani mozgu. Nech zazivame akekolvek stastie, tak velmi rychlo mozog namnoží receptory a tym padom sa zacne clovek citit zase bežne, obyčajne. Preto je aj nezmysel, užívať akekolvek drogy, lebo v konecnom súčte daný clovek nebude pocitovat viacej stastia ako bez nich, skor naopak.
Že majú ludia stále menej detí, na celom svete, súvisí s viacerymi faktormi.
Jeden hlavný je ten, že kedysi neexistovali socialne systemy. Ked bol clovek stary a nemal deti, tak sa onho nikto nepostaral. Iba ked bol bohatí tak si to vedel zariadit, ale takých bolo v populacii vždy málo.
Dnes skoro všade na svete existuju rôzne socialne systemy, dôchodky, podpory od štátu. Takže nejako prežije aj stary človek ktory žiadne deti nemá.
Dalsia vec je, ze kedysi väčšina ludi pracovala v polnohosdarstve, pripadne aj chovali domace zvierata.
Tam sa zišla každá ruka, aj detská, takže bolo aj v tomto ohlade vyhodne ked rodina mala viacej detí.
ano, hedonicka adaptacia udrzuje rovnovahu vo fungovani mozgu. Nech zazivame akekolvek stastie, tak velmi rychlo mozog namnoží receptory a tym padom sa zacne clovek citit zase bežne, obyčajne. Preto je aj nezmysel, užívať akekolvek drogy, lebo v konecnom súčte daný clovek nebude pocitovat viacej stastia ako bez nich, skor naopak.
Že majú ludia stále menej detí, na celom svete, súvisí s viacerymi faktormi.
Jeden hlavný je ten, že kedysi neexistovali socialne systemy. Ked bol clovek stary a nemal deti, tak sa onho nikto nepostaral. Iba ked bol bohatí tak si to vedel zariadit, ale takých bolo v populacii vždy málo.
Dnes skoro všade na svete existuju rôzne socialne systemy, dôchodky, podpory od štátu. Takže nejako prežije aj stary človek ktory žiadne deti nemá.
Dalsia vec je, ze kedysi väčšina ludi pracovala v polnohosdarstve, pripadne aj chovali domace zvierata.
Tam sa zišla každá ruka, aj detská, takže bolo aj v tomto ohlade vyhodne ked rodina mala viacej detí.
-
starysomar
Hardcore addict
"Že majú ludia stále menej detí, na celom svete" - prečo nás je 8 miliárd?
To je generická hláška, ktorá ja navyše zavádzajúca. Vďaka masívnej inflácii si mladí ľudia nemajú šancu kúpiť vlastné bývanie a ešte k tomu založiť aj rodinu. A v prípade života na dedine aj auto. V USA to zašlo až tak ďaleko, že tam nemajú šancu ísť čo i len do podnájmu, nie to ešte do vlastného.Fglx napísal: 15 júl 2025, 7:10 Akych casov? Sa kus porozliadaj okolo seba. Ludstvo sa nikdy nemalo lepsie.
Ďalším problémom je čoraz väčší rozkol medzi pohlaviami. Na jednej strane máš incelov, black pill a pod, ktorí buď hlásia, že sa muž musí správať ako arogantný ch*j a žena je majetok, ktorý treba skrotiť, na strane druhej máš feminizmus, v ktorom ženy sú silné, nezávislé, mužov k ničomu nepotrebujú a sú potenciálnymi predátormi už len z princípu, že majú penis.
A rovnaký je aj politický rozkol.
Neviem v akej alternatívnej realite žiješ, ale nikdy nebolo ťažšie si založiť rodinu ako teraz. Pokiaľ teda nie si cigán.
Autoeditácia príspevku po 28 sek:
Lebo sprostí ľudia sa množia ako kobylky.starysomar napísal: 15 júl 2025, 20:52 "Že majú ludia stále menej detí, na celom svete" - prečo nás je 8 miliárd?
-
starysomar
Hardcore addict
Je celá škála stavov medzi dvoma krajnosťami čo si pomenoval.
Z časťou Tebou napísaného súhlasím - bývalý kolega mal na to hlášku: "Debil splodí len debila".
Ja dodávam - keby len jedného...
Z časťou Tebou napísaného súhlasím - bývalý kolega mal na to hlášku: "Debil splodí len debila".
Ja dodávam - keby len jedného...
Vidis a podobne negativny prostup mas aj k zenam. Si tak zabedneny vo svojej vlastnej paradigme, ze uz nedokazes nahliadnut mimo nej.Terepin napísal: 15 júl 2025, 20:54
Neviem v akej alternatívnej realite žiješ, ale nikdy nebolo ťažšie si založiť rodinu ako teraz. Pokiaľ teda nie si cigán.
Autoeditácia príspevku po 28 sek:
Nie som, rodinu mám, ako myslím, že dosť veľa userov na hojku.Terepin napísal: 15 júl 2025, 20:54 Neviem v akej alternatívnej realite žiješ, ale nikdy nebolo ťažšie si založiť rodinu ako teraz. Pokiaľ teda nie si cigán.
Čo som teda pokašľal, že sa mi to podarilo aj napriek tomu, že je to ťazké ako nikdy predtým?
Moja "vlastná paradigma" sa volá štatistiky.Fglx napísal: 15 júl 2025, 22:58 Vidis a podobne negativny prostup mas aj k zenam. Si tak zabedneny vo svojej vlastnej paradigme, ze uz nedokazes nahliadnut mimo nej.
Autoeditácia príspevku po 40 sek:
Ťažšie, nie nemožné.JCM01 napísal: 16 júl 2025, 7:23 Nie som, rodinu mám, ako myslím, že dosť veľa userov na hojku.
Čo som teda pokašľal, že sa mi to podarilo aj napriek tomu, že je to ťazké ako nikdy predtým?
dnes sa vstup do manzelstva a zalozenie rodiny priemerne odkladá na neskôr a to prave z dovodu ze dnes studuje na VŠ viacej žien ako v minulosti. A ked dostuduju tak je pochopitelne ze chcu urobit aspon aku taku karieru aby mali peniaze na to zalozenie rodiny. Takze za sociku sa bežne vstupovalo do manzelstva vo veku 20-25rokov, zatial čo dnes je to skôr výnimka a rodina sa zvyknu zakladat až po 30tke-35tke.
Dnes je celkovo viacej moznosti na sebarealizaciu ako v minulosti a aj postoj spolocnosti je uvolnenejsi, takze tie vonkajsie tlaky na zalozenie rodiny a pladenie detí su slabšie ako kedysi.
A ano, treba priznat, ze situacia s bytovou otazkou pre mladých castokrat nie je jednoducha.
Dnes je celkovo viacej moznosti na sebarealizaciu ako v minulosti a aj postoj spolocnosti je uvolnenejsi, takze tie vonkajsie tlaky na zalozenie rodiny a pladenie detí su slabšie ako kedysi.
A ano, treba priznat, ze situacia s bytovou otazkou pre mladých castokrat nie je jednoducha.
To ze dnes sa ludia maju lepsie ako kedykolvek...no na to sa da pozerat z roznych uhlov 
Napriklad si myslim, ze v takom USA, v nejakych 70tych/80tych rokoch sa mali ti ludia v priemere podstatne lepsie ako sa maju teraz.
V sucasnosti tam su enormne problemy s byvanim (toto je asi vsade), vtedy stacila cloveku relativne priemerna praca a dom/byt si kupil omnoho skor ako teraz.
Napriklad si myslim, ze v takom USA, v nejakych 70tych/80tych rokoch sa mali ti ludia v priemere podstatne lepsie ako sa maju teraz.
V sucasnosti tam su enormne problemy s byvanim (toto je asi vsade), vtedy stacila cloveku relativne priemerna praca a dom/byt si kupil omnoho skor ako teraz.
To nie je otázka názoru, to je fakt.Frco napísal: 16 júl 2025, 12:32 To ze dnes sa ludia maju lepsie ako kedykolvek...no na to sa da pozerat z roznych uhlov
Autoeditácia príspevku po 7 min 27 sek:
Problémom je, že ženy (ale aj muži), ktoré stavajú kariéru nad rodinu, sa tejto mentality len výnimočne zbavia. Kompromisom si človek môže založiť rodinu aj vybudovať kariéru, lenže kompromisy sa už dnes veľmi nenosia.gogo956 napísal: 16 júl 2025, 12:14 dnes sa vstup do manzelstva a zalozenie rodiny priemerne odkladá na neskôr a to prave z dovodu ze dnes studuje na VŠ viacej žien ako v minulosti. A ked dostuduju tak je pochopitelne ze chcu urobit aspon aku taku karieru aby mali peniaze na to zalozenie rodiny. Takze za sociku sa bežne vstupovalo do manzelstva vo veku 20-25rokov, zatial čo dnes je to skôr výnimka a rodina sa zvyknu zakladat až po 30tke-35tke.
Terepin
ale okolo mna je väčšina ludi ktorí maju nakoniec deti. Nie vzdy ziju v manzelstve, niekedy iba ako partnery, ale maju vztahy aj dieta. Niekedy aj viacej. Urcite ze to nie je lahke, ale ludia to nakoniec zvladaju.
ale okolo mna je väčšina ludi ktorí maju nakoniec deti. Nie vzdy ziju v manzelstve, niekedy iba ako partnery, ale maju vztahy aj dieta. Niekedy aj viacej. Urcite ze to nie je lahke, ale ludia to nakoniec zvladaju.
Zase predstava, že by som si mal založiť rodinu s tým, že budem žiť od výplaty k výplate, ma nijak neláka.
Najľahšie je zvalit svoju neschopnosť na externé príčiny, potom sa už netreba namáhať.gogo956 napísal: 16 júl 2025, 14:46 Terepin
Autoeditácia príspevku po 3 min 15 sek:
Autoeditácia príspevku po 3 min 15 sek:gogo956 napísal: 15 júl 2025, 19:28 Fglx
Áno. Z mojich skúseností tam je aj určitý vzorec. Platí, že čím lepšie sa máš, tým je ťažšie sa mať ešte lepšie a zároveň je ľahšie sa mať horšie.
Toto celé celkom dobre drží na uzde budhistický spôsob myslenia, kedy treba nájsť nejaký subjektívny stred medzi asketizmom a pozitkarstvom. Inak povedané, s tým dobrým to netreba preháňať, ale rovnako neísť ani do opačného extremu.
Tl;dr: naučiť sa krotiť svoje túžby, ale tiež ich nezanedbávať. Je to umenie.
[/quote]
Fglx
áno, nemá zmysel sa hnať za akymikolvek pôžitkami. Mozog nie je evolučne nastavený byť "strojom na generovanie pocitov šťastia", ale je to orgán ktorý sa stara aby sme za 1/prežili 2/preniesli čo najviac svojich genov do dalsej generacie.
Budhisticka filozofia sa na to pozera velmi racionalne a asi ako prvá odhalila, že žiadne trvalé "ja" neexistuje ani dva časove okamihy po sebe nasledujuce.
áno, nemá zmysel sa hnať za akymikolvek pôžitkami. Mozog nie je evolučne nastavený byť "strojom na generovanie pocitov šťastia", ale je to orgán ktorý sa stara aby sme za 1/prežili 2/preniesli čo najviac svojich genov do dalsej generacie.
Budhisticka filozofia sa na to pozera velmi racionalne a asi ako prvá odhalila, že žiadne trvalé "ja" neexistuje ani dva časove okamihy po sebe nasledujuce.
Najľahšie je vyhlásiť, že tvoj subjektívny názor je objektívna pravda, potom sa už netreba namáhať s dokazovaním.Fglx napísal: 16 júl 2025, 16:35 Najľahšie je zvalit svoju neschopnosť na externé príčiny, potom sa už netreba namáhať.
-
starysomar
Hardcore addict
A presne to robíš 18 rokov či koľko 
Ja svoje tvrdenia viem dokázať, viď posledné video. Pretože ja sledujem čo sa deje vo svete a nie len v mojej osobnej bubline.
Autoeditácia príspevku po 7 min 23 sek:
Autoeditácia príspevku po 7 min 23 sek:
Ja mám svoju psychiatričku. Keby nie, tak som už dávno tri metre pod zemou.starysomar napísal: 15 júl 2025, 8:12 Terepinovi - neviem či to tu niekde bolo (kto to má prehľadávať...) no v dnešnej dobe majú svojich psychológov/psychiatrov aj a často ľudia, ktorí ich nepotrebujú. Nie je to hanba ale výhoda.