Investovanie - podielové fondy
-
starysomar
Hardcore addict
Re: Investovanie - podielové fondy
Ja si netrúfam tak to nechávam na človeka čo to robí roky. Viem, že tých 6-9% ročne za posledné dva roky nie je nič moc no neriskujem "dôchodkové" peniaze. Mrzelo by ma to a hodne.
-
peterkollar
Expert
a cez koho investujes ?starysomar napísal: 28 mar 2025, 15:25 Ja si netrúfam tak to nechávam na človeka čo to robí roky. Viem, že tých 6-9% ročne za posledné dva roky nie je nič moc no neriskujem "dôchodkové" peniaze. Mrzelo by ma to a hodne.
Autoeditácia príspevku po 2 min 43 sek:
chlapci zatial to odkedy sme pisali pekne dalej rastie, od pisania vo fore zisk 20%,starysomar napísal: 27 mar 2025, 18:56 "Rheinmetall dal za mesiac ~100 %, Leonardo ~50 %, Thales ~40 %, " - LINK nedáš?
inak len tak rozmyslam ak nakupujem zbrojarsky ETF, malo by platit ze po roku som oslobodeny od dane..
a ak kupujem priamo akcie napr. tych spomenutych LEONARDO THALES atp, cez xtb (akcie nie etf) , platia tie iste pravidla po roku drziania alebo tym ze to nie je etf, ale vedene ako akcia je danova povinnost nejaka ina
((kur*a ako sa tu oznacuju ludia
takto ?
@beardie @Fglx @starysomar
Priame oznacovanie nefunguje, jedine citacia.
Ako to hovoria v emerike - I know a guy who know a guy.
On netusi co ma kde ma ako ma.
Cenne papiere volne obchodovatelne na burze su oslobodene po rocnom casovom teste (po rocnom drzani).
Cenne papiere su akcie, dlhopisy, ETF
Ako to hovoria v emerike - I know a guy who know a guy.
Cenne papiere volne obchodovatelne na burze su oslobodene po rocnom casovom teste (po rocnom drzani).
Cenne papiere su akcie, dlhopisy, ETF
Už som sa tu skôr snažil informovať ako investovať, ale úprimne som sa zatiaľ ďaleko nedostal. Moja finančná situácia už je dosť stabilná, takže je na čase začať.
Momentálne mám nemecke dochodkove sporenie Bav, kde prispievam dokopy 150€ mesačne s mojej hrubej mzdy (50€ prispieva zamestnavatel, cize s mojho vacku ide 100€).
Mám k dospozicii asi cca 10k ktoré by som chcel niekde investovať a vedel by som taktiez este odkladat mozno 400€ mesač̣ne. Ako to rozdelit a kde to vložiť? Mám už účet na xtb a aj na bitstamp, ale do krypto asi veľké sumy dávať neplánujem.
Momentálne mám nemecke dochodkove sporenie Bav, kde prispievam dokopy 150€ mesačne s mojej hrubej mzdy (50€ prispieva zamestnavatel, cize s mojho vacku ide 100€).
Mám k dospozicii asi cca 10k ktoré by som chcel niekde investovať a vedel by som taktiez este odkladat mozno 400€ mesač̣ne. Ako to rozdelit a kde to vložiť? Mám už účet na xtb a aj na bitstamp, ale do krypto asi veľké sumy dávať neplánujem.
Lukas9206
Co sa tyka indexov, tak najblizsie roky sa uz necaka ich vyrazny rast aspon nie taky ako doteraz. Ale stale nemusi byt zla volba Nasdaq alebo S@p500
Co sa tyka indexov, tak najblizsie roky sa uz necaka ich vyrazny rast aspon nie taky ako doteraz. Ale stale nemusi byt zla volba Nasdaq alebo S@p500
Prebehni aspon posledne 3 strany. Zbytocne sa opakovat.
V skratke podla tvojej preferencie (miera rizika, velkost diverzifikacie) nejake ETFko kopirujuce indexi MSCI World, SP500, Nasdaq100, Stoxx Europe 600
Za poslednych 10r SP500 spravil sialenych 223% to ale neznamena ze teraz bude roky ciara do boku.
V skratke podla tvojej preferencie (miera rizika, velkost diverzifikacie) nejake ETFko kopirujuce indexi MSCI World, SP500, Nasdaq100, Stoxx Europe 600
Ano, vyrazny rast typu 25% rocne asi tak skoro neuvidime. Ale dlhodobo priemernych 8-10% uplne v pohode.gogo956 napísal: 08 aug 2025, 15:44 Lukas9206
Za poslednych 10r SP500 spravil sialenych 223% to ale neznamena ze teraz bude roky ciara do boku.
wladas
10% na Etf je uplne realnych a fajn.
A co takto nejaky index ktory kopiruje cenu Btc napr IB1T ?
Nie som sice fanusik krypto, ale co ty na to?
10% na Etf je uplne realnych a fajn.
A co takto nejaky index ktory kopiruje cenu Btc napr IB1T ?
Nie som sice fanusik krypto, ale co ty na to?
IBIT bitcoin etf si myslim je dobra volba, kedze je predpoklad, ze cena Bitcoinu bude do buducna stupat, takze aj toto ETF by malo na zaklade toho stupat na cene.
Caute chcel by som začať investovať zatiaľ som si našiel SPYL.DE A chcel by som ešte nejaké dlhopisy viete niečo poradiť?
najlepsie forum na Svk ktore sa venuje investovaniu je: https://ako-investovat.sk/diskusia/Goofy napísal: 29 okt 2025, 16:24 Caute chcel by som začať investovať zatiaľ som si našiel SPYL.DE A chcel by som ešte nejaké dlhopisy viete niečo poradiť?
Kokos neviem či to súvisí ale spravil som si účet na XTB a do týždňa ma začali otravovať Poľsky scameri ale majú moju inú emailovú adresu tak nvm či to súvisí možno len náhoda pozeral som haveibeenpwnd a v žiadnom leaku nebola to číslo fakt netuším slade majú mail(aj keď ho moc nepoužívam) ešte pochopím ale číslo
To bude skor nahoda. XTB je overeny spolahlivy broker.
Ake dlhopisy konkretne by si chcel? Statne? A aky je ciel ich kupenia? Co od toho ocakavas?
Ake dlhopisy konkretne by si chcel? Statne? A aky je ciel ich kupenia? Co od toho ocakavas?
Ja som do XTB zadaval cislo a takmer obratom mi volalo cislo, snad z Londyna. Volal ked som bol v praci, tak som to prirodzene nestihol. Ale hned mi poslal mail, ze kto je a co chce. Tak som sa podakoval, vysvetlil som mu preco som neodpovedal a potom skusal volat po pracovnej dobe.
-
CrazyJerry
Light Star
Po vytvoreni uctu v XTB tusim vola priamo XTB, ci vsetko prebehlo v poriadnku, a pytaju si dalsi feedback. Mne tiez volali. Povedal mi pan, ze ak by som cokolvek potreboval, tak mu mozem kludne volat.
No chcem SPYL.DE(S&P500) 60% a asi VAGF.DE(dlhopisy) 40%wladas napísal: 04 nov 2025, 18:35 To bude skor nahoda. XTB je overeny spolahlivy broker.
Na vyrovnanie rizika
Dlhopisy pri 8r a viac rocnom horizonte (pre mna ktory vie lepsie zniest riziko kludne 6r) su nezmysel. Bytocne sa okratis o rast trhu. Ak chces lepsiu diverzifikaciu (mensie riziko) tak skor skombinovat viac svetoveho trhu.
A plán so samotným SPYL.DE je ok?wladas napísal: 12 nov 2025, 21:33 Dlhopisy pri 8r a viac rocnom horizonte (pre mna ktory vie lepsie zniest riziko kludne 6r) su nezmysel. Bytocne sa okratis o rast trhu. Ak chces lepsiu diverzifikaciu (mensie riziko) tak skor skombinovat viac svetoveho trhu.
Ročná návratnosť tam je 5.26€(aktuálne)
Alebo je lepšie dať viacero ETF moc sa mi to nechce/neviem do čoho ďalšieho investovať
Kludne.
Zakladne doporucene investovanie pri dlhsom horizonte je SP500. Netreba moc spekulovat nad inymi.
Ak by si chcel troska miernejsie vyrovnanie rizika tak investovat do celeho sveta (MSCI World, FTSE All World) kde ale budes mat pravdepodobne mensi vynos.
Nechapem tu rocnu navratnost co si napisal.
Zakladne doporucene investovanie pri dlhsom horizonte je SP500. Netreba moc spekulovat nad inymi.
Ak by si chcel troska miernejsie vyrovnanie rizika tak investovat do celeho sveta (MSCI World, FTSE All World) kde ale budes mat pravdepodobne mensi vynos.
Nechapem tu rocnu navratnost co si napisal.
žiaľ deje sa to. Častokrát su obeťou seniory ktorých rozoznavacia schopnost uz nemusi byt uplne standardna. Ale deje sa to aj mladším.oshosan napísal: 23 nov 2025, 10:17 Nechápem jednu vec - ako môže človek poslať peniaze na ponuky investičných fondov po telefóne. Aj keď sa dá telefónne číslo kontrolovať na kto-volal.sk ... ale predsa...Neznáme číslo, neznámy človek a mal by som dať úspory.![]()