Umela inteligencia / Artificial intelligence / AI

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Umela inteligencia / Artificial intelligence / AI

Príspevok od používateľa Dreamer »

Problem je v tom, ze dotujeme ludske pracovne miesta, mali by sme robit opak, dotovat rusenie pracovnych miest!

Dotovat AI, stroje, humanoidne roboty, automatizaciu.

Kedze vstupne naklady su vysoke, ale nasledne dokazu robit pracu efektivnejsie, 24-hodin denne, nie 8, nepotrebuju platy, odvody, poistenie, PN, dovolenky, materske dovolenky, zaucanie, rekvalifikacie a pod.

Teraz berieme AI a automatizaciu ako hrozbu, co je velky omyl, rovnako dufame, ze prichod AI vytvori nove pracovne pozicie, opat omyl.

Je to prilezitost na skratenie pracovneho casu plosne, ja som navrhoval takyto format opakovane:

Pracovny tyzden skratit zo 40 na 30 hodin (prip. na 24), zmenu formatu na 1 pracovny tyzden pondelok - sobota po 10 hodin (resp. 8) a 1 volny tyzden.

Dalej zbytocna vyroba, sluzby, byrokracia a pod., riesenia:

- 10 rocna zarucna doba na elektroniku
- standardizovane a vymenitelne baterie a komponenty
- povinne standardizovane skrutky, nie lepenie
- maximalna elektronizacia
- zlucenie dani, dotacii, davok, prispevkov

EDIT: Zabudol som doplnit to "1 volny tyzden", teda ten format by bol 6 dni v praci, 1 volna nedela a potom 7 dni volna, ako som pisal v inej teme.

Autoeditácia príspevku po 1 deň 48 min 50 sek:
18 rokov sa im nedarilo otehotnieť. AI za pár minút ich problém vyriešila
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

tolko k AI programovaniu :D
515936015_1160372412788799_8152219286950973815_n.jpg
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Dreamer napísal: 07 júl 2025, 21:04 Autoeditácia príspevku po 1 deň 48 min 50 sek:
18 rokov sa im nedarilo otehotnieť. AI za pár minút ich problém vyriešila
Z titulku to znie, ako keby si s tym 18 rokov lekari nevedia rady, on sa spytal ChatGpt a ta mu poradila.
Ako na tom clanku mi pride divne to, ze sa pokusali o umele oplodnenie a na to potrebovali najst zive spermie, takze nejake nasjst museli, ved jeho diagnoza bola znama.
AI mu len pomohla nejake najst, co realne par minut nebolo.
Fglx
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Fglx »

aacid napísal: 08 júl 2025, 9:00 tolko k AI programovaniu :D
515936015_1160372412788799_8152219286950973815_n.jpg
si si isty, ze to nie je vymyslene?
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

samozrejme nie som. ale je to viac nez pravdepodobne.
lebo zatial som este nevidel realny projekt ktory bol vytvoreny cisto AI a fungoval by.
Fglx
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Fglx »

takto sa siria dezinformacie
nie som si isty, ale myslim si, ze to tak je..

velmi nechapem, co k tomu ludi vedie.... asi rozruch, co s takym niecim urobia, lajky alebo pocity, ze na nich niekto reaguje

sorry za offtopic
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

no pockat pockat, zase ani ty si si nie si isty ze to vymyslene.

konto je realne:
https://x.com/leojr94_

mozno si to cele vymyslel, mozno nie. to je uplne jedno, faktom je ze neexistuje (aspon ja som nenasiel) funkcna aplikacia vytvorena cisto AI ktora by teda podporovala tvrdenie ze AI uz teraz dokaze nahradit developerov.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

osobne si myslim tiež, že to čo volame AI má dnes ešte daleko od toho nahradit developerov.
Ono to ma dve polohy:
na jednej strane maju pravdu ludia ktorý cele to dnesne Ai povazuju za jeden velky nafuknuty hype.
Na strane druhej ale, maju pravdu aj tí, čo hovoria že potenciál do budúcna je nepredstavitelný.

Zostava jedina otazka: kolko bude trvat prechod od toho dnesneho stavu k tomu druhemu?
To nikto netuší, pretože vyvoj v tejto oblasti sa neustale zrychluje, takze akekolvek predpovede su bezcenné..
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

V mojom odbore a specialne vo firme kde robim to tak palcive s AI nie je. Skusali sme tomu dat ulohu ako subkonratorom v Indii ci na Ukrajine - mas predklasifikovany LiDAR, mas letecku fotku a klafikuj detailne. Dopadlo to katastrofalne. Vymyslelo si to asfaltovy chodnik vo vyske 15m aj ked tam bol les na kraji pola. Ziana urbanna zastavba. Necha to urobit ortofoto mozaiku by bol len zbytocne vyhodeny cas.

Ale chcel som nechat poradit ako vylepsit skript, na spracovanie LiDARu. A to uz chce, aby som menil parametre, ktore tam ani nie su. Pritom ten kod som mu dal. Jasne, ze sa ospravedlnil a dal napad, ale ta suverenita, o ktorej to vedelo, ze nema pravdu bola desiva skusenost.

Je ale pravda, ze seriu skriptov na jednu konkrtentu ulohu som z toho po mesiaci konzultovania chybovych hlasenie dostal, bez toho, aby som niekedy predtym developer bol... takze ak je cielom kod, v ktorom sa clovek nevyzna a je lepsie nechat si vyhodit cely skript ako hladat kde to meni parametre, tak hej to vie aj dnes. Ale skutocne je to daleko o pekne okomentovaneho kodu, ktory moze pouzivatel chytit a zmenit len to co potrebuje
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

No, dost aj zalezi aky model na co pouzivas.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Instrukcia "z hora" bola skusat ChatGPT.

Tiez je otravne to, ze ked mu dam urobit macro, alebo model to QGIS, tak tie ani neidu. A podla schemy, ktoru mu dam nakreslit sa nic pouzitelne urobit neda.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

Rozkaz bol ChatGPT alebo "AI"?

Lebo na taký use-case nebude ChatGPT zrovna vhodný nástroj. To je LLM, ktorý vie generovať text, nie analyzovať obraz. Takže si si skôr len vybral "skrutkovač na klince"

Ja by som to skôr videl na nejaké počítačové videnie, ak som dobre pochopil. Ty chceš spracovávať ortofoto (nie nejaké 3d meshe z lidaru). V počítačovom videní sa robili zaujímavé veci dávno pred hypom okolo ChatGPT. Len v 99% prípadov neexistujú ou-of-the-box riešenia ale je to často o tom si vytvoriť/naučiť vlastný model. Potom sa dajú dosiahnuť veľmi pekné výsledky, ak nie na úrovni "človeka" tak aspoň podstatne vyfiltrovat množstvo dát ktorú ten človek musí prejsť.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Ono celkovo pred ChatGpt bolo neskutocne vela zaujimavych algoritmov umelej ineligencie (napr. nahodne lesy, alebo moje oblubene Suport vector machines), len dnes sa o nich uz nehovori a vsteku medialnu pozornost si ukradali generativne LLM, takze sa ich dnes ludia pokusaju aplikovat na uplne nezmyselne.

Pri tom sa zabuda na mnohe o niekolko radov efektivnejsie riesenia.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

https://www.unitree.com/mobile/g1

Iba (od) 16 tisic dolarov! Uz som videl aj realne videa z ciny ako nosi tasky a nahana sa s detmi, zial umyvat riad ani vysavat som ho nevidel zatial..
gogo956
Redeemer
Redeemer

Ak porobi aj pracu do roboty tak to treba hned brat 😄
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

mne by uplne stacilo keby to poupratovalo a pokosilo :)
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

https://arstechnica.com/information-tec ... answering/

Grok ma permanentny prompt ze predtym ako odpovie ma prehladat elonove statusy na twitteri ci tam nie je nieco k otazke aby nahodou neodpovedala "zle"...

minule som zase cital ako cinsky deepseek dostal za ulohu spravit suhrn studie o nejakej ruskej hackerskej skupine a vo vysledku ten suhrn protirecil samotnej studii.

trochu ma strasia taketo spravy ked si stale viac a viac vsimam ze ludia v mojom okoli pouzivaju tychto chatbotov ako nahradu googlu...
ked pozeram nejake video ci citam komentar na nejakej socialnej sieti tak viem ze je to vsetko subjektivne a ked chcem tak prave idem na google aby som si spravil vlastny prieskum a vlastny nazor.
a tieto chatboty veru nie su doverihodne. neda sa im verit. a to nehovorim len o tom ze by ta cielene klamala lebo ju tak niekto naucil, ide o to ze si proste stale niekedy vymysla. nevie povedat nie, takze si radsej nieco vymysli. no a niekedy sa jej proste nieco zle spoji a ona zle pochopi otazku a uz si ide svoje.
ja ju pouzivam najviac pri programovani a presne to vidim lebo to viem lahko skontrolovat, vypluje kod a ten bud pobezi alebo nepobezi, spravit to co ma alebo nespravi. a napriek tomu ze je to super pomocka tak dost casto to na prvy krat nefunguje.
no lenze ked sa jej opyta niekto "vysvetli mi konflikt medzi izraelom a palestinou" tak ako si overis ci hovori pravdu alebo halucinuje?
pri jednoduchsich otazkach ako "ake percento slovakov chce vystupit z EU?" ti mozno nalinkuje aj zdroje odkial to berie a ty si ich mozes otvorit a overit si to ale kto to bude robit? to vidim na tych znamych ako vzdy precitaju odpoved a beru to ako fakt, samozrejmost...

a sme zase tam kde sme boli, AI chatboti su super ale zatial absolutna vacsina z nich je ovladanych megakorporaciami ci vladami ktore maju tu moc tych botov kontrolovat.
gogo956
Redeemer
Redeemer

pouzivam Chatgpt v platenej verzii a obcas si jednoznacne vymysla. Alebo tvrdi ze sa nieco nestalo a ked mu poslem viacere relavantne linky tak nasledne uz pise nieco uplne ine. Takze ak ide o dolezitu informaciu, treba si to vzdy overit aj z inych zdrojov. Tiez treba brat do uvahy, ze Chatgpt ma tendenciu uzivatelovi neustale nenapadne pritakavat, tj nema objektivny pohlad na vec.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Generálny riaditeľ OpenAI hovorí na konferencii Federálneho rezervného systému, že kvôli umelej inteligencii zaniknú celé kategórie pracovných miest | Sam Altman | The Guardian
https://www.theguardian.com/technology/ ... ss-ai-jobs
gogo956
Redeemer
Redeemer

Doba temna je zde: Umělá inteligence vyvolává první hromadná propouštění - Techzpravy.cz
https://www.techzpravy.cz/doba-temna-je ... =113585418
Napísať odpoveď