Win10 ukončenie podpory vs upgrade PC

Informácie o software, ankety...
pepito25
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Win10 ukončenie podpory vs upgrade PC

Príspevok od používateľa pepito25 »

Ahojte.

Nenašiel som tu k tejto téme vlákno, ak som prehliadol, ospravedlňujem sa.
Windows 10 bude mať ukončenú podporu 14.10.2025. Mám desktop, ktorý určite ešte zďaleka nie je na vyhodenie, no požiadavkám Win11 nestačí. Minimálne procesor, mám AMD Ryzen 5 1600X Six-Core. Dočítal som sa, že minimum bude Ryzen 2000.

Predpokladám, že tento problém bude už čoskoro riešiť kopec ľudí.
Ako to riešite vy?
Skúsiť vymeniť procesor?
Ďakujem.
Fglx
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

Re: Win10 ukončenie podpory vs upgrade PC

Príspevok od používateľa Fglx »

Na rok sa to da predlzit aj zadarmo.
https://zive.aktuality.sk/clanok/05W2g9 ... -odpovede/
pepito25
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Čiže služba: Extended Security Updates (ESU)
A táto varianta: Aktivácia zálohovania nastavení systému cez aplikáciu Windows Backup
Tu: https://support.microsoft.com/sk-sk/win ... windows_10 je takáto informácia:
"Keď je zapnuté zálohovanie Windowsu, Windows zálohuje nastavenia, ktoré vyberiete vo všetkých zariadeniach s Windowsom, do ktoré ste sa prihlásili pomocou konta Microsoft." -> Čomu celkom nerozumiem v kontexte toho, či sa predĺži alebo nepredĺži podpora Win10...
4040
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa 4040 »

Je tu kopa príspevkov ohľadom Win11 aj to ,ako nie je problém prejsť na win11 aj na PC,ktoré nespĺňa všetky požiadavky.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

stiahnes si instalacku windows 11, oficialne z microsoft stranok.
stiahnes si appku rufus, urcenu na vytvaranie bootovatelnych usb klucov. ked si tam vyberies tu windows instalacku, on to automaticky rozpozna a ponukne ti moznosti ako upravit to instalacne medium. jedna z moznosti je odstranenie obmedzeni na TPM 2.0 vdaka comu nainstalujes win11 aj na starsom hardware.
Fglx
Medium Star
Medium Star

ako to potom aktivuje? staci zadat win10 kluc?

teda kluc.. ja uz si vobec nepamatam, ako som autorizoval 10 pred 10 rokmi :D mam ale legalne kupeny win10home z alzy.. dostal som ho na kluci
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Kupi za 7 eur kluc z eBayu.
4040
Guru wannabe
Guru wannabe

Doteraz nebol potrebný žiadný kľúč.Pri čistej inštalácií Win11 nezadávaš žiadný kľuč.Pri tomto kroku vyberieš nemám kľúč a pokračuješ v inštalácií. OS sa aktivuje po pripojení na net.
Fglx
Medium Star
Medium Star

Ale musím mať legálnu kópiu win 10 na rovnakom disku, či ako?

Nejaké nelegálne obchádzanie licencie má nezaujíma.
4040
Guru wannabe
Guru wannabe

Disk s tým nemá nič spoločné.Kľudne so sprav čistú inštaláciu Win11 na nový disk.Ak máš teraz legálne Win10.
Fglx
Medium Star
Medium Star

Este raz. Ako a preco sa to aktivuje same? Na zaklade coho sa ten Windows 11 aktivuje?

Ja sa tomuto budem venovat tak o rok a pol, mozno neskor. Tusim je aj sposob, ze si das cez rufus win11 na rovnaky disk a ono ti to urobi akoby len upgrade – podobne ako ked to robis oficialne . Cize vsetky programy a nastavenia budes mat ak v si mal v 10. (Ten stary system separuje, neskor to mozes cele vymazat..)
4040
Guru wannabe
Guru wannabe

Licencia je viazaná na základnú dosku.Ak si spustíš inštaláciu cez OS Win10 ,tak áno,spraví to upgrade na Win11.Pri inštalácií budeš mať ponuku,či ponechať "Osobné súbory a nastavenia".Ak si to odklikneš ,tak zostanú všetky programy a nastavenia.
Starý systém uloží do zložky .old,ktorý sa po nejakej dobe sám odstráni.To je preto,ak Ti Win11 nevyhovuje alebo nastane problém,tak máš možnosť,vrátiť sa na Win10.
pepito25
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Aby som sa v tom nestratil, zhrniem.
1, Plati to, co pisal aacid: "stiahnes si instalacku windows 11, oficialne z microsoft stranok.
stiahnes si appku rufus, urcenu na vytvaranie bootovatelnych usb klucov. ked si tam vyberies tu windows instalacku, on to automaticky rozpozna a ponukne ti moznosti ako upravit to instalacne medium. jedna z moznosti je odstranenie obmedzeni na TPM 2.0 vdaka comu nainstalujes win11 aj na starsom hardware.
"
2, A plati to, co pisal 4040: "Doteraz nebol potrebný žiadný kľúč.Pri čistej inštalácií Win11 nezadávaš žiadný kľuč.Pri tomto kroku vyberieš nemám kľúč a pokračuješ v inštalácií. OS sa aktivuje po pripojení na net."

Cize ked idem z win10 na win11 (aj bez podporovaneho procesora), tymto postupom to mozem absolvovat a to bez toho, aby som musel riesit nejaku licenciu, kedze ta sa preberie z win10. Ano ci nie?
Fglx
Medium Star
Medium Star

Diky, dobra odpoved. :)
heker
Redeemer
Redeemer

Licencia na Win je ulozena v Biose, pokial sa pouziva UEFI bios co sa pouziva na doskach hadam poslednych 10 rokov. Ta licencia je viazana na hardware, napriklad je to doska + disk. Ked som nieco robil s diskom kvoli jednej aplikacii, potreboval som zmenit ID kod disku. Zmenil som ho, cize disk sa tvaril ako keby bol iny disk a mne zacalo pisat, ze potrebujem aktivovat Windows. Tak som to vratil spat a Windows fungoval bez nutnosti aktivacie.

Windows kupeny na eBayi alebo z Kinguin.net nie je nelegalny. Je to legalny Windows v zmysle rozhodnutia Europskeho sudneho dvora z roku 2012 - https://www.trend.sk/technologie/predaj ... sudny-dvor Preto je normalne, prijatelne a legalne, ak si kupis takyto Windows, Office, NOD32 alebo iny software.

Mne Win11 pei pouziti klucu z Win10 neaktivovalo. Islo to len ked Microsoft ponukal cez Windows Update a utilitu bezplatby upgrade.
4040
Guru wannabe
Guru wannabe

Možno si použil kľúč pre Pro a nainštaloval si Home verziu.
heker
Redeemer
Redeemer

Pro a Pro to bol. Mozno som mal len smolu, ze mi to neslo.
Napísať odpoveď