Aký gramofón / zosilovač / repro do bytu?

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
Awattar
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Aký gramofón / zosilovač / repro do bytu?

Príspevok od používateľa Awattar »

Ahojte, rád by som si spríjemnil život prirodzenou hudbou v byte :).

Vie mi prosím niekto pomôcť vybrať kvalitný gramofón, zosilovač, repro?
Pochopil som, že tie sety all-in nie sú gud a aby to celé fungovalo, potrebujem tieto tri zariadenia.

Niesom audiofil na všetky zvukové technikálie, ale rád počúvam vela hudby a keď vyberám niečo technické, hladám najlepší výkon v pomere cena/kvalita, čo vydrží stabilne roky. Preto si nechám poradiť :) Gramofón bude v obývačke, cca 22m2 priestor.

Predstava je, že tam šupnem platňu a bude to dobre hrať a vydrží to roky:))

Ďakujem
Ryan Giggs
VIP
VIP

Re: Aký gramofón / zosilovač / repro do bytu?

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

Toto je velmi siroko polozeny dotaz. Tu sa da odporucit uplne cokolvek.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Chcelo by to predstavu o cene a či to má byť nové alebo môže byť prípadne bazár.
Aj "bazárový kvalitný zvuk" s vysokou pravdepodobnosťou prekročí 1000 eur.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

audiofilstvo je nekonečný príbeh. Pretože kvalita posluchu sa dá vždy posunúť niekam vyššie, bez ohladu na to, aku kvalitnu zostavu už ma clovek teraz.

Skôr je otazka, prečo tak velmi chces ist do zostavy s gramofonom? Máš na to nejaky racionalny dôvod, alebo sa ti len páči ta predstava, taká nostalgia, obracať platne? Lebo z hladiska kvality zvuku platna nema lepsi zvuk ako napr Cd. Naviac platňa sa pouzivanim pomerne znacne opotrebuvava a zvuk obsahuje prirodzeny jemný šum /čo sa niektorym hifi nadsencom prave na tom páči/
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Dávno som si všetly LP (a neveľa kaziet) zgraboval do PC a je.
Ono počúvať kvalitný, čím presnejší zvuk je príjemné - s chybou. Nekvalitný potom môže nasierať :D
Dcéra má pokúpených nemálo LP prevažne s vážnou hudbou tak som vtedy kúpil na inzeráty gramofón Thorens TD115, zosilňovač AKAI am-69 (aj CD player Akai), prvé reprosústavy mi odpredal pán, čo ich zkonštruoval, odladil, druhé som si postavil podľa jeho plánov sám.
A stačí - nie je dôvod chcieť viac :)
Awattar
Light Professional
Light Professional

Ďakujem za odpovede, rozumiem:).

Bolo by možné vyskladať niečo cca do 1000eur (bez dph) na komplet? Ideál nové. Hovorím, nemusí to byť zase špička, ale niečo, čo v tej cene bude hrať obstojne. Aktuálne doma zapneme tv (Sony) a pustíme spotify a všetko je v poriadku :D
Ak by to malo čistý pekný dizajn tak by to bolo určite plusom..

Ano, práve ten šum a praskanie sa mi páči, je to iné.
Zažil som toto čaro niekde a rád by som to mal aj doma.

Ďakujem :)
Ryan Giggs
VIP
VIP

Z tych lacnejsich gramcov su ok Audio-Technica alebo Project. Pripadne aj Sony. Asi chces nieco s automatikou.
Plus je nutne aby to malo predzosilovac. Nie kazdy gramec ho ma.
Pre kvalitu zvuku nie je podstatny gramofon ako taky, ale hlavne prenoska. Cim lepsia, tym lepsie.

Pri tomto rozpocte (aby ostalo aj na nejaky slusny gramec a prenosku, by asi bolo vhodne uvazovat o nejakych aktivnych repro.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Reprosústavy budú podstatné pre výsledný zvuk, aktívne budú cenovo dostupnejšie než solídne trojpásma + zosilňovač.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Awattar

aký hudobný štýl budes na tom prednostne pocuvat? Je velky rozdiel ci to bude klasická alebo jazzova hudba, alebo rock, metal a pod.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

gogo na kvalitných repro ktoré si nevymýšľajú bude znieť všetko ako má - niekto preferuje "presný" zvuk, niekto "cink-bum"
Kto má záujem si môže prečítať okolo zvuku napríklad od tohoto pána:
https://www-hifiaktiv-at.translate.goog ... r_sch=http
gogo956
Redeemer
Redeemer

starysomar

niekto ma rad viacej basovejsi zvuk /ale stalá kvalitný/ a to z hocijakych lacnych reprakov clovek nemusi dostat. Lebo huhlať dokáže čokolvek, ale kvalitné basy už nie a hlavne ide o to ze kazdy preferuje trochu ine zvukove zafarbenie. Ale tak ano, zavisi ako kto je na zvuk náročný a v podstate je lepsie prilis narocny nebyt, lebo potom sa do toho clovek iba stale viacej zamotava . Nehovoriac o tom, že do vysledneho zvuku vela hovori aj akustika priestoru. Tj rovnaka zostava bude inac zniet u predajcu v posluchovej miestnosti a inak doma.
nejakymarko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa nejakymarko »

Zdravím páni.
Manželke sa páči zvuk starých platní a mne sa páči minimalistický dizajn tých moderných gramofónov :D, takže kedže sa blížia jej narodeniny, obzerám sa po nejakom gramofóne aj ja. Zaujal ma tento SONY . Keďže sa ale v gramofónoch moc nevyznám, vôbec netuším, čo ďalej k tomu potebujem, aby z toho liezol nejaký normálny zvuk. Potrebujem zosilovač a repro, alebo stačia nejaké aktívne repro, alebo stačí dokonca nejaký BT soundbar/reproduktor - bude z toho ten "platňový zvuk" alebo to digitál cele zabije?

Poradte prosím, po čom sa pozerať, prípadne ak máte nejaké konkrétne tipy, sem s nimi. Budget zásadany nemám, lebo netuším, kde sa to môže hýbať.

Ďakujem
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

"Platňový zvuk" z toho pôjde cez repro a v podstate jedno, či soundbar, aktívne alebo cez zosilňovač a pasívne.
Je možné, že to počúvanie časom omrzí - alebo nie a potom môžeš riešiť kvalitu reprodukcie.
Ryan Giggs
VIP
VIP

Budes potrebovat aj predzosilnovac ak ho dany gramofon neobsahuje. Ten Sony ho ma. A zaklad je co najlepsia prenoska. Pozri gramce od Project alebo Audio-Technica. A pozri aj bazar. Ak ti neprekaza retro, tak stare Tesly NC500, NC470 su aj v dnesnej dobe spickove stroje. Mnoho znackovych high end gramofonov je aj tak len kopiou starych Tesiel.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Nieje dôvod pochybovať o tom konkrétnom gramci a cez čo budú počúvať sa rozhodnú.

Recenzia:
https://www.whathifi.com/reviews/sony-ps-lx310bt
Ryan Giggs
VIP
VIP

Citaj poriadne. O nicom som nepochyboval. Nie je ale dobre sa zamerat na jeden model a ten hned kupit. Je dobre pozriet aj alternativy, pohladat, postudovat. O to viac ked aj v tej "tvojej" recenzii pisu ze zvuk nepatri k najlepsim. Proste Sony nie je vyrobca gramofonov (netvrdim, ze su zle), maju to len ako bokovku. A to sa niekde proste musi prejavit.
Awattar
Light Professional
Light Professional

Ahojte, ďakujem za odpovede a vysvetlenia.

Počúvam rôznu hudbu, od cinematickej, cez alternatívnu, po dnb, a priateľka napr počúva Ed Sheerena... je to u nás rôzne :)
Viete mi dať aj presný typ gramofonu ktorý by bol dobrý z vymenovaných? Teda AT/Project/Sony.. Môže byť automatika alebo poloautomatika (podľa toho čo mi čed vysvetlil). Prenoska - ak ho gramofóny majú, tak kľudne vyberme taký ktorý ho rovno má (ak to dáva zmysel)
A áno, rozumiem že treba aj predzosilovač, viete poradiť aj ten pls? Možno aj lepši, keď je to dôležité? Reprosústavy tiež?

Viete mi teda prosím poslať nejaký návrh zostavy aby sme to mohli konkrétne riešiť? Aj som si pozeral, ale fakt tomu nerozumiem, rád dam na profikov čo sú v tom doma a nechám si poradiť.

Ďakujem
Ryan Giggs
VIP
VIP

Ono je to dost vseobecne postavena poziadavka. Zasadna informacia je, kolko si do toho ochotny pustit penazi. Ak sa tocime v rozpocte 300€ za gramofon (odpichujem sa od toho Sony), tak je treba ratat s dalsimi aspon 200€ za prenosku (ak chces nejaku lepsiu ako ta dodavana)a idealne co najviac vrazit do reproduktorov.
Eventuelne este zosilovac (dalsich par stoviek) ak to nebudu aktivne bedne, a pripadne aj predzosil.
Nepises ani ci to maju byt stlpy, regalovky, aktivne, alebo ci znesies aj zosilovac atd.
Je to dost vseobecne polozena otazka, kde sa velmi nie je od coho odpichnut.

Este k tym gramofonom, ono motory a mechanizmy v japonskych gramcoch su aj tak len od tajvanskeho Hanpinu. Takze ci je to Sony, ci Audio-Technica, Pioneer atd. motor je tam v ramci jednej cenovej kategorie velmi pravdepodobne ten isty.
Napísať odpoveď