Živnosť poplatky

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
MuKkY
Star
Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Živnosť poplatky

Príspevok od používateľa MuKkY »

Ahojte,

neviem kam smerovať tieto otázky (asi najlepšie nejaká účtovníčka) ale napadol ma Hojko :) tu vždy niekto rozumne poradí.

po 17r TPP som začal pracovať na živnosť v IT oblasti, nemám žiadne výdavky.
Mám otvorenú živnosť už tri mesiace ale po troch mesiacoch idem do inej práce robiť na TPP.
mám otazky:
1. ked budem robit na TPP mam si zavriet zivnost ? lebo vyplatia mi uhradu faktury ked uz nebudem zivnostnik ? socialku neplatim, kedze prvy rok po zalozeni sa nemusi platit. ale zdravotku si platim a tu mi bude platit uz zamestnavatel spravne ? keby som si nechal otvorenu zivnost tak musim platit zdravotku ? alebo staci ked zamestnavatel zaplati ?
2. ako to je s danami ? ked som si fakturoval 3 mesiace 2500€ spolu 7500€ ake budem platit dane pri danovom priznani ? rozpraval som sa s kolagami a jeden vravi ze 1/3 si mam odkladat na dane :D a druhy vravi ze nic netreba... tak som z toho mimo ze kolko z tych 7500€ budem potrebovat na dane

dakujem :)
wladas
Redeemer
Redeemer

Re: Živnosť poplatky

Príspevok od používateľa wladas »

Ano, kludne s rezervou pocitaj 1/3 (zdravotka, socialka, dan)

Socialku a zdravotku by si mal platit kazdy mesiac. Dane raz rocne do konca marca.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

1. Zamestnavatel plati za teba odvody. A ty si zo zivnosti platis sam. Takze mozes poziadat radsej o prerusenie zivnosti.
2. Zo 7500 eur ti nevyjde ziadna dan. Ale je to skor na uctovnika, kedze ty mas prijem aj zo SZCO, aj TPP, ze ci sa to nejak nespaja.
smajlik
Expert
Expert

Príspevok od používateľa smajlik »

Do konca tohto roka (resp. realne do jula buduceho roka) - ak budes mat zivnost popri TPP, nemusis platit odvody. Po starom by si aj potom spadol do limitu, ze odvody do socialnej poistovne platit nemusis (prijem mensi ako cca. 9000eur/rok), bohuzial po vcerajsom schvaleni 3. konsolidacneho balicka uz budu minimalne odvody do socialnej poistovne ±120eur/mesiac. Takze najneskor v juni treba zivnost prerusit.

Ak nebudes mat dalsi prijem na zivnost, tak by si mal platit ±1300eur ( - skutocne uhradene preddavky) zdravotne odvody. Dan by si platit nemal.
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

hojko napísal: 25 sep 2025, 14:30 1. Zamestnavatel plati za teba odvody. A ty si zo zivnosti platis sam. Takze mozes poziadat radsej o prerusenie zivnosti.
2. Zo 7500 eur ti nevyjde ziadna dan. Ale je to skor na uctovnika, kedze ty mas prijem aj zo SZCO, aj TPP, ze ci sa to nejak nespaja.
daň vyjde, nakoľko na tpp mal na 99% uplatnenú nezdaniteľnú čiastku a jednotlivé daňové základy sa v dp sčítavajú
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Smajlik - Minimalne odvody do SP v 2025 budu 237,02 eur/mesiac.
smajlik
Expert
Expert

Príspevok od používateľa smajlik »

heker napísal: 25 sep 2025, 17:42 Smajlik - Minimalne odvody do SP v 2025 budu 237,02 eur/mesiac.
Pri zivnosti, ak nepresiahne cca. 9000eur/rok prijem na zivnost, budu 131eur/mesiac (do teraz sa neplatili ziadne odvody do SP). Teda ak to este nezmenia, spekuluje sa nieco o vyhodach pri mikropodnikani. (zatial som nezachytil, ze by to opravili niekde pri pozmenujucich navrhoch)
Ďalšia významná zmena sa týka tzv. odvodových prázdnin. Od nového roka má platiť, že vznik odvodovej povinnosti v Sociálnej poisťovni bude od 1. dňa 6. kalendárneho mesiaca po vzniku oprávnenia na podnikanie. Týkať sa to má aj SZČO, ktoré odvody do Sociálnej poisťovne z dôvodu neprekročenia hranice príjmov neplatia. Sociálne odvody tak budú musieť platiť, a to vo výške 131,34 eur (VZ = 26 % z priemernej mzdy).

Prečítajte si celý článok na: https://www.podnikajte.sk/socialne-a-zd ... d-1-1-2026 © Podnikajte.sk
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

smajlik napísal: 30 sep 2025, 10:17 ...spekuluje sa nieco o vyhodach pri mikropodnikani.
Malí živnostníci, ktorí si živnosťou privyrábajú popri hlavnej pracovnej činnosti, proste tie živnosti zrušia a budú robiť načierno. Potom budú mať výhody. :D
heker
Redeemer
Redeemer

Uz teraz je o 1 miliardu menej vybratej na DPH ako ocakaval Kamenicky. Uviedli to z IFP ci akej institucie.
wladas
Redeemer
Redeemer

Toto bude este len parodia s touto nasou ekonomikou. Doteraz bacovali len s prebytkom. Oni nevedia bacovat ani s nulovym prebytkom a s aktualnym deficitom su uplne strateni. Oni to seriozne nevedia.
heker
Redeemer
Redeemer

Kedy bacovali s prebytkom?
wladas
Redeemer
Redeemer

Zle som sa vyjadril. Nemyslel som prebytocny rozpocet ale vysoke prijmi. Svetovej ekonomike sa darilo, dzurindove reformy, atd.
Oni z toho aj vtedy spravili deficit kedze rozhadzovali.
heker
Redeemer
Redeemer

Opat ti budem oponovat. Vysoke prijmy mozu znamenat aj vysoke vydavky. Takze stale prijem nie je dovodom k setreniu. Laicky to vysvetlim - Zarabas 1000 eur a minies 1000 eur, pretoze hypo 400, najom 200, jedlo 300 a 100 eur mas na minanie. Ale ked zarobis 1500, tak tiez mozes minut 1500 eur a to tak, ze hypo 400, najom 200, jedlo 300, 100+300 minanie, odlozenie na dovolenku 200. Cize opat si minul vsetko, aj ked si zarobil o 50 percent viac.

Zrejme si ale narazal napriklad na to co vravel posledne dni v debate byvaly minister Ivan Miklos. Poukazoval na fakty ake boji prijmy, ale vydavky, ako ine staty EU hospodarili a aky bol rast ekonomiky. Miklos tam spomenul, ze kym ine staty mali prebytok, tak na Slovensku aj tak za vlady Fica bol deficit. Myslim, ze ako jedina krajina EU sme to tak mali.
wladas
Redeemer
Redeemer

Ano presne tak som to myslel. Uz viac krat som to pocul, nie len od Miklosa aj ked on to perfektne vysvetlil.
Nemusime ani daleko chodit, Cesi mali prebytky.
heker
Redeemer
Redeemer

heker napísal: 30 sep 2025, 22:11 Uz teraz je o 1 miliardu menej vybratej na DPH ako ocakaval Kamenicky. Uviedli to z IFP ci akej institucie.
https://www.aktuality.sk/clanok/aIzQaVd ... iarda-eur/

Minister financií bude musieť nájsť ďalšiu miliardu eur na tento rok: Financmajster Ladislav Kamenický (Smer) dostal ďalšiu tvrdú ranu. A to od vlastných ľudí, konkrétne od analytikov Inštitútu finančnej politiky (IFP), ktorí spadajú pod ministerstvo financií. Podľa ich najnovšej prognózy rozpočtu na tento rok bude chýbať zhruba miliarda eur.

Daňové príjmy v roku 2025 budú totiž menšie o približne miliardu eur. Tento pokles zapríčinili predovšetkým daň z pridanej hodnoty (DPH) a daň z príjmu právnických osôb. Firmy tak odvedú na ziskoch v tomto roku o asi 500 miliónov eur menej a rovnaký pokles dosiahne štát aj pri DPH.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Asi by stačilo ak by vrátili čo rozkradli. A ak by vrátili čo rozdrbali - bolo by ešte lepšie...
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

To mi ale nejako nevychádza, šak účelom navýšenia tých daní bolo práve získanie viac peňazí do rozpočtu 🙃
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Lafferova krivka v praxi...
Napísať odpoveď