Spotreba v domacnosti
Re: Spotreba v domacnosti
Mas built in integracie, a potom mas dalsie, dostupne napriklad cez HACS (nieco ako repozitar "3rd" party integracii).
Mozes skusit tuto: https://github.com/al-one/hass-xiaomi-miot
Budes potrebovat rozbehat HACS (https://www.hacs.xyz/docs/use/) a potom tu integraciu.
Pre uplnost treba dodat ze niektore integracie (ako napriklad tato) ti len umoznia tie zariadenia ovladat z HA a mat rozne statistiky (podla toho ake entity z toho daneho zariadenia su dostupne), ale stale budes potrebovat tu app na telefone aby si zasuvku napriklad sparoval, pridal ju do svojho xiami uctu, atd. HA tu nie je vseliek ze ta uplne zbavi tejto potreby.
Mozes skusit tuto: https://github.com/al-one/hass-xiaomi-miot
Budes potrebovat rozbehat HACS (https://www.hacs.xyz/docs/use/) a potom tu integraciu.
Pre uplnost treba dodat ze niektore integracie (ako napriklad tato) ti len umoznia tie zariadenia ovladat z HA a mat rozne statistiky (podla toho ake entity z toho daneho zariadenia su dostupne), ale stale budes potrebovat tu app na telefone aby si zasuvku napriklad sparoval, pridal ju do svojho xiami uctu, atd. HA tu nie je vseliek ze ta uplne zbavi tejto potreby.
-
starysomar
Hardcore addict
Dik, zkuknem.
prave kvoli tomuto sa snazim mat co najmenej smart zariadeni cez wifi. ak to raz pustis na internet tak si mozu posielat co chcu kam chcu (ak to samozrejme nezablokujes v sieti.STomko napísal: 20 sep 2025, 23:01Pre uplnost treba dodat ze niektore integracie (ako napriklad tato) ti len umoznia tie zariadenia ovladat z HA a mat rozne statistiky (podla toho ake entity z toho daneho zariadenia su dostupne), ale stale budes potrebovat tu app na telefone aby si zasuvku napriklad sparoval, pridal ju do svojho xiami uctu, atd. HA tu nie je vseliek ze ta uplne zbavi tejto potreby.
vacsinu zariadeni mam zigbee, jasne ze kazdy ti napise ze potrebuje svoj gateway ci krabicku ale zigbee je otvoreny protokol a pokial mas nejaky univerzalny prijimac tak sparujes akekolvek zariadenie. a potom mam istotu ze to zariadenie sa vie rozpravat len z home assistantom a nema vobec pristup na internet.
(predpokladam ze zwave bude na tom podobne, ale nemam s tym ziadne skusenosti)
-
nejakymarko
Addict
Zaujalo ma to preflashovnie. Mám tiež nejaké TUYA svietidlá (konkrétne 4) z toho 3 sú od jedného výrobcu a jedno od iného. Viem ich teda nejako "preflashovať" aby som ich mal aspoň v jednej appke? Ideálne v homekit, ale to sa asi nebude dať.STomko napísal: 20 sep 2025, 20:22 Preco don nepridas Mi Smart plug 2?
Keby riesim zasuvky, pozeram bud shelly (wifi alebo zwave), pripadne nieco zigbee, kludne aliexpres (+- tak 12e/kus).
Tie app co spominas vyssie (okrem xiaomi teda) je vsetko predpokladam nejaka Tuya, len brandovana od roznych "vyrobcov", ale v principe vacsina funguje s tuya/smart life. Mal som niekolko takych, vsetky som preflashoval na esphome a su ovladane plne lokalne.
Zalezi co mas. Ak su s nejakym ESP, je pravdepodobne ze to pojde. Ja som mal nejake Blitzwolf zasuvky, a nejake yeelight svetla. Preflashoval som to na ESP Home. Ak to nie je na ESP a ma to nejaky iny cip, tak je mensia sanca ze to vies spravit.
Skus pohladat konkretny typ co mas v spojitosti s esphome alebo tasmota.
Popravde - uplne presne neviem ako funguje homekit. Priamo asi nepojdu, ale cez HA by to ist mohlo.
Skus pohladat konkretny typ co mas v spojitosti s esphome alebo tasmota.
Popravde - uplne presne neviem ako funguje homekit. Priamo asi nepojdu, ale cez HA by to ist mohlo.
-
starysomar
Hardcore addict
Mierne bokom no prekvapilo ma, čo "žere" v zime klimatizácia hoci nič nerobí.
-
kukiak
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Nie je to zapnuty ohrev kondenzu?
-
starysomar
Hardcore addict
Neviem presne čoho no je to ohrev aby kompresor neštartoval zamrznutý. Vie to byť hodne - 30-65 watt. Pokiaľ je teplota vyššia od nuly, napríklad teraz si to berie 3 watty. Minulú zimu som mal klímu pod napätím celú, teraz nebudem. Nie je to veľa v peniazoch no je to zbytočné kúrenie do oblohy.
-
kukiak
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Moze to byt ohrev oleja jak pises. Ak to mas na byte tak by som to vypol. Tie 3w bude len standby alebo wifi. Ja klimou kurim celu zimu, ale tak v byte to zmysel nema.
-
starysomar
Hardcore addict
Iste.Dal som to do pľacu ako info. Dve zimy som ju nevypínal nevediac o tom ohreve. Už mám smartzásuvku - samozstatnú pre klímu tak vypínam.