Caute, uz je to daky ten rok ked som klonoval stare HDD na nove SSD. Teraz riesim nieco podobne, ale opytam sa na skusenosti ludi, ktori mozno mali nieco podobne v poslednom obdobi.
Mal som v PC dokumenty, ale su to dost citlive dokumenty zo statnych organov, ktory su v utajenom rezime. Potrebujem sa zbavit stop v PC. Moj disk je NVMe. Aj ked som pouzil CCleaner na prepisanie volneho miesta asi 5x, pouzila som Eraser a nechal disk prepisat Gutmannovou metodou (35x prepisanie nahodnymi HEX znakmi), dal som tam DOS prepis (7x prepisanie), tak pri pouziti software na obnovu dat, tak mi uplne v pohode naslo dokumenty a PDFka som videl uplne neposkodene, vedel som ich citat.
Chcem preto vybrat NVMe z pocitaca, pripojit ho do externeho USB boxu a pripojit do notebooku, tam by som spravil klon disku. Kedze aj v ntb, aj pc mam len 500GB disk, tak ten klon disku budem potrebovat ulozit na externy HDD. Potom by som to NVMe naformatov, prepisal to cez KillDisk alebo ine utility. A nasledne by som tam obnovil ten klon disku, vratil do pocitaca.
Predpokladam, ze mne sice programy prepisu volne miesto velakrat roznymi znakmi, ale ze dokumenty boli v sektoroch, kde je teraz nieco ine ulozene a tak tie sektory nie su prepisane, takze sa to da este ako tak obnovit. Myslim, ze ak budem mat cely disk, ze ho dokazes podstatne lepsie vymazat a zahladit stopy. Potom na ten disk pride navrat klonu (suborov), cize vratim realny obraz iba suborov. Pretoze su aj klony sektorov, ale to by som sa ocitol v rovnakej situacii.
Co by ste poradili vy? Alebo bude lepsie kupit nove NVMe?
Ake programy ste v poslednej dobe pouzili, ist do Acronisu, Niubi, Macrium, AOMEI, EaseUS alebo aky?
Dakujem
Klonovanie disku - zahladenie citlivych udajov
-
starysomar
Hardcore addict
Re: Klonovanie disku - zahladenie citlivych udajov
Čo tak skúsiť ho formátnuť (postupne) na viaceré linuxové systémy súborov - prípadne s Zabezpečovacie vymazanie (secure erase / dd / blkdiscard)?
Alebo kúpiť nové a naň prekopírovať iba potrebné veci.
Napríklad Samsung (Magician) má "secure erase" a zvážiť aj LLF - Low Level Format.
Alebo kúpiť nové a naň prekopírovať iba potrebné veci.
Napríklad Samsung (Magician) má "secure erase" a zvážiť aj LLF - Low Level Format.
Low level format prepise disk iba samymi nulami, takze sa sice tvari ako cisty, ale udaje sa daju obnovit.
išiel by som na to z ineho konca: máš s tym iba kopec starostí. Ak ten disk už je starší, nebolo by jednoduchšie ho proste fyzicky znicit a vyhodit.? Dnes sa daju kupit velmi rýchle disky za dobré ceny a mal by si 100percentnu istotu ze sa k datam nikto nikdy nedostane.
Ja na podobne ucely pouzivam File shredder ale ten asi nebude lepsi ako soft ktory si pouzil ty /ma napr moznost 5220.22-M co je standard pre ministerstvo obrany Usa/
Ja na podobne ucely pouzivam File shredder ale ten asi nebude lepsi ako soft ktory si pouzil ty /ma napr moznost 5220.22-M co je standard pre ministerstvo obrany Usa/
ako by sa to dalo obnovit? ved ked vsade zapisem nuly tak budu vsade nuly. akou technologiou by si dokazal zistit ci tam bola predtym nula alebo jednotka?heker napísal: 01 okt 2025, 8:52 Low level format prepise disk iba samymi nulami, takze sa sice tvari ako cisty, ale udaje sa daju obnovit.
-
starysomar
Hardcore addict
Nechcel som tak no po toľkých erase a prepisoch podľa mňa niet šance vyčítať pôvodné údaje.
Pri magnetickom mediu si viem predstavit "vrstvy" z ktorych je mozne ziskat stare udaje no pri ssd po ich prepísaní?
Pri magnetickom mediu si viem predstavit "vrstvy" z ktorych je mozne ziskat stare udaje no pri ssd po ich prepísaní?
aacid - Nie som odbornik na obnovu dat z disku, ani som tuto tematiku nikdy extra neriesil. Mal som na stole par diskov, ktore som robil, ale to boli stare platnove HDD kde bud islo o obnovu dat (ktore neboli prepisane) alebo islo o poskodenu particiu, takze sa len opravila tabulka a vsetko bolo funkcne.
Popozeral som teraz dake informacie o SSD, zrejme sa to bude tykat aj mobilov, pretoze tiez pouzivaju flash pamate, ci je to NAND alebo nieco podobne. Data na SSD sa ukladaju inak, su ulozene v blokoch a na to sluzi TRIM, ktory dava info kde je co ulozene. Niektore programy pri prepise disku nahodnymi datami dovoluju aj zmazanie/upravenie TRIMu. Podla informacii, ktore som teraz nastudoval sa zda, ze ani FBI ci NSA nedokaze taketo udaje obnovit. Uplne odlisna situacia je pri platnovych HDD, ale tiez dnes uz asi malokto pouziva, pripadne sa pouzivatu v NAS zariadeniach a rekorderoch ku kameram.
starysomar - Veru tak, ked par krat prepises kazdy blok a cluster disku, tak to uz nepojde obnovit. Ci tam mas Linux a ext3, ext4 alebo aj stary FAT, FAT32, NTFS ci exFAT, na tom az tak nezalezi. Dolezite je tie data prepisat.
Inak, tiez som sa docital, ze pokial zabavia disk a ide na expertizu, tak sa pouzije adapter, ktory dokaze len citat. Aby sa nestalo, ze co i jeden bajt sa zapise na disk. Takze sa disk pripoji k citacke a komplet stiahne, urobi sa image disku. A potom sa s tym dalej pracuje. Potom mozu OCTK vratit disk, pripadne mobil alebo USB kluc. Tieto veci sa robia aj na Slovensku v Kriminalno-expertiznom ustave, ale vacsich odbornikov maju v Prahe a pozaduju o pomoc tam.
Autoeditácia príspevku po 21 min 27 sek:
Pozeram este normy. Pre SSD a mobily vysla v roku 2014 norma s oznacenim NIST PS 800-88 rev. 1, ktora ma len 1x prepis udajov (tak to ukazuje v mobilnej aplikacii iShreder). V roku 2022 vysla norma IEEE 2883 urcena pre NVMe - https://blancco.com/resources/blog-an-i ... -standard/ a https://www.sktes.com/news/understandin ... -explained Velmi jednoducho a zrozumitelne je to vysvetlene tu - https://blancco.com/resources/blog-dod- ... rd-method/
Ak teda tomu chapem, pokial nechate mobil, SSD alebo NVMe prepisat co i len 3x, tak je to uplne bezpecne. Ak ho prepisete 7x, tak tam konci diskusia. A ak to niekto prepise viacerymi metodami, ci je to najskor 3x, potom 7x a potom este nieco prida, tak tam uz nie je o com.
Popozeral som teraz dake informacie o SSD, zrejme sa to bude tykat aj mobilov, pretoze tiez pouzivaju flash pamate, ci je to NAND alebo nieco podobne. Data na SSD sa ukladaju inak, su ulozene v blokoch a na to sluzi TRIM, ktory dava info kde je co ulozene. Niektore programy pri prepise disku nahodnymi datami dovoluju aj zmazanie/upravenie TRIMu. Podla informacii, ktore som teraz nastudoval sa zda, ze ani FBI ci NSA nedokaze taketo udaje obnovit. Uplne odlisna situacia je pri platnovych HDD, ale tiez dnes uz asi malokto pouziva, pripadne sa pouzivatu v NAS zariadeniach a rekorderoch ku kameram.
starysomar - Veru tak, ked par krat prepises kazdy blok a cluster disku, tak to uz nepojde obnovit. Ci tam mas Linux a ext3, ext4 alebo aj stary FAT, FAT32, NTFS ci exFAT, na tom az tak nezalezi. Dolezite je tie data prepisat.
Inak, tiez som sa docital, ze pokial zabavia disk a ide na expertizu, tak sa pouzije adapter, ktory dokaze len citat. Aby sa nestalo, ze co i jeden bajt sa zapise na disk. Takze sa disk pripoji k citacke a komplet stiahne, urobi sa image disku. A potom sa s tym dalej pracuje. Potom mozu OCTK vratit disk, pripadne mobil alebo USB kluc. Tieto veci sa robia aj na Slovensku v Kriminalno-expertiznom ustave, ale vacsich odbornikov maju v Prahe a pozaduju o pomoc tam.
Autoeditácia príspevku po 21 min 27 sek:
Pozeram este normy. Pre SSD a mobily vysla v roku 2014 norma s oznacenim NIST PS 800-88 rev. 1, ktora ma len 1x prepis udajov (tak to ukazuje v mobilnej aplikacii iShreder). V roku 2022 vysla norma IEEE 2883 urcena pre NVMe - https://blancco.com/resources/blog-an-i ... -standard/ a https://www.sktes.com/news/understandin ... -explained Velmi jednoducho a zrozumitelne je to vysvetlene tu - https://blancco.com/resources/blog-dod- ... rd-method/
Ak teda tomu chapem, pokial nechate mobil, SSD alebo NVMe prepisat co i len 3x, tak je to uplne bezpecne. Ak ho prepisete 7x, tak tam konci diskusia. A ak to niekto prepise viacerymi metodami, ci je to najskor 3x, potom 7x a potom este nieco prida, tak tam uz nie je o com.