Bicykel - periodicke trenie brzdy
-
Mek
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Bicykel - periodicke trenie brzdy
Caute, mam bicykel s kotucovymi brzdami, a predna brzda robi pri jazde zvuky trenia, take suchanie, vzdy pri urcitej polohe kolesa, teda cim rychlejsie idem, tym castejsie pocut to trenie. Ale neprejavuje sa to hned, az po nejakom kilometri, a potom coraz viac. Ked ostanem chvilu stat (asi nieco vychladne) a potom opat idem dalej, trenie nepocut, a potom zase zacne.
Casto som pouzival prednu brzdu najma pri jazde z kopca v kombinacii so zadnou (lebo brzdenie iba zadnou sposobuje smykanie), mozu byt zodrate platnicky? Teraz, ked prednu brzdu pouzivam, intenzitu toho trenia to neovplyvnuje, ale ked zabrzdim silno, je to poriadne hlucne. Zadna brzda taketo haluze nerobi.
Viem, ze nastavit kotucove brzdy sa doma neda a treba na to speci vybavenie, moze byt problem niekde inde, v niecom co by som mohol doma vyriesit? Alebo uz len skocit do servisu?
Casto som pouzival prednu brzdu najma pri jazde z kopca v kombinacii so zadnou (lebo brzdenie iba zadnou sposobuje smykanie), mozu byt zodrate platnicky? Teraz, ked prednu brzdu pouzivam, intenzitu toho trenia to neovplyvnuje, ale ked zabrzdim silno, je to poriadne hlucne. Zadna brzda taketo haluze nerobi.
Viem, ze nastavit kotucove brzdy sa doma neda a treba na to speci vybavenie, moze byt problem niekde inde, v niecom co by som mohol doma vyriesit? Alebo uz len skocit do servisu?
-
K-u-b-i-a-k
Addict
Re: Bicykel - periodicke trenie brzdy
je to až také hrozné? aké maš brzdy?
Asi mierne vyhnuty kotuc alebo stredove ulozenie kolesa. Daj bike hore nohami a skus pozriet ci koleso nehadze. Pripadne len samotny kotuc ci nehadze.
Mne troska suchala platnicka ale bez zvukoveho prejavu. Malicko som posunul celu brzdu a vyriesene. Aj ked nie je to uplne idealne riesenie.
Mne troska suchala platnicka ale bez zvukoveho prejavu. Malicko som posunul celu brzdu a vyriesene. Aj ked nie je to uplne idealne riesenie.
-
K-u-b-i-a-k
Addict
keď jo otočíš nestláčaj brzdu. mne servisák rovnal kotúče.
-
Mek
Addict
Jo, viem, ze ked dam koleso dole, nesmiem stlacat brzdy.
Podla webu vyrobcu su brzdy typ Tektro HD-M275, hydraulic disc, 160/180mm a bicykel je Giant Talon E+ 2 2022
Dnes som bol kratko vonku iba po meste, a suchanie skoro vobec nebolo, zvlastne. Vcera som akurat dofukaval kolesa, nic ine sa nezmenilo.
Nuz vadi mi to, lebo to robi hluk a indikuje, ze nieco asi nie je v poriadku. A potom, to trenie moze byt, ze to koleso kazdu otacku na malicky moment trochu pribrzdi...
Koleso som este dole nemal, vyskusam.
Podla webu vyrobcu su brzdy typ Tektro HD-M275, hydraulic disc, 160/180mm a bicykel je Giant Talon E+ 2 2022
Dnes som bol kratko vonku iba po meste, a suchanie skoro vobec nebolo, zvlastne. Vcera som akurat dofukaval kolesa, nic ine sa nezmenilo.
Nuz vadi mi to, lebo to robi hluk a indikuje, ze nieco asi nie je v poriadku. A potom, to trenie moze byt, ze to koleso kazdu otacku na malicky moment trochu pribrzdi...
Koleso som este dole nemal, vyskusam.
-
K-u-b-i-a-k
Addict
ja píšem o prevrátenom biku. nie o kolese dole. môžeš zavzdušniť brzdu. tie brzdy mám aj ja. je to lowbudget brzda. nerieš žiadne šúchanie. zoservisuješ to a začne to zas
užívaj bike a na takéto maličkosti kašli. ja riešim každú chobotinu a zbutočne si komplikujem život 
-
Mek
Addict
OK, este otazka, ako sa prejavuju zodrate brzdove platnicky? Alebo nejaky taky najcastejsi problem s brzdami?
-
K-u-b-i-a-k
Addict
ja ososbne brzdím oboma brzdami. ak letím dole kopcom bribrzďujem oboma brzdami. nerobím šmyky zadnou ako napr niekto. ak budú doštičky vydreté zistíš to "nedobrzdením". ososne som menil platničky len 2x lebo mi drbol olej na kotúč. ak by si náhodou menil doštičky mrkni na ali. plus shimano sú lepšie ako tektro.
-
mirak2
Hardcore addict
Mal som rovnaky problem, u mna to bol pokriveny kotuc, servisak mi ho vyrovnal, jedno leto som na nom jazdil bez zvukov, dalsie leto sa to vratilo...
-
hojko
Site Admin
Na MTB mam 203 ci 205mm kotuce Hayes a je to presne to iste. Aj v servise povedali, ze pri tak velkom kotuci je uplne bezne, ze je malicko ohnuty a vtedy to skripe. Ze mozem kupit novy kotuc, raz ho prebrzdim a som na tom istom. Ze si to nemam vsimat.
-
Mek
Addict
Aha, tak vdaka za info, dobre vediet ze to je normalne. Inac pri jazde som si vsimal kotuc a koleso, ani jedno z toho nevyzera ze by hegalo, boli krasne rovne. Ale pri tom kotuci asi je dolezita kazda stotina mm. Aj ja brzdim oboma brzdami, ale viac tou prednou.
Ma vyznam obcas vycistit kotuce nejakym odmastovacom napr. riedidlom C6000? Ci tie ziadnu udrzbu nepotrebuju a zakladom je nesiahat na ne?
Ma vyznam obcas vycistit kotuce nejakym odmastovacom napr. riedidlom C6000? Ci tie ziadnu udrzbu nepotrebuju a zakladom je nesiahat na ne?
-
K-u-b-i-a-k
Addict
žiadne čistenie kotúčov. len nasucho. s riedidlom potom môžeš rovno meniť doštičky.
-
Mek
Addict
Tak som jazdil celu sezonu aj s tym trenim... A dopadlo to takto ako na videu - predne koleso (zadne taky problem nema, toci sa do aleluja tak ako sa ma).
Nie som expert na bicykle, tak prv nez sa do niecoho pustim (a pokazim), kde by mohol byt problem? Zatial co som si vsimol drobucky piesok na tej tycke co sa nou pripevnuje koleso a srobuje sa z oboch stran (neviem ako sa to odborne vola).
Loziska? Brzda? Co mozem urobit sam, alebo s tym ist do servisu?
//edit: este prikladam fotku brzdovych platniciek. Zaujalo ma, ze ta strieborna vec vedla platnicky napravo je vidno, a nalavo nie. Pritom na zadnom kolese su viditelne obe.
Nie som expert na bicykle, tak prv nez sa do niecoho pustim (a pokazim), kde by mohol byt problem? Zatial co som si vsimol drobucky piesok na tej tycke co sa nou pripevnuje koleso a srobuje sa z oboch stran (neviem ako sa to odborne vola).
Loziska? Brzda? Co mozem urobit sam, alebo s tym ist do servisu?
//edit: este prikladam fotku brzdovych platniciek. Zaujalo ma, ze ta strieborna vec vedla platnicky napravo je vidno, a nalavo nie. Pritom na zadnom kolese su viditelne obe.
-
K-u-b-i-a-k
Addict
odmontuj prasa (prednu brzdu) z vidlice. ak sa koleso bude normálne točiť je chyba v brzde. ak nie je problém s nábojom a bude ho treba premazať.
-
Mek
Addict
Dik za odpoved, pribudla zrovna ked som editoval povodny prispevok, pls pozri este ten obrazok
Ak je to jasny problem, nemusim davat "prasa" dole...
-
K-u-b-i-a-k
Addict
no máš to zle. vyber doštičku a daj ju správne. mrkni na youtube.
-
Mek
Addict
Dik, nasiel som toto video. Vytiahol som zavlacku, dosticky aj pruzinu. Dosticky su asi kaput, cas zhanat nove. A ta pruzina tiez je akasi zdeformovana. Co tak vidim, predava sa s dostickami, tym lepsie...
Chlapik v tom videu pouzil na cistenie priestoru dosticiek nejaky fancy rozprasovac, mozem pouzit handricku namocenu v liehu?
Chlapik v tom videu pouzil na cistenie priestoru dosticiek nejaky fancy rozprasovac, mozem pouzit handricku namocenu v liehu?
-
K-u-b-i-a-k
Addict
čisti nasucho. žiaden lieh ani nič. kúp nové doštičky, tak ako píšeš predáva sa to komplet. zrejme ti tá spona alebo ako to nazvať praskla, preto doštička nedržalal ako má a preto je taka vydretá.
-
Mek
Addict
Dik a rozumiem. Vycistil som a roztiahol som montpakou ten jeden strmen, podla videa... pripravene na nove dosticky tipujem 
-
K-u-b-i-a-k
Addict
daj potom vedieť ako po výmene