Nastavenie ventilátorov v BIOSe

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
maiikY
Light Star
Light Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Nastavenie ventilátorov v BIOSe

Príspevok od používateľa maiikY »

Ahojte, pár dní dozadu mi prišli všetky komponenty z Alzy a podarilo sa mi úspešne poskladať PC. Problém však je v tom, že to PC je dosť hlučné. Mal som už viacero výkonných zostáv, vždy mi však boli poskladané niekym iným, respektíve kupoval som tie zostavy cez Bazoš od ľudí, čo predávajú PC. Konečne som sa však odhodlal že si urobím zostavu sám, no mám pocit že niečo musím urobiť a neviem čo.

Ako som spomínal, problém je v tom, že je PC dosť hlučné a ja neviem ako mám nastaviť ventilátory, aby to tak nebolo.

Posielam nižšie zostavu a aj fotografie nastavenia v BIOSe. Čo sa týka teplôt, tak napríklad v BF6, 4K, všetko na maximum, DLSS, 4x Frame Gen
CPU ide na cca 50%, 70 stupňov, maximum čo bolo bolo 75 stupňov,
GPU ide na cca 96%, maximum tiež 75 stupňov.

CPU: AMD Ryzen 9 9950X3D
CPU cooler: ARCTIC Liquid Freezer III 360 Pro A-RGB Black
RAM: Corsair 64 GB KIT DDR5 6000 MHz CL30 Vengeance RGB Grey EXPO
CASE: NZXT H9 Flow Black
FPU: ASUS ROG STRIX 1200 W PLATINUM
MB: MSI MAG X870 TOMAHAWK WIFI
GPU: MSI GeForce RTX 5080 16G GAMING TRIO OC
SSD 1: Samsung 990 PRO 2 TB
SSD 2: Samsung 990 PRO 4TB

Plus som dokupoval ešte ventilátory:
Spodok bedne, mám tam 3x 140 ventilátor - Corsair RS140 ARGB, nastavené aby ťahali vzduch zo spodu do bedne.
V zadu bedne + ma boku mám 120 ventilátor - ARCTIC P12 Pro A-RGB, tieto sú nastavené klasicky aby teplý vzduch išiel von.

SYS_FAN 4 je zadný ventilátor + bočné ventilátory dokopy
SYS_FAN 6 sú spodné ventilátory

Keď som sa s tým hral, najviac zvuku robil ten SYS_FAN 1, ale neviem či to môžem nejako viac obmedziť. Počul som že ten PUMP má ísť stále na 100%, nech je dobrá cirkulácia vody, ale hovorím nevyznám sa v tom moc tak som to radšej nechal tak.

Okrem hier je PC používané aj na programovanie, virtuálky ale aj také viac office záležitosti. Ako by som mohol docieliť že bude PC ešte tichší? Myslím že chladenie je tam naozaj dobré

Ďakujem za akékoľvek rady
1.JPEG
2.JPEG
3.JPEG
4.JPEG
5.JPEG
IMG_0104.jpeg
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: Nastavenie ventilátorov v BIOSe

Príspevok od používateľa starysomar »

Ja som "skrotil" hučiace vetráky pomocou Fan Control (https://getfancontrol.com/).
No mám menej vrtuľníkov -tri v bedni plus procák, grafika.
Či to skrotíš aby sa nehriali komponenty je otázne.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Skus pozriet appku od maticnej. V tvojom pripade asi MSI Center.
Na grafiku MSI Afterburner (nie len pre MSI)

Tych vetrakov tam mas podla mna zbytocne vela.
maiikY
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Ten FAN Control som skúšal, ale to je vlastne čo viem nastaviť v BIOSe akurat to robím vo Windowse, teda ak som to správne pochopil.

Aplikáciu matičnej dosky skúsim, to je dobrý napad ďakujem. Ale celkovo neviem ako to nastaviť, aká je ideálna krivka pre môj HW aby to išlo najtichšie ako sa dá
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Podla mna tam netreba ziadny dalsi vetrak. Jeden do predu bedne co fuka do zadnej casti bedne. A jeden v zadnej casti bedne co fuka von. Co viac ti tam treba? Mas tam sice 170W procak, ale to dva vetraky zvladnu.
maiikY
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Myslíš že by ich tam bolo až príliš veľa? Nad tým som nikdy nerozmýšľal
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

trochu nevyhoda je ta case.
Je krásna a kvalitne vypracovaná- to je bez debaty. Ale je to presne ten typ ktorý je vyslovene nevhodny ak niekto vyzaduje tichsi pocitac.
Prečo?
Vela sklenených stien. Sklo zvuk nijako nepohlcuje ale odráža na tu stranu kde je "sieťka" a cez nu potom hluk krasne pokračuje do miestnosti.
Pomerne tichá skrinka vyzera takto:
https://www.alza.sk/fractal-design-defi ... xbEALw_wcB

Ocel my vyssiu plošnu hmotnost, to znamena ze ma lepsiu zvukotesnost ako sklo.
Za druhe, v tej ocelovej skrinke su na vnutornych stenach zvukovo absorbcne panely ktore do urcitej miery zvukove vlny pohlcuju.
Mysli aj na to, ze v lete budu nároky na chladenie tvojho pocitaca este vyssie ako teraz v oktobri.
Ten procak a ta grafika pri plnom zatazeni produkuju enormne teplo.
Fakt realne vyuzijes 16jadrový procesor?
maiikY
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

To dáva zmysel hej, akože mne sa extrémne páčia takéto bedne, že to vyzerá ako akvárium, no nad tým že to bude o toľko hlučnejšie som nerozmýšlal. Predtým som mal Fractal Design North, tiež bola krásna no o dosť tichšia, mohol som ísť do toho znova.

Využijem, nevyužijem.. chcel som proste to najlepšie čo AMD aktuálne ponúka, aby som aj mal nejaký ten čas pokoj. Je pravda že robím dosť virtuáliek a aj android emulátory, niekedy aj 3 naraz musím mať pustené, ale je to overkill to je jasné. No na druhej strane pri skladaní ma už tých 300E navyše nezabilo tak preto som volil tento procesor.

Aktálne skúšam stiahnuť benchmark na CPU a GPU že ako to vyzerá pri maximálnej zátaži a budem asi jednu po druhej nastavovať tie krivky nech to je čo najtichšie ale zároveň dobre chladené

Autoeditácia príspevku po 21 hod 33 min 1 sek:
Aktuálne som nastavil:

CPU FAN: 3O% po 70 stupnov, potom sa prepne na 85%
PUMP: 45% stále
Ventilátory: 25% po 80 stupnov, potom 50%

Hral som BF6 na 4K a mal som teploty okolo: CPU 75 stupňov a GPU okolo 65 stupňov.

Takže asi celkom fajn nastavenie, no nie je to stále najtichšie, takže asi budem kupovať novú bednu časom
wladas
Redeemer
Redeemer

Chapem to spravne ze chladic vody je vo vnutri skrinky hore?
Grafika nie je chladena vodou ze?
maiikY
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Áno, ventilátory a radiátor je hore na krabici, grafika je chladené len vzduchom
wladas
Redeemer
Redeemer

"Na" alebo "v" ? :)
Pri zatazi pozri ktory vetrak ako silno ide. Vsetko nad 1400 rpm je uz pocut a nad 1700rpm je to uz hluk.

Niesom sice odbornik na vodnika ale chladic vnutri skrinky mi pride ako blbost.
maiikY
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

V, ako je horná lišta tak na ňu je zo spodu pripojený radiátor a na to vetraky ako vidieť na tej fotke. Videl som že toto konkrétne AIO takto pripajali aj na nejakých videách čo som pozeral, tak som sa nad tým nejako hlbšie nezamýšľal.
masterdead
SysAdmin
SysAdmin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa masterdead »

Ja by som ti odporucil vypnut ten 12cm ventilator vzadu, pretoze spolu s ventilatorom na konci radiatoru su blizko seba dva vetraky, ktore naraz vytahuju vzduch zo skrinky, co moze mat za nasledok, ze ak zadny ventilator ide rychlejsie/silnejsie tak klesa prietok vzduchu cez radiator. Tym padom vetraky na radiatore nevytvaraju dostatocny tlak na prefuknutie radiatora.
Pumpa by mala bezat podla best-practice na 100%. Ale okolo 60% uz je dobry flow, nad 65-70 stupnov by som dal 100%.

Undervolt si robil? Pozeram, ze 9950x3d vies ist na CO -20, co znizi spotrebu ale hlavne aj teplo so zachovanim vykonu.

Zvysne vetraky v skrinke kludne na 25%, mozno 30% stale (v lete 40%?). 6 vetrakov natlaci do skrinky dostatok vzduchu.
maiikY
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Ďakujem za odpoveď.

Ešte včera som sa s tým trošku hral, googlil som a otočil som bočné ventilátory opačne, teda aktuálne ťahajú vzduch do bedne. Teda celý airflow je nasledovný:

Hore a v zadu to tlačí teplo von, bok a spodok ťahá vzduch dnu. Toto mi veľmi pomohlo na teploty CPU, predtým boli okolo 75, teraz sú maximálne tých 68. Dnes som ešte urobil aj ten undervolt na -20, skúšal som potom aj bechmarky a všetko je v poriadku.

Skúšal som aj tie spodné vetráky, či ich vypnem alebo dám na 80%, stále má grafika počas hry maximálne 75 stupňov.

Asi to bude takto v poriadku, aktuálne mám teda všetky vetráky nastavené na 25%... Je to celkom tiché, je to chladené takže asi už nemám čo viac urobiť :)
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

"Hore a v zadu to tlačí teplo von, bok a spodok ťahá vzduch dnu." - presne tak - aby vzduch prechádzal a nie že všetko ťahá von a nemá kadiaľ dnu.
Mal som kedysi bedňu s ventiltorom naboku, tlačil von a zadný tiež... Bolo to zle aj na nohy, aj pre teploty. Otočil som ho, fúkal na procák tak šlo podvihnúť z 1,6 na 2,38 bez pádov, prehrievania.
maiikY
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Viem že to je kúsok iná téma, ale týka sa to tejto zostavy. Od včera je nemožné niečo hrať. BF6 mi ide CPU na 100%, akože ukazuje mi 120% ale tak ide na 100%. Povedal som si že okej, viem že BF má nejaké problémy, tak si skúsim zahrať niečo iné. Skúsil som Call of Duty Black Ops 6. Poriadne som sa nedostal ani do hry, lebo už v menu som mal 100% usage a všetko bolo extrémne zalagované, dokonca mi potom PC zamrzlo úplne. Potom som skúšal ešte God of War a aj tam 100% usage, skákalo to z 60% na 100%, no bolo to hratelné a plynulé, tak isto aj BF6.

Čo by mohol byť problém? Myslel som na Windows Update, dal som odinštalovať posledné aktualizácie, v 25H2 sa mi zdá, ale robilo to aj po odinštalovaní.

Udialo sa to z ničoho nič, jeden deň som hral, všetko OK, druhý deň už sa nedá hrať nič. Nestalo sa vám niekedy niečo takéto? Rozmýšlam čo robiť, na internete som nič na moje CPU nenašiel, pozeral som task managera a nič nežralo CPU len aktuálne zapnutá hra.
Asi skúsim preinštalovať Windows.
heker
Redeemer
Redeemer

Nieco to vytazuhe, treba najst co. Co ti ukazuje v spravcovi uloh (Winkey+shift+esc) ked si das zobrazit jedlotlive procesy podla vytazenia?
maiikY
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Práveže vôbec nič. Dal som si napríklad počas toho Battlefieldu a jediný proces čo niečo žral bol Battlefield, TeamSpeak a HWInfo, ale najviac bral Battlefield, okolo 95%. Dnes to pozriem ešte raz tak pošlem ak niečo nájdem.
Rozmýšlal som aj nad vírusom, ale reálne nesťahujem nič okrem steam a oficiálnych vecí, nechodím na žiadne pofidérne stránky takže tomu neverím

Autoeditácia príspevku po 6 hod 12 min 46 sek:
Nainštalovaný čistý nový Windows a stále využitie CPU na 100%

Autoeditácia príspevku po 32 min 44 sek:
Práve som sa dočítal že môže byť problém s Core parkingom. Že treba mať balanced performance plan.. dal som to a vyzerá že to je lepšie, ale uvidím aj v iných hrách.
heker
Redeemer
Redeemer

Ja by som sa skor pozrel na ovladace od chipsetu, nainstaloval novu verziu. Lebo to co opisujes nebude chyba odpajania jadier, teda nespravilo to len tak z nicoho nic. Niekde bude problem.

Okrem toho netusim co si vsetko upravoval v biose, ked si ladil ventilatory.
maiikY
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

No vyzerá že som to našiel. Čo sa týka nastavení ventilátorov, tak tam to nebolo, v biose som nemenil nič, len som zapol expo, x3D a ešte jedno nastavenie na ramky.

Problém bol v tom undervolte. Skúsil som ho dať na 15 z 20 a už to necrashovalo. Potom som to dal úplne na 0, resp. vypol som to a v COD to má maximálny usage tých 80%.
Napísať odpoveď