Vizualizácia vs. Realita, odovzdanie novostavby

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Katy30
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

Vizualizácia vs. Realita, odovzdanie novostavby

Príspevok od používateľa Katy30 »

Ahojte, idem si po radu 🙂 par mesiacov dozadu som podpisala predkupnu zmluvu na novostavbu. Na vizualizácii boli balkóny aj stropy úplne biele, vsetko potiahnuté omietkou. Keď som sa ale bola pozrieť na "dokončený" byt tak balkóny zospodu vyzeráju takto... teda to mám na balkóne nad hlavou. Ja rozumiem, že betón sa dnes bežne používa ako dizajnový doplnok ale to ako to je spravené tu mi príde ako strašná fušerina. O interiérovom/exterierovom dizajne ale viem asi tolko ako o jadrovej fyzike tak by som sa chcela opýtať na názor. Čo si o tomto myslíte. Vo mne pocit fušeriny umocňuje aj to, že interier bol na vela miestach sfušovaný tiež a bytový dom okolo vizualizácie ani nešiel, takže možno nie som objektívna. Za mňa to vyzerá ako keby chcel developer ušetriť, on ale tvrdí že toto je drahšie riešenie. Celkovo sa mi nepáči rozdiel bytovky oproti vizualizácii. Tam kde mal byť pekný tehličkový obklad, je teraz obyčajná tmavá omietka, zo "zapusteného" balkónového zábradlia sú vazenské mreže, schodisko je uzavreté v podivnej kovovej konštrukcii a spravené z ryhovaneho plechu (ide o vonkajšie schodisko nakoľko bytovka nemá chodby ale pavlače) ale na to by som sa vykašla ale ten balkon je viac menej priamo v byte a tam mi to vadi sa na to pozerať. Ďakujem
IMG_1421.JPG
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Vizualizácia vs. Realita, odovzdanie novostavby

Príspevok od používateľa heker »

To co bolo na vizualizacii a co je v realite, to je podla mna uplne nepodstatne. Jedinu vypovednu hodnotu ma zmluva, ktoru si podpisala. Kedze nepozname obsah a specifikacie zmluvy, tak je tazko sa k tomu vyjadrit.

Ked sa pozeram, na fotografiu, tak tam vidim viac problem. V prvom rade vidim prepripravu na exterierove zaluzie. Je tam kastlik, ktory tazko povedat, ze ci je zatepleny PIR panelom alebo je osadeny na Ytongu. Tam to moze premrzat, bude tam vznikat tepelny most a vo vnutri okolo vrchov okien to zacne kondenzovat a nasledne plesniviet.

Dalsi problem vidim v samotnom balkone. Ten by mal byt aj so spodnej strany zatepleny prave kvoli tepelnym mostom. Ak by bol zatepleny, tak tam rovno daju aj omietku a vypadalo by to normalne. Skoda, ze nevidiet aj pochodznu cast tvojho balkona, ze ci to je len vyspadovane betonom alebo je tam aj dlazba. Ci tam vobec dali hydroizolaciu a utesnili rohy profilom, ci je tam ukoncovaci odkapavaci balkonovy profil alebo ci to len tak bude stekat po fasade balkona. Aj to zabradlie vyzera kotvene do balkonu a nasledne na to uchytene samotne zabradlie, kde to moze ako zatekat, tak aj hrdzaviet. Skoda, chcelo by to viac fotiek tychto detailov (foto kastlika na zaluzie, foto dlazby, foto rohov pri dlazbe, foto spoja dlazby+balkonovych dveri, foto pod vonkajsim parapetom okna, foto detailov zabradlia).

Autoeditácia príspevku po 15 min 23 sek:
Tak som si pozrel normu. Platna norma ma oznacenie STN 73 2901 a v bode 4.5 sa uvadza, ze je nutne zateplenie aj spodnej casti balkona! Z hladiska poziarnej bezpecnosti podla normny STN 73 0802 - tak tu je tazko urcit pozadovany vypocet triedy reakcie na ohen zo strany dokumentacie, pretoze nemame vypocty a dokumentaciu.

Cize podaj reklamaciu a pozaduj, aby bol tvoj balkon opraveny v zmysle bodu 4.5 normy STN 73 2901 na naklady investora. A vlastne tuto reklamaciu by ste mali podat cely bytovy dom ako celok, pretoze to bude spravene zle na kazdom balkone. Okrem toho, ak ma balkon viac ako 5m2, tak musi byt odvodneny! Mam pocit, ze je povinne aj exterierove osvetlenie balkona.
Prílohy
balkon.jpg
Katy30
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

heker napísal: 12 nov 2025, 13:19 To co bolo na vizualizacii a co je v realite, to je podla mna uplne nepodstatne. Jedinu vypovednu hodnotu ma zmluva, ktoru si podpisala. Kedze nepozname obsah a specifikacie zmluvy, tak je tazko sa k tomu vyjadrit.
áno toto som si plne vedomá že nevyhádam a hoci som si zmluvu dala skontrolovať právnikovi ani mi nenapadlo že musím mať specifikovaný exteriér bytovky, ide mi skôr o to že keď som na balkón poukázala tak developer sa zo mňa snažil spraviť idiota že ide o nažiadanejší dizajn, ktorý sa dáva aj do interiérov a že len neznalý človek môže povedať že to vyzerá lacno...
Ked sa pozeram, na fotografiu, tak tam vidim viac problem. V prvom rade vidim prepripravu na exterierove zaluzie. Je tam kastlik, ktory tazko povedat, ze ci je zatepleny PIR panelom alebo je osadeny na Ytongu. Tam to moze premrzat, bude tam vznikat tepelny most a vo vnutri okolo vrchov okien to zacne kondenzovat a nasledne plesniviet.
ohľadom kastlíku v zmluve píšu len že je súčasťou omietky, dá sa nejak zistiť či je zateplený?
Dalsi problem vidim v samotnom balkone. Ten by mal byt aj so spodnej strany zatepleny prave kvoli tepelnym mostom. Ak by bol zatepleny, tak tam rovno daju aj omietku a vypadalo by to normalne. Skoda, ze nevidiet aj pochodznu cast tvojho balkona, ze ci to je len vyspadovane betonom alebo je tam aj dlazba. Ci tam vobec dali hydroizolaciu a utesnili rohy profilom, ci je tam ukoncovaci odkapavaci balkonovy profil alebo ci to len tak bude stekat po fasade balkona. Aj to zabradlie vyzera kotvene do balkonu a nasledne na to uchytene samotne zabradlie, kde to moze ako zatekat, tak aj hrdzaviet. Skoda, chcelo by to viac fotiek tychto detailov (foto kastlika na zaluzie, foto dlazby, foto rohov pri dlazbe, foto spoja dlazby+balkonovych dveri, foto pod vonkajsim parapetom okna, foto detailov zabradlia).
balkon je vyložený dlažbou ale ohľadom zvyšku vôbec neviem, prikladám nejaké fotky čo ěsťe mám kde je balkón, možno pomôžu

ohľadom toho tepelného mosta, je možné že to vyriešili inak? že nejak odizolovali celú tu balkonovu dosku?

a ďakujem veľmi pekne za odborné zhodnotenie :) povodne som chcela názor len na dizajn a ani sa mi nesnívalo že s tým môže byť tolko technických problémov, aspoň sa mám čoho chytiť

balkóny sú žial menšie ako 5m2, majú len cca 3,5m2 ale na tú normu sa určite pozriem, ako je ale možné že bytovku skolaudovali ak nie je podla normy?
Screenshot 2025-11-12 at 12.55.58.png
IMG_1419.JPG
IMG_1422.JPG
heker
Redeemer
Redeemer

Este teoreticky mohli pouzit isokorb na oddelenie tepelneho mostu, ale nepredpokladam, ze by to robili, ked uz nevedeli ani omietnut balkon zo spodnej casti.

Hod este foto z vonkajsej strany, teda postav sa na balkon a odfot prah dveri a tiez zospodu parapet okna.

Vecer ti napisem k tomu, ked budem mat viac casu.

Autoeditácia príspevku po 2 min 45 sek:
Inak podla fotky to vyzera, ze je tam len dvojsko na oknach? To dnes splna pozadovanu normu na tepelnotechnicme vlastnosti? Odfot prosim ta okna, normalne ho otvor a niekde na rame budu uvedene hodnoty Ug, Uf a pripadne aj Uw. Odfot ich a pridaj sem, pripadne ich len napis. Zaujima ma hodnota skla, ktore ma oznacenie Uw.

PS: Normu si asi nepozries, su platene. A nepredpokladam, ze si budes kazdu jednu normu kupovat za 20-30 eur.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

Katy30 napísal: 12 nov 2025, 13:53 ide mi skôr o to že keď som na balkón poukázala tak developer sa zo mňa snažil spraviť idiota že ide o nažiadanejší dizajn, ktorý sa dáva aj do interiérov a že len neznalý človek môže povedať že to vyzerá lacno...
Ono áno, robí sa pohľadový betón, ale ak ho niekde mám robiť ako inverstor, tak chcem aby ak aj vyzeral. Teda, dá sa to aj lepšie zvibrovať aby nebolo vidno tie "bublinky" a zároveň sú na to aj debniace dosky aby nebolo vidno tie spoje pod doskách. Toto mi príde len ako zmena robená za pochodu počas výstavby.
ohľadom kastlíku v zmluve píšu len že je súčasťou omietky, dá sa nejak zistiť či je zateplený?
pravdepodobne nie, bez poškodenia
ohľadom toho tepelného mosta, je možné že to vyriešili inak? že nejak odizolovali celú tu balkonovu dosku?
Balkon je vysutá konštrukcia kotvená na jednej strane, ty máš zapustenú logiu. Zo statického hľadiska je to možné, keďže vedia položiť logiu z troch strán na nosné murivo a dilatovať ju od zvyšku dosky, na to by ale trebalo vidieť výkres statiky, resp. výkres tvaru dosky.

Môj osobný, ničím nepodložený názor len pri pohľade na fotku celej bytovky je, že to tak nie je urobené a je tá celá stropná doska ako jedna konštrukcia, vrátane logii, potom mi ale nedá ako to prešlo kolaudáciou.

Autoeditácia príspevku po 11 min 25 sek:
Inak, ten detail..ach..na jednej strane dajú podlahovú lištu, na druhej strane nie, áno sú tam dvere, ktoré sa kvôli lište nemusia uplne otvárať, resp. môžu časom poškodiť lištu, ale da sa to vyriešiť, keď podlahár zapne rozum. Tiež tá špára medzi podlahou a rámom okna, nejaká eLková lišta to vie prekryť, keď už dodrbali výšku osadenia okna, či skladby podlahy a nevyšlo im to.

Robíme obecné nájomné byty cez šfrb, byty sú robené do štandardu, ale toto sú veci, na ktoré si aj my dávame pozor, nie to ešte developer čo chce ryžovať na predaji.
Katy30
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

heker napísal: 12 nov 2025, 15:07 Este teoreticky mohli pouzit isokorb na oddelenie tepelneho mostu, ale nepredpokladam, ze by to robili, ked uz nevedeli ani omietnut balkon zo spodnej casti.

Hod este foto z vonkajsej strany, teda postav sa na balkon a odfot prah dveri a tiez zospodu parapet okna.

Vecer ti napisem k tomu, ked budem mat viac casu.

Autoeditácia príspevku po 2 min 45 sek:
Inak podla fotky to vyzera, ze je tam len dvojsko na oknach? To dnes splna pozadovanu normu na tepelnotechnicme vlastnosti? Odfot prosim ta okna, normalne ho otvor a niekde na rame budu uvedene hodnoty Ug, Uf a pripadne aj Uw. Odfot ich a pridaj sem, pripadne ich len napis. Zaujima ma hodnota skla, ktore ma oznacenie Uw.

PS: Normu si asi nepozries, su platene. A nepredpokladam, ze si budes kazdu jednu normu kupovat za 20-30 eur.
žiadne ďalšie fotky žial nemám pretože byt som ešte neprebrala, ja som tam len bola kvoli meraniu nábytku na mieru a zdesila som sa ked som toto všetko videla tak som začala riesiť že čo teraz s tým... Či ten byt vôbec prebrať, lebo práve nebyť toho nábytku tak ho vôbec nepreberám ale tam už mám zaplatenú zálohu 50% takže sa cúva ťažšie

okná by ale podla špecifikácie mali byť s trojsklom
"Okenné konštrukcie v bytoch sú z plastových 7 komorových profilov bielej farby z interiérovej strany a antracitovej farby z exteriérovej strany s výplňou z izolačného 3-skla. Sklo je opatrené vnútorným teplým pásikom, ktorý zamedzuje rosenie skla."

Autoeditácia príspevku po 15 min 26 sek:
mLuks napísal: 12 nov 2025, 15:41 Ono áno, robí sa pohľadový betón, ale ak ho niekde mám robiť ako inverstor, tak chcem aby ak aj vyzeral. Teda, dá sa to aj lepšie zvibrovať aby nebolo vidno tie "bublinky" a zároveň sú na to aj debniace dosky aby nebolo vidno tie spoje pod doskách. Toto mi príde len ako zmena robená za pochodu počas výstavby.
ono to určite aj tak bolo... od začiatku som s nimi mala problem ze lava strana nevedela čo robi prava... byt mi vylozili obkladom ktorý som si nevybrala, slubili mi nabytok ako sucast hypoteky ktory nakoniec neboli schopni za tych podmienok dodať, potom po mne požadovali platiť za nabytok ktory som davno zrušila
Balkon je vysutá konštrukcia kotvená na jednej strane, ty máš zapustenú logiu. Zo statického hľadiska je to možné, keďže vedia položiť logiu z troch strán na nosné murivo a dilatovať ju od zvyšku dosky, na to by ale trebalo vidieť výkres statiky, resp. výkres tvaru dosky.

Môj osobný, ničím nepodložený názor len pri pohľade na fotku celej bytovky je, že to tak nie je urobené a je tá celá stropná doska ako jedna konštrukcia, vrátane logii, potom mi ale nedá ako to prešlo kolaudáciou.
tá kolaudácia by ale aj mňa zaujímala... dá sa voči nej nejak odvolať ak to posrali?

Inak, ten detail..ach..na jednej strane dajú podlahovú lištu, na druhej strane nie, áno sú tam dvere, ktoré sa kvôli lište nemusia uplne otvárať, resp. môžu časom poškodiť lištu, ale da sa to vyriešiť, keď podlahár zapne rozum. Tiež tá špára medzi podlahou a rámom okna, nejaká eLková lišta to vie prekryť, keď už dodrbali výšku osadenia okna, či skladby podlahy a nevyšlo im to.

Robíme obecné nájomné byty cez šfrb, byty sú robené do štandardu, ale toto sú veci, na ktoré si aj my dávame pozor, nie to ešte developer čo chce ryžovať na predaji.
toto ja ešte stále naivne dúfam že to nejak opravia... pretože ako čerešničku pri inštálácii "rekuperácie" odrazili kus omietky a je pod vetrákom diera (vzhlad toho vetráku radšej nekomentujem ale pojde pod závesy nastastie)
IMG_1417.jpg
heker
Redeemer
Redeemer

Ako napisal mLuks, ide o logiu, ani som si to na foto neuvedomil. Tiez suhlasim s tym, ze to je len odliate a neverim tomu, ze je to oddilatovane. Pri kolaudacii skumaju ine veci, nie toto, navyse je to vecou energetickeho certifikatu, ktory musela firma dodat ku kolaudacii a teda zodpovednost na strane je firmy/osoby, ktora certifikat vyhotovila.

Ako je uz spomenute, uz z tych par fotiek vidiet, ze je to lajdacky spravene. Chyba ti soklova lista k podlahe pri dverach, je to par centi, ale je to detail na ktorom vidiet, ze sa na to vykaslali. Taktiez chyba ukoncovacia lista pod celym oknom na logiu. V rohu ako sa otvaraju balkonove dvere, tak je poskodena omietka a je to spinave, taktiez tam pri rekuperacii to treba vyspravit a omalovat. Myslim si, ze to nepojde zamalovat a bude treba premalovat celu stenu. Sklo na balkonovych dverach vyzera ako dvojsklo. Do prilohy prikladam fotku trojskla, v strede v ramceku proste vidiet, ze v strede je este sklo. Treba to pozriet z viacerych uhlov a hlavne z ramu okna nafotit udaje o Uw, Ug a Uf, malo by tam byt napisane ci je to 2-sklo alebo 3-sklo.

Nepoznam tvoju zmluvu, takze mi je tazko vyjadrit sa k tomu. Ale nemusis odstupovat, len pri preberani bytu si spis preberaci protokol. Bud ten byt nepreber z dovodu vad alebo byt preber, uved tam vady, ktore zistis a potom ich vyzves na odstranenie vad. Cize pride k odovzdaniu bytu, spravite si obhliadku, budes namietat podhlad logie, omietku pri rekuperacii, omietku na spalete pri balkonovych dverach, omalovanie, lista pri balkonovych dverach, ukoncovacia lista podlahy pod balkonovym oknom, poskodene/spinave balkonove dvere od podlahy do vysky cca 10-15cm. Pekne to treba napisat a podpisat. Potom ich pisomne (listom, doporucene+dorucenka) vyzves na odstranenie vad + prilozis kopiu preberacieho protokola. Pokial to do 30 dni neodstrania, treba ich opat vyzvat alebo kontaktovat pravnika, aby ti s tym pomohol. Nenechaj sa ukecat tym, ze pridu o tyzden, ze maju toho vela, ze maju o dva tyzdne. Oni totizto nepridu, vsak to vidis ako ti spravili obklady a nabytok, ze nieco slubili a nic z toho neplatilo.

Voci kolaudacii sa odvolat nemozes, pretoze nie si ucastnikom konania. Ucastnikom konania je stavebnik (investor), statne organy a institucie, vodarne, plynarne, poskytovatelia optickej siete, mobilneho operatora a tak podobne.

Z tvojho pohladu si myslim, ze by si mala najlepsie kontaktovat niekoho kto sa vyzna v stavebnictve a aby to tam isiel obhliadnut s tebou, aby si to mohla spisat do preberacieho protokolu. Inak, pokial ma dielo vadu, tak mas zo zakona pravo na zlavu. Viac sa docitas tu - https://www.akmv.sk/zodpovednost-za-vad ... -1-7-2024/

Tu mas clanok a detail fotky trojska a dvojskla, proste v strede vidis to dalsie sklo - https://www.istavebnictvo.sk/clanky/ake ... i-trojsklo
Prílohy
f101963079e6f0d6ed974cc831e8a61d_w850.jpg
trojsklo.png
trojsklo.png (111.71 KiB) 647 zobrazení
mLuks
Addict
Addict

Katy30 napísal: 12 nov 2025, 17:22 tá kolaudácia by ale aj mňa zaujímala... dá sa voči nej nejak odvolať ak to posrali?
, ty nie, môžeš len pri preberaní spísať protokol o závadach a žiadať odstránenie, keďže ti pravdepodobne garantujú byt v nejakej kvalite a tá tam chýba. Záleží aká je zmluva.
pretože ako čerešničku pri inštálácii "rekuperácie" odrazili kus omietky a je pod vetrákom diera
toto musia odstrániť, by som sa ani nebavil o tom

Autoeditácia príspevku po 18 min 44 sek:
heker napísal: 12 nov 2025, 18:47 Pri kolaudacii skumaju ine veci, nie toto
Pri kolaudácii by si mal mať stavbu v súlade s PD, alebo mať PD skutočného vyhotovenia, ak došlo k zmenám. Ak by v PD bol na spodnej strane loggie kreslený napr. 5cm XPS a ty ho tam reálne nedáš, tak už je to v rozpore s PD, nehovoriac o vzniku tepelného mostu, ako si spomínal. To sú ale napr. veci, ktoré by mal aj stavebný dozor ustrážiť, on dáva svoj štempel, že je všetko ok. Ale keďže nevidíme PD, tak môžme len polemizovať.

Horší prípad je už len keď investor, dozor a zhotoviteľ idú na jednej vlne, doplatí na to takto človek, ktorý to kúpi.
Sklo na balkonovych dverach vyzera ako dvojsklo.
Bude to trojsklo, ak si pozrieš tú fotku s dverami na loggiu, tak tie lišty, ktoré držia sklenenú výplň v ráme sú úzke (plytké), pri dvojsklách sú širšie (hlbšie). Vidno tiež, že medzi sklami je tá "plastová" vložka. A keď sa pozrieš na fotku kde vidno celé loggiove okno, priblížiš si ju na ľavý krajný rám, tak vidno tam skladbu trojskla, teda medzi tými sivými plastami ešte jednu liniu skla.
heker
Redeemer
Redeemer

Teoreticky tam vidiet profil, ale v tom pripade by to nebola klasika 4-16-4-16-4. Co tam dali nieco atypicke, vymyslim napriklad 4-8-4-24-4 alebo co? Ak sa vobec nieco take pouziva, lebo klasicka medzera je 12 a 16mm.
Katy30
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

heker napísal: 12 nov 2025, 18:47 Z tvojho pohladu si myslim, ze by si mala najlepsie kontaktovat niekoho kto sa vyzna v stavebnictve a aby to tam isiel obhliadnut s tebou, aby si to mohla spisat do preberacieho protokolu. Inak, pokial ma dielo vadu, tak mas zo zakona pravo na zlavu. Viac sa docitas tu - https://www.akmv.sk/zodpovednost-za-vad ... -1-7-2024/
Áno, našla som už pár spoločností, ktoré sa presne "auditom" bytu/domu zaoberajú tak určite pôjdem jedine s niekým z nich. Som dostatočne vydesená na to aby som sa neodvážila tam ísť bez odborného dozoru :)

A fakt ďakujem za odborné rady :) Asi mi to dosť zachránilo prdel.
heker
Redeemer
Redeemer

Ono to investori nemaju moc radi, pretoze ak tam ide odborne znaly clovek, tak im vie najst velmi vela zlych veci a naklady na opravu mozu byt v tisicoch. Takze mozno dat radsej niekomu 500 eur za to, ze to pozrie, spise a pripadne potom aj posle dalsie vyzvy investorovi, nez kupit nehnutelnost za 150 000 eur na cely zivot a potom riesit problemy individualne za vela penazi.
Katy30
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

mLuks napísal: 12 nov 2025, 19:44 Pri kolaudácii by si mal mať stavbu v súlade s PD, alebo mať PD skutočného vyhotovenia, ak došlo k zmenám. Ak by v PD bol na spodnej strane loggie kreslený napr. 5cm XPS a ty ho tam reálne nedáš, tak už je to v rozpore s PD, nehovoriac o vzniku tepelného mostu, ako si spomínal. To sú ale napr. veci, ktoré by mal aj stavebný dozor ustrážiť, on dáva svoj štempel, že je všetko ok. Ale keďže nevidíme PD, tak môžme len polemizovať.
takže keby sa ukázalo že mu to skolaudovali s chybami nespĺňa to štandardy tak ja s tým reálne nemožem nič? teda keby tam prídem s odborníkom, ten povie že ten balkón nie je odizolovaný tak ako má byť a nespĺňa normy a developer mi povie "ale stavebný úrad to schválil" tak som vlastne v prdeli?

Horší prípad je už len keď investor, dozor a zhotoviteľ idú na jednej vlne, doplatí na to takto človek, ktorý to kúpi.
U nás v meste je žial verejne známe, že kto zaplatí tomu kolaudácia prejde(alebo skor vsetko, nie len kolaudácia) a kto nie tak mu ani verejno prospesnú cinnost nedovolia :smt017

Autoeditácia príspevku po 12 min 21 sek:
heker napísal: 12 nov 2025, 21:00 Ono to investori nemaju moc radi, pretoze ak tam ide odborne znaly clovek, tak im vie najst velmi vela zlych veci a naklady na opravu mozu byt v tisicoch. Takze mozno dat radsej niekomu 500 eur za to, ze to pozrie, spise a pripadne potom aj posle dalsie vyzvy investorovi, nez kupit nehnutelnost za 150 000 eur na cely zivot a potom riesit problemy individualne za vela penazi.
prepac toto asi nerozumiem, aký je rozdiel v tom čo píšem ja a čo radíš ty? v každom prípade tam chcem ísť s nejakým odborníkom, len nemám v okolí nikoho kto by sa do tých fakt technických vecí vyznal tak musím hladať takto externe

akože mna také drobnejšie veci ako lista a podobne veľmi netrápia, ja som tam pôvodne chcela isť s ocom ktorý o tom čo to vie a tieto drobnosti viem že mi kedykoľvek môže spraviť on, mne tu ide hlavne o princíp že fakt platím 150k za psí koterec o ktorom sa developer niekoľko krát vyjadril ako o "work of art" robí zo mňa dementa ked sa mi nepáči jeho "najžiadanejší dizajn" balkóna, po tom čo si vypýta zálohu 25% ceny si mi dovolí napísať "pokojne si byt kúpte inde keď sa vám nepáči" takže už len z princípu mu to nenechám len tak prepiecť... a teda teraz ste ma tu aj dosť vystrašili s tými problémami čo ten balkón môže reálne spôsobiť... fakt nepotrebujem v byte pleseň...
heker
Redeemer
Redeemer

Je to skolaudovane, smola. Stavebny urad pri kolaudacii skumal certifikaty, revizne spravy, stanoviska dotknutych urganov, stanovisko RUVZ k uzivaniu stavby, popozeral ci je v bytoch sanita, ci su vsade zabradlia na balkonoch. Poziarnici si presli poziarne otvory a opatrenia.

Ku kolaudacii musel stavebnik dolozit energeticky certifikat budovy podla Zakona o energetickej hospodarnosti budov. Tento certifikat niekto vypracoval, podpisal a ulozil do systemu Ministerstva dopravy, vystavby a regionalneho rozvoja. Ak malo byt na strope logie zateplenie, tak by to tak malo byt a podla toho bol spracovany energeticky certifikat. Predpokladam, ze tento beton by to mohol dost ovplyvnit k horsiemu, ale zase maju tam rekuperaciu, ktora to mohla zvratit. Tazko povedat, kedze nepozname projektovu dokumentaciu ani energeticky certifikat.

Ak pojdes s niekym na obhliadku bytu pri preberani, tak daj do protokolu aj to, ze logia nie je zateplena a ze tam vznika tepelny most. Mozno to dokazu obhajit preco to tak nie je, kto vie. V najhorsom uvidis po prvej zime ked tam budes byvat, ze ci ti to zacne vlhnut a plesniviet, ak bude vonku prilis silny mraz a ty budes poriadne kurit. Potom to treba ihned reklamovat.

Autoeditácia príspevku po 2 min 7 sek:
Mozno keby si uviedla v akom meste je tento byt, tak by sa ti dalo niekoho poradit na pomoc. A nejde o to ci to tvoj oco dokaze spravit a opravit, ale preco by to mal robit? Ty kupujes nieco za vela penazi a ma to byt spravene poriadne. Ani ked si pojdes kupit novu Skodu Octaviu, tak ju nebudes chciet su schnutym blatnikom (a ved co, brat ti to prelakuje v dielni) alebo so spinavym interierom (a ved co, kamarat mi to vytepuje a umyje za 80 eur).
Katy30
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

heker napísal: 12 nov 2025, 21:20 Je to skolaudovane, smola. Stavebny urad pri kolaudacii skumal certifikaty, revizne spravy, stanoviska dotknutych urganov, stanovisko RUVZ k uzivaniu stavby, popozeral ci je v bytoch sanita, ci su vsade zabradlia na balkonoch. Poziarnici si presli poziarne otvory a opatrenia.
achjo... nec zije nas uzasny bananistan...

Mozno keby si uviedla v akom meste je tento byt, tak by sa ti dalo niekoho poradit na pomoc. A nejde o to ci to tvoj oco dokaze spravit a opravit, ale preco by to mal robit? Ty kupujes nieco za vela penazi a ma to byt spravene poriadne. Ani ked si pojdes kupit novu Skodu Octaviu, tak ju nebudes chciet su schnutym blatnikom (a ved co, brat ti to prelakuje v dielni) alebo so spinavym interierom (a ved co, kamarat mi to vytepuje a umyje za 80 eur).
veď jasne že nie, len vravim že keby sa nechoval ako blb tak by som nejake veci dokazala prehliadnut ale taketo spravanie mi vadi viac než diera v omietke...
Byt je v Liptovskom Mikuláši
heker
Redeemer
Redeemer

Do LM ti viem dohodnut pomoc. Su sice hodinu cesty odtial, ale myslim, ze to nie je ziadny problem. Skor by som problem videl v termine, pretoze su pravidelne niektory den v tyzdni mimo regionu z dovodu inej stavby.
mLuks
Addict
Addict

Katy30 napísal: 12 nov 2025, 21:15 takže keby sa ukázalo že mu to skolaudovali s chybami nespĺňa to štandardy tak ja s tým reálne nemožem nič? teda keby tam prídem s odborníkom, ten povie že ten balkón nie je odizolovaný tak ako má byť a nespĺňa normy a developer mi povie "ale stavebný úrad to schválil" tak som vlastne v prdeli?
s kolaudáciou ako takou už nespravíš nič, môžeš len reklamovať nedostatky. Stavba má tak isto záruku, počas ktorej je zhotoviteľ/investor povinný odstrániť prípadne nedostatky, či skryté vady, ktoré pri preberaní nehnuteľnosti neboli viditeľné ale ukázali sa neskôr pri jej užívaní. Ale to je určite v zmluve ošetrené.

To či je tá loggia ok alebo nie, my len v podstate strieľame, keďže podklady k tomu nemáme.

Autoeditácia príspevku po 10 min 27 sek:
heker napísal: 12 nov 2025, 20:45 Teoreticky tam vidiet profil, ale v tom pripade by to nebola klasika 4-16-4-16-4. Co tam dali nieco atypicke, vymyslim napriklad 4-8-4-24-4 alebo co? Ak sa vobec nieco take pouziva, lebo klasicka medzera je 12 a 16mm.
Skôr to je spôsobené len uhlom fotenia. Sklenená výplň je zapustená v postate na celú výšku tej lišty, takže kľune môže lišta pod tým uhlom časť profilu výplne zakrývať a javí sa akoby tam nebol alebo bol užší ako ten prvý. Nejaké okná/svetlíky s trojsklom som už rozobral a skladal naspäť, čiže ja sa prikláňam k tomu, že je to trojsklo.

Navyše ak to má v zmluve, tak to by už boli úplny blázani, keby tam namontovali dvojsklá a na papieroch trojsklá. To je na odstúpenie od zmluvy.
heker
Redeemer
Redeemer

Lenze ta zmluva bude taka, ze ked odstupi, tak pride o zalohu. Klasicka nevyhodna zmluva.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

klasické neduhy dnesnych novostavieb. V podstate nepoznam nikoho kto nemusel nieco dodatocne reklamovat /napr ze balkon bol tak vyspadovany ze voda neodtekala mimo ale priamo smerom do bytu/..Kupovat byt z projektu je sice financne pomerne lákavé, na druhej strane clovek nikdy dopredu nevie, ci firma neskrachuje, nevytunuluje a ked to konecne postavia ake to realne bude. A aj ked to stojí, tak nikde nie je zaruka ze sa splnili technicke normy.
Dalsi pripad: tehlova bytovka postavena okolo roku 2000. Pekný velký byt v Ba v prvom obvode.Rozvody vody ale boli urobene z nie moc kvalitneho materialu a zacali praskat uz v roku 2026. Proste systemova chyba vo vsetkych bytoch. Ale to nie je vsetko. Rozvody su tahane takym sposobom, ze bolo ich potrebne vysekat z betonu v podlahe cez polovicu dlzky bytu..
Katy30
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

Tak neviem, žiadala som nejaku projektovu dokumentaciu a poslali mi len energetický certifikát a info že vraj je to odizolované Isokorbom že mozem byt pokojna... ale to si zrejme nemam ako overiť bez tej dokumentácie nie?
Screenshot 2025-11-13 at 14.33.34.png
heker
Redeemer
Redeemer

Veru to nemas ako overit, pretoze je tam uz vsade betonovy poter s podlahou/dlazbou alebo omietka.
Napísať odpoveď