Humanoidne roboty

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Humanoidne roboty

Príspevok od používateľa gogo956 »

aacid

tie činnosti ktore si vymenoval su natolko rozdielne a pritom zložité na motoriku a pochopenie, že humanoidny robot ktory toto všetko zvládne a zaroven bude financne dostupny pre beznu rodinu, odbornici hovoria ze si počkáme minimalne 15 rokov a viacej.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ja by som skor povedal 5-10 rokov. ono to nie je realne nic zlozite. pochopit situaciu vie uz dnes LLM, ked sa jej opytas ako uvarit prazenicu tak vie ako, ked jej ukazes fotku s ingredienciami na linke tak ich rozpozna a presne ukaze co treba kam. keby si sa jej opytal na presny postup pohybov klbov cloveka pri miesani prazenice alebo zdvihnutia ponozky zo zeme by ti asi tiez celkom detailne povepisala.
na druhej strane mas robotov ktori su ovela presnejsi, silnejsi a rychlejsi nez ludia len ich zatial treba programovat.
len to treba dobre skombinovat.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

gogo956 napísal: 04 jan 2026, 15:49Minihumanoid: Čínský AgiBot Q1 je robotický skřítek do batohu
https://www.osel.cz/14433-minihumanoid- ... atohu.html
Pridavam do prislusnej temy, kedze je to celkom unikatne.

Tu je aj video:
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

davam aj ja do spravnej spravy:
gogo956 napísal: 05 jan 2026, 9:17 Zober si, že priestor v domacnosti nikdy nie je rovnaky ale dynamicky sa mení. To znamena ze ten robot musi neustale vyhodnocovat obrovske mnozstvo udajov. Plus by musel ratat aj s takymi nevypocitatelnymi tvormi ako su malé deti a domáce zvierata aby im neublizil.
no ved toto su presne tie veci na ktore je LLM super. preto stale ocakavam to spojenie takychto robotov a LLM.

a ano, suhlasim ze k tomu mame este 5-10 rokov preto nechapem preco je to teraz taky boom. teda samozrejme chapem, vzdy sa najde blazon co zaplati 50 tisic sa robota ktory vie tancovat ale proste pre mna je to zatial rovnako mrtva technologia ako bola pred 10-15 rokmi ked sa zacali objavovat prve videa od boston dynamics.

k tomu prostrediu, minule som nad tym akurat rozmyslal ze roboti predsa nemusia byt humanoidni a ze teoreticky by mohli mat uplne ine formy ale potom som si uvedomil ze realne asi lepsia forma ako humanoid neexistuje. lebo prakticky ked po nom chces aby sa pohyboval v prostredi optimalizovanemu pre cloveka a pouzival zariadenia urcene pre cloveka tak ako inak by mal vypadat?
jedine co by davalo zmysel ze by mal viac ruk, popripade by nemal hlavu, tu asi realne nepotrebuje. ale proste vzpriameny a s dvoma nohami bude asi urcite.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Humanoidný podobný človeku aj skrz to, ako bude vnímaný. Z bezhlavého 6-rukého by mali ľudia blbý pocit.

Tento má byť zrejme do výrobných podnikov no napreduje to:
https://vosveteit.zoznam.sk/hyundai-pre ... do-fabrik/
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Mne napadlo, ze domaci robot by mohol byt modularny, mohol by mat vymenitelne koncatiny, mohol by tak mat rozne funkcie, samotne telo by bolo zdrojom energie, prip. nadobou pre rozne potreby, takze nebude nutne mat rozne spotrebice, duplicitne zdroje, motory, mohli by to byt napr.:
- kolesa - na rychle presuny na vacsie vzdialenosti
- hadicu na vysavanie namiesto ruky
- hadicu na tepovanie
- kosacku travy
- mixery

Tiez napr. v tele by mohol mat ruru, gril, mikrovlnu, alebo chladnicku, tiez modularne, co by sa hodilo na cestach, vyletoch.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

starysomar napísal: 06 jan 2026, 21:42Humanoidný podobný človeku aj skrz to, ako bude vnímaný. Z bezhlavého 6-rukého by mali ľudia blbý pocit.
tak ja by som urcite radsej mr. handy z falloutu ako nudneho humanoida ale samozrejme chapem.
len myslim ze sa objavuju aj protichodne studie, ze prave nezivy humanoid hrajuci sa na cloveka bude posobit nepojivo...

Dreamer:
nad tym som tiez uvazoval, vo vacsina scifi je to tak. nikdy nezabudnem na na krytena z cerveneho trpazlika ktory si hadicu na vysavanie strkal do rozkroku ale trochu si myslim ze z praktickeho hladiska to tak fungovat nebude. uz len z dovodu ze akonahle mas "vsetko v jednom" tak nic nefunguje tak dobre ako samostatne stroje a zaroven akonahle sa jedna vec pokazi tak menis vsetko.

zaroven vacsinu tych zariadeni uz proste doma mas, mikrovlnku, chladnicku, kosacku ci vysavac. tak naco kupovat robota ktory to ma vsetko v sebe zabudovane a teda bude komplikovanejsi a drahsi ked ti uplne staci jednoduchy robot s dvoma nohami a dvoma rukami ktory proste len vytiahne ten vysavac co uz doma mas a povysava s nim.
gogo956
Redeemer
Redeemer

aacid
jedine co by davalo zmysel ze by mal viac ruk
-taký už existuje, bol tu o tom niekde aj článok/video.

Humanoidny robot ma plus minus tvar človeka, lebo je to optimálne ak ma vykonavat to co clovek. Zaroven clovek lepsie psychicky reaguje na nieco co sa na cloveka podoba ako na niečo čo vyzera proste iba ako chladný hranatý stroj.
Firmy prezentuju "tancujucich robotov" lebo potrebuju zaujat investorov, je to forma PR.
Mohli by sice ukazat aj robota ako robí nejaké jednoduché úkony pri tovarenskom páse/a take videa aj existuju/, ale to nie je niečo čo by bežných ludi moc zaujimalo..
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

len mi to pride ako dost zufala snaha o PR, koho to ma realne zaujat? kto chce tancujuceho robota?
gogo956
Redeemer
Redeemer

aacid napísal: 07 jan 2026, 11:24 len mi to pride ako dost zufala snaha o PR, koho to ma realne zaujat? kto chce tancujuceho robota?
aké je priemerné tik tok videjko? tematicky podobne zúfalé a pritom na to den noc, doma, v robote, v autobuse pozera stovky milionov ludi.. :)

O sto rokov ked 95percent pracovnych pozicii zastupia roboty a Ai tak my ludia uz len budeme cele dni ležať na gauči a pozerat videa s tancujucimi robotmi :D :?

Autoeditácia príspevku po 18 hod 40 min 29 sek:
Tento sa zda dokaze toho trochu viacej

aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

toto je presne to, krvopotne sa snazia mat nieco co by mohli predavat ale je to cista voda.
co realne ten robot vie? ukazali ze dokaze zdvihnut oblecenie, posunut nejaku krabicu ci presunut poskladane oblecenie? zamerne neukazali ze by to oblecenie aj poskladal, pretoze to pravdepodobne nevie.
video sa tvari ze ti robot pripravi veceru ale neukazali ziadnu cinnost ktoru by robil on sam. len sa rozpraval s inymi inteligentnymi zariadeniami, co uz X rokov zvladaju hlasovy asistenti, nepotrebujes na to robota.

potom prisla prezentacia kde robot dal prat oblecenie!!! ale ked si to pozries poriadne tak co spravil? natiahol ruku, zovrel past ked tam zaregistroval uterak, potom ju zase natiahol do pracky (ktora sa otvorila sama) a past otvoril.

je to to iste ako robot ktoreho predstavili par mesiacov dozadu, uz neviem kto to bol, ktory zase viac menej nevedel nic uzitocne ale ked si chcel tak niekto s VR okuliarmi sa vedel pripojit na dialku a ovladat robota na dialku...

ja chapem ze predpoklad je ze za 5-10 rokov tam ta technologia bude ale tu istotu nema nikto. je to vlastne klamstvo kto co aktualne propaguju. klasicke varenie z vody ked nemas ziadny produkt ale spravis super promo a akcie stupaju. to je to dolezite, nie ci mas produkt alebo ci mas zakaznikov, jedine co je dolezite aby boli akcionari spokojni...
gogo956
Redeemer
Redeemer

aacid

všetko chce svoj čas. Stačí sa pozrieť aké procesory sme mali povedzme v roku 2000. Alebo aký bol rýchly bežne dostupný internet. Si ešte pamätám doby dialup-u kde sa okrem samotneho pripojenia platilo ešte za každú minutu ktoru človek stravil realne pripojeny. Bolo to eextremne pomalé a tak drahé, že keď sa človek niektorý mesiac viacej pozabudol tak dal za to nakoniec aj polovicu svojej vyplaty. A dnes sme niekde uplne inde, v tej dobe sa mi ani nesnivalo ze raz bude cenovo dostupny internet s neobmedzenym mnozstvom prenesnych dát s rychlostou viacej ako 100 Mbit/s. Vlastne dnes uz je beznych aj 500 Mbit/s ci este viacej..
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

jasne, suhlasim, ved s tym ani nemam problem ze ta technologia je zatial v plienkach a treba pockat kym sa dostane na ako taku uroven. problem mam len s tym ze sa nam to snazia korporacie predat ako hotovy a funkcny produkt. myslim ze je to false advertising, alebo aspon velmi na hrane false advertisingu.
gogo956
Redeemer
Redeemer

gogo956
Redeemer
Redeemer

rovnovaku vie udrzat super

Autoeditácia príspevku po 19 hod 45 min 24 sek:
gogo956
Redeemer
Redeemer

Autoeditácia príspevku po 20 min 58 sek:
Elon Musk: "I think it is accurate to say that if successful, Optimus will be the biggest product ever… At a million units a year, the production cost is probably on the order of $20,000, maybe $25,000."
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

ta cena sa mi paci ale od elona si robota urcite nekupim :D dat si domov zariadenie co ma moze lahko zabit a na dialku ho dokaze ovladat jeden z najvacsich psychopatov na svete :D
gogo956
Redeemer
Redeemer

Unitree G1 prekonal -47 °C na zasnežených zimných olympijských hrách, čo je marketingový kúsok | Humanoids Daily
https://www.humanoidsdaily.com/news/uni ... ting-stunt

Autoeditácia príspevku po 1 deň 18 hod 22 min 56 sek:
gogo956
Redeemer
Redeemer

Autoeditácia príspevku po 2 dni 7 hod 58 min 27 sek:

Autoeditácia príspevku po 1 deň 56 min 46 sek:
čo sa týka pohybu, tak to je fakt sila
gogo956