Ahojte! Nie som zbehlý v záležitostiach o prepis auta, preto si nechám poradiť od “skúsenejších”. Kúpili sme si s manželkou motorové vozidlo - jazdenku z autobazáru. Na kúpnej zmluve sme uvedení 2 kupujúci ako manželia, teda auto máme v BSM. Dohodli sme sa, že auto sa eviduje na mňa. Bol som na dopravnom inšpektoráte, auto bolo v pohode evidované na mňa, len mi šprtá v hlave, či som nemal vyslovene upozorniť policajta, že auto máme v BSM, čiže aj manželka je vlastníčkou toho vozidla. Môže to spôsobiť nejaké problémy do budúcna? “Neplatnosť” prepisu alebo niečo podobné. Lebo viem, že v techničáku sa eviduje 1 vlastník 1 držiteľ, len neviem či do nejakých interných záznamov sa nenapíše, že vozidlo je v BSM. Teraz neviem či moje obavy sú odôvodnené, alebo zbytočné. Ďakujem za každú zmysluplnú dobrú radu.
Ps. Sorry za banálnu otázku.
Zápis zmeny držiteľa a vlastníka MV v BSM do evidenice MV
Re: Zápis zmeny držiteľa a vlastníka MV v BSM do evidenice MV
BSM je automaticke zo zakona, rovnako tak aj majetok v BSM nadobudnuty pocas manzelstva. Bez ohladu na to kto je uvedeny v technicaku, majitelmi ste proste obaja. Ak by prislo k rozvodu, tak mate obaja po polovici auta.
PS - Este som nepocul o nezmysle, ze na kupnu zmluvu k autu sa uvedu obaja manzelia.
PS - Este som nepocul o nezmysle, ze na kupnu zmluvu k autu sa uvedu obaja manzelia.
Áno, v kúpnej zmluve máme uvedené, že ako manželia MV nadobúdame do masy našej BSM. Len som škrabal hlavu na inšpektoráte, či na to mám osobitne upozorniť policajta alebo nie, lebo kúpnu zmluvu bars neskúmali len Plnomocenstvá. A mám z toho teraz zlý pocit - ako keby som to bol zamlčal. Či by som nepotreboval aj od manželky nejaké potvrdenie alebo splnomocnenie o tom, že môžem na svoje meno evidovať MV. Či to už zbytočne komplikujem? Je to naše prvé rodinné auto, tak mám obavy aby bolo všetko v poriadku aj čo sa týka administratívy.
A akoze z coho mas obavy? Zamlcal si akoze co? Uz som ti napisal, ze v technicaku je zapisana len jedna osoba, nezapisu vas tam oboch. A tu cely "problem" konci. Teda len ty robis z toho problem, pritom tam nic nie je. BSM je automaticke zo zakona a neviem na co do toho pleties, pretoze dopravny inspektorat, poistovnu, STK ani policiu v pripade nehody ziadne BSM nezaujima.
Viem, že v techničáku je evidovaná jedna osoba. Jedine som nevedel, či na to, aby sa auto napísalo na moje meno potrebujem písomný súhlas manželky napr. Každopádne ja som mal so sebou všetky papiere, mal som ich vyložené na pulte spolu aj so zmluvou, úradníci snáď vedia čo robia… ešte raz sorry za bizár, uvedomujem si to, že veľmi komplikujem veciheker napísal: 07 jan 2026, 22:10 A akoze z coho mas obavy? Zamlcal si akoze co? Uz som ti napisal, ze v technicaku je zapisana len jedna osoba, nezapisu vas tam oboch. A tu cely "problem" konci. Teda len ty robis z toho problem, pritom tam nic nie je. BSM je automaticke zo zakona a neviem na co do toho pleties, pretoze dopravny inspektorat, poistovnu, STK ani policiu v pripade nehody ziadne BSM nezaujima.
Vsetko je spravene ako ma byt - spravne a v zmysle zakona. Neries to, lebo hladas problem tam kde nie je.
Ďakujem pekne
)