vacsina ma tu pozna uz asi trochu dlhsie a mozno si pamata ze sme s manzelkou uz mali nejaku tu "krizu" a ze sme to nakoniec rozbehali, obaja sa trochu pochopili nasledne fungovali dalej.
no a pred rokom sa to tu objavilo znova a teraz sme si uz obaja isti ze to uz nerozbehame.
tak ako v minulosti a tentokrat to bolo pre mna prekvapenie. este pred vianocami (2024) sme boli s sirsou partiou vonku na pive a vsetci kamarati sa stazovali ako sa s manzelkami hadaju a maju problemy a ja som si hovoril ze ci je to normalne ze ja jediny som vo vztahu spokojny.
no a vo februari sa pytam manzelky X-ty krat ci je ozaj ok lebo sa par dni uz sprava divne a zrazu ze "porozpravajme sa" a bolo to tu.
bolelo to, hlavne preto ze ja som ozaj bol vo vztahu spokojny, uvedomoval som si ze spolu uz netravime tolko casu a ze nemame spolocne zaujmy ale tak bral som to tak ze kazdy vztah casom vychladne a postupne sa z partnerskeho vztahu stava vztah rodinny.
zda sa ale ze manzelka to tak uplne neberie. samozrejme sme si hned nepodali ruky ze rozvod, tak ako v minulosti sme sa obratili na manzelsku poradnu ale popravda tam uz moc snahy ani z jednej strany nebolo. vzdy sme boli viac kamarati nez zamilovani a ukazalo sa ze manzelka do mna nebola asi nikdy zamilovana, vzdy ma mala velmi rada a urcite chcela byt so mnou ale proste asi dufala ze si zvykne a nezvykla si..
smutne je na tom ze to nedala vediet skor, teda kedze uz nejake problemy boli medzi nami boli tak dala ale asi furt dufala. to je, aspon z mojho pohladu, jej najvacsi problem ze nedokaze sa o svojich pocitoch rozpravat a radsej ich dusi v sebe az kym nevybuchnu.
a zaroven je workoholik. vzdy bola inteligentna, vzdy bola vzorny student a po vysokej skole plne nabehla na kariernu drahu a praca je pre nu velmi dolezita. co urcite nie je zla vlastnost ale je to uplny opak mna. pre mna robota neznamena nic, iba neprijemnost ktoru ale musim robit aby som mal peniaze. zatial co manzelka nevie doma prestat mysliet na pracu tak ja v praci neviem prestat mysliet na to ako budem doma.
celkovo som lenivec, ktory nema zivotny ciel a zijem zo dna na den. nad buducnostou ani minulostou sa moc nezamyslam.
ani jedno ani druhe nie je urcite lepsie alebo horsie a urcite existuju pary ktore su na tom podobne a dokazu sa navzajom respektovat. u nas to tak zial nie je.
takze uz niekedy pred letom sme mali jasno ze nas vztah skoncil. jediny problem boli deti. keby niet ich tak pride objatie a kazdy si ideme svojou cestou. takto je to komplikovanejsie. najvacsiu hrozu sme mali z toho ako im to povedat. celkovo to nie je tema ktora sa lahko hovori komukolvek (aj sem mi trvalo to napisat doteraz) ale vlastnym detom...
moji rodicia sa rozviedli v mojom dost rannom veku a vacsinu zivota som veril ze ma to dost poznacilo a vacsinu rodicovstva som si hovoril ze rozvod je jedna z najhorsich veci co by som mohol svojim detom spravit (hyperbola samozrejme, je hromada podstatne horsich veci). trvalo mi dlho kym som pochopil ze moje detske traumy neplynu z faktu ze nasi sa rozviedli ale z toho ako sa spravali po tom. zatial co o otec o moju sestru a mna viac menej nejavil ziadny zaujem tak matka ho z duse nenavidela (a nenavidi doteraz) a nikdy si nenechala ujst prilezitost nam to pripomenut.
tym padom som uz nemaval panicky strach z toho ako pokazim vlastnym detom zivot ale aj tak som sa dost obaval ich reakcie. z viacerych dovodov sme to nechceli detom povedat az doteraz. takze sme skoro cely rok zili spolu v jednej domacnosti ale zaroven nie spolu.
kedze medzi nami nebola ziadna trpkost ani hnev, nebol to problem, fungovali sme ako kamarati. nebudem klamat, po tolkych rokoch spolu (viac ako 15 rokov) nebolo lahke si zvyknut ze ju uz nemozem chytit, objat ci jej dat pusu. tiez boleli vecery ked som bol doma sam s detmi a ona bola vonku s niekym inym (povedala mi ze sa stretava s niekym inym). ale islo skor o zvyk ako o tuzbu, lebo vzdy ked som sa nad tym realne zamyslel tak som dosiel k zaveru ze aj keby v tom momente prisla za mnou ze chce aby sme sa dali znova dokopy tak by som odmietol.
bol (a stale) som si vedomy toho ze aj keby sme sa znova dali dokopy tak by to bolo zase to iste a skor ci neskor by sa to zase cele zopakovalo a to zazit uz veru nechcem.
no a tym sa viac menej dostavam k pritomnosti, na silvestra bola manzelka s detmi na chate s partiou a ked sa vratili tak sme im to povedali. starsi syn (11 rokov) len pocuval, kyval hlavou a nepovedal nic. mladsi (7 rokov) si poplakal ale tiez nehovoril nic. no a odvtedy su v pohode.
urcite su este v soku a nejake tie emocie sa este dostavia ale ten mladsi si uz zo mna stihol robit srandu ze si mysli ze ja budem mat vacsi problem si najst partnera ako mama...
zatial nejdeme riesit ziadny rozvod, na vsetkom sme sa boli schopni rozumne dohodnut. co sme citali aj konzultovali, deti by mali mat jeden domov, takze sme sa dohodli ze deti budu proste byvat v dome a sa budeme u nich striedat.
trochu sa to skomplikovalo ked manzelka zmenila poziciu a isla trochu s platom dole a tvrdi ze uz by financne nezvladala platit aj hypoteku na dom aj najom za druhy byt (aj ked viem aky ma plat a moc tomu neverim, skor ma problemy s predstavou ze s platom vychadza natesno), takze aktualna dohoda je ze dom bude splacat ona a ten jej aj ostane s tym ale ze sa tam stale budeme striedat.
ja som velmi dlho rozmyslal co chcem robit so svojim zivotom, popravde dovtedy som sa citil ze mam zivot "prejdeny" ze teraz mi uz neostava nic ine len vychovat deti a uzivat si zivot.
pri predstave ze si najdem nejaky jednoizbak a polovicu casu budem zavrety v nom ma dost desila. asi by som vacsinu casu len pil a hulil.
potom sa mi v hlave objavila myslienka, moja mama si X rokov dozadu kupila dom v madarsku, nie v rajke ale o jednu dedinu dalej, kde zije viac menej sama (cast tyzdna tam travi babka) a uz celkom dlho rozprava o tom ze by sa chcela vratit do bratislavy.
no a ked som si predstavil ze by som mohol mat dom, s garazou, hromadou izieb, zahradou a este druhym domcekom kde by som mohol mat plnohodnotnu autodielnu a este k tomu za cenu toho jednoizbaku v bratislave, tak som bol namotany.
urcite to nie je dokonale byvanie, o velky dom sa treba starat, je to mimo mesta, ak budem chciet ist na pivo s kamaratmi tak taxik (ak ma tam vobec zoberie) ma bude stat 40 eur a teda hlavne je to v madarsku. cokolvek budem potrebovat vyriesit (internet, elektrika, plyn, zber odpadu) budem musiet riesit v madarcine, z ktorej veru neviem nic.
zaroven kedze tam je zahrada ktoru okupuje na striedacku babka a dedko (ktori su rozvedeni a tiez sa nemaju radi doteraz) tak to bude moja starost ich vozit tam a spat... no neviem ako to budem zvladat psychicky.
ale zatial som nic lepsie nevymyslel a s mamou som sa dohodol ze zatial to od nej kupovat nemusim a mozem tam nejaky cas zit na skusku a potom uvidime.
co sa tyka vztahov, uz viac nez 3/4 roka rozmyslam nad tym co mi bude na vztahu (aj nasom aj vseobecne) chybat a mozno je to nejaka podvedoma zatrpknutost vo mne ale furt mi vychadza len jedna jedina vec, sex. ak sa chcem s niekym porozpravat, mam tu kamaratov. ak potrebujem emocionalne puto, mam deti.
s manzelkou sme boli sexualne celkom aktivny (teda skor ja ale ona mi vzdy vyhovela) a zo zaciatku som to znasal celkom tazko. ale tak na sex nepotrebujes manzelstvo a uprimne na to nepotrebujes ani len ten vztah. ked chces tak sex si proste zaobstaras.
co je ale zaujimave ze uz pol roka ma nezaujima ani to. ked uz sme mali medzi sebou jasno tak som si povedal ze proste ked budem potrebovat tak zbehnem na thajsku masaz s happy endom alebo nieco podobne a sice som to par krat aj spravil ale v poslednom case mi to pride luto penazi. ked sme s kamaratmi opiti v noci v meste tak ja som ten co skor odhovara ako nahovara...
co sa tyka plnohodnotneho vztahu... nemam nic proti, nerozhodol som sa pre celibat ale zaroven nemam v plane vykonavat akukolvek aktivitu za ucelom hladania si vztahu. ked sa niekto objavi, sadneme si tak preco nie ale ziadne tindery ani speed dating ani diskoteky, aktualne mam pocit ze mam dostatok povinnosti a zaujmov ktore mi vyplnuju cas a na vztah, zo vsetkymi vyhodami aj nevyhodami proste nie je miesto.
to je asi vsetko co som chcel dnes napisat. kto sa docital az sem tak gratulujem a zaroven dakujem. za akekolvek reakcie budem vdacny a urcite budem aktivne diskutovat ale faktom je ze som to sem napisal ciastocne ako psychohygienu a ciastocne aby som nemusel v buducnosti vysvetlovat moje zivotne zmeny v random teme kde budem niekomu odporucat aby sa vykaslal na zeny