Prenajom bytu/bytov
-
easton
Professional
- Kontaktovať používateľa:
Prenajom bytu/bytov
Caute,
Chcem sa poradiť. Ako riešite vyúčtovanie prenájmu bytu (zálohové platby, Elektrika, plyn) pri skončení nájmu resp. Pri vyúčtovaní doby nájmu. Zúčtovacie obdobie zalohovych platieb je od 1.1 do 31.12 daného roka. Vyúčtovanie od správcovských firiem musí byt doručené do 31.5 nasledujúceho roka. Mna zaujíma keď napríklad nájom začne 1.6.2025 a konci 31.5.2026, ako to vyuctovavate keď do 1.6 nebol nikto, alebo niekto druhý v byte. Elektrika a plyn sa daju ľahko prepočítať podľa odpočtu a jednotkovej ceny za jednotku. Ale zálohové platby kde je voda, kúrenie, spoločne priestory spod. Ako? V zalohovom predpise nie je určené množstvo spotrebovaného média za mesiac, ale suma (cena). Správcovské firmy nechcú predložiť množstva s akými rátajú na 1 mesiac a 1 osobu napríklad v byte. Ako to správne vyúčtovať. Určite ke tu niekto kto prenajíma nehnuteľnosť - ma viac skúsenosti.
Chcem sa poradiť. Ako riešite vyúčtovanie prenájmu bytu (zálohové platby, Elektrika, plyn) pri skončení nájmu resp. Pri vyúčtovaní doby nájmu. Zúčtovacie obdobie zalohovych platieb je od 1.1 do 31.12 daného roka. Vyúčtovanie od správcovských firiem musí byt doručené do 31.5 nasledujúceho roka. Mna zaujíma keď napríklad nájom začne 1.6.2025 a konci 31.5.2026, ako to vyuctovavate keď do 1.6 nebol nikto, alebo niekto druhý v byte. Elektrika a plyn sa daju ľahko prepočítať podľa odpočtu a jednotkovej ceny za jednotku. Ale zálohové platby kde je voda, kúrenie, spoločne priestory spod. Ako? V zalohovom predpise nie je určené množstvo spotrebovaného média za mesiac, ale suma (cena). Správcovské firmy nechcú predložiť množstva s akými rátajú na 1 mesiac a 1 osobu napríklad v byte. Ako to správne vyúčtovať. Určite ke tu niekto kto prenajíma nehnuteľnosť - ma viac skúsenosti.
-
hojko
Site Admin
Re: Prenajom bytu/bytov
Riesis to tak, ako to mas napisane v zmluve o prenajme nehnutelnosti. Pokial to tam napisane nemas, tak podla mna smola. Mozes to skusit podelit alikvotne, aby si nebol v strate, ale pokial s tym druha strana nebude suhlasit, tak tazko s tym nieco urobis.
-
easton
Professional
Ale kľudne môže nastať situácia, ze ja som v pluse. Zatiaľ to vyzerá ze ja som v pluse, len chcem byt aj voči preplatkom korektnýhojko napísal: 23 jan 2026, 0:39 Riesis to tak, ako to mas napisane v zmluve o prenajme nehnutelnosti. Pokial to tam napisane nemas, tak podla mna smola. Mozes to skusit podelit alikvotne, aby si nebol v strate, ale pokial s tym druha strana nebude suhlasit, tak tazko s tym nieco urobis.
No elektrinu a vodu predsa vies odratat z elektromera/vodomera. Vo vyuctovani je predsa stav na zaciatku a na konci obdobia. Z pohladu najomnika - ak by som zacal najom 1.6.2025 a do 1.6.2025 tam byval niekto kto nadmerne pouzival vodu, urcite by som nechcel doplacat na jeho nadspotrebu. Tym ze viem na akom stave elektormera/vodomera zacinam, viem povedat kolko som spotreboval.
Co sa tyka platieb za spolocne priestory atd, pokial sa nenahlasovalo ine mnozstvo ludi na danej adrese, co by vstupilo do vypoctu, tak je to viacmenej jedno, nie? Ta zalohova platba je rovnaka, a aj pripadny nedoplatok/preplatok by sa riesil rovnomerne.
Kazdopadne ale vsetko zalezi od toho, ako je postavena zmluva.
Co sa tyka platieb za spolocne priestory atd, pokial sa nenahlasovalo ine mnozstvo ludi na danej adrese, co by vstupilo do vypoctu, tak je to viacmenej jedno, nie? Ta zalohova platba je rovnaka, a aj pripadny nedoplatok/preplatok by sa riesil rovnomerne.
-
easton
Professional
Veď píšem, že elektrina a plyn nie je problém zistiť spotrebu aj jednotkovú cenu za Kwh podľa Fa. Problém je pri zálohových platbách, tak ako som hore písal, správcovské firmy ti daju mesačný predpis kde je za mesiac tepla voda toľko €, studena toľko €...ale ty nevieš, či počitali za mesiac pre 1 osobu s 2m3 vody alebo troma. TZN. nevieš si tu mesačnú sumu podeliť, vedieť že 1m3 teplej vody stoji napríklad 13€ a v mesačnom predpise počítajú že 1 človek za mesiac napríklad spotrebuje 2m2 teplej vody, na konci najmú zistím reálnu spotrebu a vynásobím jednotkovou cenou a viem, že spotreboval viac alebo menej. Príklad v mesačnom predpise sa počíta, že 1 osoba spotrebuje 1m3 teplej vody za mesiac. Na konci najmú zistím, že v byte sa spotrebovalo 20m2 teplej vody, tzn. 20/12=1,6m3. Takže nájomca minul viac ako bolo v mesačnom predpise. A tým, že budem vedieť cenu za m3 a uvažovane množstvo spotreby na mesačnom predpise teplej vody viem nájomcovi vyúčtovať plus alebo mínus.
Autoeditácia príspevku po 3 min 40 sek:
Autoeditácia príspevku po 3 min 40 sek:
Tu ide hlavne o vyúčtovanie teplej, studenej vody a vykurovania. A pri kúrení je ďalší problém, niečo je na plochu fixne a niečo na PRVN. Čiže opäť treba vedieť, koľko stoji 1 dielik. Ak by nájomca nastúpil 1.1. a skončil 31.12 je to veľmi jednoduché, lebo cele zúčtovacie obdobie je tam on.STomko napísal: 23 jan 2026, 8:57 No elektrinu a vodu predsa vies odratat z elektromera/vodomera. Vo vyuctovani je predsa stav na zaciatku a na konci obdobia. Z pohladu najomnika - ak by som zacal najom 1.6.2025 a do 1.6.2025 tam byval niekto kto nadmerne pouzival vodu, urcite by som nechcel doplacat na jeho nadspotrebu. Tym ze viem na akom stave elektormera/vodomera zacinam, viem povedat kolko som spotreboval.
-
hojko
Site Admin
easton: Spravcovka spolocnost vychadza z vyhlasky, kde je uvedene priemerna spotrebna vody na osobu. Cize to mas napriklad 3 kubiky/osoba na mesiac, pokial mas nahlasenu jednu osobu. Ak ich tam mas 4, tak ta spotreba bude logicky vyssia.
Ale opat sa vraciam k tomu co mas uvedene v najomnej zmluve. Ak tam mas uvedene, ze pri zaciatku najmu sa urobi odpocet a zapisu sa hodiny vody/elektriky/plynu a pripadne sa poziada aj o teplo, na konci najmu sa to uzavrie a vypocita... a ten rozdiel sa doplati/vrati, tak okej. Ale pokial to v zmluve uvedene nemas, tak nemas to z pravneho hladiska ako od tych ludi ziadat.
Ale opat sa vraciam k tomu co mas uvedene v najomnej zmluve. Ak tam mas uvedene, ze pri zaciatku najmu sa urobi odpocet a zapisu sa hodiny vody/elektriky/plynu a pripadne sa poziada aj o teplo, na konci najmu sa to uzavrie a vypocita... a ten rozdiel sa doplati/vrati, tak okej. Ale pokial to v zmluve uvedene nemas, tak nemas to z pravneho hladiska ako od tych ludi ziadat.
-
easton
Professional
Ahoj, správcovskú firmu som kontaktoval, tie údaje ktoré potrebujem mi nechceli poskytnúť. Odpoveď "oni to tak spočítane nemajú" musím na nich viac naliehať.hojko napísal: 23 jan 2026, 11:07 easton: Spravcovka spolocnost vychadza z vyhlasky, kde je uvedene priemerna spotrebna vody na osobu. Cize to mas napriklad 3 kubiky/osoba na mesiac, pokial mas nahlasenu jednu osobu. Ak ich tam mas 4, tak ta spotreba bude logicky vyssia.
Pri podpise zmluvy sme spísali aktuálnu spotrebu médií v byte, čiže počiatočný stav mam a koncový mať budem. V zmluve mám, že nedoplatok mi nájomca doplatí a preplatok vrátim ja nájomcovi. Preto to potrebujem relevantne aj pre nájomcu preukázať. Spoločne priestory ma netrápia, potrebujem vyúčtovať (+-) teplo a TV, SV. K tomu potrebujem jednotkovú cenu za mernú jednotku tj. m3 (TV, SV) a teplo (dielik na PRVN - podiel na M2 sú vždy fixné pri akejkoľvek spotrebe). Potrebujem sa dopátrať, že pri mesačnom predpise pri jednej osobe s koľkými m3 TV a SV rátajú a s koľkými dielikmi na PRVN (rozumej pomerový rozdeľovač vykurovacích nákladov - merač na radiátore)
A co tak pozriet sa do predosleho zuctovania? Ja to tam mam pekne rozpisane.
-
hojko
Site Admin
easton: Hmm, no ale spravcovskej spolocnosti asi nevyplyva ziadna povinnost nieco take poskytnut ti. Takze oni konaju v ramci zakona. A pokial to tak nemaju spocitane, tak ti nemaju co dat. U nich neplati ani infozakon, ze by si si o to oficialne poziadal. V tomto pripade si myslim, ze asi moc toho nevymyslis. Riesenie by som videl v tom, ze sa opytas susedov z bytoveho domu na to ake maju platby, ak tam ziju 2 osoby alebo 3 osoby. Plus/minus si vies z toho urcit spotrebu a sumu, ktora by sa ta tykala. A navyse, ak mas v zmluve pociatocny stav a vyuctovanie po konecnom stave, tak o to lepsie pre teba. V najhorsom budes vychadzat z priemeru za rok 2024 + za rok 2025 + za rok 2026, resp. alikovnych casti. To mas v Exceli spocitane za 2-3 minuty.
-
easton
Professional
Caute, nakoniec správcovská firma ma službu vyúčtovanie za určite obdobie, poplatok 10€, takze vyriešené.