Politika

Diskusie na politické témy...

Ktorú stranu budete voliť?

1. Pirátska strana - Slovensko
0
Žiadne hlasovania
2. PRINCÍP
1
3%
3. Progresívne Slovensko
10
34%
4. Spoločne občania Slovenska
0
Žiadne hlasovania
5. OĽANO A PRIATELIA
0
Žiadne hlasovania
6. Komunistická strana Slovenska
0
Žiadne hlasovania
7. Maďarské fórum, Občianski demokrati Slovenska, Za regióny, Rómska koalícia, Demokratická strana
0
Žiadne hlasovania
8. Vlastenecký blok
0
Žiadne hlasovania
9. Modrí, Most-Híd
0
Žiadne hlasovania
10. Spravodlivosť
0
Žiadne hlasovania
11. Slovenské Hnutie Obrody
0
Žiadne hlasovania
12. Sloboda a Solidarita
11
38%
13. SME RODINA
0
Žiadne hlasovania
14. My Slovensko
0
Žiadne hlasovania
15. Slovenská národná strana
1
3%
16. Smer - Sociálna demokracia
0
Žiadne hlasovania
17. HLAS - sociálna demokracia
0
Žiadne hlasovania
18. SZÖVETSÉG - Magyarok. Nemzetiségek. Regiók. | ALIANCIA - Maďari. Národnosti. Regióny
1
3%
19. Srdce vlastenci a dôchodcovia - Slovenská národná jednota
0
Žiadne hlasovania
20. SDKÚ - DS - Slovenská demokratická a kresťanská únia - Demokratická strana
0
Žiadne hlasovania
21. Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko
0
Žiadne hlasovania
22. Demokrati
4
14%
23. Kresťanskodemokratické hnutie
0
Žiadne hlasovania
24. KARMA
1
3%
25. REPUBLIKA
0
Žiadne hlasovania

Celkom hlasov: 29

harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Politika

Príspevok od používateľa harrison314 »

a tiez z predajom bytov a nehnutelnosti. Co v pripade chudobenjsich vrstiev robi nevolnikov.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Ono to obmedzenie ma svoj zmysel. Ak by neexistovalo, tak by sa narazovo vyludnil vidiet a naopak velke mesta by mali problem absorbovat priliv novych obyvatelov. System to rieši tak, že tlačí ludi z vidieka k tomu aby sa stahovali do "mensich" miest jde su pravidla volnejsie /niekde som nasiel ze ide o mesta smenej ako 3mil obyvatelov/

Autoeditácia príspevku po 3 min 47 sek:
Napr v Indii sice komunisti nevladnu, ale tiez su tam v niektorych statoch regionalne obmedzenia ohladom stahovania. Ale je to nizsi stupen reštrikcii ako v Cine.
Proste to vychadza z objektivnych dovodov, tieto staty maju obrovsky pocet pobyvatelov, z toho velku cast chubobnych, takze nejaka forma regulacie je potrebná.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

viem ze idem asi na party neskoro ale napisal som do googlu "gender studies in china" a hned prvy link je odbor Gender Studies na Hong Kongskej univerzite...
ani gemini sa netvari ze by v cine bolo zakazane studovat gender studies... akurat teda ze je to mozno komplikovanejsie a osnovy su kontrolovane statom.
nemame aj na slovensku osnovy kontrolovane statom? nesnazia sa to aj u nas komplikovat cokolvek "woke"?

niekedy mam pocit ze ludia si mylia cinu so severnou koreou. a nie len vyspelostne ale aj s tym rezimom. kazdy stat kontroluje, aj v demokracii. akurat teda oni napreduju raketovo dopredu a my skor cuvame...

btw pri otazke "ako je mozne ze 25% studentov na prestiznych zapadnych skolach su cinania" tak ma hned napadlo ze preto lebo je ich 25% svetovej populacie :D aj ked teda je ich iba 17%... a ked nejak berieme v potaz vychodna azia vzdy studovala tvrdo a ma velke percento talentov v STEM (nie len teraz ale uz desiatky a desiatky rokov) a v USA su najlepsie STEM univerzity na svete tak mi to nepride vobec divne ze 25% z ich studentov su cinania...
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Ak som napisal zapadnych, tak sa ospravedlnujem. 25% je pre Anglicko a Wales. Mne to divne tiez nepride, preto som si slusne vypytal zdroj na tvrdenie, "my (Europa) mame džendžer a degrowth, oni (Cina) maju prirodne vedy". No namiesto zdroja som nedostal nic.

Ku politike vo svete.
Cesky fasista Micinka si obtieral papulu o prezidenta. Tak prezidenta vysli podporit vyssie desiatky tisic ludi na Staromak.
https://dennikn.sk/minuta/5111147/?ref=mpm

Vcera bol protest a Hrade a prisli styria nackovia. Asi ako ked ruski trotli robia "protest proti pokroku" na Slovensku.

BTW, kym slovenki nímandi chodia po hoteloch so zlatymi vanami s drahymi kurstetkami ci cestou od barbera prekracuju vsetky mozne dopravne predpisy, cesky prezident je na motorskej dovolenke, kde prespava po roznych kumbaloch, v akych prespavaju ini motorkari. Ze je to prezident, amradny general vvs ci vojensky hrdina, to mu nevadi.

V Amerike musi byt zle-nedobre pre obhajcov uchylakov, ked vo volbach v Texase, v obvode kde osudeny vyhral o 17 bodov dnes vyhral kandidat Demokratov. Midterms budu zaujimave
https://www.nytimes.com/2026/02/01/us/d ... =url-share
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Johnnny »

aacid napísal: 01 feb 2026, 19:18 btw pri otazke "ako je mozne ze 25% studentov na prestiznych zapadnych skolach su cinania" tak ma hned napadlo ze preto lebo je ich 25% svetovej populacie :D aj ked teda je ich iba 17%... a ked nejak berieme v potaz vychodna azia vzdy studovala tvrdo a ma velke percento talentov v STEM (nie len teraz ale uz desiatky a desiatky rokov) a v USA su najlepsie STEM univerzity na svete tak mi to nepride vobec divne ze 25% z ich studentov su cinania...
Ze studuje vela Cinanov na prestiznych zapadnych univerzitach nie je nic zvlastne, kedze stale patria na spicku v svete. Len ako som uz viac krat pisal, nie su v EU. Navyse studuju hlavne tie technicke smery.

Tu je napriklad vidiet ako sa ten pomer meni a ak by sa do toho zapocitalo aj to kolko % z tych vyprodukovanych studentov su aziati (v STEM oboroch su tie pocty fakt dost vysoke), vyzeralo by to asi este horsie.

https://cset.georgetown.edu/article/the ... d-the-way/
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

no ale kde je ta korelacia s gender studies a degrowth?
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Uz to vysvetlil Blabit. Nechcel som tym povedat, ze sa u nas studuju len gender a degrowth ani ze je dominantny, len som zvelicoval fakt, ze zatial co Cinania idu po odboroch ktore im prinesu rast (spominane STEM), v EU sa do toho uz vacsine nechce a radsej ide po humanitarnych, spolocenskych vedach a najvacsie extremy z toho mne pridu vyssie spomenute. Snad uz nebude nutne to opakovat znova :)

A blbe je tiez to, ze aj ked to tu vystude, pokial ma vyssie ambicie nejak sa presadit, skonci aj tak v USA, alebo Svajciarsku.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

In European universities, the divide between STEM (Science, Technology, Engineering, and Mathematics) and SHAPE (Social Sciences, Humanities, and the Arts for People and the Economy) students is often discussed in terms of "utility," but the reality of 2026 shows a much more integrated landscape.

Here is a comparison of how these two groups of students navigate their academic and professional journeys in Europe.

1. Enrollment and Demographics
The European Union has set ambitious targets for STEM enrollment, yet recent data shows a slight decline in interest compared to a decade ago.

STEM Students: Approximately 27% of tertiary students in the EU are enrolled in STEM. Germany and Finland lead this trend, while countries like Italy have significantly lower rates in specific fields like ICT.

Humanities & Social Sciences: These fields remain highly popular, with Arts and Humanities alone accounting for about 11% of students. When combined with Social Sciences and Law, they often represent the largest bloc of students in many Southern European universities.
:smt104
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

EU sa rozhodla nahradzat americke sluzby na ktorych je zavisly cely svet vlastnymi. V zasade fajn idea, akurat sa bojim, aby to nemali az prilis pod kontrolou.

Kto by sa chcel registrovat na europsku socialnu siet ktora by mala byt v beta verzii spustena niekedy v marci: https://wsocial.eu/ :)
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Tych europskych ej viac, napriklad aj https://monnett.social/ plus plno mastodon instancii kam sa odchadzalo, ked Musk kupil X zacal tu siet nicit. No vsade je problem, ze na tych adaptovanych sietach uz su ludia, atail co na tych novych nie.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Na co by som si mal zakladat novy ucet? Mam Facebook, kde mam plno ludi. A tiez Instagram. Nemam dovod ist na novu socialnu siet, niekoho hladat a vyplnat. Na FB mam vsetko co chcem a co treba. A co som nechcel alebo koho som nechcel, tak som vymazal.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Zalezi. EU chce nahradzat mnozstvo sluzieb vratane takych ako je gmail. To si popravde celkom predstavit neviem. Ale vobec by mi nevadilo ak by existovala socialna siet, kludne europska do ktorej registracia by bola viazana na nejaky realny doklad a zabezpecila by, ze za kazdym uctom je clovek a zaroven, ze kazdy clovek ma len jeden ucet. Facebook je extremne toxicky.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Johnnny napísal: 04 feb 2026, 6:39 Zalezi. EU chce nahradzat mnozstvo sluzieb vratane takych ako je gmail. To si popravde celkom predstavit neviem. Ale vobec by mi nevadilo ak by existovala socialna siet, kludne europska do ktorej registracia by bola viazana na nejaky realny doklad a zabezpecila by, ze za kazdym uctom je clovek a zaroven, ze kazdy clovek ma len jeden ucet. Facebook je extremne toxicky.
"nahradzat mnozstvo sluzieb vratane takych ako je gmail" :arrow: "EU sa rozhodla nahradzat americke sluzby" - by bol európsky EU mail ?
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

To neviem. EU vidi a to pravom problem v tom, ze vacsina dat od nas je spracovana v USA prostrednictvom americkych sluzieb a to chce riesit. https://www.france24.com/en/europe/2026 ... ave-a-plan

Mail mi pride pomerne logicky. Otazka samozrejme je ako. Urcite by som nechcel aby u nas vznikali podobne sluzby ktore budu nejakym sposobom zastresovat EU institucie. Mozno bude naozaj stacit len znizit preregulovanost a nevyhanat startupy do USA, ale naopak podporit ich u nas.
heker
Redeemer
Redeemer

Neviem si predstavit ako chce EU dosiahnut, aby miliard uctov Gmailu ludi z Europy prestala tuto sluzbu pouzivat a migrovala na novy server. V minulosti boli v kazdom state freemailove sluzby, u nas napriklad ako post.sk, pobox.sk, centrum.sk, inmail.sk alebo zoznam.sk. Kolko z nich prezilo po prichode Gmailu, teda skor kolko ludi ich vyuziva a nepreslo na Gmail?
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

No ako som pisal, v pripade gmailu si to neviem predstavit ani ja. Co sa im moze podarit docielit je tak maximalne aby sa tie europske sluzby pouzivali niekde na uradoch.

A s mailom je to obecne o hubu, kedze gkonto pouzivam na prihlasovanie k xy dalsim sluzbam.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ja by som velmi uvital EU mail a EU browser, uz len kvoli tomu aby som sa zbavil spehovania zo strany googlu. Tu ide hlavne o to, ze tvoje osobne data tecu do uplne inej jurisdikcie.
heker
Redeemer
Redeemer

Tak nepouzivaj Gmail, mail pouzivaj na ruskom Yandexe, prehliadac skus Tor, na spravy si daj Telegram. V com je problem? Dokonca nemusis mat ani Android telefon, mozes pouzivat cinsky Huaweii s ich systemom. Sranda, ze by si nieco uvital a pritom mas uz teraz moznosti ako sa behom jedneho dna odrezat od Googlu.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Myslí si, že EU (inštitúcie alebo čo) nebude špehovať ?
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Yandex? To vazne? To nie je z blata do kaluze, ale do FSB ciernej diery. (Ked europsky, tak radsej https://www.qwant.com/).
Co sa tyka Androidu, tak tam na vyber moc nemam, tie linuxove telefony... no ked ich vyvoj pojde tak ako doteraz, tak cakam, ze v roku 2147 sa z nich bude dat aj volat aj poslat SMS.
Napísať odpoveď