Zdroj vykurovania

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
warham
Light Star
Light Star
Používateľov profilový obrázok

Zdroj vykurovania

Príspevok od používateľa warham »

ahojte,

plánujeme rekonštrukciu domu a uvažujem nad zdrojom vykurovania, nie je to moja parketa tak si rád nechám poradiť.
Samozrejme ide mi o čo najnižšie prevádzkové náklady.
Čo sa týka domu tak má cca 120m2, obvodové múry majú 500mm, bude sa robiť aj zateplenie a plánujem spraviť podlahové kúrenie, možno v budúcnosti aj solárne panely ale to nie je isté.
Rozhodujem sa medzi tepelným čerpadlom a plynovým kotlom. Viem že TČ má vyššie obstarávacie náklady ale prevádzkové by mali byť nižšie ako pri kotly.

neviem ktorá voľba je vhodnešia takže ďakujem za každú radu :)
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Re: Zdroj vykurovania

Príspevok od používateľa hojko »

Nebolo by lepsie opytat sa priamo projektantov alebo firiem, ktore realizuju kurenie, aby ti to prepocitali??? Pretoze v pripade takeho maleho bungalowu by nemuseli byt vysoke naklady ani pri plyne. Ked ta tepelne cerpadlo vyjde na 9 tisic a kotol na 1500 eur + treba ti spravit komin, tak za kolko sa ti vrati rozdiel napriklad 6 tisic medzi cerpadlom a plynom??? Ak budes robit komin, spravis rovno aj krbovu vlozku??? A mozno ti bude stacit TC s vykonom 9 kW, ktore kupis za 5 tisic eur. Trebalo by spravit najskor projektove energeticke hodnotenie budovy, kde budu vypocitane potrebne hodnoty a na zaklade toho sa rozhodnut. Toto PEH budes aj tak potrebovat k stavbe/rekonstrukcii.

Vsetko ma svoje pre a proti, preto to treba zvazit.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

Jedna sa o novostavbu? Z akeho materialu je to murovane?

Lebo pri 500mm hrubke steny mozes ist kludne aj bez zateplenia, pokial je to spravny material. 500 + zateplenie (100 -150 eps/vata?) je uz aj na pasivny dom, ktory prakticky nevykurujes.

Pri tej hrubke steny a este zatepleni si myslim, ze budes mat nizke prevadzkove naklady aj pri plyne.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

hojko napísal: 19 feb 2026, 11:25kotol na 1500 eur
Ak bude potrebovat kolaudaciu tak na nu potebuje minimalne kondenzacny kotol, ci? Lebo ten urcite nestoji 1500€
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Preco by potreboval minimalne kondenzacny kotol? Na kondenzacny kotol treba aj odolne plastove potrubie, nie stare hlinikove/mosadzne.

Aj za 1500 eur najdes s malym zasobnikom - https://www.vykurujem.sk/baxi-nuvola-duo-tec--16/

Ak ma dom v ktorom je technicka miestnost, za stenou je kupelka a vedla kuchyna, tak sa to da riesit aj prietokovym ohrievacom v kotli alebo malym zasobnikom. Pretoze tam vela vody neodtecie. Alebo moze mat obeh teplej vody. Ja nepoznam jeho dom.

Pri 500mm obvodovom mure + zatepleni + dobrom trojskle budu naklady na kurenie minimalne.

Je to vsak malo info o dome na to, aby sa dalo nad niecim diskutovat.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

wladas napísal: 19 feb 2026, 15:25 Ak bude potrebovat kolaudaciu tak na nu potebuje minimalne kondenzacny kotol, ci? Lebo ten urcite nestoji 1500€
Mám v dome bosch za 1300, slúži len na kúrenie.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

wladas napísal: 19 feb 2026, 15:25 Ak bude potrebovat kolaudaciu tak na nu potebuje minimalne kondenzacny kotol, ci? Lebo ten urcite nestoji 1500€
Urcite??? Nemyslim si to. Predpokladam, ze 120 m2 dom bude mat tak 70-120 litrov v podlahovke. V tom pripade by to splnal napriklad tento kotol za 1485 eur: https://www.cerpacia-technika.sk/e-6219 ... ens-25-kko
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Aha, som netusil ze uz su takto cenovo dostupne kondenzacne kotly.
JCM01
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa JCM01 »

Ja mám doma Vitodens 050-W - dá sa zohnať za cca 1400€; kúrime s tým 200m2 dom + taktiež ohrev vody v externom zásobníku a žiaden problém.
Musím aj pochváliť apk viCare + pri importe do HA sa s tým dá celkom vyhrať.
Napísať odpoveď