Čína

Diskusie na politické témy...
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok

Čína

Príspevok od používateľa Johnnny »

Nedavno sa myslim v teme politika trochu riesila Cina, ale uplne to tam imho nepatri a ked ma vlastnu temu Rusko, moze ju mat aj Cina.
Rano na mna vybehlo celkom zaujimave a nezaujate (on sa venuje propagacii elektromobility, mnohi ho asi poznate) video od Cloveka ktory v Cine nejaku dobu zil nejakych 15 rokov dozadu a teraz si tam "odbehol".

Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: Čína

Príspevok od používateľa Blastbit »

Tvoj názor na Čínu (plusy, mínusy) a názor na Jana Staňeka ohľadom Číny ?
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Uprimne neviem. Asi by som ju nedemonizoval tak ako je to tu bezne, ale ci by som tam chcel zit netusim. Ale ako som viac krat pisal, nejak tak si predstavujem pokrok ja. Zrejme nevybudovali dokonalu spolocnost, ale za pomerne kratky cas toho zvladli fakt hodne.

Co sa tyka Staneka ... z toho ako ho poznam, jeho nazory aj ohladom aut ktorym sa venuje primarne nie vzdy zdielam, ale zaroven si myslim, ze toto video bolo pomerne objektivne. Aj ked na druhej strane, v Cine uz nezije a nejake info o nej ma sprostredkovane, takze vsetko nemusi byt 100% spravne. Ale povazujem ho za relevantne.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

:plus: Fajna história. Ich kuchyňa. Pekný vidiek. Pekná príroda mimo veľkomiest. Technologická vyspelosť. Efektivita pri problémoch = 6 plusov.
:plus: / :minus: Vzdelávanie kde sú vysoké nároky na študentov čo má výhody aj nevýhody toto konkurovanie, častý jav v bohatých ázijských krajinách.
:minus: Mix politického zriadenia - prevaha komunizmu. Početné veľkomestá. Workoholizmus v práci. Slepá podriadenosť ľudí voči tyranii = 4 mínusy.
Na začiatok a predstavu ako beriem Čínu v stručnej krátkosti. Určite by pribúdali ako plusy tak aj mínusy, aj kvôli meniacim sa udalostiam.
*Edit :minus: Ťažký jazyk a písmo na učenie. Iný typ ateizmu (pre kresťanov nie moc príjemné miesto a pre liberálnych ateistov tiež žiadna výhra).
Sila čínskej mafie (triády - vysoký počet gangov aj s vysokým počtom členov) jej vplyv na spoločnosť. Čínsky spojenci s diktátorskými vodcami a v prípade Iránu aj podpora terorizmu (min. Husiovia, Hamas, Hizballah a pod). Snaha o diplomaciu, ale v prospech agresorov (RF, Irán) = 5 mínusov.
Famine
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Famine »

Podla mna sa treba začať orientovať na Čínu

Pozrite sa na USA sú v úpadku, vládne tam magor a prevláda tam fašizmus, vraždia svojich obyvatelov, bezdomovectvo, rasizmus, špina, hlad, ludia umieraju na choroby.

Teraz je Čína na vrchole a bude ešte mnohé roky, je to svetový ekonomicky líder. Maju obrovske mrakodrapy, lepšie a krajšie než v USA. Elektromobilita, rýchlovlaky, vývoj, čistota,kľud a bezpečnosť.

Pozrite sa na EU, padáme na kolená a ani peniaze z EU nám nepôjdu do nekonečna.

Preto treba sa zameriať na Čínu, robiť biznis s nimi a zarobiť, predávať im výrobky a aj od nich kupovať moderné technológie a byť s nou v spojenectve.

Čína má rada spojenectva a velmi si to váži a nezasahuje do vnútropolitických záležitosti krajiny.

Tak isto Čína pomáha krajinám v budovaní železničných uzlov,ciest, atd. Dokonca postavili aj Metro. Treba to využiť!
fildinko
King
King

Príspevok od používateľa fildinko »

Nechceš sa tam presťahovať aspoň na rok? Žeby si nám dal potom vedieť či je to také aké si si myslel.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Famine -
Čina má rada spojenectvá ale s diktatúrami, pretože aj u nich to je dlho zakorenené.
Už len tá ich špionáž s ich agentami po Európe je niečo, čo sa nedá ani len bagatelizovať.
Rozvoj v niečom majú, ale tých významných mínusov majú dosť z toho čo teda s určitosťou viem.
V podstate SR má nejaké tie kontakty s Čínou, veď majú tu svoje firmy a majiteľ Volvo je vlastne Číňan.
EU sa dá čo to vyčítať, ale SR by horšie dopadlo ak by v EU nebolo, hoci áno USA má svoje prúsery vďaka Trumpovi.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Mezera je ARCHITEKTONICKÁ
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Pravda je niekde uprostred, ako obyčajne:
Čína je v pár technologickych oblastiach špičková, ale v ostatnych zaostava za najlepsimi firmami sveta. Aj čo sa týka polovodičov, tak má ešte vela čo doháňať.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Nepochybne, ide tam naozaj skor o ten pokrok ktory dokazala v hodne kratkom case aj ked sme im s tym dost pomohli a aj ked ich praktiky neboli vzdy uplne ciste. U nas z mojho pohladu skor cuvame spat.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Johnnny napísal: 13 mar 2026, 18:48 Nepochybne, ide tam naozaj skor o ten pokrok ktory dokazala v hodne kratkom case aj ked sme im s tym dost pomohli a aj ked ich praktiky neboli vzdy uplne ciste. U nas z mojho pohladu skor cuvame spat.
neviem ako je to teraz, ale Čína velmi dlhu dobu ignorovala medzinarodne patentove pravo a dusevne vlastnictvo-to sa potom lahko napreduje.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

To je presne to co som myslel :) Problem ale je aj ten, ze im to WTO tolerovalo a preto ma vytaca ked mi dnes niekto vysvetluje ako som to vlastne ja kto podporuje Cinu nakupom kluceniek a naramkov z alika :-D
gogo956
Redeemer
Redeemer

Johnnny napísal: 14 mar 2026, 6:16 To je presne to co som myslel :) Problem ale je aj ten, ze im to WTO tolerovalo a preto ma vytaca ked mi dnes niekto vysvetluje ako som to vlastne ja kto podporuje Cinu nakupom kluceniek a naramkov z alika :-D
v minulosti Čína svet technologicky len dobiehala, preto bolo pre nu vyhodne patentove pravo ignorovat. Ale poslednych cca 10 rokov sa v niektorych oblastiach stala lídrom a podáva asi najviac patentov na svete. To znamena, ze situacia sa obrátila a dnes je pre nu vyhodne patentove pravo dodrziavat a realne sa to aj v Číne deje. Takze "pirátenie" skoro zmizlo a existuju specializovane sudy prave na tuto oblast.
Čína je defacto tvrdo kapitalisticka krajina, len ju vedie komunisticka strana.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

gogo956 napísal: 13 mar 2026, 20:46 neviem ako je to teraz, ale Čína velmi dlhu dobu ignorovala medzinarodne patentove pravo a dusevne vlastnictvo-to sa potom lahko napreduje.
toto mi pride ako najmensi problem ciny. patentove pravo je jedno velke zlo. celkovo patenty su zlo ktore brzdia prirodzeny vyvoj. ked nieco vymyslim a zverejnim, tak to dava moznost inym ludom to adoptovat, optimalizovat a vylepsovat. ako sa hovori, viac hlav, viac rozumu. ked si to patentujem tak zrazu nikto nemoze nic a jediny kto moze tu technologiu vylepsit som ja ale zaroven ma do toho nic nenuti lebo ved na co investovat do niecoho na co mas monopol a ludia to mozu kupit iba od teba ci uz je to dobre alebo nie.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

SR na tom tiež nie je poväčšine dobre s porovnaním s Čínou. Ziaľ SR nie je mocenský blok, ale len málo významná časť mocenského bloku.
Každý blok má tiež to svoje a by som porovnal tie :plus: a :minus: sú si podobné. Kto je veľký hráč/či sveta tak dominantne rozhoduje a ostatní podriadiť.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Ak by nebolo patentove pravo tak jazdime este na konoch.
Nikto by neinvestoval velke peniaze na vyvoj keby vedel ze hotovy a funkcny prototyp niekto iny okopiruje a preda.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Patenty su imho v poriadku, problem je ich zneuzivanie. Ako so vsetkym.
gogo956
Redeemer
Redeemer

aacid napísal: 16 mar 2026, 11:01 toto mi pride ako najmensi problem ciny. patentove pravo je jedno velke zlo. celkovo patenty su zlo ktore brzdia prirodzeny vyvoj. ked nieco vymyslim a zverejnim, tak to dava moznost inym ludom to adoptovat, optimalizovat a vylepsovat. ako sa hovori, viac hlav, viac rozumu. ked si to patentujem tak zrazu nikto nemoze nic a jediny kto moze tu technologiu vylepsit som ja ale zaroven ma do toho nic nenuti lebo ved na co investovat do niecoho na co mas monopol a ludia to mozu kupit iba od teba ci uz je to dobre alebo nie.
nejdem priamo rozporovat tvoj nazor. Z mojho pohladu je cela otazka ohladom paterntoveho prava prilis hlboka aby sa dala rozriesit na par riadkoch.
Tu je priklad: jednu dobu som sa venoval investovaniu /nie moc uspesne/ do biotech pharma firiem a ziskal som trochu prehlad aky je to zlozity biznis. Za každým novým schvalenym liekom je neuveritelne dlhá a zlozita cesta. Firmy minaju tazke miliony na ich vyvoj, je to riskantny a velmi drahy biznis. Drviva väcsina projektov zanikne v nejakej faze vyovja. Ak by nemali zarucene patenty urcity pocet rokov ako teraz, tak sa im to jednoduche neoplati robit a vyvoj novych liekov by sa mozno uplnme nezastavil, ale velmi spomalil.
kayko
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa kayko »

Patenty môžu vývoj zároveň urýchľovať aj spomaľovať, podľa toho, ako sú nastavené a v akej fáze technologického vývoja sa krajina nachádza. Každá krajina v momentne, keď sa stáva technologickým lídrom, tak pristúpi na pravidlá patentového práva, aby ochránila samú seba. Človek je egoistický tvor a toto je iba dôkaz toho.
Čína je dnes v priemyselnej špionáži líder, ale túto pozíciu zdedili od Británie a USA.

Vo všeobecnosti ale patenty na začiatku urýchlili vývoj raketovo, pretože sprístupnili know-how a tým slúžili ako podklad pre ďalší výskum a vývoj pre širokú verejnosť. Je jasné, že dnes existujú špekulanti, ktorí patenty zneužívajú, aby sa mohli súdiť a zarábať na licenciách, ale sú aj menej etické formy podnikania a dnes je to nutná daň za pokrok. Ako keby sme lamentovali nad tým, koľko ľudí zabijú autá, elektrina a pod., tak by sme dnes asi žili v jaskyni.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

wladas napísal: 16 mar 2026, 13:56 Ak by nebolo patentove pravo tak jazdime este na konoch.
Nikto by neinvestoval velke peniaze na vyvoj keby vedel ze hotovy a funkcny prototyp niekto iny okopiruje a preda.
s tymto veru nesuhlasim.
ono malokedy sa v realite stane to ze niekto nieco vyvija a je jediny na svete. vacsinou mas konkurenciu aj vo vyvoji, ked sa viacero firiem snazi dosiahnut niecoho. vsetky tie firmy investuju a kludne sa moze stat ze konkurencia si patentuje nieco co si vyvijal aj ty a mozno tam bol iba maly casovy rozdiel. skratka povedane nevyhral ten kto prisiel s niecim unikatnym ale ten kto stihol rychlejsie dobehnut na patentovy urad.
a teda si firma ktora investovala velke peniaze a mas z toho uplny prd lebo konkurencia to stihla o mesiac skor a zrazu ma patent.
naopak keby tie patenty neboli tak obe firmy vyvinu svoj produkt, vypustia ho na trh a nasledne mozu produkt optimalizovat a zlepsovat aby predbehli konkurenciu.

dokonaly priklad je zase moj oblubeny open source. mas tu linux, s verejne dostupnym zdrojovym kodom, ktokolvek ho moze okopirovat a pouzivat. napriek tomu konkurencia absolutne prehrala, cely svet, cely internet, bezi na linuxe, windows server nepouzivaju ani v microsofte a apple macos server uplne zahodil uz pred rokmi.
microsoft je jednym z najvacsich sponzorov a prispievatelov do vyvoja linuxu.
a to ze je nieco opensource neznamena ze to nemoze zarabat peniaze. proste si len musis najst iny sposob zarobku ako vydieranie zakaznika patentovym monopolom.
Napísať odpoveď