gogo956
pritom myheritage ti vypisu percenta zastupenia etník. Dalsia moznost je, ze automaticky ti posielaju ludi ktori maju podobne sekvencie v Dna ako ty a tym padom su pravdepodobne nejako s tebou s pribuzenskom vztahu. A sedí to. Napr ma to spárovalo s otcovým strýkom ktorý skoro cely zivot zije v zahranici.
apropo co som cital, tak vysledky roznych firiem na povod dna ukazuju ludom aj trochu ine výsledky, takze treba to brat s rezverou.
V prilohe je co vyslo mne a z toho co viem o predkoch tak je to pomerne presné.
DNA test na povod
Re: DNA test na povod
A teraz otazka. Tie vysledky su spravene len na zaklade dakych slin a vlasov, ktore si im poslal alebo si mal uz predtym na MyHeritage nahodeny rodokmen, kde by si mal v rodine ludia zo Slovenska, Nemecka aj Balkanu?
Lebo to ma zaujima, ze ci si to prisposobia podla rodokmenu, ktory tam uz mas alebo ci to vyslo skutocne len na zakladne DNA a ci zaroven su tie udajne presne a naozaj mas starych rodicov niekde z Nemecka a Balkanu?
Lebo to ma zaujima, ze ci si to prisposobia podla rodokmenu, ktory tam uz mas alebo ci to vyslo skutocne len na zakladne DNA a ci zaroven su tie udajne presne a naozaj mas starych rodicov niekde z Nemecka a Balkanu?
rodokmen tam doteraz urobeny nemam, takze nemali ako vediet moj vztah so vzdialenym pribuznym, on ma aj uplne ine priezvisko.heker napísal: 16 apr 2026, 11:59 A teraz otazka. Tie vysledky su spravene len na zaklade dakych slin a vlasov, ktore si im poslal alebo si mal uz predtym na MyHeritage nahodeny rodokmen, kde by si mal v rodine ludia zo Slovenska, Nemecka aj Balkanu?
Všetko je to iba na základe Dna zo slín. Obyčajna tycinka na čistenie uší, prejdeš si s tym po vnutornej strane líca, das do obalu a posles a uz len cakas na vysledok co dost trvá.
Dokonca aj tie holandske korene su reálne/aj ked v značnej minulosti/, pretože moje priezvisko je povodom z holandštiny, nepoviem ake je to slovo, lebo v preklade je pomerne smiešne
To je pravda. Odhad povodu medzi MyHerritage and Ancestry je rozdielny. Kedze na oboch mam rodokmen, tak sa nazdavam, ze ancestry, ak nie je uzivatel zo Severnej Ameriky ci Australie/Oceanie, tak berie miesto narodenie najstarsie predka za bernu mincu. And it couldn't be more wrong.gogo956 napísal: 16 apr 2026, 11:01 apropo co som cital, tak vysledky roznych firiem na povod dna ukazuju ludom aj trochu ine výsledky, takze treba to brat s rezverou.
V prilohe je co vyslo mne a z toho co viem o predkoch tak je to pomerne presné.
Kedze som celkom uspesne predkov vytrasoval do polky 18. storocia, ale oni nesedeli v dvoch dedinach, aby sa potom stretli. No weby z miest kde sa im rodili deti beru ako miesto genetickeho povodu.
MyHerritage by ma posadilo o.i. aj do vikingskej lode, no so zdravou skepsou si skor predstavim 30 rocnu vojnu a Svedov.
Ancestry sa dokonca podaril husarsky kusov v tom, ze prehodili vzdialeny etnicky povod medzi mojimi rodicmi.
Ak by mi skutocne neslo o DNA match medzi uzivatelmi a lahsi pristup ku nascanovanym dokumentom, tak nadavam za vychodene peniaze.
Potom je problem si uzivatelmi. Mate match, tak napises, podme sa pozriet ako sa to stalo a oni "ale my rodina nie sme". Nuz.
Chcel som pozriet co najnovsie hovori na etnicitu My Herritage, ale vraj robia update. Beriem popkorn a cakam.
Tak Ancestry takto, uz si vyriesili ten Balkan, kde sa narodil prapredok, rodicom, ktori tam boli len robote a hned sa vratili na Hornu zem. Ale podla tohto, sa predok z Bavorska (so slusnou karierou v kavalerii) mal povod zase len niekde na vychod, alebo to jeho "doniesli Svedi". Aj tak podorzrievam skor inu liniu.
Ale snad to pomoze, a uz nikto nebude vidiet moj povod v Indii ci v Rusku.
ked bude MH, urobim edit
jackb
ono to je asi dobre brat tieto veci so znacnou rezervou, skôr ide o zabavu ako o "vedecky vyskum" /ten pôvod/. Lebo v minulosti boli skupiny obyvatelstva ktore sa často presuvali. Dalej, ked prebiehali vojny a tie boli pravidelne, tak ako prechadzali vojska cez mesta/dediny, tak nebolo vzacne ze "zanechali" u domacich zien aj buducich potomkov.
Na Myheritage je este k mojmu povodu tato mapa.
Potom je tam este moznost zistit "Staroveky pôvod" ale o tom si myslim ze to by bol už iba velky odhad, takze nemam to aktivovane.
ono to je asi dobre brat tieto veci so znacnou rezervou, skôr ide o zabavu ako o "vedecky vyskum" /ten pôvod/. Lebo v minulosti boli skupiny obyvatelstva ktore sa často presuvali. Dalej, ked prebiehali vojny a tie boli pravidelne, tak ako prechadzali vojska cez mesta/dediny, tak nebolo vzacne ze "zanechali" u domacich zien aj buducich potomkov.
Na Myheritage je este k mojmu povodu tato mapa.
Potom je tam este moznost zistit "Staroveky pôvod" ale o tom si myslim ze to by bol už iba velky odhad, takze nemam to aktivovane.
To Ancestry je teraz horsie ako bolo My Herritage. Ked sa niekto narodil v Bavorsku asi nebude Slovacisko ako repa. Tak isto, ak sa niekto narodil do nemeckej rodiny v Galicii a potom sa prestahoval tam kde je dnes zapadna Ukrajina, nebol Ukrajinec, no nebol ani Poliak. Ani osoba narodena do vojenskej rodiny v Oradei nebola Rumunom ci sedomhradskym Madarom.
Nie je to take jednoduche a o to je vtipnejsie mat tento druh informacii a hovorit si "cisty Samsung Slaviän rovno z Ruska". Nikto mi nepovedal akym klucom sa ta "cistota" urcuje
MH odraza to co som da overit cez matriky a pridava odkial prisli "Slovaci" podla lingvistickeho vyskumu. Takze uz to nie je hroza, ako som pisal rano, alebo ako to mixuje Ancestry.
Ale pozor, obraztek zrani vela pocitov a sposobi velke kňů kňů u internetovo zranitelnych
Staroveky povod nezarazi cloveka, ktory na dejepise daval pozor. Len to ukazuje ako sa presuvali etnicke skupiny. Germani boli inde ako su dnes. Ved Berlin bola obchodna osada Luzickych Srbov, atd. Ale nema moznost ukazat, ako sa odisdlovali banske mesta po tatarskom vpade. Take detaily to uz neriesi
Nie je to take jednoduche a o to je vtipnejsie mat tento druh informacii a hovorit si "cisty Samsung Slaviän rovno z Ruska". Nikto mi nepovedal akym klucom sa ta "cistota" urcuje
MH odraza to co som da overit cez matriky a pridava odkial prisli "Slovaci" podla lingvistickeho vyskumu. Takze uz to nie je hroza, ako som pisal rano, alebo ako to mixuje Ancestry.
Ale pozor, obraztek zrani vela pocitov a sposobi velke kňů kňů u internetovo zranitelnych
Staroveky povod nezarazi cloveka, ktory na dejepise daval pozor. Len to ukazuje ako sa presuvali etnicke skupiny. Germani boli inde ako su dnes. Ved Berlin bola obchodna osada Luzickych Srbov, atd. Ale nema moznost ukazat, ako sa odisdlovali banske mesta po tatarskom vpade. Take detaily to uz neriesi
Dalsia vec je, ze koncept "národa" je moderná vec. V minulosti ludia svoj pôvod viazali k svojej rodnej dedine/mestu, alebo k nabozenstvu. Aj ti najväcsi slovenskí narodovci buchajuci sa do pŕs mozu byt lahko sklamani, ked zistia ze ich predkovia maju korene na uzemi dnesneho Polska, Ukrajiny ci inde.
Tak najvacsi vtip je ked na FB vypisuju hrdo Slovenske a Slavjänske posty ludia s madarskymi prezviskami. Sice sa stavalo, ze pre vacsie sance v zivote si ludia pomadarcili prezivska, ale to sa nasladne dalo zmenit naspat, ak sa to ukazalo nevyhodne.
Napriklad Nemci na Slovensku "sa stratili" aj tak, ze si zmenili priezviska, prestali pouzivat nemcinu a ked ich potomkovia nesiahnu po takejto sluzbe, tak su nenajditelni.
Napriklad Nemci na Slovensku "sa stratili" aj tak, ze si zmenili priezviska, prestali pouzivat nemcinu a ked ich potomkovia nesiahnu po takejto sluzbe, tak su nenajditelni.