Umela inteligencia / Artificial intelligence / AI

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Fglx
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

Re: Umela inteligencia / Artificial intelligence / AI

Príspevok od používateľa Fglx »

Fired from Warhorse Studios and replaced with AI
https://www.reddit.com/r/kingdomcome/co ... _replaced/
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Cisto sakraksiticky, Vavru uz davno nahradila AI - teda kremelske proruske boty.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Nejen globálně a nejen technologické firmy, ale třeba pojišťovny v Česku propouštějí kvůli AI, ačkoliv mají zisk
https://blisty.cz/art/132669-nejen-glob ... -zisk.html
Biggest tech layoffs za posledních 12 měsíců: Oracle 30 000, Intel 25 000, Amazon 16 000, Microsoft 9 000, Block 4 000, ASML 1 700, Ericsson 1 600, Atlassian 1 600, Meta 1 500, Salesforce 1 000.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Dalsi clanok podporujuci zmenu vzdelavania, od slepeho memorovania, ku kreativite.

Ako vychovať „robo-odolné“ deti? Neurovedkyňa o ére AI
Umelá inteligencia mení spôsob, akým sa učíme, pracujeme aj robíme rozhodnutia. Zatiaľ čo školy stále stavajú na memorovaní a správnych odpovediach, realita sa posúva inam. Vivienne Ming, teoretická neurovedkyňa, podnikateľka a zakladateľka organizácie The Human Trust, pre CNBC upozorňuje, že tento rozdiel môže mať zásadné dôsledky. Ak sa deti aj dospelí budú pripravovať na svet minulosti, nebudú pripravení na svet, v ktorom AI dokáže generovať odpovede a automatizovať veľkú časť mentálnej práce.

Vo svojej práci sa opakovane vracia k jednej otázke: aké schopnosti budú mať hodnotu v čase, keď stroje zvládnu odpovede rýchlejšie než človek?

Podľa Ming nejde o to, čo vieme, ale ako premýšľame. Kľúčom je posun od odovzdávania vedomostí k budovaniu schopností – najmä kreativity, zvedavosti a riešenia problémov. Práve tieto schopnosti určujú, ako sa človek dokáže prispôsobiť svetu, ktorý sa neustále mení.

Ako riešenie navrhuje tzv. „Failure Resume“ – zoznam zlyhaní, ktorý si človek vedome buduje. Nejde o evidenciu neúspechov, ale o nástroj učenia. Každá chyba sa stáva dôkazom snahy, posunu a získanej skúsenosti. Tento prístup podporuje odolnosť, zvedavosť aj schopnosť pracovať s neistotou.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Prekonala najlepších hackerov sveta. Nová AI nachádza chyby, o ktorých sa nevedelo desiatky rokov

Alternativny nazov: "Nesmie uniknúť! Vytvorili tak nebezpečnú AI, že sa k nej vraj nikdy nesmie dostať verejnosť"
Aj predchádzajúce modely, ako napríklad Claude Opus 4.6, dokázali chyby v kóde občas identifikovať, no obvykle zlyhávali pri snahe premeniť ich na funkčný útok. Mythos je však podľa dostupných informácií úplne iná liga. Interné testy potvrdili, že Mythos autonómne a úspešne prevzal plnú kontrolu nad desiatimi plne zaplátanými cieľmi.

„Neplánujeme sprístupniť Claude Mythos širokej verejnosti kvôli jeho kybernetickým schopnostiam,“ uviedol pre magazín VentureBeat Newton Cheng, šéf kybernetického tímu Frontier Red Team v spoločnosti Anthropic. „Avšak vzhľadom na tempo pokroku umelej inteligencie nebude trvať dlho, kým sa takéto schopnosti rozšíria. Následky by mohli byť fatálne.“

Model napríklad dokázal sám napísať webový útok spájajúci štyri rôzne zraniteľnosti, aby sa vyhol bezpečnostným obmedzeniam operačného systému. Mythos dokonca dosiahol priepastné skóre 93,9 % v prestížnom benchmarku SWE-bench Verified, čím úplne deklasoval svojich predchodcov.

Pre porovnanie, špičkové modely konkurencie ako Gemini 3.1 Pro či nová generácia ChatGPT 5 (GPT-5.2) sa v tomto teste zastavili na úrovni okolo 80 percent (Gemini 3.1 Pro dosiahol 80,6 % a GPT-5.2 rovných 80 %). Aj doterajší najvýkonnejší model Anthropicu Claude Opus 4.6, atakoval skóre „len“ 80,8 percenta.

Prekonal aj najbezpečnejší systém

Vývojári uvádzajú, že Claude Mythos interne testovali už od februára tohto roka. Za tento čas stihol identifikovať tisícky takzvaných „zero-day“ zraniteľností naprieč všetkými hlavnými operačnými systémami a webovými prehliadačmi. Ide o druh zraniteľností, ktoré zatiaľ neboli objavené a neexistujú na ne záplaty.

Mythos dokonca odhalil 27-ročnú chybu v systéme OpenBSD. Tento systém je v IT komunite dlhodobo vnímaný ako jeden z najbezpečnejších na svete, pretože bol roky ladený a kontrolovaný ľudskými expertami. Bežne sa pre svoju vysokú úroveň bezpečnosti využíva v kritickej infraštruktúre. Zraniteľnosť pritom umožňovala útočníkovi vyradiť server len obyčajným pripojením sa.

Model objavil tiež 16-ročnú zraniteľnosť v knižnici FFmpeg. Odborníci žasli, pretože táto časť kódu bola v minulosti analyzovaná inými automatizovanými nástrojmi viac ako päť miliónov krát, no umelá inteligencia doposiaľ neobjavený problém zbadala prakticky okamžite. Model sa dokázal nabúrať aj do linuxového jadra, keď pospájal viacero chýb do jedného účinného útoku a prevzal kontrolu nad celým systémom.

Zo schopností modelu jeho tvorcom neraz doslova behal mráz po chrbte. Jeden z výskumníkov spoločnosti Anthropic Sam Bowman zažil podľa vlastných slov obrovské a „nepríjemné prekvapenie“, keď mu umelá inteligencia z ničoho nič poslala e-mail. Háčik bol v tom, že model Mythos bežal v prísne izolovanej testovacej inštancii, ktorá nemala mať absolútne žiadny prístup na internet.

Situácia je mimoriadne vážna

Anthropic svoj model pre jeho nebezpečné schopnosti drží v tajnosti, no je len otázkou času, kedy podobné nástroje vyvinú aj iné firmy či štátom sponzorované hackerské skupiny. Preto firma oficiálne spúšťa masívnu iniciatívu s názvom Project Glasswing.

Ide o bezprecedentnú bezpečnostnú koalíciu, v ktorej sa spojili dvanásti najväčší technologickí giganti vrátane spoločností Amazon, Apple, Google, Microsoft či Nvidia, spoločne s ďalšími viac ako štyridsiatimi organizáciami.

Členovia koalície sú jediní, ktorí majú aktuálne prístup k funkčnej verzii modelu s názvom Claude Mythos Preview. Cieľom je využiť ho na akútne vyhľadávanie a plátanie dier vo vlastných softvérových nástrojoch predtým, než útočníci získajú niečo podobné.

„Nové zistenia ukazujú, že model dosahuje podstatné zlepšenia voči akýmkoľvek predchádzajúcim verziám. Príležitosti na masívnu obranu sú obrovské, no rovnako tak aj blížiace sa hrozby,“ hovorí riaditeľ bezpečnosti vo firme Microsoft Igor Tsyganskiy, ktorý je taktiež členom koalície Anthropicu.

Záplaty pre otvorený softvér

Anthropic dokonca prisľúbil koalícii 100 miliónov dolárov vo forme bezplatných kreditov na využívanie tohto modelu a miliónové dotácie pre neziskové organizácie, ktoré vyvíjajú open-source systémy.

Riaditeľ The Linux Foundation Jim Zemlin tento krok víta a upozorňuje na dlhodobý problém otvoreného softvéru. „V minulosti bola bezpečnostná expertíza luxusom vyhradeným len pre organizácie s obrovskými tímami. Open-source vývojári, ktorých softvér poháňa kritickú infraštruktúru celého sveta, boli často odkázaní sami na seba,“ uviedol s tým, že práve masívne nasadenie umelej inteligencie by mohlo pomôcť túto priepasť konečne preklenúť.
Autoeditácia príspevku po 2 min 26 sek:
Čakajú nás „šialené dva roky“. Bývalý šéf bezpečnosti v Meta varuje, že proti novej AI sa neubránime | Živé.sk
curta
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa curta »

Dreamer napísal: 09 apr 2026, 13:51 Prekonala najlepších hackerov sveta. Nová AI nachádza chyby, o ktorých sa nevedelo desiatky rokov

Alternativny nazov: "Nesmie uniknúť! Vytvorili tak nebezpečnú AI, že sa k nej vraj nikdy nesmie dostať verejnosť"
Zaujímavý článok.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

A teraz kolko z toho su marektingove veci a kolko realita, alebo prifarbene. Uz som si akosi zvyok, ze Antropic ma perfektne PR.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Pracovníci v indických továrňach začali nosiť na hlavách kamery, aby natáčali svoje pohyby, a tak mohli byť roboty trénované na týchto videách. Veľké robotické spoločnosti budú trénovať svoje humanoidné roboty na základe údajov o pohybe z indických tovární
harrison314
to asi dnes este dnes nikto netusi ake nasledky to moze potencialne mat. Ale podcenovat to nie je vhodne..

Autoeditácia príspevku po 1 hod 7 min 22 sek:
Šéf americké centrální banky (FED) Jerome Powell a ministr financí Scott Bessent se tento týden mimořádně sešli s vedením největších amerických bank. Tématem nebyla inflace ani úrokové sazby, ale rizika spojená s novým modelem umělé inteligence Mythos od společnosti Anthropic. Ten dosáhl takové úrovně, že je schopen odhalovat zranitelnosti ve všech velkých operačních systémech a prohlížečích a navrhovat i možnosti jejich zneužití a mohl by tak paralyzovat celý americký finanční systém.
https://www.echo24.cz/a/H2pgn/zpravy-ek ... .sznhp.box
gogo956
Redeemer
Redeemer

Meta bude kvůli učení AI špehovat tisíce vlastních zaměstnanců, které pak propustí
https://www.cnews.cz/clanky/berou-nam-p ... =273295847
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

gogo956 napísal: 11 apr 2026, 20:33 harrison314
to asi dnes este dnes nikto netusi ake nasledky to moze potencialne mat. Ale podcenovat to nie je vhodne..
Ja sa nesnazim predpovedat buducnost, hovorim o tom, ze terba vyjadrenia antorpicu brat s velkou rezervou.

Spominas si ako spalil miliony tokenov aby ohruil svet tym, ze vytvoril kompilator C-ecka? Aj mnohych programatorov oklamal tym, o aky velky krok ide... lenze ked sa na to pozreis chlanou hlavou, je to pre AI pomerne lahka vec, lebo ma na to presnu specifikaciu aj testy a miliony prikladov, Dennis Ritchie napisal kompilator C v ASM, autor tcc ho napisal tiez sam a C je jazyk, ktory ma pomerne jednoduchy kompilator (kvoli dobe vzniku a moznostiam tehdajsich RAM a CPU).

Pri tom oznameni, ze AI museli dat do vezenia mi cinka velka oranzova kontrolka marketing kvoli spominanemu sendvicu.
gogo956
Redeemer
Redeemer

harrison314 napísal: 24 apr 2026, 20:25 Ja sa nesnazim predpovedat buducnost, hovorim o tom, ze terba vyjadrenia antorpicu brat s velkou rezervou.

Spominas si ako spalil miliony tokenov aby ohruil svet tym, ze vytvoril kompilator C-ecka? Aj mnohych programatorov oklamal tym, o aky velky krok ide... lenze ked sa na to pozreis chlanou hlavou, je to pre AI pomerne lahka vec, lebo ma na to presnu specifikaciu aj testy a miliony prikladov, Dennis Ritchie napisal kompilator C v ASM, autor tcc ho napisal tiez sam a C je jazyk, ktory ma pomerne jednoduchy kompilator (kvoli dobe vzniku a moznostiam tehdajsich RAM a CPU).

Pri tom oznameni, ze AI museli dat do vezenia mi cinka velka oranzova kontrolka marketing kvoli spominanemu sendvicu.
je to cele iba marketing? Do značnej miery asi áno, nevieme.
Ale to nie je až tak moc relevantne.
Prečo?
Pretoze ides skor o fakt, že Ai sa vyvíja velmi rýchlo. A ak aj dnes ešte "nebezpečna" verzia neexistuje, tak kde je zaruka ze nevznikne v buducnosti? Už rok - dva je vo svete Ai technologie velky rozdiel v schopnostiach.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Nevravim, ze cele, ale ze radi idu agresivny marketing a radi nafukuju.

A tym co vyvnu pozajtra sa predsa nemozu chvalit dnes.

Preto tie spravy beriem z velkou rezervou, pokial si neohmatam vysledky sam.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

A čo vlastne budú robiť ty ľudia keď ich nahradí ta AI sa pýtam?

Kamoš čo je programátor mal nedávno rant na to koľko toho musí kontrolovať čo mu vygrcia Al lebo nemá to svedomite nekontrolovat to po nej len tejto kontrolorskej roboty je stále viac a už mu to začína rásť cez hlavu. Tiež že je to dosť neschopný asistent na to kolo tokenov do toho musí vrazat a že keď dnes je nejaký model super zajtra je to už vykopavka...
Najfaj je keď môže kodit sám, len ľudia chcú všetko rýchlo a hneď a programátori tiež nie sú stroje.

Dosť poslene rozmýšľa nad zmenou oboru..
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

retkvic napísal: 26 apr 2026, 10:44 Kamoš čo je programátor mal nedávno rant na to koľko toho musí kontrolovať čo mu vygrcia Al lebo nemá to svedomite nekontrolovat to po nej len tejto kontrolorskej roboty je stále viac a už mu to začína rásť cez hlavu. Tiež že je to dosť neschopný asistent na to kolo tokenov do toho musí vrazat a že keď dnes je nejaký model super zajtra je to už vykopavka...
Najfaj je keď môže kodit sám, len ľudia chcú všetko rýchlo a hneď a programátori tiež nie sú stroje.
Osobne si myslim, ze sa to nebude kontrolovat, lebo ti co kontrolovat nebudu, spravia viac prace, co sa paci manazerom, a ti co to kontrolovat budu budu pokarhani,... to podla mna zazijeme v kratkodobom horizonte. Uvidime, ako sa budu agentove systemy vyvjat dalej, ci tento softver bude aj urztaleni.

Blbe je, ze AI zoberie programatorom aj tu najzaujimavejsiu cast prace a zoszane len ta umorna a psychicky narocna.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

retkvic napísal: 26 apr 2026, 10:44 Dosť poslene rozmýšľa nad zmenou oboru..
aj by veru mal. pokial ho nebavi pracovat s AI tak ako programator zial nema buducnost.
harrison314 napísal: 26 apr 2026, 11:33Blbe je, ze AI zoberie programatorom aj tu najzaujimavejsiu cast prace a zoszane len ta umorna a psychicky narocna.
pokial je programovanie pre teba hobby tak mozes kludne stale programovat "manualne" ale pokial pokial potrebujes fixnut dalsi bug ohladom vypocitavania dane v uctovnom systeme alebo spravit 57-mi landing page pre dalsieho zakaznika tak preco si neulahcit pracu?
realita je ze uz dnes programator s spolupraci s AI spravi viac prace ako traja programatori bez AI. ak mam vo firme 60 programatorov tak si vyberiem 20 tych najlepsich, dam im neobmedzene tokenov a neuveritelne usetrim.

no a o par rokov mozno uz ani tych kontrolorov nebudes potrebovat. teraz som robil mensi web pre jednu akciu, cele som to nakodil s claude code a vacsinu casu som len papagajoval pripomienky od zakaznika claudovi. claude code uz ma aj hooky a vie reagovat napriklad na nove maily, teoreticky sa klient nemusel rozpravat so mnou vobec, spravit pipeline kde pride dotaz od zakaznika, claude ho spracuje, navrhne riesenie, implementuje ho, otestuje, deployne na testovaci server kde si ho zakaznik pozrie a ked ho schvali tak da do produkcie.
na co programatora?

teraz ako programatori si mozeme uzivat sladke (ale kratke) obdobie ked nas platia za to ze AI robi robotu za nas a este na nas hadzu neobmedzene tokenov.

a popravde, aj na sukromnej urovni som velmi nadseni. ja som mal vzdy ovela viac napadov nez energie na tvorbu. odkedy pouzivam claude code tak som spravil tolko veci...
a samozrejme sa to da pouzivat nie len na kodenie. cez cli ho pustam priamo na serveri a ked chcem nieco doinstaloval, upravit alebo zdebugovat tak to riesim cez neho. samozrejme vsetky prikazy a zmeny v suboroch potvrdzujem a kedze je to nixos tak cela deklarativna systemova konfiguracia je verziovana v gite takze claude nema co pokazit.
vzdy som si hovoril ze aky som bol produktivny keby kodenie nebolo na mne ale mal by som na to dvoch zamestnancov... teraz ho mam za hlupych 20 eur mesacne...
Spixy
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Spixy »

Nie každý robí "menšie weby".

Vela štastia s vibekódením Terraformu na nejakom cloude. Alebo s projektom, kde máš 50 000+ riadkov kódu v niekoľkých repozitároch. Buď sa to do kontext window nevojde alebo budeš páliť strašne veľa kreditov. Z mojej skúsenosti zatiaľ žiadne AI nevie poriadne CSS (čo dáva zmysel pretože ten výsledok nevidí).
Prílohy
image.png
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Spixy napísal: 27 apr 2026, 1:27 Z mojej skúsenosti zatiaľ žiadne AI nevie poriadne CSS (čo dáva zmysel pretože ten výsledok nevidí).
Na druhej strane, AI vie CSS lepsie ako ja :D aj ten dizajn je krajsi ako moj (rozumej ako dizajn backend programatora). A vdaka agentom uz nie je pravda, ze ten dizajn nevidi. (teoreticky cez "playwright mcp" ho vidi).
A jestvuju specializovane AI cisto na to aby ti nakodili webovy dizajn, napriklad: https://vercel.com/ai (parkrat som to pouzil pre hoby veci).

Autoeditácia príspevku po 1 hod 8 min 29 sek:
aacid - tie veci co spominas jasne, ale prave pri daniach by som to kontroloval. No uz aj bezni ludia zvladaju robit weby bez toho aby videli kod. Chepem, takato otravna a repetitivna praca beriem, ale osobne taku nerobim.

A teraz aj ina vec, skusnosti, nie z kodom, ale z firmou a ludmi, napriklad sa mi casto stava, ze v praci nerobim veci, tak ako by ich spravyl bezny programator a AI, lebo mi skusnejsi kolega povedal, ze to mam spravit inak, lebo minule to dopadlo zle a zakaznici potom frflu... To ti AI neda. Viem, ze sa posunu svojej prace nevyhnem. Otazne je kam to pojde.

Bojim sa bezpenostnych a privacy rizik spojenych z AI, v slepej dovere v nu a zneuzivania tejto doveri (teraz vidime, kam sa dostali socialne siete, ked si na ne posivietili ultrakonzervativci a Ruski agenti).
A osobne sa bojim, ze ma praca programatora prestane naplnat, lebo sa so mna ako "krativneho riesitela problemov" stane "kontrolor".
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

Spixy napísal: 27 apr 2026, 1:27Vela štastia s vibekódením Terraformu na nejakom cloude. Alebo s projektom, kde máš 50 000+ riadkov kódu v niekoľkých repozitároch. Buď sa to do kontext window nevojde alebo budeš páliť strašne veľa kreditov. Z mojej skúsenosti zatiaľ žiadne AI nevie poriadne CSS (čo dáva zmysel pretože ten výsledok nevidí).
sak ale to sa tak vobec nerobi. my co robime na projekte ten ma skoro 200 tisic zdrojakov. samozrejme ze mu to cele nerves do kontextu. vyrobili sme (pomocou AI) MCP server, takze agent vie prehladavat funkcie, pozna business objecty, pozna strukturu databazy. ked nieco potrebuje, vyhlada si to. ked potrebuje tak si svoje poznatky zapise a nabuduce nacita tie.

kredity su nic. priklad od kamarata z reklamky, robil par minutove promo video, spalil asi 400 eur tokenov a vysledok nie je dokonaly, vidis ze je to AI ale zaroven je to uplne dostacujuce pre klientka a keby to robili "staromodne" tak by produkcia bola radoch tisicov eur, herci, kulisy, komparz, rezia, logistika... mozno aj 20 tisic by to stalo. takto to spravil sam za 400 eur.
a ano, asi scorsese tak nebude robit dalsi celovecerny film ale reklamny spot preco nie?

proste tak ako vsetko ani toto nie je ciernobiele. netreba si vyberat tabory a bud byt AI fanboi alebo byt zasadne proti. ideal je ta stredna cesta, ked tu AI budeme brat ako nastroj a naucime sa ju pouzivat.

no ale aj tak myslim ze do buducnosti je programator mrtve povolanie. tak ako teraz existuje zopar extremne dobre platenych fortranovych programatorov ktori sa staraju o archaicke bankove systemy, tak budes mat zopar skusenych programatov/architektov co budu mat zodpovednost a prehlad nad projektom ale pod nimi budu len kopa AI agentov.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Ai sa extremne rychlo vyvíja. To je ako s tými Ai generovanými videami: ešte pred dvoma rokmi boli trapné že sa na to nedalo pozerať. Dnes su už ale také pokročilé, že človek už ani nevie či je to real alebo nie.
To isté humanoidne roboty: ešte pomerne nedávno mali problémy udržať rovnováhu aj pri pomalej trhanej chôdzi. Dnes už robia premety, skáču, behaju a zvládajú udrzat rovnovahu aj ked do nich clovek schválne drgne.
A to je vsetko technicka evolúcia iba v rozsahu doslova pár rokov.
Preto je mimo nasu predstavivost odhadovat kde to všetko bude o 5-10rokov.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

aacid napísal: 26 apr 2026, 21:19 aj by veru mal. pokial ho nebavi pracovat s AI tak ako programator zial nema buducnost.

pokial je programovanie pre teba hobby tak mozes kludne stale programovat "manualne" ale pokial pokial potrebujes fixnut dalsi bug ohladom vypocitavania dane v uctovnom systeme alebo spravit 57-mi landing page pre dalsieho zakaznika tak preco si neulahcit pracu?
realita je ze uz dnes programator s spolupraci s AI spravi viac prace ako traja programatori bez AI. ak mam vo firme 60 programatorov tak si vyberiem 20 tych najlepsich, dam im neobmedzene tokenov a neuveritelne usetrim.

no a o par rokov mozno uz ani tych kontrolorov nebudes potrebovat. teraz som robil mensi web pre jednu akciu, cele som to nakodil s claude code a vacsinu casu som len papagajoval pripomienky od zakaznika claudovi. claude code uz ma aj hooky a vie reagovat napriklad na nove maily, teoreticky sa klient nemusel rozpravat so mnou vobec, spravit pipeline kde pride dotaz od zakaznika, claude ho spracuje, navrhne riesenie, implementuje ho, otestuje, deployne na testovaci server kde si ho zakaznik pozrie a ked ho schvali tak da do produkcie.
na co programatora?

teraz ako programatori si mozeme uzivat sladke (ale kratke) obdobie ked nas platia za to ze AI robi robotu za nas a este na nas hadzu neobmedzene tokenov.

a popravde, aj na sukromnej urovni som velmi nadseni. ja som mal vzdy ovela viac napadov nez energie na tvorbu. odkedy pouzivam claude code tak som spravil tolko veci...
a samozrejme sa to da pouzivat nie len na kodenie. cez cli ho pustam priamo na serveri a ked chcem nieco doinstaloval, upravit alebo zdebugovat tak to riesim cez neho. samozrejme vsetky prikazy a zmeny v suboroch potvrdzujem a kedze je to nixos tak cela deklarativna systemova konfiguracia je verziovana v gite takze claude nema co pokazit.
vzdy som si hovoril ze aky som bol produktivny keby kodenie nebolo na mne ale mal by som na to dvoch zamestnancov... teraz ho mam za hlupych 20 eur mesacne...
No ono je to nie len ciernobiele, on je asi sikovny programator, mozno az moc sikovny, tazko povedat, az tak sa do toho nerozumiem, len trosku mozno aspon z toho co hovori a kolko robí mi pride, ze je nezaplateny a na to aky je workoholik, tak roboty stale len pribuda. Neviem ci je bezné, ze programatori pracuju aj do noci, samozrejme ked clovek pracuje z domu je to individulane, no ja by som uz v takom case vypinal, hej ale nie som programator. Pracovať s tým vie a aj ho to baví, no asi nie je schopný tomu kompletne dôverovať, ja by som tiez nedôveroval, ak je to nejaká dôlezitá praca...
Napísať odpoveď