Vlastnícke právo
Vlastnícke právo
ahojte,
pred cca 20 rokmi otec zdedil dom, pár rokov dozadu ho prepísal na mňa - formou daru (bez vecného bremena).
Mám v pláne ho zrekonštruovať, no otec tam začal robiť nejaké práce (na jednej stene zhadzovanie starej vonkajšej omietky, nahodenie novej).
Robí to bez môjho súhlasu, vyslovene som nesúhlasil aby sa to robilo, no napriek tomu objednal firmu aby to spravila.
ako riešiť takúto situáciu? hovoril som mu v dobrom aby to nerobil ale to nepomohlo.
pred cca 20 rokmi otec zdedil dom, pár rokov dozadu ho prepísal na mňa - formou daru (bez vecného bremena).
Mám v pláne ho zrekonštruovať, no otec tam začal robiť nejaké práce (na jednej stene zhadzovanie starej vonkajšej omietky, nahodenie novej).
Robí to bez môjho súhlasu, vyslovene som nesúhlasil aby sa to robilo, no napriek tomu objednal firmu aby to spravila.
ako riešiť takúto situáciu? hovoril som mu v dobrom aby to nerobil ale to nepomohlo.
Re: Vlastnícke právo
tak bud sa k nemu budes spravat ako k rodine a porozpravas sa s nim a vybavite si to alebo ako k cudziemu cloveku a mozes na neho zavolat policiu... alebo mozno kontaktovat tu firmu ze dom je tvoj a tym im nedavas povolenie aby tam cokolvek robili.
Vytlacit list vlastnictva, ist za firmou co to robi a povedat im, ze je to tvoj dom, ty si si nic neobjednal, nech si spracu veci pozametaju za sebouba odidu. A ak sa tam ukazu zajtra, ze zavolas na nich policiu.
Otec by este mohol napadnut darovaciu zmluvu, ale musel by preukazat dovod preco ju chce zrusit, na co dovod teda nema.
Otec by este mohol napadnut darovaciu zmluvu, ale musel by preukazat dovod preco ju chce zrusit, na co dovod teda nema.
-
K-u-b-i-a-k
Addict
tatko ti to daroval, ale zrejme to myslel tak, že "tvoje" to bude, až ked tu on nebude.
cele je to nejake divne? daroval ti to ale robi ti tam zasahy ktore nechces. ty zase chces rekonstruovat ten dom ale ked to plati tatko tak sa ti to nepaci z nejakeho dovodu...
Ide o to že je zbytočné tam robiť omietku keď celý dom sa bude musieť podpilit alebo spraviť injektáž, plus do tej steny chcem dať aj okná ktoré tam teraz nie sú...
A nie nechcem aby to platil, rekonštruovať som to chcel už pred rokmi ale aj vtedy robil problémy a teraz je veľmi pro aktívny
A nie nechcem aby to platil, rekonštruovať som to chcel už pred rokmi ale aj vtedy robil problémy a teraz je veľmi pro aktívny
Ak nedokazes stoptnut oca, tak stopni stavbarov.
Ak ti to vlhne od zakladov, pripadne pivnice, tak oslov firmu Atro z Banskej Bystrice, oni sa specializuju na izolacie. Maju kade-tade na Slovensku vyskolenych spolupracovnikov, ktori sa tomu venujj, vedia to zadarmo pozriet a spravit adekvatnu cenovu ponuku s navrhom riesenia.
Ak ti to vlhne od zakladov, pripadne pivnice, tak oslov firmu Atro z Banskej Bystrice, oni sa specializuju na izolacie. Maju kade-tade na Slovensku vyskolenych spolupracovnikov, ktori sa tomu venujj, vedia to zadarmo pozriet a spravit adekvatnu cenovu ponuku s navrhom riesenia.
-
K-u-b-i-a-k
Addict
veľa šťastia. ak je otec starší, asi veľmi nepochodíš. tam ťažko zmeniť názor.
-
Mek
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Vsetko co sa napisalo... a potom vymenit zamky a kluce. Otec sa na nehnutelnost nedostane a robotnici tiez nie.
predpokladám, že aj otec tam býva a je to viacgeneračný dom. V taktom prípade šach mat, toto si musíte vydiskutovať.Mek napísal: 20 máj 2026, 9:57 Vsetko co sa napisalo... a potom vymenit zamky a kluce. Otec sa na nehnutelnost nedostane a robotnici tiez nie.
nie, v dome nikto nebýva. Otec tam má nejaké veci ale je tam aj dosť zbytočností typu "veď to sa ešte zíde"
v takom pripade vymeniť zámky a zamedziť prístupu stavbárov a s otcom sa porozprávať.
Otec ti síce daroval dom, ale zjavne má k nemu ešte vzťah. Ak sa nechceš rozhádať s rodinou kvôli darovanému koňovi, tak by som mu ten dom vrátil. Jedna vec je správanie tvojho otca, ale druhá vec je darovaná nehnuteľnosť, hanbil by som sa robiť rozbroje kvôli darovanej veci, ak si na ten dom odkázaný, tak si ho mal od neho kúpiť.
Ak ho nepredá, ajtak ho raz zdedíš. Ak mu ho vrátiš, možno si sám uvedomí, že prekročil hranice.
Ak ho nepredá, ajtak ho raz zdedíš. Ak mu ho vrátiš, možno si sám uvedomí, že prekročil hranice.
tak toto je kravina.
Uplna, vacsiu kravinu by som nevymyslel.
Kravina je lipnúť na darovanej veci. Ak chlap nie je schopný zariadiť si život, aby nebol závislý od darov, tak mu treba, že mu teraz otec robí do prieku.
Poznám aj opačný prípad, kedy žena darovala dom dcére a dcéra ju psychicky zruinovala tak, že jej matka sama chcela z domu odísť.
Preto som názoru, že takéto darovacie transakcie, čo sa majetku týka, iba rozbíjajú vzťahy.
Poznám aj opačný prípad, kedy žena darovala dom dcére a dcéra ju psychicky zruinovala tak, že jej matka sama chcela z domu odísť.
Preto som názoru, že takéto darovacie transakcie, čo sa majetku týka, iba rozbíjajú vzťahy.
Z ktoreho prsta si si vycucal ze warham nie je schopny si zariadit zivot a je zavisli od darov?
nepopíjal si včera ?kayko napísal: 23 máj 2026, 10:42 Kravina je lipnúť na darovanej veci. Ak chlap nie je schopný zariadiť si život, aby nebol závislý od darov, tak mu treba, že mu teraz otec robí do prieku.
Hej s tebou a potom som pre istotu vymenil zámky na dome a zavolal fízlov.
Podľa práva je možné požadovať vrátenie darovaného majetku napr. odvolaním daru pre hrubé porušenie dobrých mravov.
Ale darmo niečo vysvetľovať niekomu kto darované považuje za to isté, ako kúpiť si za vlastné. Preto by som darom nehnuteľnosť nechcel a radšej by som trval na klasickej kúpnopredajnej zmluve za symbolickú sumu.
Takže len mu ďalej raďte tieto silácke primitívne spôsoby
Podľa práva je možné požadovať vrátenie darovaného majetku napr. odvolaním daru pre hrubé porušenie dobrých mravov.
Ale darmo niečo vysvetľovať niekomu kto darované považuje za to isté, ako kúpiť si za vlastné. Preto by som darom nehnuteľnosť nechcel a radšej by som trval na klasickej kúpnopredajnej zmluve za symbolickú sumu.
Takže len mu ďalej raďte tieto silácke primitívne spôsoby
Ake dobre mravy porusi tym, ze mu zakaze robit na jednej casti fasadu alebo vymeni zamky na dome a branicke? Spravne, ziadne dobre mravy by tym neporusil. A ked sa pozries na rozhozhodovaciu cinnost sudov na Slovensku, tak zistis, ze ani nevera, rozvod ci domace nasilie nie so dovod na zrusenie darovacej zmluvy.