Umela inteligencia / Artificial intelligence / AI

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Umela inteligencia / Artificial intelligence / AI

Príspevok od používateľa harrison314 »

Neviem ci je bezné, ze programatori pracuju aj do noci
Ja sa povazujem za workoholika a do noci nerobim. Hento je najlepsia cesta ku vyhoreniu, uz som ju zazil. Treba si dat pozor.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

doveru ale nikto neocakava. on len vygeneruje kod. na tebe je aby si vyhodnotil ci je dobry, zly, bezpecny a funkcny.
zaroven tak isto z opacnej strany ty si zodpovedny za to co mu napises, mozes mu napisat "vytvor mi web promujuci bambusove ponozky" alebo mu mozes dat 20 strankovy navrh architektury kde bude presne napisane co ako bude fungovat a vypadat, na akej architekture to ma byt postavene.

Autoeditácia príspevku po 6 min 1 sek:
harrison314 napísal: 28 apr 2026, 12:50 Ja sa povazujem za workoholika a do noci nerobim. Hento je najlepsia cesta ku vyhoreniu, uz som ju zazil. Treba si dat pozor.
niektori pracuju radsej po veceroch, niektori doobeda. mame v office aj takych aj takych programatorov, jedni chodia rano na siedmu aby mohli o tretej odist a ti druhi zase o jedenastej a potom su bud do vecera alebo odidu rovnako skoro a potom pracuju vecer lebo im to vyhovuje viac.
pokial niekto ale pracuje od rana do noci tak to asi neni ok, ak to teda nerobi kratkodobo a neni za to dobre zaplateny.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Inak som si včera cez chatgpt pozeral pokémonské karty a balíčky, čo sa zbiera, čo sa otvára, čo išlo hore, čo naopak bolo sklamanie...a všimol som si taký nešvár. AI sa automaticky prepla do GEN Z slovníka :D :D takže som pri požiadavke na investičné portfólio do 1000€ dostal analýzu, ktorá vyzerala nejako takto:
- matematika ide brutálne proti tebe kámo
- zberatelia = happy, investori / hype chasers = skôr meh
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

ephramko napísal: 06 máj 2026, 13:57 Inak som si včera cez chatgpt pozeral pokémonské karty a balíčky, čo sa zbiera, čo sa otvára, čo išlo hore, čo naopak bolo sklamanie...a všimol som si taký nešvár. AI sa automaticky prepla do GEN Z slovníka :D :D takže som pri požiadavke na investičné portfólio do 1000€ dostal analýzu, ktorá vyzerala nejako takto:
stačí mu napisat aby sa tak nevyjadroval a on to upraví :)
Je pravdepodobné že tak s tebou komunikuje z dovodu ze si z vasho predch. pisania urobil taky obraz o tebe :D
Bere ta ako mladasa, to je super nie? :)
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Mne to udrelo do očí, lebo do pokémonov sa so mnou takto nikdy nebavil. A s AI komunikujem tak (šetrím vodu), že ma terminátor hneď zlikviduje. :D
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Sex, záchod a chytré brýle. Meta vyhodila Keňany, kteří promluvili o šmírování při tréninku AI – Živě.cz
Umělá inteligence od Mety má být revolucí v tom, jak vnímáme svět. Jenže aby nás brýle Ray-Ban Meta mohly navigovat nebo popisovat okolí, musí se to nejdříve naučit. A učí se to tak, že se tisíce lidí v Keni dívají na vaše nejsoukromější momenty – od návštěv toalety až po sex. Když na to upozornili, přišli o práci.
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

ephramko napísal: 06 máj 2026, 13:57 Inak som si včera cez chatgpt pozeral pokémonské karty a balíčky, čo sa zbiera, čo sa otvára, čo išlo hore, čo naopak bolo sklamanie...a všimol som si taký nešvár. AI sa automaticky prepla do GEN Z slovníka :D :D takže som pri požiadavke na investičné portfólio do 1000€ dostal analýzu, ktorá vyzerala nejako takto:
V USA sa bude staviať nová výroba na anglické karty, tak bacha na investovanie do najnovších setov, keďže sa predpokladajú reprinty.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

lukas9206 napísal: 11 máj 2026, 18:40 V USA sa bude staviať nová výroba na anglické karty, tak bacha na investovanie do najnovších setov, keďže sa predpokladajú reprinty.
OT

Dík za info, tak sa asi na to vyprdnem alebo budem kupovať japonské. :D Ja som len premýšlal, že keď miniem 10€ mesačne na lotériu, tak či si za to nezačnem radšej kupovať kartičky :D Zatiaľ mám len 2 balíčky a padlo mi toto...
Prílohy
20260510_105548.jpg
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Zatiaľ žiadna hitparáda :D

Ak to chceš brať vážne ako investíciu, tak ťa vyjde lepšie kupovať rovno karty ktoré chceš alebo karty ktoré majú šancu rásť časom na cene. Otváranie balíčkov je vlastne gambling, a robím to len pre ten pocit.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

lukas9206 napísal: 11 máj 2026, 21:05 Zatiaľ žiadna hitparáda :D
Náhodou, môžem teraz lákať geekov na byt, či si nechcú pozrieť môjho ehm clefairyho... :D :D :D

Z investičného hľadiska sa asi neoplatí otvárať nič. V predobjednávke kúpiť 2boxy po 6 boosterov, nechať to všetko komplet v originálnej folii a balení, odložiť a dúfať, že akurát tá edícia vystrelí ako 151ka z roku 2023.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

zaujimavy napad, ja som sa teda pokemon tcg nikdy moc nevenoval, vzdy som bol mtg hrac a istu dobu som ich aj predaval. na jednej strane pozeram ze 151ka nie je jediny set ktory vystrelil, na druhu stranu tie najvacsie narasty su vsetko sety z poslednych rokov takze je otazka ci to nie je len trend a teda ako dlho taky trend potrva...

kazdopadne to nie je zla zabavka, vela penazi ta to stat nebude, potencial na zisk tam je a v najhorsom budes mat kopu pokemonovych karticiek...
gogo956
Redeemer
Redeemer

sa tomu vobec nerozumiem, ale napadlo ma, kto zabrani aby niekto neurobil dotlače tych serii ktore sa po rokoch stali vzacnymi?
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

gogo956 napísal: 12 máj 2026, 11:28 sa tomu vobec nerozumiem, ale napadlo ma, kto zabrani aby niekto neurobil dotlače tych serii ktore sa po rokoch stali vzacnymi?
Nikto, ale ak by začali tlačiť viac vzácnych kartičiek alebo ak by spravili dotlač v zmysle totálnej kópie pôvodnej edície, tak by išli proti sebe. A hodnota tej pôvodnej série by neklesla. Prirovnal by som to k autu. Máš porsche 911, ikonický kúsok. 911ka vyrobená v roku 2026 je stále luxusné drahé auto, ale 911ka vyrobená v 1970, ktorú niekto celé tie roky opatroval a nejazdil na nej, bude mať totálne inú hodnotu ako auto, ktoré teraz vyšlo z linky.

Oni v podstate robia dotlače v zmysle, že vydajú novú edíciu, použijú novú grafiku, pozmenia útoky, schopnosti atď. Točia proste tých istých pokémonov dookola. Nemusí to znamenať pokles hodnoty. Príkladom je tá edícia 151 z roku 2023, kde je prvých 150 pokémonov, ktorých poznáme z detstva. A stal sa presný opak. Vznikol strašný hype okolo toho. V predobjednávke stála krabička (6 booster packov, čiže 60 kariet) okolo 30€. Aktuálne sa predáva za cca. do 250€. A len jeden booster (10 kariet) z tejto edície stojí cez 30€, čiže je drahší ako celý box, keď to prišlo na trh. A cena tých pôvodných kartičiek z 90. rokov sa neznížila, práve naopak, išlo hore aj to.

Treba si dať skôr bacha na falzifikáty a či je originálny obal neporušený a neprebalovaný. Na temu/aliexprese kúpiš za 2€ 200kartičiek :D Som si od Číňanov objednal album na kartičky a 5tých tvrdých krytov na vystavenie. Dávali k tomu zadara fejkové karty. Keď to príde, tak to potom môžem odfotiť a hodiť sem :D nech posúdime kvalitu fejkov. Ak by som sa chcel len hrajkať s kamarátmi, tak nakúpim kartičky od Číňanov a hrám sa. Problém je, že oni tam tie údajé prepisujú, tak máš potom Pikachu s miliónom HP, čiže ani hrať sa s tým nedá. Je to ako si zapnúť cheat na nesmrteľnosť v multiplayer strielačke.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

je to uz sice dost mimo temu ale s tym prikladom s 911 moc nesuhlasim. keby vytlacia presne tie iste karty tak ich zberatelska hodnota urcite klesne. lebo by to bolo to iste ako keby porsche v roku 2026 zacalo vo velkom vyrabat modely identicke tym ktore vyrabali v roku 1970 (je to hypoteticka situacia, neriesme ze dnes by uz take auto nikto nedovolil vyrabat).

pri hernych kartickach hodnota vznika nie len vekom/stavom/vzacnostou ako u pri hokejovych ale aj ich vyuzitelnostou v hre samotnej. Black Lotus je z prveho setu ale to je aj hromada inych kariet. iba black lotus ale ma hodnotu desiatok tisic, nie preto ze je to extra pekny obrazok alebo ich je podstatne menej nez inych kariet z toho setu ale preto lebo je to velmi OP karta ktoru je povinnost mat v kazdom balicku (vo formatoch kde je legalny) ak chces byt kompetetivny.
ale tiez je pravda ze reprint z druheho alebo tretieho setu uz taku hodnotu nema ako ten z prveho... tam uz sa potom unikatnost nasobi s pouzitelnostou a vzacnostou a ide to do neuveritelnych cisel...
keby teraz vytlacia set kde bude black lotus a zrazu na svete nebude 1 000 black lotusov ale 200 000 black lotusov tak urcite by klesli ceny aj tych povodnych, nikdy by sa to urcite nevyrovnalo lebo sice herne by boli identicke ale zo zberatelskeho pohladu by urcite mali ovela vacsiu hodnotu tie stare.

MTG ma ale Reserved List kde WotC slubili ze ziadne z tych kariet nikdy nereprintnu. aj ked teda je to len slub, asi im realne nebrani nic to porusit.

v pokemonoch je asi trochu ine ze co sa berie za reprint a co nie. v mtg ma karta nazov a vlastnosti. tie by sa nemali menit, iba ked je zmena zdokumentovana aj v pravidlach a vtedy nove vlastnosti platia aj pre stare karty, je jedno co je napisane na karte samotnej.
v pokemonoch ked teraz vytlacia charizarda, tak to neni priamy reprint toho najvzacnejsieho charizarda co kedy existoval, ak nema rovnake vlastnosti... teda asi nebudem mat ani tu istu hodnotu a uz vobec neovplivni hodnotu toho originalneho charizarda.

a toto teda plati aj pre tie "reprinty" originalnych 151 pokemonovych kariet. nejedna sa o originalnu kartu ale modernu verziu so zmenenymi pravidlami a vlastnostami...

Autoeditácia príspevku po 6 min 50 sek:
ephramko napísal: 12 máj 2026, 12:19Treba si dať skôr bacha na falzifikáty a či je originálny obal neporušený a neprebalovaný. Na temu/aliexprese kúpiš za 2€ 200kartičiek :D Som si od Číňanov objednal album na kartičky a 5tých tvrdých krytov na vystavenie. Dávali k tomu zadara fejkové karty. Keď to príde, tak to potom môžem odfotiť a hodiť sem :D nech posúdime kvalitu fejkov. Ak by som sa chcel len hrajkať s kamarátmi, tak nakúpim kartičky od Číňanov a hrám sa. Problém je, že oni tam tie údajé prepisujú, tak máš potom Pikachu s miliónom HP, čiže ani hrať sa s tým nedá. Je to ako si zapnúť cheat na nesmrteľnosť v multiplayer strielačke.
decka to neustale nosili zo skoly... potom raz dojde syn ze aha tato, tato karta ma podla internetu hodnotu 300 eur. tak mi hned bolo jasne ze je to fejk ale pozeral som na nu, cital internety, zistoval ako co najlepsie rozoznat falzifikat (bez rozstrihnutia) a zdalo sa ze je to original... nebol som si 100% isty tak som to nechcel predavat cez internet ale zial som zistil ze ziadny obchod v bratislave pokemonove karty nevykupuje... ihrysko, funtastik, na vysokej je obchod ani tam nie... vsade len mtg a onepiece. ked mi o par tyzdnov niekdo povedal ze v pezinku je obchod specializujuci sa na pokemon tcg tak som zistil ze dieta tu kartu uz vymenilo v skole ani nevie za co...
mladsi syn maju v skole uplne zakazane pokemonove karticky lebo starsie deti takto vymienali fejky za originaly od malych deti co nevedeli aku ma co hodnotu...
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Si vravím, že dobre, že nepracujem v školstve. Čo tam všetko musia riešiť a za tie peniaze :D :D Ono sme sa nepochopili, čo znamená reprint. Preto som uviedol to porche 911 ako príklad, že to neznižuje hodnotu starých aut. Lebo 911 z 2026 je moderné auto, s novými technológiami a len sa vizuálne podobá na model z 1970 a nesie rovnaký názov. Rovnako ako edícia 151 je moderná verzia 150 pokémonov z 90. rokov. Ak by začali teraz hromadne tlačiť totálne kópie kartičiek z 90. rokov a ešte sa pohrali s "pullrate", tak by ich cena spadla. Podobne ako keď steam/valve zmenilo koeficient pravdepodobnosti na lootboxoch a zrazu každému začali padať vzácne skiny a celý trh padol. Ale to sa v dnešnej dobe môže stať asi so všetkým aj so zlatom. Už teraz sa hovorí, že by nám stačili 2 rakety hélia3 z Mesiaca a máme na pár storočí pokrytú spotrebu hélia. Riziko je, že zlato má stále využitie kvôli fyzikálnym vlastnostiam, tak bude mať nejakú hodnotu, aj keď vyťažíme nejaký zlatý asteroid. No kartičky sú len kus papiera a od devalvácie hodnoty nás delí len jedno manažérske rozhodnutie.

___
___

V Bernolákove budú otvárať obchod zameraný na predaj a výkup kariet. Ale ak by som si už na 80% bol istý, že mám niečo vzácne a drahé, skôr by som si tú kartičku nechal certifikovať od tých medzinárodných spoločností (MGC, PSA).
curta
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa curta »

Veľmi zaujímavý článok o umelej inteligencii.
V skratke: Budujú sa datacentrá za stovky miliárd, kým zisky nie sú žiadne.

Výdavky v biliónoch dolárov za trpasličie zisky.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Keby si nekopiroval blbosti z bludewebov, tak ti vyvali bok.

Uz len p*stoj budem citat, ked chcem vediet o AI ci inovaciach :D Popieraju vedu a obtieraju si papule o pokrok. Ale autor Jurko je dobre trafeny po hlave. Uz je jasne, preco si pocitil potrebu zdielat ho.

Pritom je to prave naopak. No kedze ty si sa AI pytal len na curaciny a dal si generovat meme, tak je jasne, ze tomu rozumies... ako vsetkemu.

Po tom ako sa minuly rok ukazal ChatGPT ako uplne neuzitocny pri prepisani kodu z platenych kniznic na freeware, tak tento rok Claude "ide bomby". Co casu a penazi usetria nastroje, ktore mi pomohol prepisat...
To nehovorim o nekomercnom vyuziti pri citani starych matrik. A jemu je jedno ako skarede, v akom jazyku a akym pismom to je.
V robote mame slovinsky model na interpretaciu LiDARu a tomu tiez ide robota od ruky. Len nikto nepocital s tym, ake kvanta bodov tym potrebujeme prehanat :D
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Umelá inteligencia za nás už čoskoro bude platiť - Správy STVR

Isli by ste do toho? Je tu rozhodne riziko zneuzitia, mozno ak by bolo potvrdenie aspon vacsich nakupov, napr. sms kodom.
gogo956
Redeemer
Redeemer

To bude len otázka zvyku. Ked si ludia opakovane overia ze Ai dokaze za nich efektivne robit tieto úkony tak potom jej budu doverovat. Ale nepozname odpoved, ci uz dnes je ta doba, alebo ci este pockat.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Nebal by som sa. Este modely nevedia vyhladat listky a ich ceny na konkretne datumy. Aby za ne platili bez autorizacie je sci fi.
Napísať odpoveď