Umela inteligencia / Artificial intelligence / AI
Re: Umela inteligencia / Artificial intelligence / AI
Napadlo mi, ze by bolo mozne rychle storno pri chybe, napr. pri kupe letenky na nespravny den, alebo pri kupe nespravneho produktu.
Tak ako je dnes povinny odkaz odhlasit newsletter, bol by povinny odkaz stornovat objednavku.
Pri beznom tovare napr. do 1 hodiny, pri tovare/sluzne nad X eur mozno 24 hodin.
Suma by sa v takych pripadoch rezervovala, zablokovala, takze peniaze by neodisli do danej doby z uctu.
Takto by zostalo pohodlie objednavania tovaru cez AI a zaroven by sa riziko zneuzitia znizilo na minimum, samozrejme, za predpokladu, ze pri akejkolvek objednavke by musel objednavatel dostat email - ten by mohol byt odoslany z banky, aby bola istota, ze ho dostane, kedze podvodne obchody by mohli taky email jednoducho neodoslat.
Tak ako je dnes povinny odkaz odhlasit newsletter, bol by povinny odkaz stornovat objednavku.
Pri beznom tovare napr. do 1 hodiny, pri tovare/sluzne nad X eur mozno 24 hodin.
Suma by sa v takych pripadoch rezervovala, zablokovala, takze peniaze by neodisli do danej doby z uctu.
Takto by zostalo pohodlie objednavania tovaru cez AI a zaroven by sa riziko zneuzitia znizilo na minimum, samozrejme, za predpokladu, ze pri akejkolvek objednavke by musel objednavatel dostat email - ten by mohol byt odoslany z banky, aby bola istota, ze ho dostane, kedze podvodne obchody by mohli taky email jednoducho neodoslat.
A to by malo platit kde? V ramci EU? Lebo kupujem si letenku, v lietadle je 180 sedadiel, z toho je volnych uz len 30. Odlet je o 2 dni. Ja sa rozhodnem kupit a co sa stane, pride rezervacia, ktora plati 24 hodin a az potom odidu peniaze? No co ak to po 23 hodinach stornujem. Co ak to urobi 30 ludi a zrazu ostane 30 volnych sedadiel v lietadle? Co ak to bude platit len v ramci EU, pricom ludia z Azie ci Ameriky si mozu priamo bookovat s okamzitou online platbou a okamzitym potvrdenim?
Co sa ak budu ludia zgroupovat na Reddite, tak ako to robia v pripade akcii, ze rychlo v jeden cas nakupia akcie bezvyznamnej firmy a ked cena vyleti, tak to hned predaju? Co ak sa 180 ludi dohodne a objednaju si listky do lietadla, ale o 23 hodin ich zrusia a hned nasledne si ich objedna dalsich 180 inych ludi? Vies co sa stane? Ze den predo odletom bude plne lietadlo, ale v skutocnosti pride hromadne storno a par hodin pred odletom nebude ani jedna predana letenka. Budu sa tak da vydierat firmy, predajcovia leteniek, predajcovia vstupeniek, eshopy a dalsi?
Viem, je to krkolomna situacia, ale je to realny priklad z praxe pri kupe akcii. Ak to ide spravit na akciach, tak to pojde spravit na letenkach, listkoch na vlak, na koncertoch, na elektronike na obleceni, no proste vsade.
Co sa ak budu ludia zgroupovat na Reddite, tak ako to robia v pripade akcii, ze rychlo v jeden cas nakupia akcie bezvyznamnej firmy a ked cena vyleti, tak to hned predaju? Co ak sa 180 ludi dohodne a objednaju si listky do lietadla, ale o 23 hodin ich zrusia a hned nasledne si ich objedna dalsich 180 inych ludi? Vies co sa stane? Ze den predo odletom bude plne lietadlo, ale v skutocnosti pride hromadne storno a par hodin pred odletom nebude ani jedna predana letenka. Budu sa tak da vydierat firmy, predajcovia leteniek, predajcovia vstupeniek, eshopy a dalsi?
Viem, je to krkolomna situacia, ale je to realny priklad z praxe pri kupe akcii. Ak to ide spravit na akciach, tak to pojde spravit na letenkach, listkoch na vlak, na koncertoch, na elektronike na obleceni, no proste vsade.
Rozumiem, bol to iba navrh, chce to prepracovat, ale to nie je moja praca.
Kazdopadne, stacilo by urcit casy, napr. 24-hodinove storno by platilo povedzme tyzden pred odletom, neskor by bolo iba 1-hodinove.
Dalsi napad, ak by vsetko sedelo, mohol by tam byt aj odkaz "potvrdit", ktory by hned potvrdil platbu.
Myslel som to vseobecne na drahsie sluzby a tovar, ako nejaku 14-dnovu dovolenku v exotike a nie beznu lacnu letenku.
To storno by mohlo byt aj podla sumy, priklad (zdoraznujem): do 100€ - 1 hodina, do 500€ - 2 hodiny, do 1000€ 6 hodin, nad 1000€ 24 hodin. samozrejme s vynimkou, ked sa blizi cas odletu (tie sumy by platili aj pre ine sluzby a tovary, nie iba letenky).
Kazdopadne, stacilo by urcit casy, napr. 24-hodinove storno by platilo povedzme tyzden pred odletom, neskor by bolo iba 1-hodinove.
Dalsi napad, ak by vsetko sedelo, mohol by tam byt aj odkaz "potvrdit", ktory by hned potvrdil platbu.
Myslel som to vseobecne na drahsie sluzby a tovar, ako nejaku 14-dnovu dovolenku v exotike a nie beznu lacnu letenku.
To storno by mohlo byt aj podla sumy, priklad (zdoraznujem): do 100€ - 1 hodina, do 500€ - 2 hodiny, do 1000€ 6 hodin, nad 1000€ 24 hodin. samozrejme s vynimkou, ked sa blizi cas odletu (tie sumy by platili aj pre ine sluzby a tovary, nie iba letenky).
toto su zase tie modelove pripady co sa v realite nikdy v zivote nestali... "nejaky dobry koncert"...„Ahoj, budúci víkend by som rád strávil vo Varšave. Prosím ťa, kúp mi letenky a nájdi aj lístky na nejaký dobrý koncert.“ Takto by to čoskoro mohlo fungovať aj v realite. Nákup cez umelú inteligenciu úspešne otestovali.
neviem ci ste si to vsimli ale v poslednej dobe vsetko co sa snazia s AI spravit je aby z ludi vytahovala co najviac penazi. google mal tyzden dozadu ci kedy prezentaciu a vsetko to bolo ze "ai ti kupi listok", "ai posle peniaze tam..."
toto je to iste.. a pre koho je to realne urcene? ma niekto z vas problemy s tym ze ho tak otravuje nakupovanie veci (hlavne dovoleniek a koncertov) ze to potrebuje outsourcovat niekomu inemu?
ved dnes kupit nieco znamena kliknut na jedno tlacilo... to fakt nepotrebujem AI aby to robila za mna. jasne, pomoct s vyberom, to je ine, spravit prieskum, ponuknut mi tie najlepsie ubytovania... ale to finalne kliknutie na "kupit" zvladnem aj sam a tym padom absolutne nemusim riesit vracanie penazi ci podobne srandicky.
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Jakub Simko (KINIT) o AI, AI praci a digitanej suverenite - bez haipu
-
Mek
Addict
Od 1. juna Github Copilot vyrazne zdrazuje. Doteraz sme mali vo firme povolene pouzivat AI ako sa nam zachce v hocakej miere nehladiac na tokeny (vizia bola naucit sa s tym pracovat). Od zdrazenia uz budeme mat limity na tokeny.
Kdesi som pocul nazor, a suhlasim s nim (ze mi to skor nenapadlo...), ze teraz je AI lacna a ked si na nu ludia a firmy navyknu, poriadne sa zdrazi. Navrat nazad k ludskemu potencialu uz nebude mozny alebo aspon nie taky lahky, a tak firmy budu rady cvakat za AI aj nadalej. Dnes je AI stratova a urcite taka nebude navzdy.
Kdesi som pocul nazor, a suhlasim s nim (ze mi to skor nenapadlo...), ze teraz je AI lacna a ked si na nu ludia a firmy navyknu, poriadne sa zdrazi. Navrat nazad k ludskemu potencialu uz nebude mozny alebo aspon nie taky lahky, a tak firmy budu rady cvakat za AI aj nadalej. Dnes je AI stratova a urcite taka nebude navzdy.
Je to ako s kazdou podobnou službou: firmy najprv ponukaju produkt zadarmo, alebo za symbolicku cenu. Potrebuju ziskat doveru zakaznika, zaroven cim viacej ludi to testuje tym viacej maju spätnej väzby. Neskor už ale ceny zacnu zakonite rásť, lebo uzivatel si na sluzbu zvykol a aktivne ju vyuziva a preto je predpoklad že bude akceptovat aj vyssiu cenu.
-
harrison314
Hardcore addict
Ano ale tym len dorovna cenu z osttanymi sluzbami, ktore si uctuju za tokeny od zaciatku.Mek napísal: 27 máj 2026, 10:53 Od 1. juna Github Copilot vyrazne zdrazuje. Doteraz sme mali vo firme povolene pouzivat AI ako sa nam zachce v hocakej miere nehladiac na tokeny (vizia bola naucit sa s tym pracovat). Od zdrazenia uz budeme mat limity na tokeny.
ja rozmyslam si ho kupit na vyvoj svojich open source projektov, tam sa cely "relativne" nezmenily.
(Pre kontext doteraz mal Copilot limit na agentove ulohy repektive requesty a bolo jedno kolko tokenov a volani na model vyvojar poslal.)
vacsina sluzieb ale nie je limitovana hardwarom. v pripade AI to tak je. lebo cinske modely nie su horsie preto lebo nedokazu napisat taky super algoritmus ako openai ci copilot, ale len preto ze nemaju pristup k top hardwaru. uz teraz ale pracuju na modeloch ktore su konkurencie schopne aj na slabsom hardware.gogo956 napísal: 27 máj 2026, 12:12 Je to ako s kazdou podobnou službou: firmy najprv ponukaju produkt zadarmo, alebo za symbolicku cenu. Potrebuju ziskat doveru zakaznika, zaroven cim viacej ludi to testuje tym viacej maju spätnej väzby. Neskor už ale ceny zacnu zakonite rásť, lebo uzivatel si na sluzbu zvykol a aktivne ju vyuziva a preto je predpoklad že bude akceptovat aj vyssiu cenu.
dalsia vec je ze ponuka zakonite dobehne dopyt, postavit tovaren na cipy mozno nie je jednoduche ale ani nemozne. v istom momente bude ponuka dostacujuca, ceny pojdu dole.
a kedze uz dnes si vies rozbehat vlastny model na vlastnom hardware, tak sluzba ktora vyzaduje subscription bude moct pytat len tolko kolko si zakaznik povie ze sa mu este neoplati si to riesit lokalne.
aacid
malá poznámka: tovaren na mikročipy dokaze postavit vela štátov, ale vyrábať aktuálne vrcholný čipový cyklus je uplne iný level. NA celom svete to dokaze len Intel, TSMC a Samsung Electronics-nikto iný. Je to jedna z najzlozitejsich technologii aku je ludstvo schopne dosiahnut. Číňania sa dotahuju a raz dosiahnu, ale dnes ešte na čele "pelotonu" nie su.postavit tovaren na cipy mozno nie je jednoduche ale ani nemozne
ja tiez nehovorim o dnesku, hovorim o buducnosti.