Chat Control

Diskusie na politické témy...
Leslie10
Light Professional
Light Professional

Chat Control

Príspevok od používateľa Leslie10 »

Ahojte,

Európsky parlament dnešného dňa schválil návrh na skenovanie všetkých správ - vrátane šifrovaných - za účelom boja proti zneužívaniu detí a pod. Predmetný návrh sa volá tzv. "Chat Control".

Aký máte na celú túto situáciu názor? Ako toto rozhodnutie ovplyvní naše súkromie a či bude dostatočne zabezpečovať ochranu obetí zneužívania? A keď sme už pri zneužívaní, nebude predmetný nástroj zneužitý na špehovanie ako v 1984?

Viac sa dočítate napr. na https://www.letemsvetemapplem.eu/2026/0 ... ne-zpravy/
cinges
King
King
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Chat Control

Príspevok od používateľa cinges »

tak je to jasne, ako, neviem ako to bude fungovat, ale predpokladam, ze na urovni statu.. a tym padom na ficko radost preveliku z toho.. :)
Leslie10
Light Professional
Light Professional

Ja som celú túto tému našiel iba náhodou nedávno, ale dosť ma zaujala - aj pohoršila. Nie som si celkom istý, či európskym zákonodarcom skutočne záleží v prvom rade na obetiach zneužívania a nie napríklad na tom, aby si získali väčšiu kontrolu nad ľuďmi. Vravím, ešte som do celej problematiky nešiel úplne do hĺbky, ale čo som tak narýchlo prečítal, tak zatiaľ sa má jednať o dobrovoľné skenovanie priamo v elektronických zariadeniach (tzv. chat control 1.0) a nie ako povinnosť pre všetkých (tzv. chat control 2.0). Kto sa do toho viacej vyzná kľudne nech napíše, príp. nech ma kľudne aj opraví.

//celkom zaujímavú diskusiu som "vygooglil" napr. tu https://news.ycombinator.com/item?id=48819008

///ďalšia stránka, by som povedal hnutie proti tomu chat control https://fightchatcontrol.eu/
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Johnnny »

Ta dobrovolnost je ale na strane poskytovatela, cize napriklad FB bude rozhodovat o tom, ci Ta bude sledovat, alebo nie.

Inak teda je to teda take typicke europske riesenie na vsetko a ani ma to neprekvapuje.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

chat control 1.0 dovoluje scanovanie len nekryptovanych sprav, nie? to doteraz aj tak vsetky tie korporacie robili, nie?
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

No oni to robili, nasledne to robit prestat kvoli europskym zakonom a Chatcontrol im to opat umoznil. V priprave je ale uz Chatcontrol 2.0 ktory ma prebiehat priamo na zariadeni a tykat sa bude aj sifrovanych sprav. Plus teda bude povinny.
Leslie10
Light Professional
Light Professional

aacid napísal: 09 júl 2026, 15:42 chat control 1.0 dovoluje scanovanie len nekryptovanych sprav, nie? to doteraz aj tak vsetky tie korporacie robili, nie?
Našiel som celkom dobré porovnanie na tej stránke čo som postol aj vyššie https://fightchatcontrol.eu/chat-control-overview

A odpoveď na tvoju otázku bude asi táto (sorry, kopírujem priamo v angličtine)
Does it touch encrypted messages?
No. End-to-end encrypted communications were never scanned but providers could deploy client-side scanning under this law.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Čo som pochopil, tak sa niekoľkokrát ten zákon menil a stiahli ho z parlamentu. Aktuálne sa v podstate nič nemení. USA tech giganti čítajú naše emaily, správy, pozerajú si všetko, čo máte na cloude v Amerike a trénujú na tom svoje AI. Vďaka EU zákonom vás na to musia upozorniť a máte možnosť odmietnúť/vypnúť to (pochybujem, že priemerný Slovák sa do toho vyzná a vypol to). Po novom sme dali USA tech gigantom "zadné vrátka" k našim súkromným údajom, môžu si na tom trénovať AI pod zámienkou, že nás chránia pred pedofilmi. Miznúce správy a šifrovaná komunikácia zatiaľ zostáva v nezmenenej podobe.

Od nás "ZA" hlasovala len Sajfova žena a Lexman od pliagy, ktorá ničí Slovensko. Všetci ostatní boli proti. Naša vláda aj naši zástupcovia v komisii sú tiež "ZA", čo vytvára vtipnú situáciu, kedy Ficova vláda to chce zaviesť, ale všetci poslanci SMERu hlasujú v EU parlamente proti.

Extrémny bol ale postup, ako to schválili. Ľudia stále nerozumejú, ako funguje "toten Brusel"...že máme parlament, radu, komisiu. Za pretlačenie toho zákona nemôže Brusel, ale rada EU, čiže naše vlády...ktoré nás samozrejme chcú sledovať a odpočúvať. Ktorý papaláš by to nechcel?

2krát ten návrh stiahli, lebo EU parlament by to zamietol. Tak tento týždeň aktivovali mechanizmus ohrozenia, ako keby sa diala nejaká mimoriadna náhla pohroma, na ktorú je treba urgentne reagovať. Vtedy sa mení aj štýl hlasovania, je treba "absolútnu väčšinu" na ZAMIETNUTIE zákona (361 hlasov). Zároveň sa hlasovanie z jesene presunulo na posledný deň zasadania parlamentu pred letnými prázdninami, ale množstvo EU poslancov je už niekde pri mori. Hlasovanie dopadlo 276 ZA vs. 314 PROTI a teda to prešlo, lebo bolo treba aspoň 361 hlasov PROTI.
Leslie10
Light Professional
Light Professional

Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

ephramko napísal: 09 júl 2026, 16:45 Čo som pochopil, tak sa niekoľkokrát ten zákon menil a stiahli ho z parlamentu. Aktuálne sa v podstate nič nemení. USA tech giganti čítajú naše emaily, správy, pozerajú si všetko, čo máte na cloude v Amerike a trénujú na tom svoje AI. Vďaka EU zákonom vás na to musia upozorniť a máte možnosť odmietnúť/vypnúť to (pochybujem, že priemerný Slovák sa do toho vyzná a vypol to). Po novom sme dali USA tech gigantom "zadné vrátka" k našim súkromným údajom, môžu si na tom trénovať AI pod zámienkou, že nás chránia pred pedofilmi. Miznúce správy a šifrovaná komunikácia zatiaľ zostáva v nezmenenej podobe.

Od nás "ZA" hlasovala len Sajfova žena a Lexman od pliagy, ktorá ničí Slovensko. Všetci ostatní boli proti. Naša vláda aj naši zástupcovia v komisii sú tiež "ZA", čo vytvára vtipnú situáciu, kedy Ficova vláda to chce zaviesť, ale všetci poslanci SMERu hlasujú v EU parlamente proti.

Extrémny bol ale postup, ako to schválili. Ľudia stále nerozumejú, ako funguje "toten Brusel"...že máme parlament, radu, komisiu. Za pretlačenie toho zákona nemôže Brusel, ale rada EU, čiže naše vlády...ktoré nás samozrejme chcú sledovať a odpočúvať. Ktorý papaláš by to nechcel?

2krát ten návrh stiahli, lebo EU parlament by to zamietol. Tak tento týždeň aktivovali mechanizmus ohrozenia, ako keby sa diala nejaká mimoriadna náhla pohroma, na ktorú je treba urgentne reagovať. Vtedy sa mení aj štýl hlasovania, je treba "absolútnu väčšinu" na ZAMIETNUTIE zákona (361 hlasov). Zároveň sa hlasovanie z jesene presunulo na posledný deň zasadania parlamentu pred letnými prázdninami, ale množstvo EU poslancov je už niekde pri mori. Hlasovanie dopadlo 276 ZA vs. 314 PROTI a teda to prešlo, lebo bolo treba aspoň 361 hlasov PROTI.
Priznam sa, ze to, ze to tam pretlacila rada EU (spolu so sefkou EP) mi uslo. Je to taka celkom "pasticka" ked to navonok vyzera, ze slovenska vlada je proti, lebo jej zastupcovia v EP su proti, ale realita je na ociach uz trochu menej.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

ja stale verim ze 2.0 neprijmu. uvidime.

uz dlho planujem prechod na privatne sluzby, idealne ked si ich budem hostovat sam. s detmi a par kamartmi uz pouzivame matrix protokol, server administrujem. vsetky data su u mna a nedostanu sa k nikomu.

a ten kto nie je technicky zdatny nemusi mat vlastny server, cely matrix protokol je federovany takze su hromady serverov, staci si vybrat ten ktory vyhovuje. rovnako je tu mastodon ako alternativu twitteru ci instagramu.

problem je ze ludia su pohodlni a lenivy. ovela jednoduchsie je mat nainstalovany whatsapp do ktoreho sa prihlasit cez instagram a instagram proste mas, lebo ho maju vsetci. keby aj presvedcim celu rodinu, vsetkych kamaratov aby isli prec a nieco rozumnejsie tak whatsapp musi byt stale v tvojom telefone lebo skolske skupiny, siroka rodina, inzeraty a neviem co vsetko...

urcite Chat Control nie je nic dobre a nesuhlasim s tym ale mozeme si za to sami. pretoze alternativy existuju uz teraz, akurat sa menej trblietaju a neexistuje na ne masivna reklama.

a aj by som chcel verit tomu ze sa to raz zmeni, ale to ze vacsina ludi zacne pouzivat nekomercne produkty je asi tak realna ako ze korporacie zmenia svoje spravanie a zacne ich zaujimat zakaznik.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Pokial ide o mna, mne ani tak nejde o tie moje data. Nech si ich pokojne skenuju, deti ani zeny neobtazujem aj ked to bolo spochybnene :-D ) a v zasade ako ... nech si ich citaju, nic podstatne tam nenajdu.

Vadi mi skor to, ze tie data chcu a ze nie som uplne presvedceny o tom, ze tie uvadzane dovody su tie jedine. Som skor nazoru, ze co sa da zneuzit sa eventualne zneuzije.

Osobne si skor myslim, ze by sa mal zregulovat internet v zmysle, ze za kazdym profilom by mala existovat nejaka realna identita, ucet cokolvek. Neviem si uplne predstavit realizaciu, ale davalo by mi to zmysel.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

mat socialnu siet riadenu statnym uradom, transparentne a regulovane.
alebo idealne federovana socialna siet ako ten matrix alebo mastodon s tym ze stat/kraj/mesto robi server kde ma kazdy obcan svoje konto.

lebo nemyslim ze socialne siete su uplne ze zle, idea vytvarat komunity a komunikovat medzi sebou aj vo virtualnom svete je super, problem je exekucia. ze dnesne socialne siete su o ludoch ale cokolvek tam das patri korporaciam ktore si s tym robia co chcu.

zaroven verim v pravo na sukromie. sam so sebou argumentujem ci je anonymita skutocne potrebna a ci ak by vsetko co vyplujem na internet bolo viazane na moju verejnu identitu bolo lepsie alebo horsie. ako idea to znie dobre, kolko zla (podvodov, klamstiev, manipulacie) vznika len vdaka anonymite. na druhu stranu by to umoznilo lahsie sledovanie obcanov a je skoro iste ze pokial by to nebolo velmi dobre implementovane (mala sanca) tak by to skor ci neskor niekto zneuzil a mozno by napachal este vacsiu skodu.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Mne by skor slo o to, aby zanikli trollie farmy a aby bol clovek za svoje spravanie sa na internete zodpovedny. Dnes sa kam mozem prihlasujem Google uctom a ak by existoval podobny jednotny ucet vydany na zaklade nejakeho dokladu ktorym sa viem jednoznacne identifikovat, to by podla mna bolo v poriadku. Pokojne aj so zachovanim si anonymity aj ked samozrejme nepoznam sposob ako ju dokonale zabezpecit aj pred uradmi (a ci je to nutne, v tom jasno nemam).

Pointa je, ze keby sa ludia spravali "vonku" tak ako na internete, dostanu cez hupu a domov by sli oklukou v sanitke. Pride mi uplne v pohode aby za sebou tahali nejaku stopu aj na internete a sudit ich bude komunita, nie nejaka autorita ktora bude rozhodovat co je spravne a co nie.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Ano, keby ludia vystupovali pod svojimi vlastnymi menami, hned by si rozmysleli, ci budu hejtovat, trollovat, spamovat (a ban, ten by bol tym padom dozivotny, nie ze si vytvori dalsi ucet a pokracuje).
(a)socialne siete nie su ani tak o ludoch ako o botoch, ale statistiky kolko su boti a kolko ludia sa samozrejme nezverejnuju. Jeden cas malicku chvilu (tusim par hodin) twitter (pardon, iks), zobrazoval, odkial sa dany uzivatel prihlasuje a to bol samy daleky vychod, Rusko, a Afrika.
Aj keby prisiel chat control neviemkolko bodka nula, vzdy budu existovat alternativne sluzby, ktore to nebudu implementovat. A prinajhorsom si mozu ludia sifrovat lokalne a do chatu posielat retazce nezmyselnych znakov.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Mek napísal: 10 júl 2026, 15:28 Ano, keby ludia vystupovali pod svojimi vlastnymi menami, hned by si rozmysleli, ci budu hejtovat, trollovat, spamovat
No mne sa na FB vyhrazaju veriace babicky smrtou, maju meno aj fotku, dokonca verejne fotky s rodinnymi prislusnikmi. Ono sa staclo vyjadrit ku Coronovym oaptreniam alebo interupciam.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Podla mna len sofistikovanejsi trollovia. Navyse, ja mam malokedy problem s inym nazorom ak sinho dotycny vie obhajit, ale vyhrazky su cez ciaru. Take nieco zabanujes bez moznosti spravit si novy profil a mozno by tie diskusie vyzerali inak.

Ja mam na FB dnes pocit, ze naozaj prakticky kazdy obhajca je troll, lebo napricetnejsie argumenty akych sa mi dostava su "ked bude vladnut Simecka bude tu raj" a 8 smajlikov.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Mne tie vyhrazky prisli spravami, a vtedy bolo este trolov menej, bolo to pred AI.
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Skrývaju to za ochranu detí, ale možno by mali prve začať chrániť aspoň tých, ktorí prídu na políciu oznámiť že ich niekto zneužíva https://www.euronews.com/my-europe/2026 ... five-weeks
Napísať odpoveď