Ono ta socialne siete sleduju uz dnes.aacid napísal: 11 júl 2026, 11:46 otazne je ci tie socialne siete su pre nas take dolezite ze sme kvoli tomu ochotni sa nechat sledovat. lebo za mna ovela jednoduchsie ako vymyslat overovania a sledovania by bolo socialne siete proste zakazat. tak ako uz dnes niektore krajiny chapu ze do 16 rokov nemas na socialnych sietach co hladat tak realne co tam maju co robit dospeli?
Zakazat, no mne napriklad Reddit prinasa dost profesnych veci, kedysi to robil Twitter.
No uvodmujem si, ze funguju na mladych ako drogy alebo nastroj hybridnej vojny.
Ja suhlasim, ze Chat Control je blbost (hoci teraz tam dali pozmenovak, ktory vypusta to sledovanie), zato Age Act povazujem za dobru vec, lebo uz teraz mame standardizovane a vymslene mechanizmy ako anaonymne overit ci je to skutocny clovek a ci ma 18.
Davnejsie som o tom pisal na Reddite, samozrejme, ze som schital dost sodu, lebo ludia nerozuju technickym veciam a necitaju dlhe posty, dam to aj sem:
Všímam si, že tu je veľa rozhorčených príspevkov, ale asi nikto si nedal tú námahu sa pozrieť, ako to bude fungovať.
Tak to skúsim zhrnúť.
Overovanie veku je súčasťou štandardu eIDAS 2.0, ktorý je otvorený a už nejakú dobu vo verejnom pripomienkovaní. Overovanie veku bude zabezpečené cez Európsky e-Wallet, ktorý okrem iného pomôže e-shopom a pri uzatváraní zmlúv cez internet. Sú to proste doklady v mobile, ktoré ale idú použiť cez internet, no majú tú výhodu, že nesprístupnia celú sadu dát, ale len tie, ktoré sú nutné.
Takže ako bude kontrola veku vyzerať v praxi
Túto vec bude zabezpečovať služba overenia atribútov. Zákazník e-shopu sa autentifikuje voči tejto službe, ktorá pozná jeho identitu.
Služba mu vydá dátové balíčky (SD-JWT) s jeho údajmi (plus čas platnosti, vydavateľ,...). Napríklad:
Tieto balíčky sú kryptograficky podpísané danou službou.Kód: Vybrať všetko
Meno: Janko Hraško Adresa: Hlavná 25, Horná dolná Krajina: SK Mal už 18: Áno Rodné číslo: 123456/7896
Prídete na sociálnu sieť a chcete sa registrovať. Tá vám vyhodí dialóg na overenie veku, napríklad cez QR kód, ktorý sa cez e-wallet naskenuje. Aplikácia zoberie jeden s týchto dátových balíčkov a odstráni z neho nepožadované údaje. V tomto príde zostane len to či už mala osoba 18 rokov a možno národnosť. Takýto upravený dátový balíček e-wallet odošle službe a u seba si ho zmaže, lebo by mali byť len na jedno použitie.
Takže sa pošle len:
Sociálna sieť si overí platnosť tohto balíčka oflianovo pomocou verejného kľúča poskytovateľa služby. A teda vás nevie spárovať s reálnou identitou, ani keby w-wallet použijete inde s vašim menom.Kód: Vybrať všetko
Krajina: SK Mal už 18: Áno
Na všetko sa používajú otvorené štandardy ako SD-JWT, OpenId, JWKS, zero knowledge proof,... navyše každý trochu šikovný ITčkar si to hocikedy vie overiť pomocou Fiddlera alebo BurpProxy. Celé je to navrhnuté ako distribuovaný systém, kde nemusí byť len štát poskytovateľom týchto údajov, ale napríklad aj banka, dnes už mnohé systémy na týchto princípoch pracujú.
Zdroje na ďalšie čítanie
https://ageverification.dev/av-doc-tech ... v-profile/ (popis protokolu)
https://datatracker.ietf.org/doc/draft- ... re-jwt/22/
Ceska prednaska o technologiach v e-Wallet
Ešte poznámka na záver
Sociálne siete už teraz vedia to, kde bývate, kam chodíte do práce, od koho máte internet, telefónne číslo, vedia vaše politické názory, aké kľúčové slová vás tešia a aké nahnevajú. Napríklad Facebok spája vašu aktivitu a profil aj keď ste mimo facebooku.
A samozrejme trochu som to zjednodušil, a nie som na to úplný expert, ale na rozdiel od ludi čo tu kričia, tak som si o tom aspoň niečo prečítal.