Chat Control

Diskusie na politické témy...
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Chat Control

Príspevok od používateľa harrison314 »

aacid napísal: 11 júl 2026, 11:46 otazne je ci tie socialne siete su pre nas take dolezite ze sme kvoli tomu ochotni sa nechat sledovat. lebo za mna ovela jednoduchsie ako vymyslat overovania a sledovania by bolo socialne siete proste zakazat. tak ako uz dnes niektore krajiny chapu ze do 16 rokov nemas na socialnych sietach co hladat tak realne co tam maju co robit dospeli?
Ono ta socialne siete sleduju uz dnes.

Zakazat, no mne napriklad Reddit prinasa dost profesnych veci, kedysi to robil Twitter.

No uvodmujem si, ze funguju na mladych ako drogy alebo nastroj hybridnej vojny.

Ja suhlasim, ze Chat Control je blbost (hoci teraz tam dali pozmenovak, ktory vypusta to sledovanie), zato Age Act povazujem za dobru vec, lebo uz teraz mame standardizovane a vymslene mechanizmy ako anaonymne overit ci je to skutocny clovek a ci ma 18.

Davnejsie som o tom pisal na Reddite, samozrejme, ze som schital dost sodu, lebo ludia nerozuju technickym veciam a necitaju dlhe posty, dam to aj sem:
Všímam si, že tu je veľa rozhorčených príspevkov, ale asi nikto si nedal tú námahu sa pozrieť, ako to bude fungovať.

Tak to skúsim zhrnúť.

Overovanie veku je súčasťou štandardu eIDAS 2.0, ktorý je otvorený a už nejakú dobu vo verejnom pripomienkovaní. Overovanie veku bude zabezpečené cez Európsky e-Wallet, ktorý okrem iného pomôže e-shopom a pri uzatváraní zmlúv cez internet. Sú to proste doklady v mobile, ktoré ale idú použiť cez internet, no majú tú výhodu, že nesprístupnia celú sadu dát, ale len tie, ktoré sú nutné.

Takže ako bude kontrola veku vyzerať v praxi

Túto vec bude zabezpečovať služba overenia atribútov. Zákazník e-shopu sa autentifikuje voči tejto službe, ktorá pozná jeho identitu.

Služba mu vydá dátové balíčky (SD-JWT) s jeho údajmi (plus čas platnosti, vydavateľ,...). Napríklad:

Kód: Vybrať všetko

Meno: Janko Hraško
Adresa: Hlavná 25, Horná dolná
Krajina: SK
Mal už 18: Áno
Rodné číslo: 123456/7896
Tieto balíčky sú kryptograficky podpísané danou službou.

Prídete na sociálnu sieť a chcete sa registrovať. Tá vám vyhodí dialóg na overenie veku, napríklad cez QR kód, ktorý sa cez e-wallet naskenuje. Aplikácia zoberie jeden s týchto dátových balíčkov a odstráni z neho nepožadované údaje. V tomto príde zostane len to či už mala osoba 18 rokov a možno národnosť. Takýto upravený dátový balíček e-wallet odošle službe a u seba si ho zmaže, lebo by mali byť len na jedno použitie.

Takže sa pošle len:

Kód: Vybrať všetko

Krajina: SK
Mal už 18: Áno
Sociálna sieť si overí platnosť tohto balíčka oflianovo pomocou verejného kľúča poskytovateľa služby. A teda vás nevie spárovať s reálnou identitou, ani keby w-wallet použijete inde s vašim menom.

Na všetko sa používajú otvorené štandardy ako SD-JWT, OpenId, JWKS, zero knowledge proof,... navyše každý trochu šikovný ITčkar si to hocikedy vie overiť pomocou Fiddlera alebo BurpProxy. Celé je to navrhnuté ako distribuovaný systém, kde nemusí byť len štát poskytovateľom týchto údajov, ale napríklad aj banka, dnes už mnohé systémy na týchto princípoch pracujú.

Zdroje na ďalšie čítanie

https://ageverification.dev/av-doc-tech ... v-profile/ (popis protokolu)

https://datatracker.ietf.org/doc/draft- ... re-jwt/22/

Ceska prednaska o technologiach v e-Wallet

Ešte poznámka na záver

Sociálne siete už teraz vedia to, kde bývate, kam chodíte do práce, od koho máte internet, telefónne číslo, vedia vaše politické názory, aké kľúčové slová vás tešia a aké nahnevajú. Napríklad Facebok spája vašu aktivitu a profil aj keď ste mimo facebooku.

A samozrejme trochu som to zjednodušil, a nie som na to úplný expert, ale na rozdiel od ludi čo tu kričia, tak som si o tom aspoň niečo prečítal.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Johnnny »

aacid napísal: 11 júl 2026, 11:46 otazne je ci tie socialne siete su pre nas take dolezite ze sme kvoli tomu ochotni sa nechat sledovat. lebo za mna ovela jednoduchsie ako vymyslat overovania a sledovania by bolo socialne siete proste zakazat. tak ako uz dnes niektore krajiny chapu ze do 16 rokov nemas na socialnych sietach co hladat tak realne co tam maju co robit dospeli?
ozaj tak velmi potrebujeme citat nazory cudzich neznamych ludi? nestaci nam mensi okruh priatelov?
za mna je najlepsi pristup discordu a slacku (a foss alternativ) kde sa ty rozhodujes komu dovolis aby ta kontaktoval a tak vytvaras mensie komunity kde sa ludia poznaju a doveruju si. ci uz je to rodina, priatelia alebo hraci nejakej hry ci fanusikovia kapely. to co kedysi robili fora.
lebo podla mojho nazoru vacsina ludi nepotrebuje komunikovat s neznamymi ludmi bez identity, vacsina potrebuje len komunikovat.
Ked tu je presne ten problem, ze taketo zakazy su vlastne cesta k cinskemu modelu co nevravim, z eje nutne dobre, alebo zle, ale povedal by som, ze aj tu su nan ohlasy skor negativne.

Ja mam naopak diskusie s cudzimi ludmi rad, clovek nezije len v nejakej vlastne bubline. Problem socialnych sieti je v tom, ze to co tam ludia predvadzaju uz nie su diskusie.

Je inak skoda, ze neprisli aj s navrhom, ze by sa mohli skenovat chaty politikov, kludne Ursuly, nielen obcanov. Boli casy ked som dokonca veril, ze v demokracii mame kontrolovat my ich a nie naopak.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Johnnny napísal: 12 júl 2026, 6:13 Je inak skoda, ze neprisli aj s navrhom, ze by sa mohli skenovat chaty politikov, kludne Ursuly, nielen obcanov. Boli casy ked som dokonca veril, ze v demokracii mame kontrolovat my ich a nie naopak.
Praveze tu ta nebudu skenovat politici, ale americka sukromna forma co za to lobuje.
Ale vravim, EU padalment tesraz spravil aspon to, ze Chat Control dal pozmenovak, ze nebudu desifrovat sifrovanu komunikaciu.
Johnnny napísal: 12 júl 2026, 6:13 Problem socialnych sieti je v tom, ze to co tam ludia predvadzaju uz nie su diskusie.
A casto to nie su ludia. Respektive skutocne osoby.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

nie je socialna siet ako socialna siet a nie su cudzi ludia ako cudzi ludia.

za mna taky reddit ma uz blizsie k tomi discordu a slacku ako k nejakemu facebooku a instagramu. tiez je komunitne zalozeny, ktokolvek si vie vytvorit komunitu, vies si ju zaheslovat a vies si urcit vlastne pravidla. tvoja frontpage (kedysi to tak bolo, neviem ci stale) je tvorena iba z prispevkov zo subredditov ktore sledujes.
a tam je aj rozdiel medzi cudzim clovekom ako niekym koho sice nepoznas ale zdiela tvoje hobby a diskutujete o tom hobby ako cudzi clovek v diskusii pod politicky nabitym clankom s ktorym nemas nic spolocne vies ze diskusiou s nim na 99% nic neziskas.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Johnnny »

harrison314 napísal: 12 júl 2026, 8:09 Praveze tu ta nebudu skenovat politici, ale americka sukromna forma co za to lobuje.
Ale vravim, EU padalment tesraz spravil aspon to, ze Chat Control dal pozmenovak, ze nebudu desifrovat sifrovanu komunikaciu.

A casto to nie su ludia. Respektive skutocne osoby.
To je jasne, ale otazka je kto bude mat pristup k tym datam a na zaklade Chat Control 1.0 sme asi safe, na zaklade 2.0 uz si tym nie som isty.
Napísať odpoveď