aacid napísal: 17 júl 2026, 13:25
ale preco ti to vadi? ved existuje milion filmov ktore si povedali ze si tu predlohu upravia k obrazu svojmu. romeo a julia so strelnymi zbranami alebo pycha a predsudok a zombie.
existuju 2 miliony filmov kde povodny pribeh bol zjednoduseny a zlobotomizovany pre moderneho divaka a nikomu to nikdy nevadilo (starship troopers, blade runner, fight club, jaws)...
ale zrazu ked ma herec inu farbu pleti ako je v tvojej predstave tak je to problem? preco? preco ten reziser ma pravo akokolvek si upravit dej, kulisy ci dialogy ale ina farba pleti je uz cez ciaru?
to nie je rasizmus?
Vadi mi to aj u toho miliona filmov. Teda, nejde to rozoberat film po filme, ale obecne skratka mam rad veci podla predlohy s tym, ze samozrejme chapem, ze film natocit do bodky podla predlohy z roznych dovodov nejde. Zrovna dodrzat podobizen hercov s predlohami vacsinou fakt problem nie je. A hovorim o podobizni obecne, pretoze po zenskom tyranovi zo mna zrejme skusite spravit aj rasistu, ale to zdaleka nie je len otazka farby pleti (preto som schvalne spomenul toho Winnetoua).
Autoeditácia príspevku po 1 min 18 sek:
harrison314 napísal: 17 júl 2026, 13:27
Ja to hovorim stale, stazovat sa na farbu pleti herca je ako stazovat sa na farbu supin nejakeho draka. Meni to pointu, dej, tone? Ani nehodou, tak to nechapem.
Pointu diela to nemeni, dojem pre mna ano. Predsa vo filme nejde len o dej, inak by neexistoval Oscar pre viac nez 20 roznych kategorii, vsakze ?
Autoeditácia príspevku po 3 min 29 sek:
lukas9206 napísal: 17 júl 2026, 13:29
V čom ti tieto veci vadia? Kde je tá hranica? Čierna je problém. Takže ak by bola biela ale "škaredá" je to už okej? Prípadne biela, ale bola by hrozná herečka, tiež je to ešte okej alebo už nie? Podľa tejto logiky by Helenu ale mala hrať len herečka gréckej narodnosti, aby to bolo tak, ako si ľudia predstavujú, nie?
Ja mam rad vernost v predlohe, neviem kde je hranice, ale cielena snaha sa od nej odklonit mi vadi, pokial samozrejme nejde o parodiu, alebo nieco podobne.
Ano, ak by bola tucna, alebo objektivne skareda, s tym by som mal uplne rovnaky problem.
Co sa tyka toho, ze by mala byt grekyna, na tom by som nelipol a tipujem, ze vacsina to ma rovnako a to z prosteho dovodu, ze to, ze niekto nie je rodeny grek asi do oci bije trochu menej az vobec v porovnani s tym, co riesime teraz.
A obecne mi teda samozrejme vadi ten tlak na to, ze tie filmy tak dnes tocit proste musia. Ja v tom nevidim ani pokrok, ani slobodu. Alebo tu snad niekto naozaj veri tomu, ze sa zrazu Hollywodski reziseri prebudili a uvedomili si, ze roky prehliadali kvality hercov inej farby pleti, ze maju neutichajucu potrebu strkat ich uplne vsade ?
A kludne by som bol aj za, pretoze ja naopak ciernych hercov zeriem (s hereckami je to horsie, ale tiez su vynimky), akurat by som sa na nich radsej dival tam kde patria.