The Odyssey (2026)

Čo beží v kine, rádiu, tv...?
warham
Light Star
Light Star
Používateľov profilový obrázok

The Odyssey (2026)

Príspevok od používateľa warham »

Ahojte,

čo hovoríte na kontroverziu ohľadom Odysey:

– Helenu Trójsku hrá černoška
- trans osoba Elliot Page hrá gréckeho vojaka Sinona - SPOILER:
Spoiler
V pôvodnej Homérovej Odysei zostupuje Odyseus do podsvetia (Hadesu), kde stretáva ducha slávneho bojovníka Achilla. Achilles tam hovorí známu repliku o tom, že by radšej bol chudobným sluhom na zemi medzi živými, než kráľom mŕtvych v podsvetí. Sinon ako náhrada v podsvetí: Vo filme Nolan postavu Achilla z tejto kľúčovej scény úplne vyškrtol. Odyseus namiesto neho stretáva v podsvetí práve ducha Sinona.
- Atény úplne vynechali z premietacieho turné, napriek tomu že Grécko film podporilo sumou 6,5mil. eur
- Údajne má trailer na YouTube už vyše 700-tisíc dislikov.
- Zendaya :D

Väčšinou o tom čítam len negativne komentáre ohľadom vyššie spomenutého a napriek tomu to má momentálne 96% hodnotenie na rotten tomatoes - teória kupovania pozitívnych hodnotení.
cinges
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Re: The Odyssey (2026)

Príspevok od používateľa cinges »

96 to ma od kritikov, ktori sa boja tomu dat zle hodnotenie, lebo zase nejake preafektovane fetky bez prace by ich hatili.
Je to samozrejme sracka.. On sa tam ohana, ze nerobil orchester, lebo vtedy orchester nebol, robil tam take pseudo veci, ktore boli / neboli z tej doby, ale brnenie je tiez nezmysel, herci su nezmysel, jazyk je nezmysel, proste sracka. Nik nechape, preco to Nolan dokazal takto dodrbat, doteraz nemal problem byt normalny..
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

teoria kupovania pozitivnych hodnoteni a kritici co sa boja hejterov... to fakt tomuto verite???
neni ovela pravdepodobnejsie ze existuje akurat hlasna mensina ludi co maju potrebu si vykricat hlasivky vzdy kde cierny herec hra inu postavu ako ciernu?
lebo to ze helenu trojsku hra cernoska trapi iba rasistov, nikoho ineho.
pohlavne organy hercov trapia tiez len xenofobov, nikoho normalneho.

chapem ludi co si v hlave spravia vlastny scenar a potom placu ze realita je ina. kazdy jeden film ktory nie je dokument alebo netvrdi o sebe ze je verna adaptacia sa odlisuje od predlohy niecim. vacsinou to ludom absolutne nevadi, iba ked zrazu cernoch hra niekoho kto bol povodne biely...

hlavne hejtovat film na zaklade traileru...
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Johnnny »

Mne napriklad cierna Helena vadi a fakt si nemyslim, ze som rasista. Vadil by mi aj biely Kunta Kinte, alebo plesaty Winnetou. Toto zjednodusovanie a skatulkovanie od tak inteligentneho cloveka je priznam sa fascinujuce.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ale preco ti to vadi? ved existuje milion filmov ktore si povedali ze si tu predlohu upravia k obrazu svojmu. romeo a julia so strelnymi zbranami alebo pycha a predsudok a zombie.
existuju 2 miliony filmov kde povodny pribeh bol zjednoduseny a zlobotomizovany pre moderneho divaka a nikomu to nikdy nevadilo (starship troopers, blade runner, fight club, jaws)...
ale zrazu ked ma herec inu farbu pleti ako je v tvojej predstave tak je to problem? preco? preco ten reziser ma pravo akokolvek si upravit dej, kulisy ci dialogy ale ina farba pleti je uz cez ciaru?
to nie je rasizmus?
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Ja to hovorim stale, stazovat sa na farbu pleti herca je ako stazovat sa na farbu supin nejakeho draka. Meni to pointu, dej, tone? Ani nehodou, tak to nechapem.
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

V čom ti tieto veci vadia? Kde je tá hranica? Čierna je problém. Takže ak by bola biela ale "škaredá" je to už okej? Prípadne biela, ale bola by hrozná herečka, tiež je to ešte okej alebo už nie? Podľa tejto logiky by Helenu ale mala hrať len herečka gréckej narodnosti, aby to bolo tak, ako si ľudia predstavujú, nie?
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

aacid napísal: 17 júl 2026, 13:25 ale preco ti to vadi? ved existuje milion filmov ktore si povedali ze si tu predlohu upravia k obrazu svojmu. romeo a julia so strelnymi zbranami alebo pycha a predsudok a zombie.
existuju 2 miliony filmov kde povodny pribeh bol zjednoduseny a zlobotomizovany pre moderneho divaka a nikomu to nikdy nevadilo (starship troopers, blade runner, fight club, jaws)...
ale zrazu ked ma herec inu farbu pleti ako je v tvojej predstave tak je to problem? preco? preco ten reziser ma pravo akokolvek si upravit dej, kulisy ci dialogy ale ina farba pleti je uz cez ciaru?
to nie je rasizmus?
Vadi mi to aj u toho miliona filmov. Teda, nejde to rozoberat film po filme, ale obecne skratka mam rad veci podla predlohy s tym, ze samozrejme chapem, ze film natocit do bodky podla predlohy z roznych dovodov nejde. Zrovna dodrzat podobizen hercov s predlohami vacsinou fakt problem nie je. A hovorim o podobizni obecne, pretoze po zenskom tyranovi zo mna zrejme skusite spravit aj rasistu, ale to zdaleka nie je len otazka farby pleti (preto som schvalne spomenul toho Winnetoua).

Autoeditácia príspevku po 1 min 18 sek:
harrison314 napísal: 17 júl 2026, 13:27 Ja to hovorim stale, stazovat sa na farbu pleti herca je ako stazovat sa na farbu supin nejakeho draka. Meni to pointu, dej, tone? Ani nehodou, tak to nechapem.
Pointu diela to nemeni, dojem pre mna ano. Predsa vo filme nejde len o dej, inak by neexistoval Oscar pre viac nez 20 roznych kategorii, vsakze ?

Autoeditácia príspevku po 3 min 29 sek:
lukas9206 napísal: 17 júl 2026, 13:29 V čom ti tieto veci vadia? Kde je tá hranica? Čierna je problém. Takže ak by bola biela ale "škaredá" je to už okej? Prípadne biela, ale bola by hrozná herečka, tiež je to ešte okej alebo už nie? Podľa tejto logiky by Helenu ale mala hrať len herečka gréckej narodnosti, aby to bolo tak, ako si ľudia predstavujú, nie?
Ja mam rad vernost v predlohe, neviem kde je hranice, ale cielena snaha sa od nej odklonit mi vadi, pokial samozrejme nejde o parodiu, alebo nieco podobne.

Ano, ak by bola tucna, alebo objektivne skareda, s tym by som mal uplne rovnaky problem.

Co sa tyka toho, ze by mala byt grekyna, na tom by som nelipol a tipujem, ze vacsina to ma rovnako a to z prosteho dovodu, ze to, ze niekto nie je rodeny grek asi do oci bije trochu menej az vobec v porovnani s tym, co riesime teraz.

A obecne mi teda samozrejme vadi ten tlak na to, ze tie filmy tak dnes tocit proste musia. Ja v tom nevidim ani pokrok, ani slobodu. Alebo tu snad niekto naozaj veri tomu, ze sa zrazu Hollywodski reziseri prebudili a uvedomili si, ze roky prehliadali kvality hercov inej farby pleti, ze maju neutichajucu potrebu strkat ich uplne vsade ?

A kludne by som bol aj za, pretoze ja naopak ciernych hercov zeriem (s hereckami je to horsie, ale tiez su vynimky), akurat by som sa na nich radsej dival tam kde patria.
cinges
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

Problem je ze je to odtrhnute od reality. Tu sa ideme hrat ze niesme rasisti, tak ideme vsade je*at tmavych ludi, trans ludi, latino, lesby, gejov atd. len aby boli spokojni? a kto? tych par preafektovanych ludi bez prace? Ved to je hovadina.. Sorry, mne pride ovela viac rasisticke, ked niekde nasilu daju cernocha, len aby to nevyznelo rasisticky. Preco to maju vobec potrebu robit? lebo sme inkluzivni? ved to je blbost. Je milion dokonalych knih a scenarov, kde su cernosi, latino a vsetko mozne.. Keby spravia film o Martinovi L.K. a bude ho hrat beloch, tak sa vsetci do jedneho poseru..
To iste je so zenami, preco ich maju potrebu pchat, kde to netreba? Je vela perfektnych female postav, kde je spokojnych 100% ludi.. Ale nie, my spravime superzenu, a kazdemu co sa to nepaci je ch*j! Tak isto je to s gej postavami, lesbickami, atd. ako, taky netflix. Vobec to nie je nutne, ale b kazdom filme sa ukaze, ze je niekto gej, lesba, atd. naco preboha? Poznam aj gejov, aj lesbicky, a nie je ich az tolko ako to ukazuju vo filmoch..
V oddysey nie problem, ze helenu hra cernoska. Problem je, ze nevie hrat a je skareda a este je tak arognantna ze spochybnuje knihy..? Vojaka hra eliot, ktory je parodia a nic ine.. a zendaja? vsak to je horsia herecka, nez sandra bullock.
Ono vyber hercov je otrasny, su tam otrasne kostymi, otrasni herci a este sa to snazia zachranit inkluzivitou.. Proste je to blbost a nakopilo sa to..

A nemyslim si, ze si niekto kupuje recenzie, myslim si, ze sucasna doba je postavena nahlavu a ludia sa boja prdnut, aby sa niekto naaaahodou neurazil.

Keby hral Helenu Samuel L. Jackson, nikomu by to nevadilo.

Proste, je to rasisticke pchat nasilu tmavych nehercov do greckych postav, len aby sme im ukazali, ze niesme rasisti?
Nolan sa hra na korektnost autentickost celeho pribehu, ale vlastne len tam, kde sa mu to hodi.. Takze je to cele pokrytecke..
sorry, ale ked si pozries stareho gladiatora a toto? vsak toto nove je uplna sracka bez atmosfery...

Nemali by sme byt hateny za to, ze sa nam nieco nepaci..

"Audiences Hate Bad Writing, Not Strong Women"
Prílohy
Screenshot 2026-07-17 at 14.54.34.jpg
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Ja teda este dodam, ze za mna je uplne v poho zo so mnou niekto nesuhlasi a ze podobnost s predlohou pre neho nie je kriterium. Ja rozhodne nebudem niekomu hovorit na zaklade coho sa mu ma film, alebo cokolvek paci. Ale celkom sa ma dotkne (teda akoze realne nie, lebo dnesna nazorovo tolerantna spolocnost ma naucila zvykat si), ak ma niekto pre moje kriteria oznaci za rasistu.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

cinges napísal: 17 júl 2026, 14:55 Problem je ze je to odtrhnute od reality. Tu sa ideme hrat ze niesme rasisti, tak ideme vsade je*at tmavych ludi, trans ludi, latino, lesby, gejov atd. len aby boli spokojni? a kto? tych par preafektovanych ludi bez prace? Ved to je hovadina..
Takze hodnotis bajny epos podla tohp, ze je odtrhnuty od reality?
A nenapdlo ti, ze mozno sa tam zrkadli tvorcova realita? Alebo, ze sa mu tam ta herecka proste hodila vyzorom/spravaim/hranim?
cinges napísal: 17 júl 2026, 14:55 Ale nie, my spravime superzenu, a kazdemu co sa to nepaci je ch*j!
Toto je vetsinou len lahky ciel na kritizovanie zleho filmu namiesto toho, aby sme kritizovali to co je naozaj zle.
IVNAtor
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa IVNAtor »

Vadi mi negrica ako Helena a hej som rarista... who carrez.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

A nenapdlo ti, ze mozno sa tam zrkadli tvorcova realita? Alebo, ze sa mu tam ta herecka proste hodila vyzorom/spravaim/hranim?
Ale o to dnes predsa vobec nejde: https://www.theguardian.com/film/2026/j ... ndy-serkis

Ale je to pekna predstava, ze by vznikali filmy tak aby "zrkadlili tvorcovu realitu", ale tie casy su uz za nami.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Je to jednoduche. Ked sa cloveku nejaky produkt nepaci resp ma osobny dovod preco ho nechce, tak si ho nekupi a kupi si taky ktory mu vyhovuje viacej.
Napísať odpoveď