The Odyssey (2026)
Re: The Odyssey (2026)
Preco je Helena Trojska v Odyssei? Ked som cital (sice stvrtstorocia dozadu) oba eposy, tak o nej bola Illiada. Asi si to zle pamatam. Ale v Iliade teda taki Patroklos a Achiles neboli zrovna heteraci - ako cele Anticke Grecko.
Co si asi tiez budem pamatat zle je, ze Helena Trojska zo Stredomoria nie je Homerom (to bol spisovatel, nielen postavicka zo Simpsonomovcov) opisana ako silikonova blodska s kacacim zobakom a azurovymi ocami. Je vzhlad v detailoch opisany nie je. Je len "najkrajsia zena". Ale naco si faktami kazit vyknuciavanie o "marixistickych regulaciach". Raz je film v Europe, tak vsetci musia byt modrooki blondaci, inak to je komunizmus.
To mi pripomina, ako mal pred rokom "slovensky historik" meltdown na urovni IV. bloku elektrane v Cernobyle, ked si anglicki nackovia vymysleli, ze BBC su marxisti, lebo dake NPC v bitke medzi Severanmi hral clovek tmavej pleti. A neslo mu za toho boha (Dia ani Poseidona, ani Thora ani Lokiho), ze Severania sa plavili aj do Severnej Afriky a stretli aj otrokov v Andaluzii. A ze Rim mal cisara, ktory nebol zrovna biely (ani na Stredomorie) a na sklonku zivota vladol zo SV Anglicka. A ani to, ze prave tam na nasli ostatky "Bohatej zeny", ktora vyrastla v Britanii, len jej fyziognomia je tak kusok z juhu.
Je smutne, ako fanaticky rasizmus a fasizmus prekrucaju fakty. Ak nebol problem pre antickych Grekov byt homosexual, tak preco je to problem pri diele zasadeneho do toho obdobia? Ak Helena nie je v originali opisana, moze ju hrat aj moletna Japonka. Deal with it. Ako napisal gogo - ked sa ti nepaci, nerob kňů kňů po internete a pozeraj nieco ine.
Keby som nebol lenivy chodit do kina, tak len kvoli reakcii nackov si kupim hned niekolko listokov, lebo za tie tony slz, ze postavy nie su modrooki heteraci by to stalo kazdu pencu. Viac takych filmov.
Okrem toho, v Haagu som videl Rembrantove malby. Normalne Flám, mal psiu povinnost mat vsade modrookych blondakov. A on, inciativny aparatcik, plnil kvoty a maloval aj Africanov a to 200 rokov pred Marxom! To je, pani, supermarxismus!
Co si asi tiez budem pamatat zle je, ze Helena Trojska zo Stredomoria nie je Homerom (to bol spisovatel, nielen postavicka zo Simpsonomovcov) opisana ako silikonova blodska s kacacim zobakom a azurovymi ocami. Je vzhlad v detailoch opisany nie je. Je len "najkrajsia zena". Ale naco si faktami kazit vyknuciavanie o "marixistickych regulaciach". Raz je film v Europe, tak vsetci musia byt modrooki blondaci, inak to je komunizmus.
To mi pripomina, ako mal pred rokom "slovensky historik" meltdown na urovni IV. bloku elektrane v Cernobyle, ked si anglicki nackovia vymysleli, ze BBC su marxisti, lebo dake NPC v bitke medzi Severanmi hral clovek tmavej pleti. A neslo mu za toho boha (Dia ani Poseidona, ani Thora ani Lokiho), ze Severania sa plavili aj do Severnej Afriky a stretli aj otrokov v Andaluzii. A ze Rim mal cisara, ktory nebol zrovna biely (ani na Stredomorie) a na sklonku zivota vladol zo SV Anglicka. A ani to, ze prave tam na nasli ostatky "Bohatej zeny", ktora vyrastla v Britanii, len jej fyziognomia je tak kusok z juhu.
Je smutne, ako fanaticky rasizmus a fasizmus prekrucaju fakty. Ak nebol problem pre antickych Grekov byt homosexual, tak preco je to problem pri diele zasadeneho do toho obdobia? Ak Helena nie je v originali opisana, moze ju hrat aj moletna Japonka. Deal with it. Ako napisal gogo - ked sa ti nepaci, nerob kňů kňů po internete a pozeraj nieco ine.
Keby som nebol lenivy chodit do kina, tak len kvoli reakcii nackov si kupim hned niekolko listokov, lebo za tie tony slz, ze postavy nie su modrooki heteraci by to stalo kazdu pencu. Viac takych filmov.
Okrem toho, v Haagu som videl Rembrantove malby. Normalne Flám, mal psiu povinnost mat vsade modrookych blondakov. A on, inciativny aparatcik, plnil kvoty a maloval aj Africanov a to 200 rokov pred Marxom! To je, pani, supermarxismus!
V antickom Grecku bolo pomerne bežné, že mnohé mužské priatelstvá boli intimnejšieho rázu ako je dnes považované za bežné. Ale to neznamenalo automaticky že títo muži nemohli byť heterosexuali.Ale v Iliade teda taki Patroklos a Achiles neboli zrovna heteraci
Antickí autori sa v tomto rôznili: niektori ich považovali za milencov, iní sa k tejto otazke nevyjadrovali.
Celkovo anticky pristup k mileneckym vztahom bol dost odlisny od dnesnych noriem.
Ľuďom vadí aj to ako sa herečka Lupita Nyong'o roky vyjadrovala ako je dôležité rešpektovať kultúry, históriu a pôvod príbehu. Pri Black pantherovy opakovane vysvetľovala ako veľmi záleží na zobrazení afrických kultúr, jazykov a tradícií a tvrdila že Hollywood hádže celú Afriku do jedného vreca a je potrebné jednotlivé kultúry rešpektovať. A potom prišla Odysea a herečka povedala že príbeh presahuje kultúry a má reprezentovať celý svet.
Áno, je to fiktívna postava tak na tom nezáleží, však? Lenže každá postava, reálna z histórie alebo v tomto prípade fiktívna má nejaké charakteristické a výzorové črty. Je pravda že Helena bola opísaná len skromne - krásnovlasá“, „bieloramenná“ či „vznešená medzi ženami“. Každopádne nikto si ju nepredstavoval ako čiernu. A určite by sa našiel niekto v tomto modernom svete, kto by označil spojenie "bieloramenná" ako razismus.
Keby niekto natáčal film v ktorom by sa objavil čierny Jánošík, tiež by sa mi to nepáčilo. Áno, režisér si môže robiť čo chce, namiesto dreveného koňa mohol spraviť býka, Odyseus nemusel napínať luk ale kušu a namiesto kyklopa mohol dať yetiho...
snáď natočia aj čierneho Tarzana
Áno, je to fiktívna postava tak na tom nezáleží, však? Lenže každá postava, reálna z histórie alebo v tomto prípade fiktívna má nejaké charakteristické a výzorové črty. Je pravda že Helena bola opísaná len skromne - krásnovlasá“, „bieloramenná“ či „vznešená medzi ženami“. Každopádne nikto si ju nepredstavoval ako čiernu. A určite by sa našiel niekto v tomto modernom svete, kto by označil spojenie "bieloramenná" ako razismus.
Keby niekto natáčal film v ktorom by sa objavil čierny Jánošík, tiež by sa mi to nepáčilo. Áno, režisér si môže robiť čo chce, namiesto dreveného koňa mohol spraviť býka, Odyseus nemusel napínať luk ale kušu a namiesto kyklopa mohol dať yetiho...
snáď natočia aj čierneho Tarzana
Ano, reziser moze robit cokolvek co nie je v rozpore so zakonom. Takze moze dat miesto kyklopa yetiho. Ved na tom je aj postavenych nespocetne vela filmovych paródii.
A ja si zase myslim, ze si nemoze robit co chce, inak by naozaj spravil napriklad to, ze by tam bol miesto kyklopa Yeti
Lenze z nejakeho dovodu sa zrazu kazdy reziser rozhodol, ze tam bude miesto belocha cernoch a to je podla mna skor ukazka toho, ze si nemozu robit co chcu. A to je imho blbe.
Praveze si mozu robit co chcu. Musia ale potom zniest kritiku.
Keby tam dali Zendayu alebo Thandiwe Newton tak by som to este pochopil. Alebo Halle Bailey z podobne zhejtovanej The Little Mermaid.
Ale toto nie. Neviem u koho to splnuje definiciu najkrasnejsia.
Keby tam dali Zendayu alebo Thandiwe Newton tak by som to este pochopil. Alebo Halle Bailey z podobne zhejtovanej The Little Mermaid.
Ale toto nie. Neviem u koho to splnuje definiciu najkrasnejsia.
Kritiku museli znasat vzdy, to je samozrejme v poriadku, akurat tu by museli znasat kritiku a hejt za to, ze sa rozhodli stavat film na predlohe, co je za mna trochu ulet.
Dokonca ak sa nemylim, tieto obsadenia su v podstate nutne ak chces ziskat Oscara, resp su sucastou bodoveho systemu, nieco take. Potvrdila mi to teraz v stratke aj Geminy, ale nejak som to neoveroval, tak to beriem s rezervou, no v minulosti som sa s tym uz stretol. A to mne proste vadi co som naznacoval aj v inych temach pri inych "vyberoch".
A presne ako si povedal. Nolan je pan reziser a fakt si neviem predstavit, ze si len tak sam od seba povie, ze Oddysea je famozny namet, ale chyba tomu cierna Helena a tak to skratka on ako umelec citi.
Dokonca ak sa nemylim, tieto obsadenia su v podstate nutne ak chces ziskat Oscara, resp su sucastou bodoveho systemu, nieco take. Potvrdila mi to teraz v stratke aj Geminy, ale nejak som to neoveroval, tak to beriem s rezervou, no v minulosti som sa s tym uz stretol. A to mne proste vadi co som naznacoval aj v inych temach pri inych "vyberoch".
A presne ako si povedal. Nolan je pan reziser a fakt si neviem predstavit, ze si len tak sam od seba povie, ze Oddysea je famozny namet, ale chyba tomu cierna Helena a tak to skratka on ako umelec citi.
Ja by som to negeneralizoval. Par smutnych nackov, ktorym zeny a obzlast zeny inej ako bielej farby pleti, zranuju pocity nie su "vsetci ludia".
Citatelia v Afrike ju mali za Svedku? Uz v casoch Schliemana boli I&O najprekladanejsie knihy. Takze v okolniach mali ku ctivu pristup aj Africania.Každopádne nikto si ju nepredstavoval ako čiernu.
Janosik je celkom opisany a tiez vyvolal konflit pre polsku reziuKeby niekto natáčal film v ktorom by sa objavil čierny Jánošík, tiež by sa mi to nepáčilo. Áno, režisér si môže robiť čo chce, namiesto dreveného koňa mohol spraviť býka, Odyseus nemusel napínať luk ale kušu a namiesto kyklopa mohol dať yetiho...
snáď natočia aj čierneho Tarzana![]()
Vo svete su vyssie stovky milionov ludi africkeho povodu. Isto sa najde par takych, ktorym je herecka rovnakej farby pleti sympaticka.
To je ten problem. Napisal si otazku a odpovedatko ti odpovedalo, aby si bol spokojny. A kedze spokojny si, neoverujes si ci to bolo s pravdou v jednej miestnosti.napísal: 19 júl 2026, 12:14 Dokonca ak sa nemylim, tieto obsadenia su v podstate nutne ak chces ziskat Oscara, resp su sucastou bodoveho systemu, nieco take. Potvrdila mi to teraz v stratke aj Geminy, ale nejak som to neoveroval, tak to beriem s rezervou, no v minulosti som sa s tym uz stretol. A to mne proste vadi co som naznacoval aj v inych temach pri inych "vyberoch".
AI by mala pokrocit do urovne, kde v multiplexe bude premietanie, kde herci inej ako bielej farby pleti nezrania pocity a ine kde bude rovnaky film len pre potapacov so zasadne len snehobielymi modrookymi blondami v kazdej roli.
Inak to, ze Winnetua hraju Francuz a Albanec nikoho nevyrusuje, o to menej, ze Draculu hral jediny Sikul (Bela Lugosi). Ale to hraju bieli inych, to je ok. Ak postavu, ktora moze byt biela hra co i len Spaniel ci Grek, tak je to indokritnacia marxizmom
niekto napíše že sa mu nepáči že postavu hrá černoška a hneď je nácek? aké "moderné"
ale presne si to napísal jackb : "Trojsky Kon" nie je trojsky lev ani hroch. A bieloramenná Helena nie je černoška
ale presne si to napísal jackb : "Trojsky Kon" nie je trojsky lev ani hroch. A bieloramenná Helena nie je černoška
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Ale preco ludom vadi len ta rasa? Nie napriklad, ze Helena nehovori starogrectinou, alebo ze nema spravne dobove saty, ze vojaci nemaju spravne mece a brnenia, alebo, ze grecky les vyzera ako Venkuver (priklad)?
Preco prave tento jeden detail a ine nie? Preco vzdy tento isty?
Hej hej.
Ako ukazane, "bieloramenna" nie je rozhodne blondska, takze stale pre sumo bojovnika moze byt moletna Japonka.
Takze ak bola zo Subsaharskej Afriky, tak bola "vzaaaacna" a teda najkrajsia na svete, lebo inych takych nebolo.
Udivuje ma, ze v dobe AI sa nepytame na normalne veci, ale dame si potvrdit, ze Hollywood su marxisti, ktori tak pretlacaju indoktrinaciu, ze nebelosi existuju, az urobia kvoty na nebelochov vo filmoch. A napisal to cesky vyvojar, tak to musi byt praUda!
mic drop.
gemini napísal:The Takeaway
By refusing to give Helen specific features, Homer did something brilliant: he allowed her beauty to remain perfect and timeless. Every listener or reader across the last 2,800 years projects their own definition of ultimate beauty onto her.
No, leukōlenos (λευκώλενος) does not mean she was "Caucasian" in the modern sense. Applying modern racial categories like "Caucasian" to the Bronze Age Mediterranean is an anachronism—the ancient Greeks didn't think about race or skin colour the way we do today.
1. High Social Class and Wealth. In the ancient world, ordinary women and labourers spent their days working outside under the blazing Mediterranean sun, which naturally darkened their skin. A woman with "white arms" was someone of immense privilege. It meant she had the wealth and status to remain indoors, protected from hard manual labour. It signalled that she was a queen, a princess, or a goddess.
2. A Marker of Idealized FemininityIn Homeric Greek, leukos doesn't just mean a flat colour; it carries the connotation of brightness, radiance, and light. The Greeks viewed radiant, unblemished skin as the ultimate standard of female beauty. Homer also uses this exact same epithet for Hera, the Queen of the Gods.
3. A Practical Tool for Oral Poetry Homer’s epics weren't written down originally; they were sung or recited from memory by bards (rhapsodes). To do this, they relied on a vast toolkit of rhythmic building blocks called noun-epithet formulas. Leukōlenos was chosen just as much for its meter (how many syllables it has and where the vocal stress falls) as for its meaning. It was the go-to, standard phrase used to fill out a line of poetry whenever a female character was mentioned in a specific rhythmic position. So, when Homer calls Helen "white-armed," he isn't making a statement about her genetic or geographic race. He is telling the audience: “Here is a woman of supreme, radiant beauty, who holds the highest possible royal status.”
Ked niekto niekolko dni vyknucieva, ze postavu, ktora nikdy nebola opisana co fyzickeho zjavu hra herecka inej farby pleti ako ta jeho je (pridavne meno) nacek. Je to zakladna crta nacizmu - vytlacanie inych ras ako tej svojej z verejneho zivota. V tomto pripade herecku z filmu.warham napísal: 19 júl 2026, 20:49 niekto napíše že sa mu nepáči že postavu hrá černoška a hneď je nácek? aké "moderné"
ale presne si to napísal jackb : "Trojsky Kon" nie je trojsky lev ani hroch. A bieloramenná Helena nie je černoška![]()
Ako ukazane, "bieloramenna" nie je rozhodne blondska, takze stale pre sumo bojovnika moze byt moletna Japonka.
Takze ak bola zo Subsaharskej Afriky, tak bola "vzaaaacna" a teda najkrajsia na svete, lebo inych takych nebolo.
Udivuje ma, ze v dobe AI sa nepytame na normalne veci, ale dame si potvrdit, ze Hollywood su marxisti, ktori tak pretlacaju indoktrinaciu, ze nebelosi existuju, az urobia kvoty na nebelochov vo filmoch. A napisal to cesky vyvojar, tak to musi byt praUda!
mic drop.
Minimalne 2x som tu napisal, ze nejde len o rasu. Eliota Paga napriklad nekritizuju za rasu, ale ze neposobi zrovna ako vojak.harrison314 napísal: 19 júl 2026, 21:34 Ale preco ludom vadi len ta rasa? Nie napriklad, ze Helena nehovori starogrectinou, alebo ze nema spravne dobove saty, ze vojaci nemaju spravne mece a brnenia, alebo, ze grecky les vyzera ako Venkuver (priklad)?
Pokial ide o starogtectinu, vacsina ludi zrejme rozumie tomu preco miesto starogrectiny hovori anglicky a naozaj sa nad tym nezamysla.
je uplne v poriadku ze ty mas rad vernost v prelohe a uplne je v poriadku ze reziser sa rozhodne nekopirovat verne predlohu. co v poriadku nie je ze akonahle tu predlohu nekopiruje obsadenim hercov spravnej farby alebo pohlavia tak hned vsetci dezolati kricia ze to je woke diktatura a to preto lebo on musel a je to povinnost...Johnnny napísal: 17 júl 2026, 14:40Ja mam rad vernost v predlohe, neviem kde je hranice, ale cielena snaha sa od nej odklonit mi vadi, pokial samozrejme nejde o parodiu, alebo nieco podobne.
to je proste cista hlupost.
preco to maju potrebu robit? lebo chcu? lebo maju peniaze, su reziseri/producenti a je 100% na nich ako sa rozhodnu robit ich film. naopak divacke rozhodnutie je ci si ten film pozries alebo nie.cinges napísal: 17 júl 2026, 14:55Problem je ze je to odtrhnute od reality. Tu sa ideme hrat ze niesme rasisti, tak ideme vsade je*at tmavych ludi, trans ludi, latino, lesby, gejov atd. len aby boli spokojni? a kto? tych par preafektovanych ludi bez prace? Ved to je hovadina.. Sorry, mne pride ovela viac rasisticke, ked niekde nasilu daju cernocha, len aby to nevyznelo rasisticky. Preco to maju vobec potrebu robit? lebo sme inkluzivni? ved to je blbost. Je milion dokonalych knih a scenarov, kde su cernosi, latino a vsetko mozne.. Keby spravia film o Martinovi L.K. a bude ho hrat beloch, tak sa vsetci do jedneho poseru..
a kedze toto sa nedeje teraz ale je to tu par rokov tak mozno by bolo na case pre dezolatov sa zamysliet nad tym ze mozno tie filmy v skutocnosti vychadzaju taketo lebo divaci ich tak chcu vidiet.
nemozme sa tu hrat na nejake konspiracie ze zidojasteria nutia vsetkych holywoodskych reziserov aby obsadzovali gejov a cernochov napriek tomu ze to nikto nechce. ved keby to nikto nechcel tak tie filmy nikto nepozera a nic nezarobia a ti producenti su bez penazi.
kedze tie filmy ale neustale zarabaju peniaze a neustale ludia na nich chodia do kina tak asi to tak nebude ze ich nikto nechce, nie?
ziadna firma a uz vobec nie americka nadnarodna korporacia nebude robit nic co by ich pripravilo o zisky.
takze sa treba postavit pred zrkadlo a nahlas si povedat ze "tie mainstreamove filmy sa pacia mainstreamu a to ze sa nepacia mne nebude problem zidojasterov ani woke liberalnej propagandy ale bude to cisto moj problem v mojej hlave"...
Tak prave preto som sem postol priklad ineho rezisera na ktoreho sa prave kvoli tomu spustila vlna kritiky. Riesili sme to inde a proste tak ako su kvoty na obsadzovanie do firiem, alebo skol, tak to zrejme bude aj s filmami. Tomu teda ja osobne uprimne verim, pretoze doba je proste taka a vidiet to aj v tejto diskusii.aacid napísal: 20 júl 2026, 9:33 je uplne v poriadku ze ty mas rad vernost v prelohe a uplne je v poriadku ze reziser sa rozhodne nekopirovat verne predlohu. co v poriadku nie je ze akonahle tu predlohu nekopiruje obsadenim hercov spravnej farby alebo pohlavia tak hned vsetci dezolati kricia ze to je woke diktatura a to preto lebo on musel a je to povinnost...
to je proste cista hlupost.
Imho sa na filmoch kritizuju aj ine veci nez pohlavia, alebo farba, ale proste je fakt, ze ludia asi vnimaju, ze tieto pofiderne obsadenia su od istej doby standardom a tak su na ne skratka citlivejsi. Je samzorejme kludne mozne, ze su medzi nimi aj rasisti, ale naozaj nechapem ako mozem byt rasista ak mam ciernych ludi obecne rad a to nielen vo filmoch.
jackb - nikto neknučí, ľudia vyjadrujú názor na ktorý majú právo takže sa kroť sa s tým rasizmom a vytláčaním rasy, tebe by sa tiež nepáčilo keby ťa niekto nazve (prídavné meno) liberálom za tvoj názor
harrison314 - rieši sa toho viac, vypísal som len tie najkontroverznejšie veci, inak riešia aj brnenie alebo používanie moderných fráz v jazyku. A napr to že vynechali Atény z premiéry aby sa vyhli nepríjemným otázkam bolo od nich zbabelé.
Ďalej sa spomína aj demystifikácia Odysea, Nolan čerpal z moderného prekladu od Emily Wilson, na začiatku eposu je v tradičnom preklade Odyseus opisovaný slovom - polytropos - ako vynaliezavý, scestovaný. Wilson to preložila ako "komplikovaný muž"...
Každopádne, ako povedal Nolan, film je pre moderné publikum
harrison314 - rieši sa toho viac, vypísal som len tie najkontroverznejšie veci, inak riešia aj brnenie alebo používanie moderných fráz v jazyku. A napr to že vynechali Atény z premiéry aby sa vyhli nepríjemným otázkam bolo od nich zbabelé.
Ďalej sa spomína aj demystifikácia Odysea, Nolan čerpal z moderného prekladu od Emily Wilson, na začiatku eposu je v tradičnom preklade Odyseus opisovaný slovom - polytropos - ako vynaliezavý, scestovaný. Wilson to preložila ako "komplikovaný muž"...
Každopádne, ako povedal Nolan, film je pre moderné publikum
Videl aj niekto ten film? Bolo to fajn? Čo som pozeral trailer, tak je tam plno kvalitných hercov, a hej Nolanovský film, takže zase asi niečo epicke, hoci asi to bude mat takú jeho veľkolepú pochmúrnu atmosféru. Nenudilo to? Má to skoro 3 hodiny.
A čo sa týka inej farby pleti a pododobné veci, knižné predlohy často krát bývajú tiež úplne iné ako je konečný film alebo slovesnká verzia knihy. Napr. taký film Heidi, dievča z hôr. Človek má celý čas zo slovenskej verzie knihy zafixované blonďaté modrooké dievčatko a ono je vlastne čiernovlasé, kučeravé v originály knižnej predlohy a asi má nejaký druh autizmu, aspoň z knihy mi to tak prišlo, ešte pred tým než možno vedeli čo je to autizmus.
A čo sa týka inej farby pleti a pododobné veci, knižné predlohy často krát bývajú tiež úplne iné ako je konečný film alebo slovesnká verzia knihy. Napr. taký film Heidi, dievča z hôr. Človek má celý čas zo slovenskej verzie knihy zafixované blonďaté modrooké dievčatko a ono je vlastne čiernovlasé, kučeravé v originály knižnej predlohy a asi má nejaký druh autizmu, aspoň z knihy mi to tak prišlo, ešte pred tým než možno vedeli čo je to autizmus.
Uz teraz má v kinach velmi vysoku navstevnost a podla udajov na filmovych weboch aj vysoke hodnotenia. Zjavne tmavšia Helena divakom zásadne nevadí..
Tak mne napriklad vadil aj Harry Potter 3+ a v podstate vsetky Mayovky ktore som ako maly chalan miloval. HP sa v prvych dvoch castiach tak nejak drzal knihy, potom mi to prislo nejake divne a ani novy Dumbledore tomu moc nepomohol.
Mayovky boli oproti kniznym predloham mimo uplne, tie filmy som si samozrejme pozrel, ako maly som ich mal rad, ale skratka som cakal nieco ine. V pripade Oddysei tiez nejde o narek a skoro az mi pride normalne sa k tomu vyjadrit v teme na to urcenej specialne ak sa autor dotazuje explicitnena tu kontroverziu, ale zaroben ma samozrejme neprekvapuje, ze to jackb vidi inak.
Do kina na to ale asi nepojdem, to poslednu dobu robim vynimocne a hodne ma mrzi akurat to, ze som v kinach nevidel F1tku. Ten film ma hodne bavil
Mayovky boli oproti kniznym predloham mimo uplne, tie filmy som si samozrejme pozrel, ako maly som ich mal rad, ale skratka som cakal nieco ine. V pripade Oddysei tiez nejde o narek a skoro az mi pride normalne sa k tomu vyjadrit v teme na to urcenej specialne ak sa autor dotazuje explicitnena tu kontroverziu, ale zaroben ma samozrejme neprekvapuje, ze to jackb vidi inak.
Do kina na to ale asi nepojdem, to poslednu dobu robim vynimocne a hodne ma mrzi akurat to, ze som v kinach nevidel F1tku. Ten film ma hodne bavil
ako to podla teba ludia vnimaju? lebo na trzbach sa to nejak neodraza, iba zopar hlasnych ludi na internete sa vzdy stazuje, to je vsetko podla mna.Johnnny napísal: 20 júl 2026, 9:47 Tak prave preto som sem postol priklad ineho rezisera na ktoreho sa prave kvoli tomu spustila vlna kritiky. Riesili sme to inde a proste tak ako su kvoty na obsadzovanie do firiem, alebo skol, tak to zrejme bude aj s filmami. Tomu teda ja osobne uprimne verim, pretoze doba je proste taka a vidiet to aj v tejto diskusii.
Imho sa na filmoch kritizuju aj ine veci nez pohlavia, alebo farba, ale proste je fakt, ze ludia asi vnimaju, ze tieto pofiderne obsadenia su od istej doby standardom a tak su na ne skratka citlivejsi. Je samzorejme kludne mozne, ze su medzi nimi aj rasisti, ale naozaj nechapem ako mozem byt rasista ak mam ciernych ludi obecne rad a to nielen vo filmoch.
Autoeditácia príspevku po 16 min 40 sek:
k rasizmu, nie je ale ozaj trochu rasizmus? lebo reagujes rozdielne na ludi cisto na zaklade ich farby pleti. mozno je to len ignorancia, lebo dost pochybujem ze ku kazdemu filmu studujes ci vsetky postavy maju hercov spravnej narodnosti, spravnej farby vlasov, oci ci spravnu vysku.
takze je dost pravdepodobne ze si videl hromadu adaptacii a ani si netusil ake su tam nekorektnosti.
ale zrovna farba pleti (popripade v tomto pripade nedostatok muznosti, ako naschval akurat u transrodoveho herca) je to co ti udrie do oci a vyslovene ti vadi...
a este som sa chcel k jednej veci vyjadrit, bezne vsetci ti nerasisti a nehomofobovia opakuju ze teraz kazdy film musi byt woke a ze existuju kvoty a neviem co vsetko... skusil niekto spravit nejaku statistiku? ze kolko realne vychadza filmov a kolko z nich ma nasilne woke herecke obsadenia?
lebo ja si veru nemyslim ze je to kazdy film, dokonca si nemyslim ze je to vacsina filmov. myslim si ze je to par percent zo vsetkych filmov a zase je to len o tom ze velmi hlasna mensina vyzdvihuje male percento filmov.
Tym som samozrejme myslel tu skupinu ludi, ktorym to vadi a do ktorej patrim aj ja. Je to stale Nolanovka, verim, ze je to minimalne slusny ak nie skvely film a pokojne by som napriek vyhradam ktore mam isiel na to aj do kina ak by som bol viac "kinovy".