Europska únia

Diskusie na politické témy...

Odkial viete informácie o EU

Hlasovanie ukončené 30 nov 2009, 10:21

Z vlastného úsilia kedže ma to zaujíma
5
23%
Vo všeobecnosti z TV, časopisov, atd
13
59%
vobec ma EU nezaujima
4
18%

Celkom hlasov: 22

gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Europska únia

Príspevok od používateľa gogo956 »

wladas napísal: 16 sep 2026, 19:21 Aky mate nazor zakazanie pristupu na socialne siete pre mladych na zaklade identifikacie cez OP?
Zakaz beriem vsetkymi desiatimi. Ale s tou identifikaciou som na vazkach 50 na 50.
toto je aktualny navrh, zatial nic schvalene nebolo.
do 13 rokov: dieťa by nemohlo používať sociálne siete. Výnimkou by boli detské videoplatformy pod rodičovským účtom.
13 až menej ako 15 rokov: sociálne siete by boli možné iba cez účet spravovaný rodičom, s obmedzenými funkciami a limitom 1 hodina denne.
od 15 rokov: dieťa by si mohlo samostatne vytvoriť a spravovať účet.
v Australii to uz funguje takto:
Menej ako 16 rokov: účet na regulovaných sociálnych sieťach nesmie mať.
16 rokov a viac: môže si účet vytvoriť a používať ho.
Zodpovednosť je na platformách, nie na dieťati ani rodičovi. Dieťa nedostáva pokutu za to, že účet má.
Platformy musia robiť „primerané kroky“ na zabránenie účtom mladších ako 16 rokov.
Verejne dostupný obsah sa môže zobrazovať aj mladším ako 16 rokov bez prihlásenia.
Nie všetky online služby spadajú pod zákaz. Medzi aktuálne vylúčené patria napr. WhatsApp, Messenger, Discord, Roblox a Google Classroom.
Medzi regulované patria napr. Facebook, Instagram, TikTok, Snapchat, X, Reddit, Twitch a YouTube.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

zaujimave ze roblox ma vynimku napriek tomu kolko kontroverzii s nim uz bolo.

naopak skoda youtube, na jednej strane je tam extremne vela naucneho obsahu ku ktoremu si myslim ze by deti mali mat pristup, zial je to dan za to ze este aj blba sluzba na zdielanie videii musi byt socialnou sietou.
ja by som bol skor za limitovany pristup k youtubu iba k videam vhodnym pre ich vek a bez moznosti zobrazenia komentarov.
JCM01
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa JCM01 »

Súhlasím s tým youtube + zákaz zobrazovania shortov.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

aacid napísal: 18 sep 2026, 10:21 zial je to dan za to ze este aj blba sluzba na zdielanie videii musi byt socialnou sietou.
Lebo youtube uz v ednenom ponimani je socialnou sitou, lebo distribuje content od tvorcov ku publiku, rovnako ako X, Facebook alebo Instagram. A vyuziva na to rovnake "algoritmy" na vystavenie dopaminu.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Algoritmus YT je veeeelmi malo podobny k FB. Teda podla mojho pozorovania.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

vsetko je potom socialnou sietou? ved ked si zriadim sukromny blok na vlastnom hostingu a pridam tam moznost komentovat tak je to v zasade to iste ako facebook. teda mimo toho algoritmu.

tie algoritmy su velmi podobne vsetky, niektore lepsie, niektore horsie. ja by som inak aj veril ze povodny umysel nie je zly, ved tvoji zakaznici chcu vidiet co najrelevantnejsie videa tak preco nevytvorit algoritmus ktory im ich bude vyberat...
problem je ze vsetko sa da zneuzit. vcera som mal debatu s kamaratom o novych apple hodinkach a (vraj) novych airpodoch ktore maju kamery v sebe, hovoril ake by to bolo super keby nevies najst kluce kam si polozil tak sa len opytas AI, tak prehlada spatne video zaznamy a povie ze si si ich nechal v aute...
a ano, asi by to bolo pekne, ale stoji to za kompletnu stratu sukromia?
google bol tym priekopnikom a google nas to naucil a postupne sme si uplne zvykli na to ze za drobne komforty platime vlastnym sukromim.
a cim dalej tym viac vidime ze dostat sa k moci nie je az take tazke a pokial ma dost penazi tak ktokolvek sa vie dostat na velmi vysoke miesta a takyto ludia maju potom pristup k vsetkym nasim udajom a je len otazka casu kedy to niekto vyuzije na nieco podstatne horsie ako targetovana reklama alebo samomeniace sa cenovky v obchodoch.

Autoeditácia príspevku po 51 sek:
takze zase super EU ze ide cestou ktoru uz zacali ine krajiny, len je skoda ze kvoli tomu prideme aj o kopu pozitivneho...
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

aacid napísal: 21 sep 2026, 9:05 vsetko je potom socialnou sietou? ved ked si zriadim sukromny blok na vlastnom hostingu a pridam tam moznost komentovat tak je to v zasade to iste ako facebook. teda mimo toho algoritmu.
Ja by som povedal, ze je tam zaradene prave pre tie algoritmy, moznost interakcie s tvrcami a pouzivatelmi navzajom.
Prave to, ze ti moze ukazovat obsah tak aby zmenila tvoje vnimanie reality a dopovala ta dopaminom.
aacid napísal: 21 sep 2026, 9:05 ja by som inak aj veril ze povodny umysel nie je zly, ved tvoji zakaznici chcu vidiet co najrelevantnejsie videa tak preco nevytvorit algoritmus ktory im ich bude vyberat...
Nie, oni maximalizuju to aby si co najdlhsie zostal na socialnej siete a ukazovali ti reklamu. Samo o sebe to asi zly umysel nebol, ale nic s tym nerobia, aj ked uz vedia co to sposobuje. A akym mechanizmom to skodi spolocnosti aj jednotlivcom.
aacid napísal: 21 sep 2026, 9:05 vcera som mal debatu s kamaratom o novych apple hodinkach a (vraj) novych airpodoch ktore maju kamery v sebe, hovoril ake by to bolo super keby nevies najst kluce kam si polozil tak sa len opytas AI, tak prehlada spatne video zaznamy a povie ze si si ich nechal v aute...
Sranda, ked to mal Windows optin, tak to je najhorsia firma, a to sleudje len tvoju pracovnu plochu. Ked Apple sleduje priamo teba vo fyzickom svete, tak je to super featura. :D
aacid napísal: 21 sep 2026, 9:05 google bol tym priekopnikom a google nas to naucil a postupne sme si uplne zvykli na to ze za drobne komforty platime vlastnym sukromim.

Ale to je uz ina diskusia ako ochrana deti pred skdlivymi ucinkami digitalnych drog.
aacid napísal: 21 sep 2026, 9:05 takze zase super EU ze ide cestou ktoru uz zacali ine krajiny, len je skoda ze kvoli tomu prideme aj o kopu pozitivneho...
Keby to socialne siete riesili same a zaviedli by napriklad rodicovsku kontrolu, tak by to nebolo potrebne.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

harrison314 napísal: 21 sep 2026, 10:00Keby to socialne siete riesili same a zaviedli by napriklad rodicovsku kontrolu, tak by to nebolo potrebne.
presne ale nemaju na to dovod. tuto asi tak trochu zlyhava trhovy system, lebo logicky by to malo fungovat tak ze ked je nejaka sluzba objektivne horsia ako ina tak by mala v trhovom systeme vyhrat. lenze mudri bohati bieli ludia vymysleli marketing a zrazu vsetko funguje inak (to je inak tiez na inu temu, ja by som marketing zakazal alebo ho aspon ovela prisnejsie kontroloval).
no a potom tie data... celu historiu ludstva nemali sukromne informacie skoro ziadnu hodnotu, pokial si nebol niekto mocny tak absolutne nikoho nezaujimalo tvoje meno, co robis alebo ake jedlo mas najradsej. a ked prisli socialne siete tak nas ani nenapadlo ze tie desiatky fotiek jedal co sme dali na facebook budu mat niekedy nejaku hodnotu.
a bolo logicke ze sme si vybrali gmail miesto akejkolvek inej konkurencie lebo ved ponukal ovela viac ako konkurencia a prakticky zadarmo, jedine co chcel bolo pravo citat nase maily, ktore predsa nikoho nezaujimaju. teraz je to defacto to co si ludia predstavia pod pojmom "e-mail"..

pre mna najlepsi priklad toho je whatsapp. nie je to nicim vynimocna sluzba, chatovacich platforiem mas milion a vela z nich ma podstatne viac funkcionality a poskytuje vacsie sukromie... ale ja nie som schopny prehovorit ani svojich najlepsich kamaratov aby presedlali na nieco ine... a ciastocne ich aj chapem, ja tiez nedokazem odinstaloval whatsapp z mobilu. aj keby som prehovoril vsetkych kamaratov a celu rodinu tak rodicov spoluziakov mojho dietata neprehovorim, trenerov a rodicov roznych kruzkov a sportov tiez neprehovorim...
mohol by som whatsapp odinstalovat a bol by som za uplneho debila ktory zbytocne robi problemy lebo silou mocou chce ine ako vacsina. takze som vlastne nuteny pouzivat sluzbu ktora je horsia ako konkurencia a prevadzuje ju jedna z najhorsich korporacii na svete.

preto potrebujeme kontrolne institucie ako napriklad EU ktora to vynutia nasilim. EU donutila apple aby sa konecne prisposobil napajacim konektorom svetovemu standardu. EU donutila cely svet aby priznaval ak web uklada cookies (co nedopadlo najlepsie, tu je peticia za fix)...

a prave tu nemusela EU zakazovat ale skor kontrolovat, donutit korporacie aby zaviedli lepsiu rodicovsku kontrolu.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Neviem si moc dobre predstavit ako by fungovala ta rodicovska kontrola. Kazdy jeden post by musel byt systemom oznaceny ze je vhodny aj pre deti. Tazko predstavitelne. Tak isto tazko predstavitelne ako by to EU kotrolovala.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

ako zase az taky problem by to nebol, ved aj tak vsetky tie posty uz teraz cita nejaka AI tak by ich rovno mohla oznacovat.

zaroven to ale vobec nemusi byt take granularne, co tak umoznit rodicom rozhodnut ci chcu aby dieta videlo komentare alebo nie. co keby mohlo vidiet iba komentare kamaratov? a kamaratov by museli schvalovat rodicia.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

aacid
k tomu whats appu. Netvrdim ze je to najlepsia chatovacia appka na svete, ale co konkretne ti na nej chyba alebo povazujes za negativum? Tipujem ze pre 99percent userov su jej funkcie viac nez dostatocne.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

ak teda neriesime kto ho vlastni, whatsapp je super alternativa smsiek. problem je ze tym ako je popularna tak to ludia pouzivaju na vsetko mozne a nie len smsky. hlavne teda komunitna komunikacia je velmi tragicka, oproti konkurencii ako slack, discord alebo matrix.
whatsapp je urceny na realtime chat, nieco napisat a potom na to zabudnut. kolko krat som sa rozculoval ze sme si v skupine nieco dohodli, termin alebo miesto a kedze odvtedy sme uz napisali dalsich 200 sprav tak to tam teraz hladaj... ak bol niekto mudry a ohviedzickoval ju tak ju najdes niekde zahrabanu v menu... oproti takemu discordu kde si vies spravu pinnut a bude proste navrchu vzdy viditelna.
podobne mi chybaju vlakna, hlavne ked mas skupinu kde je trocha viac ludi a rozbehne sa diskusia tak je to ciste peklo a chaos lebo je to ako ked 6 ludi prebera naraz 3 temy pri spolocnom stole. oproti tomu v discorde vies reagovat priamo na konkretny prispevok a cela diskusia bude prehladne len pod nim.

a samozrejme vacsine uzivatelov to postacuje, ale vacsine uzivatelov by postacoval aj taky signal ktory sice rovnako nema tolko funkcionality ako discord/slack ale aspon neodovzdavas vsetky svoje spravy jednej z najvacsich korporacii na svete aby na tebe zarabali.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

aacid napísal: 22 sep 2026, 9:48 ale aspon neodovzdavas vsetky svoje spravy jednej z najvacsich korporacii na svete aby na tebe zarabali.
pokiaľ viem tak whatsapp chaty sa neukladajú na serveroch, sú len na zariadeniach a end-to-end šifrované. Keď chceš nahlásiť nejakého používateľa, tak ti to tam píše, že posledných 5 správ sa odošle spoločnosti whatsapp, načo by sa posledných 5 správ odosielalo, ak by mala spoločnosť prístup k celej historii chatu?

Nakoniec, v kauze čurillovcov kde im UIS zadržal telefony práve pre komunikáciu na whatsappe a dožadoval sa jej sprístupnenia na ich telefonoch. Ak je pravda to čo ty tvrdíš, prečo potom UIS nežiadal Metu o sprístupnenie historie chatov zo serverov Mety?
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

aacid napísal: 22 sep 2026, 9:48 discord
Ja som asi stary, ale nechapem zmyslu diskordu. Pride mi, ze hojko (ako phpBB forum) je na to vyrazne lepsie, lebo discord mi pride vyslovene ako keby som mal 3 chatovacie vlakna, nic sa tam neda najst, ziadne temy ani niejako logicky vystavana komunikacia. Prosti voci phpBB foram mi to pride neskutocne tragicke, ale zas to vytvara fomo.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

mLuks napísal: 23 sep 2026, 6:03 pokiaľ viem tak whatsapp chaty sa neukladajú na serveroch, sú len na zariadeniach a end-to-end šifrované. Keď chceš nahlásiť nejakého používateľa, tak ti to tam píše, že posledných 5 správ sa odošle spoločnosti whatsapp, načo by sa posledných 5 správ odosielalo, ak by mala spoločnosť prístup k celej historii chatu?

Nakoniec, v kauze čurillovcov kde im UIS zadržal telefony práve pre komunikáciu na whatsappe a dožadoval sa jej sprístupnenia na ich telefonoch. Ak je pravda to čo ty tvrdíš, prečo potom UIS nežiadal Metu o sprístupnenie historie chatov zo serverov Mety?
ja netvrdim nic, len to ze cela aplikacia je pod kontrolou jednej nadnarodnej korporacie ktora nema uplne problemy ignorovat eticky kodex.
takze to ze su spravy sifrovane a iba na koncovych zariadeniach tvrdia oni, nemame na to ziadne realne dokazy. preco by to robili? otazka znie skor preco by to nerobili? ked s tym nemali problemy v minulosti, preco by mali mat teraz? UIS mohol ziadat a Meta nemusela spristupnit ale to neznamena ze tie data nemaju, mozno len nemali dostatocny dovod tie data spristupnit.

harrison314: asi si stary, co ti poviem :D asi sa nemusime hadat o tom ze klasicke fora ako hojko su uz mrtve a mladi ich nepouzivaju.
a ja to celkom chapem, prakticky je uplna zbytocnost mat kazdu jednu konverzaciu ulozenu a neustale pristupnu. 95% veci co si tu piseme je vlastne chat, nie diskusia hodna uchovania. a teraz sa to uz nestava lebo je tu tak malo ludi ale pamatam (aj tu aj na inych forach) ako to bol vzdy problem ked sa rozbehla nejaka diskusia a 5-6 ludi naraz pisalo do jednej temy, neuveritelnych chaos.
discord (a jeho alterativy) su taky kompromis medzi chatom a forom. na jednej strane je tam ovela lepsia real time komunikacia nez na fore a na strane druhej je to prehladnejsie a lepsie to vies zorganizovat ako whatsapp/signal.
povedal by som ze to plnohodnotne nahradi chatovacie appky s tym ze to ma viac moznosti blizsich k foru.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

aacid napísal: 23 sep 2026, 9:11 harrison314: asi si stary, co ti poviem asi sa nemusime hadat o tom ze klasicke fora ako hojko su uz mrtve a mladi ich nepouzivaju.
a ja to celkom chapem, prakticky je uplna zbytocnost mat kazdu jednu konverzaciu ulozenu a neustale pristupnu. 95% veci co si tu piseme je vlastne chat, nie diskusia hodna uchovania.
...
Na druhej strane, na FB skupinach, Redite, aj discorde (som v niektorych skor ako pasivny pouzivatel) vidim, ze sa tam dokola stare riesia veci, co boli vyriesne tyzden dozadu, len ti pouzivatelia to nenajdu a neprecitaju si to. Preto je to fajn na bezne kecanie, ale na programatorske, gamerske, alebo akekolvek odborne fora nic moc.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

tak vyhladavanie je na discorde uplne rovnako ako tu na fore. ked chces nieco najst tak to vyhladas. rovnako aj na forach sa ludia opakovane pytaju to iste. to nie je problem platformy ale ludi samotnych.
co ale by si vedel dnes velmi lahko vyriesit na discorde alebo slacku, ze tam pridas bota, ktory vie reagovat.
to je inak dalsia vyhoda discordu/slacku, milion botov a integracii. a samozrejme spravit si vlastneho je minimum.
priklad, doma stahujem filmy cez radarr a requestujem ich cez seerr (predtym overseerr). seerr ma integraciu s discordom takze do skupiny kde su ludia ktori moj server pouzivaju chodia notifikacie vzdy ked pribudne novy film.
teraz som si rozbehaval doma hermes agenta, ten podporuje aj komunikaciu cez whatsapp ale je to komplikovane, nestabilne a porusuje to podmienky pouzivania whatsappu. oproti tomu matrix gateway funguje uplne bez problemov a stabilne.

ako ja mam fora velmi rad, vyrastal som na nich a chcel by som ich pouzivat dalej (nedavno som testoval discourse) ale ked nikto iny nechce tak co mam robit? je to o pohodli, vlastny discordovy server mas vytvoreny za 3 minuty a zrazu mozete si vsetci pisat aj telefonovat. rozbehat forum chce kopu znalosti a zdrojov, clovek bez IT znalosti nema sancu.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Tak ja som asi tiez stary, mam rovnaky nazor ako harrison, phpBB su dokonale, prehladne, aj ked sa niekto pyta na staru vec, alebo aj zacne novu temu, tak je presmerovany na existujucu.

Na Discord ludia asi velmi nehladaju a podstatna cast je iba live chat, kde sa velmi tazko nieco hlada, chyba tam to rozdelenie tem, je to taky velky chaos.

Reddit je asi najlepsia alternativa z tych novych, su tam temy rozdeleny, ale najvacsi problem je usporiadanie, to Top, Hot, nezmyselne, potom New - ktore ale neposunie hore temu, ked pribudne komentar, takze lahko zapadne a ked tema nema upvoty, tak nie je hore ani pri zoradeni Top, neda sa tam diskutovat do hlbky, iba take kratke spravy, memecka a pod. Stale tie iste temy. Aj tam ludia hladaju, obcas mi vyskoci podakovanie za komentar v sube, ktory som napisal pred niekolkymi rokmi, ale to je skor vynimka.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

aacid napísal: 23 sep 2026, 9:11 ja netvrdim nic, len to ze cela aplikacia je pod kontrolou jednej nadnarodnej korporacie ktora nema uplne problemy ignorovat eticky kodex.
takze to ze su spravy sifrovane a iba na koncovych zariadeniach tvrdia oni, nemame na to ziadne realne dokazy. preco by to robili? otazka znie skor preco by to nerobili? ked s tym nemali problemy v minulosti, preco by mali mat teraz? UIS mohol ziadat a Meta nemusela spristupnit ale to neznamena ze tie data nemaju, mozno len nemali dostatocny dovod tie data spristupnit.
a ty mas nejake dokazy, ze to tak nie je? Mas nejake dokazy o tom, ze chaty z whatsapp sa ukladaju na serveroch Mety a ta k nim ma plny pristup? Mas nejake dokazy o tom, ze spravy nie su sifrovane end-to-end?

To co ty tvrdis o Mete mozam ja tvrdit o ludoch vo stoja za Signalom, atd. Ved predsa aj vyvojari Signalu ti len mozu tvrdit ze je to end-to-end a bez stop na serveroch a pritom v relaite nozu mat pristup k tvojich chatom a informacie z nich predavat tretim stranam napr Mete na reklamne ucely. Preco by to nerobili?

Chapem ak mas averziu voci Mete, ale to nieje zaklad na racionalnu diskusiu.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Takto o tom, ci su spravy sifrovane a ake metadata z komunikatora lezu ide zistit velmi lahko, pomocou debugovacej proxy ako je Fiddler alebo Burp Proxy.

Pokial viem Messanger a Watsapp sifrovany je. Ale napriklad Instagramove spravy uz nie, tym nedavno potichu zrusili sifrovanie. (Co mozu kludne spravit aj inde.)
Napísať odpoveď