harrison314 napísal: 21 sep 2026, 10:00Keby to socialne siete riesili same a zaviedli by napriklad rodicovsku kontrolu, tak by to nebolo potrebne.
presne ale nemaju na to dovod. tuto asi tak trochu zlyhava trhovy system, lebo logicky by to malo fungovat tak ze ked je nejaka sluzba objektivne horsia ako ina tak by mala v trhovom systeme vyhrat. lenze mudri bohati bieli ludia vymysleli marketing a zrazu vsetko funguje inak (to je inak tiez na inu temu, ja by som marketing zakazal alebo ho aspon ovela prisnejsie kontroloval).
no a potom tie data... celu historiu ludstva nemali sukromne informacie skoro ziadnu hodnotu, pokial si nebol niekto mocny tak absolutne nikoho nezaujimalo tvoje meno, co robis alebo ake jedlo mas najradsej. a ked prisli socialne siete tak nas ani nenapadlo ze tie desiatky fotiek jedal co sme dali na facebook budu mat niekedy nejaku hodnotu.
a bolo logicke ze sme si vybrali gmail miesto akejkolvek inej konkurencie lebo ved ponukal ovela viac ako konkurencia a prakticky zadarmo, jedine co chcel bolo pravo citat nase maily, ktore predsa nikoho nezaujimaju. teraz je to defacto to co si ludia predstavia pod pojmom "e-mail"..
pre mna najlepsi priklad toho je whatsapp. nie je to nicim vynimocna sluzba, chatovacich platforiem mas milion a vela z nich ma podstatne viac funkcionality a poskytuje vacsie sukromie... ale ja nie som schopny prehovorit ani svojich najlepsich kamaratov aby presedlali na nieco ine... a ciastocne ich aj chapem, ja tiez nedokazem odinstaloval whatsapp z mobilu. aj keby som prehovoril vsetkych kamaratov a celu rodinu tak rodicov spoluziakov mojho dietata neprehovorim, trenerov a rodicov roznych kruzkov a sportov tiez neprehovorim...
mohol by som whatsapp odinstalovat a bol by som za uplneho debila ktory zbytocne robi problemy lebo silou mocou chce ine ako vacsina. takze som vlastne nuteny pouzivat sluzbu ktora je horsia ako konkurencia a prevadzuje ju jedna z najhorsich korporacii na svete.
preto potrebujeme kontrolne institucie ako napriklad EU ktora to vynutia nasilim. EU donutila apple aby sa konecne prisposobil napajacim konektorom svetovemu standardu. EU donutila cely svet aby priznaval ak web uklada cookies (co nedopadlo najlepsie,
tu je peticia za fix)...
a prave tu nemusela EU zakazovat ale skor kontrolovat, donutit korporacie aby zaviedli lepsiu rodicovsku kontrolu.