wifi siet

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
ven0m
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

wifi siet

Príspevok od používateľa ven0m »

Cafte!
Chceli by sme si s kamošmi (4) spraviť sieť kedže bývame trošku dalej od seba rozmýšlame nad wifi... Ale mám zopár nejasností tak či neviete poradiť...

1.) Bývame na dedine a oni dvaja sú na druhej strane cesty, a vidia na mňa priamo (Každy je vzdialený cca 70 metrov), teda som vlastne v strede medzi nimi. Stačilo by aby bol u mňa acces point bez nejakej prídavnej antény ? Lebo jediná prekážka je svojim sposobom stena.

2.) Fungovalo by kebyže jeden PC je spojený cez ethernet s notebookom a ten je cez wifi kartu napojený na AP ? Je nepodstatné napísať vec typu "pojde to len vtedy keď bude zapnutý notebook".
stynx
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa stynx »

takze neni iste ci by to islo keby ze mas AP na okne a delilo by vas len sklo tak hej ale inac by bol asi zly signal radsej by som kupil vsesmerovku a to tam bachol pretoze asi ani na klientov nebudes davat anteny co? a ten nootebook to by slo
ven0m
Light Professional
Light Professional

stynx napísal:takze neni iste ci by to islo keby ze mas AP na okne a delilo by vas len sklo tak hej ale inac by bol asi zly signal radsej by som kupil vsesmerovku a to tam bachol pretoze asi ani na klientov nebudes davat anteny co? a ten nootebook to by slo
No nechcem dávať na klientov antény, to máš pravdu.
No, kúpiť všesmerovku by bolo fajn, ale akú ? Popravde vobec nechápem tomuto -->
Output Power : 11b mode: 17±1dBm
11g mode: 13±1dBm
Senzitivita : 54Mbps OFDM @ 10% PER = -67dBm
48Mbps OFDM @ 10% PER = -68dBm
36Mbps OFDM @ 10% PER = -72dBm
24Mbps OFDM @ 10% PER = -76dBm
18Mbps OFDM @ 10% PER = -79dBm
12Mbps OFDM @ 10% PER = -81dBm
11Mbps CCK @ 8% PER = -82dBm
9Mbps OFDM @ 10% PER = -83dBm
6Mbps OFDM @ 10% PER = -84dBm
5.5Mbps CCK @ 8% PER = -85dBm
2Mbps QPSK @ 8% PER = -86dBm
1Mbps BPSK @ 8% PER = -89dBm

Chápem že 11.b a 11.g aj tie pren. rýchlosti ale nechápem čo znamená - 82dBm ??
Tak akú silnú všesmerovku kúpiť na tých cca 70-80 metrov ?
A možno by išly aj ďalší, tak na taký 1 km a 2 km by zase akú trebalo ?
S viditelnosťou nieje problém keď to dám na strechu. To vidím na všetkých.. Ale nepotrebovali by potom aj oni antény ?
stynx
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa stynx »

no tie - dB to je rozdiel sily signalu tak sa to tusim vola mal som aj stranku o tom pridam o chvilu jak ju najdem no 1-2 km to by mohol byt problem to by trebalo riadne slehy anteny a vyslo by vas to dost no a ta vsesmerovka na tu blizku vzdialenost to kup proste externu vsesmerovku tusim ze je 8dB v ponuke wificentrum.sk ale zas nemozes mat akykolvek dlhy kabel z AP na antenu kabel stoji tazke penaze :D a lacnejsi kabel straca tak 0,5-1db na 1m kabla a to neni sranda

nemozem to najst takto ti to asi vysvetli dajme tomu ze ap vyzaruje 18 dBm od tych 18 odcitas dlzku kabla(tak 1db dole na meter aby sa lepsie pocitalo) odcitas konektory 1-2dB dalej pricitas silu anteny odcitas od toho vzdialenos na 70 m to je okolo 50-60dB a plus sila signalu anteny co je na 2 strane a a zase odcitas konektory a kabel to je asi vsetko takto sa to pocita a ked ti vyjde vyslaedna hodnotanaps -40dB tak tak mozes mat 54Mbps

Obrázok
ven0m
Light Professional
Light Professional

stynx napísal:no tie - dB to je rozdiel sily signalu tak sa to tusim vola mal som aj stranku o tom pridam o chvilu jak ju najdem no 1-2 km to by mohol byt problem to by trebalo riadne slehy anteny a vyslo by vas to dost no a ta vsesmerovka na tu blizku vzdialenost to kup proste externu vsesmerovku tusim ze je 8dB v ponuke wificentrum.sk ale zas nemozes mat akykolvek dlhy kabel z AP na antenu kabel stoji tazke penaze :D a lacnejsi kabel straca tak 0,5-1db na 1m kabla a to neni sranda
No pokiaľ viem od ľudí tak max. 5m, to je v poho.
Sry ale som zjavne nechápavý čo sa tých tých antén, sily signálu a tak.
Chápem rozdiely medzi sektorovou,všesmerovoua smerevou, ale neviem že podľa akého metra to funguje :?

8dB sa rovná dosah 100 m ?
a 9 dB bude koľko ?

sry, ak sú tie otázky trápne...
ven0m
Light Professional
Light Professional

stynx napísal:nemozem to najst takto ti to asi vysvetli dajme tomu ze ap vyzaruje 18 dBm od tych 18 odcitas dlzku kabla(tak 1db dole na meter aby sa lepsie pocitalo) odcitas konektory 1-2dB dalej pricitas silu anteny odcitas od toho vzdialenos na 70 m to je okolo 50-60dB a plus sila signalu anteny co je na 2 strane a a zase odcitas konektory a kabel to je asi vsetko takto sa to pocita a ked ti vyjde vyslaedna hodnotanaps -40dB tak tak mozes mat 54Mbps
aha, ďakujéééééééééééééééééém !
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Nejake APcko a vsesmerovku, APcko moze byt suxovy OvisLink, vsesmerovku staci malu, napriklad taku malicku 5 ci 7 dB (neviem presne). Cena za APcko je asi tak 2000, antena 1000, kable 400-1000 Skk + anteny pre klientov, kludne stacia na tu vzdialenost malicke keyboly. Svoj PC a notebook si pripojis ethernet kablom priamo do APcka, samozrejme pokial ma 2 alebo 4 ethernet porty - mal by mat. Cena tak 25m ethernet kabla bude okolo 200-300 korun, takze to rozvedies v pohode kde budes potrebovat.
ven0m
Light Professional
Light Professional

hojko napísal:Nejake APcko a vsesmerovku, APcko moze byt suxovy OvisLink, vsesmerovku staci malu, napriklad taku malicku 5 ci 7 dB (neviem presne). Cena za APcko je asi tak 2000, antena 1000, kable 400-1000 Skk + anteny pre klientov, kludne stacia na tu vzdialenost malicke keyboly. Svoj PC a notebook si pripojis ethernet kablom priamo do APcka, samozrejme pokial ma 2 alebo 4 ethernet porty - mal by mat. Cena tak 25m ethernet kabla bude okolo 200-300 korun, takze to rozvedies v pohode kde budes potrebovat.
No ja si svoje PC prepojím z AP to je jasné, ale notebook kartu už má, a ten potom prepojiť ethernet káblom s druhým pc. Vrajže by to malo fungovať...
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Vsak natiahnes dva kable, oba ethernet. Jeden pre PC a jeden pre notebook. Normalne by si mal mat aj signal v dome pre notebook, takze ak ma notebook wifi, tak by ti to malo fungovat. Najskor si natiahni len jeden kabel pre PC a ak nebude mat notebook signal, tak natiahnes aj druhy.
ven0m
Light Professional
Light Professional

hojko napísal:Vsak natiahnes dva kable, oba ethernet. Jeden pre PC a jeden pre notebook. Normalne by si mal mat aj signal v dome pre notebook, takze ak ma notebook wifi, tak by ti to malo fungovat. Najskor si natiahni len jeden kabel pre PC a ak nebude mat notebook signal, tak natiahnes aj druhy.
Hups, asi som sa zle vyjadril....
Ja budem mať AP doma, kamarát má notebook a PC u seba doma, ten notebook má wifi kartu a tak by bolo lepšie ho prepojiť cez ethernet s tým PC namiesto toho aby sa aj doňho dokupovala karta...
Otázka je či by takýto prepoj fungoval ?
Prílohy
wifi.JPG
wifi.JPG (75.55 KiB) 1787 zobrazení
jakub199
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jakub199 »

ten notebook ma jaku wifi integrovanu vsebe abo dokupenu PcMCA kartu
takze ty si daj na strechu vsesmerovku -2000SK
http://www.wificentrum.sk/buxus/generat ... 513&lng=sk
Access point das tiez na strechu -1800
http://www.wificentrum.sk/buxus/generat ... 989&lng=sk
medzi antenou a Acces potrebujes redukcny kablik -135
http://www.wificentrum.sk/buxus/generat ... 528&lng=sk

potom dalsi ethernet kabel na pripojenie PC k AP-150
http://www.wificentrum.sk/buxus/generat ... 126&lng=sk

no a ostatným stacia keyboly -1000
http://www.wificentrum.sk/buxus/generat ... 567&lng=sk

takze tu to mas vsetko asi snad ti to trocha pomoze
ven0m
Light Professional
Light Professional

thx
ven0m
Light Professional
Light Professional

Inač ako to myslíš "AP daj na strechu" ?
však by zmrzol :lol: :lol: :lol:
jakub199
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

bobormako napísal:Inač ako to myslíš "AP daj na strechu" ?
však by zmrzol :lol: :lol: :lol:
Normalne to mozes dat na strechu v dajakej dobrej skatuly kde sa nedostane voda myslis ze jak sa to inak rob.. ale lepsie by bolo keby ze to das na vnutornu stranu strechy a pretiahnes ten tenky koniec redukcie k AP bolo by to lepsie inak kolko chces do toho investovat
ven0m
Light Professional
Light Professional

jakub199 napísal:Normalne to mozes dat na strechu v dajakej dobrej skatuly kde sa nedostane voda myslis ze jak sa to inak rob.. ale lepsie by bolo keby ze to das na vnutornu stranu strechy a pretiahnes ten tenky koniec redukcie k AP bolo by to lepsie inak kolko chces do toho investovat

Ok, ale však keď má AP pracovnú teplotu od 0-45 stupnov tak to nebudem pchat von ked u nas je aj -20....
nerozumiem ako myslíš dať to na vnútornú stranu strechy
:oops:
Investovať chcem do toho nejako rozumne nie že to bude 8000 len u mňa...
jjhacker
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jjhacker »

a na ad-hoc sieti si nerozmyslal? sice nakladnejsie ale dobra na zataz...
jakub199
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

bobormako napísal:Ok, ale však keď má AP pracovnú teplotu od 0-45 stupnov tak to nebudem pchat von ked u nas je aj -20....
nerozumiem ako myslíš dať to na vnútornú stranu strechy
:oops:
Investovať chcem do toho nejako rozumne nie že to bude 8000 len u mňa...
tak teda ak ma taku pracovnú teplotu tak ho von nedavaj abo vyber daco druhe no a na vnutornu stranu strechy t..j. z vnútra ale tak aby ti stacil kabel co je k antene + dlzka reedukcie aby sa nemusel davat dalsi kabel.
ven0m
Light Professional
Light Professional

jjhacker napísal:a na ad-hoc sieti si nerozmyslal? sice nakladnejsie ale dobra na zataz...
ad-hoc funguje tak že to ide z 1 pc do 2 pc do 3 pc do 4 pc nie ?
A keď bude jeden neprístupný nepojde sieť ...
ven0m
Light Professional
Light Professional

jakub199 napísal:tak teda ak ma taku pracovnú teplotu tak ho von nedavaj abo vyber daco druhe no a na vnutornu stranu strechy t..j. z vnútra ale tak aby ti stacil kabel co je k antene + dlzka reedukcie aby sa nemusel davat dalsi kabel.
nj, pokúsim sa....
jjhacker
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jjhacker »

bobormako napísal:ad-hoc funguje tak že to ide z 1 pc do 2 pc do 3 pc do 4 pc nie ?
A keď bude jeden neprístupný nepojde sieť ...
mno ad-hoc funguje nieco ako "mesh" (alebo ako sa to pise), skratka PCcka sa vidia medzi sebou. Ked jeden vypadne, nic sa nedeje siet frci dalej bez zmeny. Pri infrastrukture je to tak, ze ked vypadne centralny AP tak je siet v prdeli...
Napísať odpoveď