hodurovec napísal: Len tolko, ze slovaci maju v madarsku ovela vacsie prava ako madari na slovesku.
Vies to dolozit aj nejakymi konkretnymi informaciami, alebo si len tak strelil? Uz to, ze SMK je na Slovensku druhe volebne obdobie vladnou stranou a vyznamnou mierou sa spolupodiela na formovani tejto krajiny by ta malo vratit na zem...
PS: Ako SMK narabala s politickou vacsinou sme videli v uplynulom obdobi v Nitrianskom VUC... esteze sa tam ludia v minulorocnych volbach spamatali.
Tomasito napísal:Vies to dolozit aj nejakymi konkretnymi informaciami, alebo si len tak strelil? Uz to, ze SMK je na Slovensku druhe volebne obdobie vladnou stranou a vyznamnou mierou sa spolupodiela na formovani tejto krajiny by ta malo vratit na zem...
nooo, STV davala nejeden dokument o slovakoch zijucich v madarsku. Tusim vo vacsine dokumentov sa spytali, ci su v madarsku spokojny. Vsetci odpovedali, ze im je lepsie ako na slovensku. Skus si to overit na www stranke stv, mozno tam v archive nieco najdes. Ak nie, sleduj program, urcite to budu opakovat. A pozri si tiez udaje napriklad o podpore mensinovch skol a kultury u nas a v madarsku. Kamos na mad. skole nema na vsetky predmety ani len ucebnice. O nejakom vymalovani, oprave telocvicne /50 rocnej/ alebo novych laviciach mozu snivat. A co je zle na tom, ze SMK je druhe volebne obdobie vo vlade? Podnikli snad nejake kroky proti slovensku? O potrebe takej strany ako SMK som pisal v predchadzajucom prispevku. V nitre mozno zneuzivali svoju dominanciu, ale nie su prvy ani posledny. Ked tuneluje nejaka strana miliardy, nikto sa nam tym nepozastavi, mozno tyzden o tom pisu noviny a je ticho. Ked moc zneuzila SMK, v ovela mensej miere, hned sa pisalo o madarskej nadvlade, odtrhnuti juhu slovenska, utlaku a pod. Len preto ze islo o SMK. Toto ja za normalne nepovazujem.
Tomasito napísal:hudrovec, aha... takze argumenty/fakty si mam hladat sam? Pravdupovediac, podobnu odpoved som od teba ocakaval...
no sorry, kebyze mam zdroje tak ti hodim linky ale namam cas hladat. dokumenty davala STV a predpokladam ze ich v dohladnom case bude opakovat. Skusim tiez zohnat nejake info o financovani mensin v Sk a v Hu. Tak drz palce Ak nieco bude hodim to sem. O tom kamosovy, poviem mu nech narobi foto a dam to sem. snad ta to presvedci.
Co ma ma presvedcit? Fotky nejakej telocvicne?! Vies kolko telocvicni na Slovensku by potrebovalo rekonstrukcie, a to bez ohladu na to, ci sa jedna o zapadne, juzne, stredne, severne, alebo vychodne Slovensko? Drzim palce! BTW. ministrom skolstva je momentalne minister za SMK (Szigeti), do svojho vymenovania bol na Ministerstve skolstva stat. tajomnikom...
nemusi ta to presvedcit. skusim zohnat okolo toho viac info a dam to sem. snad ta to potom presvedci. Ale aj tak. slovaci v madarsku neplacu ze im je zle. A kamos napriklad fasoval 7 knih. ja asi 30. To je dost velky rozdiel. Proste je to tak, ze ked chybaju peniaze, setrit sa zacina tam, kde nas to neboli. A preto povazujem za dolezite, aby vo vlade /alebo aspon v parlament/ bola stana, ktorej cielom bude odstranit toto delenie ludi na pravoplatnych obcanov-slovakov a menejcennych obcanov- rozne mensiny.
hudrovec, nic v zlom, ale veskere tvoje argumenty su typu "jedna pani povedala", nehovoriac o tom, ze vobec neragujes na to co pisem (vid. tvoje telocvicne). Znova, v com- konkretne- sa citia byt slovenski obcania hlasiaci sa ku ktorejkolvek mensine “menejcenni“ na ukor obcanov hlasiacich sa k slovenskej narodnosti?! Vsetci obcania SR maju rovnake prava a povinnosti, pricom obcianske i mensinove prava su popri Ustave SR garantovane aj konkretnymi zakonmi, nehovoriac tiez o Urade podpredsedu vlady (P. Csakyho) pre ludske a mensinove prava... (o5, nominant SMK!). Ak je ktorykolvek obcan SR presvedceny o tom, ze jeho obcianske prava su porusovane, moze sa obratit na konkretne institucie ako doma, tak v zahranici. Ja vo svojom okoli poznam niekolko slovakov hlasiacich sa k madarskej narodnosti (jeden je zo Samorina, dvaja priamo z DS). Vsetci traja sa zhoduju na tom, ze konflikty pocituju len na politickej urovni, pricom doma- na juhu- ziju Slovaci a Madari uplne normalne, bez akychkolvek narodnostnych konfliktov. Dokonca sa hanbia za Madarov, co cely zivot ziju na Slovensku, no maju problem sa dohovorit uradnym- slovenskym- jazykom (toto je bezny jav na juznom Slovensku). V skutocnosti maju mensiny na Slovensku prava, ake im mensiny v ostatnych EU krajinach mozu len zavidiet- staci sa pozriet do Rakuska, Francuzska etc.
asi to zacina odbocovat od toho, co som chcel vyjadrit tym svojim prvym prispevkom. Ja som len Falcoxxxovi napisal, ze SMK bojuje proti diskriminacii, priklad som uviedol tam. A reagoval som len na vyjadrenia o roztahovani madarov na slovensku a utlaku slovakov v madarsku, ktore povazujem za blbost. keby boli slovaci utlacabi, asi by hromadne utekali na slovensko, co sa nedeje, su spokojni. Tiez zijem v oblasti s vyraznou madarskou mensinou, a viem ze v tychto oblastiach nie je v spoluziti problem. Ale je faktom ze ked sa u nas setri, zacina sa s mensinami, kedze to poburi mensiu cast obyvatelstva /asi by sa nasralo vela ludi, keby zatvorili maticu/. Chcel si nejake konkretnejsie informacie, a ja som ti napisal, ze ich skusim zohnat. Skusim ti zistit, kolko sa za minule roky minulo na kulturu mensin u nas a v madarsku, ale chce to cas. Az nejake udaje dostanem, dam ti ich sem
hudrovec, nie, ked uz, ja by som poprosil argumenty- konkretne informacie, ktore dokazuju tvoje slova vyssie, na ktore som pre zmenu reagoval ja, t.j. "ze slovaci maju v madarsku ovela vacsie prava ako madari na slovesku". Aby sme si teda rozumeli...
no dobre, asi som to zle sformuloval, opravujem sa: Slovaci maju v madarsku vacsiu podporu statu a moznosti uplatnenia ako madari na slovensku. Takto by to snad malo byt spravne. Fakty ti dufam dodam vyhovuje?
hodurovec napísal:no dobre, asi som to zle sformuloval, opravujem sa: Slovaci maju v madarsku vacsiu podporu statu a moznosti uplatnenia ako madari na slovensku. Takto by to snad malo byt spravne. Fakty ti dufam dodam vyhovuje?
Pravdupovediac by som bol rad, keby si dodal argumenty aspon k polovici toho co si tu popisal. Dovtedy nespammuj...
Hudrovec, bud si totalny imbecil, alebo nemas stipku rozumu. Mi davame Madarom to co v inych statoch nema ziadna mensinova narodnost. A ako sa nam odplacaju? Chcu si zabrat nas stat pre seba a nas zmadarcit. Robia to uz dlho a mi ich v tom dokonale podporujeme. Ved ked som si precital niektore tieto prispevky "slovakov", ze SMK je lepsie a madari su dobry a podobne keci, prislo mi nechutne, ze sa takyto ludia povazuju za slovakov. Mali by sa vystahovat do madarska, ked sa citia byt ich spriaznenimi dusami.
Tato tema je len dalsou provokaciou od ***** Lesa. A ja sa divim, ze mu na to tolko ludi zase skocilo......
Prec s madarmi a prec s SMK....
BTW-nie som rasista, som nacionalis a proti madarom ako takim nic nemam, ale hovorim na slovensku po slovensky(ak si chces hovorit po madarsky chod do madarska) a nenavidim ich sk*****u politiku pomadarcovaniu susednych statov(slovensko)
Tomasito napísal:
PS: Ako SMK narabala s politickou vacsinou sme videli v uplynulom obdobi v Nitrianskom VUC... esteze sa tam ludia v minulorocnych volbach spamatali.
To nie ze by sa dakto spamatal ale isto dobre vies ze sa jednotlive VUC prerozdelovali nanovo a ako neferovy krok bolo rozdelenie "madarskej zupy myslim ze medzi nitriansku a trnavsku.... Proste ludia by aj boli spokojni ale mozno zopar pridrbanych politikov.
A Co sa tyka vyhod inych mensin v inych statoch...Aj v srbsku maju slovenske skoly ako u nas madari madarske.
A dokonca ich studium na slovensku (tych slovakov v srbsku) vyjde lacnejsie ako studium tam ..Lebo od Srbska dostavaju velke stipka....a nie su isto jedini....Taketo vyhody su azda medzinarodna dohoda ci co....Tak nevim co je problem ...Cisto xoxotia.
Add: A tiez tam maju dvojjazycne vysvedcenia aj tabule a neviem co
Martin44, ja hovorim o Madarsku a nie o Srbsku....mi SLOVACI mame asi take vyhody ako tamojsi romovia a mi MADAROM musim robyt dvojite nazvy obci, vyvesnych tabul, dvojite vysvedceni a dokonca aj preukaz zahranicneho madar.....mas pravdu su to xoxoti
Martin44 napísal:To nie ze by sa dakto spamatal ale isto dobre vies ze sa jednotlive VUC prerozdelovali nanovo a ako neferovy krok bolo rozdelenie "madarskej zupy myslim ze medzi nitriansku a trnavsku.... Proste ludia by aj boli spokojni ale mozno zopar pridrbanych politikov.
A Co sa tyka vyhod inych mensin v inych statoch...Aj v srbsku maju slovenske skoly ako u nas madari madarske.
A dokonca ich studium na slovensku (tych slovakov v srbsku) vyjde lacnejsie ako studium tam ..Lebo od Srbska dostavaju velke stipka....a nie su isto jedini....Taketo vyhody su azda medzinarodna dohoda ci co....Tak nevim co je problem ...Cisto xoxotia.
Add: A tiez tam maju dvojjazycne vysvedcenia aj tabule a neviem co
Co ma toto vsetko spolocne s tym na co si reagoval?
Pokial vsak ide o to Srbsko (Juhoslaviu)... Ked tam v prvej polovici 90´s zacala vojna, nasa vlada sa zachovala dost slusne a kazdemu studentovi, ktory navstevoval v Juhoslavii slovensku skolu, automaticky priznala studijne stipendium na Slovensku. Avsak s tym, o com tu bola rec to nema nic spolocne, preto nemiesaj hrusky s jablkami... Hladas problemy tam kde nie su...
Vsetko predsa na teba som reagoval ohladom VUC,
a Tuto sudruh hlasil ze iba my robime ohlady na mensiny tak som spomenul napr.Srbsko ze robi ohlady voci nam....
Martin44, no dobre... ake rozdelenie "madarskej zupy" mas na mysli? Relevantne su predsa VUC a nie nejake histor. zupy, ktore su ohranicovane podla toho ako komu pride vhod. Nie len preto prislo k deleniu na VUC, dokonca v case, ked bola vo vlade SMK. Ale opakujem, ze to nema nic spolocne s tym, na co si reagoval- ako sa SMK spravala v uplynulom obdobi v NR VUC (uz som o tom pisal- napr. rusenie slovenskych skol na ukor madarskych, sposob prerozdelovania dotacii z eurofondov etc.).
neviem aky mate problem s madarmi..
..aj ja som madar, a som sa naucil po slovensky, a vy sa nenaucite po madarsky!!!
tak potom neviem o com vy tu rozpravate..
...a mohli by ste sa popozerat po madarsku, ze kolko je tam slovakov!!!
Pocuj ak si madar a naucil si sa po slovensky tak si to tu precitaj.... ze o com to tu je a netrep len tak z nicoho.
Ja nemam nic proti madarom, ale pomadarcovaniu........tak sa spamataj...
prosím ťa a kto nás tu v súčastnosti pomadarčuje? nikto ? Ak bereš pomadarčovanie že predavačka v obchode keca po madarsky s niekym to nieje pomadarčovanie. Pomaďarčovanie by bolo keby s tebou v obchode odmietli s tebou po slovensky hovoriť a pod.