hmmm ja to vidim z viacerych stranok lebo na rozdiel od Bzuca, uplinka a masterminda a inych, nezatvram dvere pred inymi nazoromi, nevyzdvihujem svoj nazor na vieru nad nazor ostatnych.
cele divadlo sa zacina na konci rimskej rise, ked sa konstantin a jeho synovia dohodli o fungovani cirkvi spolu s jej predstavitelmi. spustil sa kolotoc. polozme si jednoduchu otazku. Comu vsetkemu je ochotna sekta "krestanstvo(za cias rimskej rise)" sa podriadit/zmenit svoje ucenie za cenu slobody a uznania panovnikom ako nabozenstva ? z dejin vieme povedat naco sluzilo nabozenstvo. Bola to manipulacia a kto tvrdi opak som ochotny poskytnut literaturu pripadne odkazat na uznavanych historikov krestanov aj ateistov. Ako dalsi krok v mojej strucne synteze viery sa dostavam k biblii. Kniha napisana na zaklade vnuknutia Boha. hmmmm a to vieme skade ? kto nam to povedal ? vidim moznost, ze Konstantin + vysoky hodnostary sektarskeho krestanstva spisali "ludove pravdy", ktore sa okrem ineho vyskytuju aj v inych kulturach este daleko pred vziknutim krestanstva (napr. vzkriesenie, znaky krestanstva pouzivane daleko pred jeho vzniknutim nachadzame po celom svete:kriz, holubica, ratolest(vetvicka),ryba a dalsie pribehy o potope, david a golias atd) , okorene o prvky vladarskej sikovnosti... semienka manipulacie. O toto sa ma opierat nasa viera ?
Sikovni a mudri ludia klamu ucelovo jednoduchy nevzdelany lud "rozpravkou" ktora sa prehlasuje za skutocnu. Za pokoru/poslusnost ponuka vecny zivot,lasku a stastie. Kto by odolal, vsak ? 2-8 storocie v obdobi PATRISTIKA nespocetne mnozstvo deti z aristokratickych rodin studuje sikovnu lest svojich predkov ( ktora im vsak bola interpretovana ako pravda) ktora im ma zabezpecit moc. Takto obe strany VLADCOVIA/ARISTOKRATI/CIRKEVNY hodnostary proste ty co su navrchu maju co chcu MOC a ty najjednoduchsii vieru/stastie/lasku atd. (iluzia?)
Cas plinie prichadzaju nove a nove generacie... ortodoxne veriace rodiny... Az sa jedneho dna narodi dieta.. studuje.. vyrastie a povie : A co ak to tak nie je ? ale je to takto.(pricom netvrdi, ze boh nie je, ale tvrdi, ze nezasahuje = deista) Spociatku si ty co su pri moci neuvedomuju riziko. cas plinie a hrozba sa zacina crtat. dosledok = ikvizicia, ci uz svetska alebo cirkevna.
Narodi sa dalsie dieta ma podobny nazor ako to predosle. Ale ono je ateista. nema strach. ziskava stasitie z racionalizmu, z vedy a techniky.
Tvrdi BOH nie je!
Necudujem sa ATEISTOM necudujem sa VERIACIM.
ak je krestanstvo loz : je velmi narocne zatvorit oci a povedat ano je to loz nie je to tak .. podme hladat iny ciel. niesmierne narocne si toto uvedomit. nie je to lahke .. nie je to pohodlne.
ak je tvrdenie krestanskej nauky pravda : je to nieco uzasne nie ? ak by len 50% bloa pravda mali by sme sa skvelo nie ?
ja osobne si nechcem dat vziat ziadnu sancu na na vecnu lasku/stasitie atd... pricom sa snazim najst riesenia zkazdej strany.
na koniec len tolko. Nacrtol som len par myslienok nad ktorymi sa oplati porozmyslat a verte mi je ich omnoho viac. su to myslienky nie su to FAKTY tak to aj berte

len, aby sme tu nezaspali.
(ak nechapete co som myslel tymto kratkym parafrazovanim mojich myslienok, nevadi viem o sebe, ze sa narocne pre druhych vyjadrujem... este som sa nenaucil tak krasne a vecne diskutovat ako tomasito, ale je mi dobrym vzorom:) )