IMO ak by zmyzla tak by som sa riadil svedomim,lebo aj domorodec v dzungli co o Pisme a o Cirkvi nepocul vie co je spravne a co nie.A to je aj v Pisme spolu s prikladmi ako viest dobry life..."co by si robil kebyze biblia zmizne"?
Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
-
BzuCo
Expert
- Kontaktovať používateľa:
Ti mozem uz napisat len jedine. Kam sa strati tvoja spravna viera z tvojdo vnutra, ked zomries? Bude tvoj syn pocuvat tvoj vnutorny hlas? Alebo bude pocuvat svoj vnutorny hlas MyInnerVoice ver. 1,3? Vylepseny a s filtrom na loz? To je taka ista hlupost ze co budem robit, ak stroskotam na ostrove plnom pohanov.Spoty napísal:moj mili BzuCo.. ja na rozdiel od teba medzi ludmi, kt ty nazivas skazenymi travim cas a nepocuvam bajky od niekoho kto o tom nic nevie... nikdy si od nikoho nedam vseguerovavat myslienky bez toho, aby som ich podrobil myslienkovemu rozboru... ano hovoril som o skazenosti cirkvy.. stredovek.. nehovor, ze dnes nie je. TVRDIM, ze ja nemam OSOBNE žiadne extra neprijemne skusenosti...
mne sa paci to, ze J.P.II zvolal koncil, kt ty odsudzujes.. paci sa mi, ze spaja ludi a BOHA, roznych vierovyznani... podla teba budu spoaseny iba ludia, kt ziju ako ty. ja si to nemyslim a mozes si tvrdit co ches... podla mna moze byt spaseny aj seriovy vrah.. budhista alebo hoci kto iny.. a nikdy nemusel precitat ani slovko z biblie...
nevies bez biblie ani vyjadrit svoj nazor... situacie, ze biblia by zmizla zo zemskeho povrchu su pre vas absurdne..
tak si predstav situaciu.. stroskotania.. len ty a uplne cudzi ludia.. nemas pri sebe ziadne sv. pismo... generacie by zostali opustene bez civilizacie... kam by sa podela tvoja viera ?
kedysi som na tomto fore dobre nerozumel ludom, kt odsudzovali nabozensky fanatizmus, ale postupne im zacinam rozumiet.
Co som mal povedat, som povedal. Viac ka na tuto temu nevyjadrujem.
-
Stoporko
VIP
uz som to tu na forach niekde pisal...
ak Krestan strati bibliu a tym jeho viera zaknikne, nebol Krestan, ale pokrytec. Lebo Biblia je Bozie Slovo, manual k zivotu, etc. , n oo co v Krestanstve ide? Mat osobny VZTAH s Bohom
Ked uz by sme tu kniznicu stratili, nevadii, nevadi. Mame stale Boha, modlitbu... Veta: Modlitba je krestanovo dychanie a citanie Biblie Krestanovo jedlo. Hmm... OK. No nezabudajme na Boha. Krestanstvo pouziva Bibliu ako prostriedok a NIE ako ciel!
ak Krestan strati bibliu a tym jeho viera zaknikne, nebol Krestan, ale pokrytec. Lebo Biblia je Bozie Slovo, manual k zivotu, etc. , n oo co v Krestanstve ide? Mat osobny VZTAH s Bohom
-
mastermind
VIP
-
fuCKYou
Medium Professional
poviem ti ze ma napadla jedna vec ked mastermind napisal ze ako mozes tvrdit ... etcMartin44 napísal:Boh je kkt.
si schyzofrenik ktory o svojom druhom ja tvrdi ze je boh .. v skutocnosti si len NEtolerantna nula
Na urovni domorodeho kmena neda hovorit o urovni svedomia. maximalne uroven zvyku a uroven instinktu. vsetko je riadene tradiciou. a riadia as podla autorit a nie podla seba.^Nevermind napísal:oni su zvierata .. svedomie maju len taky ktory sedia doma pri PC .. stavim sa ze si nebol v ziadnej "domorodnej" osade
a nikde som nenapisal ze su zvierata.len ze sa o svedomi v nasom ponimani neda hovorit.
a ty si bol v kolkych kmenoch?
vies co je svedomie?Vitalij napísal:Na urovni domorodeho kmena neda hovorit o urovni svedomia. maximalne uroven zvyku a uroven instinktu. vsetko je riadene tradiciou. a riadia as podla autorit a nie podla seba.
a nikde som nenapisal ze su zvierata.len ze sa o svedomi v nasom ponimani neda hovorit.
a ty si bol v kolkych kmenoch?
to je "to" co ti hovori ze nams vrazdit,kradnut...a ked to urobis trapi ta to...
myslsis ze domorodca neserie ked zabije susedovi 15tu manzelku?
ja neviem kolko toho vies o domorodych kmenoch. ale tam sa o svedomi vobec neda rozpravat j ten priklad je irelevatny lebo je zatazeny tvojim pohladom na vec. domorodec tak neuvazuje. Myslis ze ked kanibali jedia cloveka tak potom si spytuju svedomie? nie pre nich to je zvyk a tradicia a primitivny clovek malokedy uvazuje o tychto zvykoch. a potom tam mas cinitele ako sila verejnej mienky, a tabu, podpora nabozenskeho ritualu, sila donutenia. Ved tam nie je sloboda jedinca tak o jakom svedomi tam chces rozpravat. Chces mi povedat ze mravne principy su aktivne volene jednotlivcom v kmeni? ved su tam len pasivne prijamne ako nevyhnutna podmienka prezitia. Presadzju tam jednotlivci vlasnte nazory? nie. Chapu tam svoje zaujmy ako nieco odlisne od skupiny? zase nie.jackb napísal:vies co je svedomie?![]()
to je "to" co ti hovori ze nams vrazdit,kradnut...a ked to urobis trapi ta to...
myslsis ze domorodca neserie ked zabije susedovi 15tu manzelku?
A ked chapes svedomie ako tu klasicku sokratovksu daimoniovsku poucku tak by si to mal pochopit.
skratka uroven svedomia je az tretie stadium vo vyvoji moralky. a domorode primitivne kmene patria do druheho. a zlom tychto dvoch stadii nastal prave v Grecku.
-
mastermind
VIP
satrosku krot kamo,OK? ak si ateista, daky satanista,alebo daco podobne tak si s tym zi...Martin44 napísal:Temeraf...nemusim tu argumentovat na nieco co si banda supakov pod nazvom krestania vzmzsleli...chnjapeto?
ak s niekym/niecim nesuhlasis hned nemusis urazat.IMO je to znak tvojho znizeneho IQ
nikto sa ta nesnazi presvedcit aby si v Boha veril!
len tak BTW,ak by boh nebol,alebo by bol podl teba kkt,ako je mozne ze sa krestanstvo udrzalo uz takmer 2000rokov?
a ak by Boh nebol,ako by doslo vesmirnej prahmote pri Velkom tresku ze prave v danom okamihu sa ma zacat zmrstovat?