Ako na Linux + Windows ???

Všetko ohľadom Linuxu...
krtek
Expert
Expert
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa krtek »

jak to mam urobit?
ja chcem zmazat vsetko co mam na D (resp. zalohovat na iny disk abo DVDs) a potom to v instalacii linuxu uz dajak zrobim. aspon myslim, ze sa to tak da ;) no dufam, ze nezrusim C ;) ale to by sa nemalo:) ved je tam take ze vytvorit vlastne delenie.
krtek
Expert
Expert

no ludia, konecne mam cas a mam kde zalohovat cele D-ecko. tak ako to mam formatnut na ten EXT3 format disku? hmm? budem mat prazdny D. da sa to nejak cez win? alebo pri instalacii Mandrivy? hmm? poradte.
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa p4ra »

Mozes vo Windowse, ked vsetko odzalohujes naformatovat ten disk v pohode na FAT32. Potom, ked to spravis, rebootni PC, hod do mechaniky instalacne bootovatelne CD distribucie a pokracuj podla pokynov..

Inak Mandriva sux. Ber Ubuntu.
krtek
Expert
Expert

okej, diky, takze v poho mi to potom urobi, hej?
este jedna otazocka" ked budem mat ten disk napr. EXT3, tak budu sa dat vidiet tie veci aj vo wine (resp. pouzivat)??? lebo mam tam viacero mp3 :oops:
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Vo Windows neuvidis Linux foldre. Ale za pomoci VMWare vies byt korektne vo Windows priamo z Linux.
krtek
Expert
Expert

ale chcel som sa tak spytat, ci budem moct zapisovat z winu na disk formatu EXT3 :?:
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

krtek napísal:ale chcel som sa tak spytat, ci budem moct zapisovat z winu na disk formatu EXT3 :?:
nie. Windows tu particiu vobec neuvidi
krtek
Expert
Expert

takze by bolo dobre, ak by som to D rozdelil na EXT3 a napr. FAT32? tak primerane aby mandriva mala dost miesta. moze byt? tak to bude ficat?
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

krtek napísal:takze by bolo dobre, ak by som to D rozdelil na EXT3 a napr. FAT32? tak primerane aby mandriva mala dost miesta. moze byt? tak to bude ficat?
ktory system chces pouzivat ako primarny? Pokial windows tak nema zmysel linux instalovat - na ucenie sa v linuxe ti staci VMWARE a tam nainstalovat linux. Ak chce pouzivat primarne linux a pritom citat data z windows particii (napr mp3, filmy..) s tym problem nie je pretoze windows particie jednoducho pripojis (mount)
krtek
Expert
Expert

t0m4s3 napísal:ktory system chces pouzivat ako primarny? Pokial windows tak nema zmysel linux instalovat - na ucenie sa v linuxe ti staci VMWARE a tam nainstalovat linux. Ak chce pouzivat primarne linux a pritom citat data z windows particii (napr mp3, filmy..) s tym problem nie je pretoze windows particie jednoducho pripojis (mount)
no chcem pouzivat win. lebo mam doma dve sestry, takze asi z linuxu by boli trosku mimo. okej, takze ked pouzijem VMWARE tak potrebujem abo nepotrebujem formatovat disk, ktory je typu ntfs???
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

krtek napísal:no chcem pouzivat win. lebo mam doma dve sestry, takze asi z linuxu by boli trosku mimo. okej, takze ked pouzijem VMWARE tak potrebujem abo nepotrebujem formatovat disk, ktory je typu ntfs???
nie. VMWARE ti vytvori virtualnu particiu (napr. EXT3)
krtek
Expert
Expert

okej, super. tak sa idem do toho pustit hned a zaraz ;) potom napisem ako som dopadol :wink:
krtek
Expert
Expert

no tak mam to cele nahodene. prvykrat ked som spustil mandrivu, tak mi vyhodilo nejaku blbu obrazovku, ale ked som to restartol, tak ide vsetko v pohodicke. je to super, az na to, ze mam RAM len 256, takze trosku pomalsie to ide, ale ide, chystam sa dokupit RAM , tak bude to lepsie ;)
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Stale si myslim, ze si si mal radsej vybrat Ubuntu. Ma podla mna osobne lepsiu podporu, super komunitu a hlavne som este nezaznamenal ziadny problem, kdezto s Mandrivou bol problem s drivermi. Ved uvidis sam. ;)
m3thod-man
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa m3thod-man »

p4ra napísal:Stale si myslim, ze si si mal radsej vybrat Ubuntu. Ma podla mna osobne lepsiu podporu, super komunitu a hlavne som este nezaznamenal ziadny problem, kdezto s Mandrivou bol problem s drivermi. Ved uvidis sam. ;)
hej hej mandriva sucks...ale preco ubuntu??daj si rovno debian :D
krtek
Expert
Expert

no podla mna kolko ludi, tolko chuti. sak mam zatial mandrivu, neni problem to potom zmenit. ja sa zatial ucim :wink:
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Mne osobne sa zapacil Ubuntu hlavne kvoli friendly komunite. Nie su tam ziadni namysleni teepci a geekovia, kt. sa s tebou nebudu bavit, ale, ked mas nejaky problem, tak sa vsetci snazia pomoct, ako len vedia.
dexter7
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa dexter7 »

p4ra napísal:Pretoze Linux nepodporuje system NTFS, ale len FAT32.
to by som poopravil.. pokial viem linux pouziva vlastny file system ext3 (ext2). NTFS je otazka modulu do kernelu, ci sa zavadza pri bootovani, alebo nie. tento modul umoznuje kernelu citat, ale zapis sa NEODPORUCA!!!!!!!
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

dexter7 napísal:to by som poopravil.. pokial viem linux pouziva vlastny file system ext3 (ext2). NTFS je otazka modulu do kernelu, ci sa zavadza pri bootovani, alebo nie. tento modul umoznuje kernelu citat, ale zapis sa NEODPORUCA!!!!!!!
jedna vec je aky pouziva "svoj" filesystem a druha vec je ake dalsie podporuje a v tom ma p4ra pravdu.
Napísať odpoveď