BIBLIA - Moja najoblubenejsia fikcia

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...

Ste zastancami biblie?

Ano
143
41%
Nie
208
59%

Celkom hlasov: 351

haliegro
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa haliegro »

erapo napísal:zasadny omyl v tom ako si to pochopil...."neveríš a nechceš priznať" a trochu verim a chcem priznat, ale nemam doakzi na to, aby som veril a priznal!!!!!
mne nepripada, ze by si si nieco chcel nechat vysvetlit. zacal si diskusiu s ziadostou o vysvetlenie biblie a momentalne sa zaoberas zosmiesnovanim jezisa.
uz tu viackrat bolo vysvetlene, ze biblia je suhrn pisomnych poznatkov zachovalych cez tisicrocia. nikto netvrdi, ze sa mnozstvo z nich neda logicky podlozit a vyvratit, dokonca biblia nema byt brana od slova do slova, pretoze clovek zijuci pred 8000 rokmi mal uplne inu logiku a chapanie, ako clovek zijuci v 21. storoci. skusenosti, ktorymi prechadza preziva inak, nez dnesny clovek a zaznamenava ich tak, aby ich pochopili jeho rovesnici a nie 17 rocny Erapo, zijuci o 8000 rokov neskor.

uvediem priklad, ktory tu uz bol pouzity, tot potopa - boh povedal noemovi postavit do 40 dni archu a odviest na nu par z kazdeho druhu zvierat. potom ako to spravil, spustil sa dazd a voda zaliala "cely svet". to ako bol zaliaty cely svet tu uz rozoberane bolo, myslim, ze tomu sa venovat nemusim. v tomto pribehu nejde o fakt, ze okrem noema a rodiny potopu nikto neprezil, ani o fakt, ze mal archu postavit za 40 dni, ide o fakt, ze noemovi zijucemu dovtedy uprostred pevniny bola vnuknuta myslienka postavit archu ktora ho neskor zachranila (noemova archa bola pred niekolkymi rokmi najdena v juznej amerike v bliskosti and).

tento pribeh spolu s dalsimi sa stal nosnym kamenom katolicizmu, ale uznavaju ho za pravdivy (ako aj existenciu krista) aj zidia, moslimi, budhisti a hindovia a to je uz co povedat. mnohe fakty nachadzajuce sa v biblii su vedecky podlozene, bola dokazana existencia spominanych miest, hor, artefaktov, aj ludi. ak toto vsetko popieras a chytas sa toho, co dokazane nebolo, skus sa teraz zamysliet a zvaz, co zostane po tebe o 1000 rokov. asi to bude pomnik a par zvetranych kosti, nemyslis?
biblia nieje na to, aby bolo polemizovane, ci sa veci v nej uvedene stali, alebo nie. je tu na to, aby si sa naucil nieco o svojich predkoch, aby si sa naucil co je to viera aby si si vzal priklad od ludi, ktori mali moralne zazemie a aby ti ludia bez moralky, bez citov a bez viery boli na vystrahu.

je to popularno-naucna literatura svojej doby, ktoru zostavila cirkev, aby ukazala cestu. je na tebe, ci ju budes nasledovat, alebo si vyberies inu a budes znasat dosledky. a to je aj tvoja sloboda.
ak niecomu este vzdy nechapes, spytaj sa, rada ti to vysvetlim napriek tomu, ze sama som "zbludila ovecka" .

Sorry, ze sa tak rozpisujem, ale tymi nezmyslami ste mi poniektori zdvihli tlak.
gwixt
Addict
Addict

Príspevok od používateľa gwixt »

myslim ze po tomto prispevku to tu mozeme locknut .. bolo povedane vsetko ...

fakt pekne
erapo
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa erapo »

haliegro napísal:mne nepripada, ze by si si nieco chcel nechat vysvetlit. zacal si diskusiu s ziadostou o vysvetlenie biblie a momentalne sa zaoberas zosmiesnovanim jezisa.
uz tu viackrat bolo vysvetlene, ze biblia je suhrn pisomnych poznatkov zachovalych cez tisicrocia. nikto netvrdi, ze sa mnozstvo z nich neda logicky podlozit a vyvratit, dokonca biblia nema byt brana od slova do slova, pretoze clovek zijuci pred 8000 rokmi mal uplne inu logiku a chapanie, ako clovek zijuci v 21. storoci. skusenosti, ktorymi prechadza preziva inak, nez dnesny clovek a zaznamenava ich tak, aby ich pochopili jeho rovesnici a nie 17 rocny Erapo, zijuci o 8000 rokov neskor.
nehovori sa, ze biblia je bozia kniha?

dalej....Noemova archa sa nemoze najst bo by uz z nej bolo min. uhlie....
kosti sa nezvetravaju....
ako si mozes brat z toho ponaucenie? ved to bolo pred cca 2000 rokmi....vsak uz iba kniha, ktora bola pisana za komunizmu nedava dnesnej generacii skoro ziadny zmysel...ved boli uplne ine podmienky pre zivot.....to by potom musela kazdorocne vychadzat kniha pod nazvom "New Bible", aby nas mala poucat....ja si myslim, ze kniha "Slepacia polievka pre dusu" abo jak sa volala mi dala viac ako ta biblia....
gwixt
Addict
Addict

Príspevok od používateľa gwixt »

erapo napísal:nehovori sa, ze biblia je bozia kniha?

ako si mozes brat z toho ponaucenie? ved to bolo pred cca 2000 rokmi....vsak uz iba kniha, ktora bola pisana za komunizmu nedava dnesnej generacii skoro ziadny zmysel...ved boli uplne ine podmienky pre zivot.....to by potom musela kazdorocne vychadzat kniha pod nazvom "New Bible", aby nas mala poucat....ja si myslim, ze kniha "Slepacia polievka pre dusu" abo jak sa volala mi dala viac ako ta biblia....
mozno sa svet meni kazdou generaciou ale iste hodnoty pretrvavaju ... pokial viem tak nepokradnes plati stale, takisto nezabijes ... a mohol by som pokracovat ....
haliegro
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa haliegro »

erapo napísal:nehovori sa, ze biblia je bozia kniha?

vobec niesi open minded, takze pokusy o vysvetlovanie mi pridu prinajmensom bezvyznamne, ale dobre...
1. ano, hovori sa, ale to neznamena, ze je len a len o krestanstve.
2.nasli sa pozostatky noemovej archy, samozrejme, ze z nej vela neostalo, ale asi z nej ostalo dost na to, aby ju identifikovali, kedze je identifikovana, nemyslis?
3. kto je nieje ochotny ucit sa, nepouci sa ani z novodobych knih, nech su akokolvek pisane. :roll:
4. fakt, ze tebe dala biblia menej, jez slepacia polievocka pre dusu je vec pristupu a otvorenosti poznatkom a sposobu ich podania. ak ti nevyhovuje svate pismo v jeho "originalnej" podobe, skus si precitat bibliu pre deti. je to pisane jednoduchsim sposobom, aj pre ludi s nizsou kapacitou vnimavosti.
apropo: dvetisic rokov stary je len novy zakon. co sa tyka stareho zakona, skus pridat este par tisic.
Majky
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Majky »

Milý erapo....Biblia je kniha kníh. Nepodlieha času...je aktuálna v každom čase. Bola pred 3 dňami i pred nimi....bude zajtra i napozajtra. I o 100 rokov ak bude zem zemou. Ale čo je najdôležitejšie ...je aktuálna práve teraz!!! Neexistuje otázka, na ktorú by si v Biblii nenašiel odpoveď! Vždy ti Boh odpovie a povie. Už otváranie strán (podotýkam že sprevádzané modlitbou) je riadene Bohom. A koľká sila z nej ide sa nedá ani vypovedať. Keď chceš počuť Boha, ako k tebe hovorí - otvor a čítaj, rozjímaj a nechaj sa meniť a učiť.

Je to Jeho Slovo .... včera - dnes - naveky. Boh je taký úžasný! :D Škoda, že nechceš okúsiť :cry:.
Biblia nepotrebuje, aby sme ju tvrdo zastávali erapo. Ona sa "obháji" sama :wink: - veď je to Božie slovo. A Boh sám stačí! Na to nezabudni 8) .

Práve teraz stojí Ježiš pri tebe a vraví ti: Hľa, stojím pri dverách a klopem. Kto počúvne môj hlas a otvorí dvere, k tomu vojdem a budem s ním večerať a on so mnou. Tak otvorte dvere svojho srdca, ktorí neveríte...a On vojde!

Táto téma ma len upevnila v mojom presvedčení. Vďaka vščetkým za ich príspevky a vydávanie svedectva. Opäť sa posilnila moja viera vďaka vám! Vďaka :oops: ... začnem čítať ešte častejšie :P
Majky
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

A ak by niekto chcel povedať, že psychickou sugesciou sa dá nahovoriť hocičo:
Pater Pio v súvislosti so svojimi stigmami, ktore sa snažili spochybniť a odôvodniť psychickou sugesciou povedal: "skuste intenzivne mysliet na to, že ste vôl, či vám narastú rohy.
erapo
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Majky napísal:Už otváranie strán (podotýkam že sprevádzané modlitbou) je riadene Bohom. A koľká sila z nej ide sa nedá ani vypovedať. Keď chceš počuť Boha, ako k tebe hovorí - otvor a čítaj, rozjímaj a nechaj sa meniť a učiť.
takze osud je v rukach boha???
erapo
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Mila haliegro....ja som to nemyslel tak, ze je to o krestanstve ale tak, ze su tam myslienky boha,napr . ktore dal Mosesovi - 10 zakonov a pod....
noemova archa sa nemohla najst bo ludia maju problem najst aspon 1 cast aj 60 rokov starej drevenej lode, ktoru aj vedia lokalizovat...a je z nej 80% uhlie...a kedze bola potopa tak na 99,9% musi byt ta noemova archa min. uhlie......na to su vedecke zakony...si precitaj prirodopis pre 7. rocnik ZS....
pHysIQ
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pHysIQ »

erapo napísal:takze osud je v rukach boha???
Kazdy z nas ma predsa svoj osud vo svojich rukach.
A pouzi niekedy EDIT.
Martin44
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Martin44 »

Takze zacnem tym ze budhizmus nie je nabozenstvo.
Potom tu niekto povedal ze moze spochybnit moju existenciu...Tak take keci su uz na mna moc.
Dalej som tu cital ze biblia tu bola a bude...mno Bude tu aj Kamasutra a aj tu bola uz veeelmi dlho.
A to ze je pisana bohom biblia je zase len more nepodlozenych viet.
Ved to je od roznych autorov ich takzvane svedectva a neviem este co.Lenze ked si vezmeme ze pred 2000 "jednoduchy" clovek videl zatmenie slnka tak sa z toho "posral" a hned hovoril o bohovi a zblbol a napisal ze boh sa hneva a kopu inych blbabolov.
Podla vasich viet chapete boha ako oznacenie pre niekoho kto je vsade a zaroven nikde a Moze sa vam prihovarat a konverzovat s vami pri vasich modlidbach....A to je na mna ako moderneho cloveka velmi pridrbane....Proste chapem ze ked ste boli tak vychovavani tak tos smola no.
Ozaj nehovori sa ze boh vam vzdy odpusti ci co? Tak potom preco je peklo...ved boh by vam vzdy odpustiltak by ludia nemuseli ist do pekla....
A ti co vobec nechodia do kostola tak su hned zatrateni ci co?

Proste vase mozgy su uz preprogramovane...Od malicka vas vasi tahaju(nehovorim ze vsetkych tak ma kurfa nechytajte za kazde slovo)do kostola a vy cumite na farara co si neco hundre pod nos...A ked takto chodite do kostola furt tak proste je to ako preprogramovanie a vymyvanie mysle.... Je to ako hypnoza na dlhodobo.A ani neocakavam ze niekto z vas zmeni nazor leob ste uz ked sa to tak da povedat preprogramovani.
BOha mozem uznat iba ak ho beriem ako prirodu ci svoj vlastny rozum a to je moja vola moje rozhodnutie moje svedomie,moje JA(z toho vyplyva ze vas boh je len vase zmyslanie na ktore vas naucili) 8)
Majky
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

erapo napísal:takze osud je v rukach boha???
- hľadáš slovko, ktoré by si vyvrátil...tým ukazuješ, že nemáš lepšie argumenty proti :wink: . Nie myslel som to takto: Keďže je to slovo Boha a písal som, že Boh dá cez Bibliu odpoveď (veď je to Jeho Slovo) do každej situácie...postará sa o to, aby to čo otvoríš bolo ozaj pre teba a do danej situácie. Preto som písal aj "sprevádzané modlitbou", lebo otvárať si len tak a pokušať... ale viac už nepíšem.
Myslím, že som v tejto diskusii povedal dosť a nemá význam viac písať - vo svetla Písma: Nechaj zatvrdlivca vo svojej bozbožnosti... alebo nehádžte perly pred...

Som zvedavý, čo sa mi budeš snažiť vyvrátiť teraz :? Určite to bude zasa pokus o dokázanie niečoho...neviem..mne alebo sebe? Ale zbytočne sa snažíš :oops:. Radšej sadni a začni čítať. Ježiš sa prihovorí i tebe :wink:
Majky
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

Martin44 napísal: Tak potom preco je peklo...ved boh by vam vzdy odpustiltak by ludia nemuseli ist do pekla....
A ti co vobec nechodia do kostola tak su hned zatrateni ci co?
- Peklo nestvoril Boh, ale diabol. Stal sa protikladom Boha a teda musel vytvoriť i niečo, čo je protikladom neba - miesto, kde nie je ani kúsoček Boha. Ale sa sekol chlapec :wink:.
- A zasa: Boh ťa nepošle do pekla! Sám sa rozhodneš, lebo kto celý život prenasleduje Boha a je proti nemu...nemôže si ho vybrať ani na konci.
- A ti, čo nechodia do kostola...každý človek je "posudzovaný" individuálne :shock:. Okolo toho by sa dalo veľa veľa rozprávať. Ani ja nechodím...okrem nedele, stvrtka, sviatku, a ked stiham ta cez týzden :roll:

Marin44, dám ti otázku. Je Boh v pekle? A ak áno, ako?
erapo
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Majky napísal:- Peklo nestvoril Boh, ale diabol. Stal sa protikladom Boha a teda musel vytvoriť i niečo, čo je protikladom neba - miesto, kde nie je ani kúsoček Boha. Ale sa sekol chlapec :wink:.
- A zasa: Boh ťa nepošle do pekla! Sám sa rozhodneš, lebo kto celý život prenasleduje Boha a je proti nemu...nemôže si ho vybrať ani na konci.
- A ti, čo nechodia do kostola...každý človek je "posudzovaný" individuálne :shock:. Okolo toho by sa dalo veľa veľa rozprávať. Ani ja nechodím...okrem nedele, stvrtka, sviatku, a ked stiham ta cez týzden :roll:

tak toto su podla mna blaboli...bo potom by malo byt na svete nie 74% ale 14% krestanov....

a co mi povies na to, ze niekto sa narodi v afrike a zomre ked ma 6 rokov, kam pojde? Nebo? ved nechodil do kostola.....Peklo? ved nic zle nepravil.....tak kam?

a ty co su vychovany v duchu moslimstva? mam kamarata na internate a ten je uplny moslimsky fanatik bo pochadza z arabie....a ked som sa ho pytal, ze ci sa mu paci krestanstvo tak mi povedal, ze on nebude menit svoje nabozenstvo pretoze kazde hovori, ze to ICH je NAJ......a myslim si, ze je to asi aj moj udel....ja zostanem bez viery asi do konca zivota, lebo ak je napr. Himduizmus to prave a ja by som zil cely zivot ako krestan tak by ma slahlo.....
Martin44
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Majky napísal:-

Nie lebo Boh neexistuje.Nie taki ako si ho predstavujete a pre moju predstavu razne vylucujem zo slovnika slovo BOH.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

erapo napísal:tak toto su podla mna blaboli...bo potom by malo byt na svete nie 74% ale 14% krestanov....
...ty si to pochopil... :D
je taky "vtip": knaz po smrti sa ide pozriet do pekla, zaklope a pyta sa: "Su to katolici?" "Ano," zaznie odpoved. "Su tu protestanti?" pyta sa uz nervozny knaz. "Ano, i ti su tu." "A su tu apostolski, adventisti, pravoslavni..." "Ano, chlapce, i ti su tu." Knaz mrte zdrteny sa ide teda pytat do neba, ze kto je "tam hore". Tak zaklope a pyta sa to iste. "Su tu katolici?" "Nie." ...
"A kto je v nebi?" "Krestania."

byt krestanom neznamena len chodit do kostola, ale osobne poznat Jezisa :D
erapo
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

btw. v knihe Ako vznikol svet je jasne napisane, ze BOH je energia....aky mate k tomuto nazor?
Majky
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

Martin44 - tak som sa tešil, že mi odpovieš...

erapo - no určite si počul, že v každom človeku je Ježiš. Ak si nepočul, tak ti to oznamujem :wink:. Teda i v tebe.
Niečo ti odcitujem z Biblie:
1. Veru, hovorím vám: Čokoľvek ste urobili jednému z týchto mojich najmenších bratov, mne ste urobili.
2. Lebo som bol hladný a dali ste mi jesť; bol som smädný a dali ste mi piť; bol som pocestný a pritúlili ste ma; bol som nahý a priodeli ste ma; bol som chorý a navštívili ste ma; bol som vo väzení a prišli ste ku mne.

- teda, kto nepoznal Boha, ale žil láskou k blížnemu (aj tak plnil Boží zákon) :D, a kedže je v každom človeku Ježiš, robil toto všetko Ježišovi...

A že je Boh energia? Aká? elektrická, kynetická...či iná. Keby si ho poznal vedel by si, že Ježiš je konkrétna osoba..ktorá hovorí, teší sa, smúti a hlavne miluje.
Martin44
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Ved som ti odpovedal na tvoju otazku ale nebudem si teraz vymyslat ci je alebo nie je v pekle...tak si to este raz prejdi co som napisal.A myslim ze je to presne to co som aj xcel povedat bez vyhybavych odpovedi...
cubix
Star
Star

Príspevok od používateľa cubix »

Martin44 napísal:Proste vase mozgy su uz preprogramovane...Od malicka vas vasi tahaju(nehovorim ze vsetkych tak ma kurfa nechytajte za kazde slovo)do kostola a vy cumite na farara co si neco hundre pod nos...A ked takto chodite do kostola furt tak proste je to ako preprogramovanie a vymyvanie mysle.... Je to ako hypnoza na dlhodobo.A ani neocakavam ze niekto z vas zmeni nazor leob ste uz ked sa to tak da povedat preprogramovani.
Vidno ze teba nikto nikam netahal a preto si taky deges s primitvnymi nazormi. Ked si myslis ze doba pokrocila tak preco nemoze niekto iny napisat svoju myslienku bez toho aby si to zkritizoval? Ty si taky isty demokrat ako nasi pani politici :roll:
Napísať odpoveď