Madari nas zachrania!

Diskusie na politické témy...

Suhlasite so mnou?

Vacsinou ano
53
11%
Vacsinou nie
429
89%

Celkom hlasov: 482

p4ra
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa p4ra »

Linkman napísal: kto sa bude chciet naucit po madarsky ten sa naučí, tu na Trnavskej univerzite je aj dobrovolny predmet Maďarský jazyk kto by sa na to odhodlal. Ja si s madarskymi kamošmi kecam in ingliš.
Zažil som opačný prípad prišiel slovenský maďar do obchodu a nevedel ani ceknúť po slovensky tak ho chvilu trvalo kym nasli v Trenčíne v tescu človeka čo vedel po magyaroszág aby si mohol kúpiť to čo si kúpil.
A toto je hanba! Je na Slovensku, MUSI vediet po slovensky a az potom po madarsky a nie naopak. Nech sa necuduje, ze ludia sa na neho pozeraju divne a reaguju podrazdene.
Linkman
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Linkman »

v tomto suhlasim ze obcas akejkolvek narodnosti (teda ak nieje pristahovalec) t.j. ak sa narodil na Slovensku by mal aspon zakladne vediet po slovensky resp. by mal vediet tú reč štátu v ktorom býva.
PP132
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa PP132 »

p4ra napísal:PP132: V ktorych inych krajinach to takto nie je? Menuj krajiny, kde to takto nie je, kde je taka pocetna mensina.
Nikde inde na svete nemas krajinu v ktorej je predseda parlamentu z inej krajiny. Tak isto neviem o ziadnej inej krajine v ktorej by mala taky silny vplyv nie-domovska strana.
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

PP132 napísal:Nikde inde na svete nemas krajinu v ktorej je predseda parlamentu z inej krajiny. Tak isto neviem o ziadnej inej krajine v ktorej by mala taky silny vplyv nie-domovska strana.
Si o tomto uplne presvedceny? A hovoris, ze nevies, ale nie, ze nie je a to je rozdiel.
PP132
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa PP132 »

p4ra napísal:Si o tomto uplne presvedceny? A hovoris, ze nevies, ale nie, ze nie je a to je rozdiel.
Som si isty ze nikde inde to tak nie je alebo vies o nejakej krajine kde je to tak ?
Tomasito
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Tomasito »

p4ra napísal:Si o tomto uplne presvedceny? A hovoris, ze nevies, ale nie, ze nie je a to je rozdiel.
Sak uved ty, ak o takej krajine vies... Nedovolim si hovorit o celosvetovej situacii, ale pokial ide o EU, som si takmer isty, ze nikde nema mensina svoju univerzitu a uz vobec nema strana zalozena na narodnostnom principe mensiny zastupenie vo vlade, nehovoriac o ministrovi skolstva, ci dokonca predsedovi parlamentu. Tymto nehovorim, ze mensiny na Slovensku nemaju pravo na politicke sebaurcenie, aby nahodou neprislo k nejakemu nedorozumeniu- poukazujem vylucne na to, ze Madari (obcania hlasiaci sa k madarskej mensine) maju na Slovensku nadstadardne postavenie.

PS to PP132:
Nikde inde na svete nemas krajinu v ktorej je predseda parlamentu z inej krajiny
Béla nie je z inej krajiny- narodil sa na Slovensku- akurat sa hlasi k madarskej narodnosti :smt104
hoffmann
Novice
Novice

Príspevok od používateľa hoffmann »

Chcem len dodat, ze ti ktori dosiahli 18, nech idu volit,cim viac nas bude, tym mensia sanca,ze SMK sa dostane do opozicie.
Tomasito
VIP
VIP

OT premazany, vyjadrujte sa k predmetu temy pls.

PS to Linkman: Neries tu antikapan proti inym politickym stranam...
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Nie su to krajiny EU, ale su take, ako prve hned uvediem Srbsko, Chorvatsko, Bosna a a Hercegovina. Je to sice preto, ze to tiez bol jeden stat predtym, ale je to ta ista situacia, ako tuto.
Tomasito
VIP
VIP

p4ra, v com konkretne je situacia v tychto krajinach taka ista ako situacia, o ktorej sa pisalo vyssie v suvislosti s madarskou mensinou na SVK? Je napr. v Srbsku chorvatska univerzita? Je napr. v Chorvatsku predsedom, ci podpredsedom parlamentu srb? Je srb napr. v Bosne a Hercegovine ministrom skolstva? Atd. atd. BTW. napr. v Bosne a Hercegovine este dnes posobia jednotky SFOR ako jednotky OSN, ktore boli do tohto regionu nasadene najma z dovodu stabilizacie- aj preto aby sa tamojsie mensiny nepozabijali... A ty ides mensinovu situaciu tychto krajin porovnavat so situaciou na SVK, dokonca je to podla teba situacia ta ista?! Uz vidim, ako by dopadlo, keby sa ktorakolvek z otazok vyssie v tychto krajinach uz len politicky otvorila...

PS: V skutocnoti v tebou spominanych krajinach nemaju mensinove politicke strany ziadnu politicku silu, ak vobec nejake su.
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Nie je to na vlas rovnake, to je samozrejme. Ale v Chorvatsku su srbske univerzity a naopak. Vo Chorvatskej vlade je aj srbska mensinova strana. Proste tieto veci tam su, ale vy to neviete. No, mne to nevadi, ked sa splnaju tie veci, ako som uviedol v pripade Madarov a Slovakov.
Tomasito
VIP
VIP

p4ra, ako sa volaju tie srbske univerzity v Chorvatsku a naopak, chorvatske univerzity v Srbsku (staci v kazdej krajine spomenut 1, 2)? Ako sa vola ta srbska strana v chorvatskej vlade? Ak sa nemylim, dnes su vo vlade HR tieto strany:
Hrvatska demokratska zajednica - HDZ
Hrvatska socijalno liberalna stranka - HSLS
Demokraticki centar – DC (v r. 2000 sa oddelila od HDZ)
Hrvatska stranka umirovljenika – HSU

Ktora z nich je srbska mensinova strana?

Strany v opozicii:
Socialdemokratska partija Hrvatske - SDP
Hrvatska narodna stranka - HNS
Hrvatska seljačka stranka - HSS
Stranka liberalnih demokrata – LIBR
Liberalna stranka - LS (v r. 1998 sa oddelila od HSLS)
Istarski demokratski sabor - IDS
Hrvatska stranka prava - HSP

Ktora z nich je srbska mensinova strana?

PS: Pri vsetkej ucte, preco nas zavadzas?
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Tomasito: HSS a LIBR... ale... to je jedno, aj tak tomu verit nebudes, comu sa ani necudujem, nebyval si tam.. Nemam ziadny dovod zavadzat a presne nazvy skol ja neviem, ale viem, ze su, lebo som na IRC serveri s ludmi, kt. su Srbi a pracuju/studuju na univerzite v Zahrebe, kde su Srbi. Inak odbacame uplne od temy, ja som len chcel poukazat, ze tento problem nemaju len Slovaci.

Student z jednej z tych skol:
<dsurjan> p4ra: u osnovnim, srednjim skolama, i na faxu na podrucjima gdje ima nacionalnih manjina nastave se drze na jeziku manjna
<dsurjan> p4ra: srpski, talijanski, ceski, ...
Toto v preklade znamena, ze na zakladnych, strednych, ale aj vysokych skolach sa uci v jazyku mensin tam, kde ich je pocetne mnozstvo. To dokonca v srbskom, talianskom alebo ceskom jazyku. Ako vidis, je to tak. A su to slova ludi odtial.
Tomasito
VIP
VIP

p4ra, samozrejme, ze ti neverim...
Hrvatska seljačka stranka - HSS (Chorvátska roľnícká strana) - ide o stranu národnej orientácie, umierneného politického vystupovania, oslovuje najmä drobných podnikateľov a živnostníkov. Predsedom je Zlatko Tomčić.

Stranka liberalnih demokrata – LIBRA (Strana liberálnych demokratov) - vznikla v roku 2002 odštepením z HSLS (Chorvátska sociálno liberálna strana). Jej predsedom je bývalý minister obrany Jozo Radoš.

Zdroj: www.euroinfo.gov.sk
V skutocnosti ani jedna z tychto polit. stran nie je stranou srbskou, nehovoriac o tom, ze ani jedna nie je stranou vladnou.

Tymi univerzitami sa uz netrap- vies mozno lepsie ako ja, ze v HR ziadna srbska univerzita nie je, pricom to iste plati aj naopak. To, ze srbi studuju v Zahrebe neznamena, ze studuju na srbskej univerzite. Pritom citat ktory si sem uviedol hovori akurat o tom, ze na tej uni je mozne studovat v inom jazyku, o.i. aj talianskom, nie ze ide o srbsku univerzitu (!), tak ako ide napr. o madarsku Univerzitu Jana Selyeho v Komarne u nas na Slovensku... (k comu smerovala jedna z otazok, ktore som ti polozil).

BTW. vobec neodbacame od temy... Precitaj si, co si napisal par prispevkov vyssie- predtym ako som ti polozil otazky. Mal by si uz konecne otvorene priznat, ze v skutocnosti nevies o krajine, kde by mala mensina svoju univerzitu, strana zalozena na mensinovom narodnostnom principe zastupenie vo vlade, svojho ministra skolstva, predsedu parlamentu, podpredsedu parlamentu, etc. T.j. v skutocnsoti nevies o krajine, kde by mala mensina take nadstandardne postavenie, ako madarska mensina u nas na Slovensku (relevatny je pritom najma priestor EU). A taktiez by si uz mohol priznat, ze strany ktore si vyssie oznacil ako strany srbske su v skutocnosti stranami cisto chorvatskymi, dokonca narodne orientovane (vid. HSS). To su fakty.
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Tomasito: Velmi sa mylis.. Vsetkemu, co si na nejakych .gov weboch precitas never. Alebo ver, ak chces.. Len by som jednu malickost dodal. Madari tu maju velke privilegia, lebo ich je takmer 500.000. Mozno menej, mozno viac, zalezi od toho, kolki maju charakter a priznaju to, cim su a nehambia sa za to, tak neviem, co sa cudujeme..
killa_bee
Star
Star

Príspevok od používateľa killa_bee »

reakcia na nazov temy na zaklade mojej cerstvej skusenosti

mal som nejake rokovanie na Min. zivotneho prostredia, dojdem tam teda, klasicky postup idem na vratnicu sa ohlasit a vratnik "Tesik?" Ak nas ma toto zachranit, tak ja teda neviem. Pokial si dobre spominam, tak uradnym jazykom je slovencina. Dalsia vec, pokial sa zmeni nejakym sposobom vlada, nastupi novy minister, vymeni par ludi, ale gro uradnikov zostava, ak nastupi madar, vymeni vsetko doradu, samozrejme, ze si mozeme domysliet aku narodnost maju ti novi....Dakujem neprosim.
Tomasito
VIP
VIP

p4ra napísal:Tomasito: Velmi sa mylis.. Vsetkemu, co si na nejakych .gov weboch precitas never. Alebo ver, ak chces.. Len by som jednu malickost dodal. Madari tu maju velke privilegia, lebo ich je takmer 500.000. Mozno menej, mozno viac, zalezi od toho, kolki maju charakter a priznaju to, cim su a nehambia sa za to, tak neviem, co sa cudujeme..
Iste, po vsetkych tych skusenostiach s tebou budem verit tebe, najma po tom, ako tu narodne orientovane chorvatske strany prezentujes ako strany srbske. A otazka nestoji, preco tu maju Madari take postavenie ake maju (btw. najma preto, ze sme im to dovolili), ale ze usudzujuc z toho co si napisal je podla teba taketo postavenie mensin vo svete uplne normalne. Priklad jedinej krajiny, kde ma mensina taketo nadstandardne postavenie si vsak uviest doteraz nedokazal (nic viac, nic menej).

PS: Pocet ciganov na Slovensku je odhadovany na cca 400 000 - 500 000...
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Tomasito napísal:Iste, po vsetkych tych skusenostiach s tebou budem verit tebe, najma po tom, ako tu narodne orientovane chorvatske strany prezentujes ako strany srbske. A otazka nestoji, preco tu maju Madari take postavenie ake maju (btw. najma preto, ze sme im to dovolili), ale ze usudzujuc z toho co si napisal je podla teba taketo postavenie mensin vo svete uplne normalne. Priklad jedinej krajiny, kde ma mensina taketo nadstandardne postavenie si vsak uviest doteraz nedokazal (nic viac, nic menej).

PS: Pocet ciganov na Slovensku je odhadovany na cca 400 000 - 500 000...
Ale v pohode, ja ti ani nehovorim, aby si mi veril, kludne ver vsetkemu, co sa popise na tych weboch. A co take nadstandardne maju Madari tuto? Ja som pisal par stran dozadu, ze co mi vadi, to je pravda, ale nemaju nic nastandardne, co by obmedzovalo ktorehokolvek Slovaka v normalnom zivote.

A nie su Cigani, ale Romovia.
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

p4ra napísal:Ale v pohode, ja ti ani nehovorim, aby si mi veril, kludne ver vsetkemu, co sa popise na tych weboch. A co take nadstandardne maju Madari tuto? Ja som pisal par stran dozadu, ze co mi vadi, to je pravda, ale nemaju nic nastandardne, co by obmedzovalo ktorehokolvek Slovaka v normalnom zivote.

A nie su Cigani, ale Romovia.
Oni sa sami nazyvaju ciganmi - je to oznacenie naroda. Co nadstadardne maju madari na Slovensku? Uz ti to tu ludia omielaju tisickrat - ministrov, dolezite zastupnie vo vlade, vlastnu madarsku univerzitu a zachvilu aj autonomiu na juznom Slovensku...
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

t0m4s3 napísal:Oni sa sami nazyvaju ciganmi - je to oznacenie naroda. Co nadstadardne maju madari na Slovensku? Uz ti to tu ludia omielaju tisickrat - ministrov, dolezite zastupnie vo vlade, vlastnu madarsku univerzitu a zachvilu aj autonomiu na juznom Slovensku...
Nie vsetci, niektori sa oznacuju za Romov. Ale v com ta obmedzuje to, ze je minister Madar? V com ta obmedzuje madarska univerzita v Komarne, kt. je od teba na stovky kilometrov? A autonomia tam nebude urcite.
Napísať odpoveď